'Wonderschoon Warschau'

Vijfdaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxe 5-sterren Sheraton Hotel in het centrum van Warschau

Vliegreis van donderdag 28 mei tot en met maandag 1 juni 2020                   (Vol geboekt)

Vliegreis van donderdag 4 tot en met maandag 8 juni 2020                             (Nog slechts 8 plaatsen beschikbaar)

Vliegreis van donderdag 18 tot en met maandag 22 juni 2020                        

Vliegreis van donderdag 24 tot en met maandag 28 september 2020                        "Warschau, de Parel van Oost-Europa"

De Poolse hoofdstad Warschau is echt een toplocatie voor liefhebbers van kunst en cultuur. Het begint met de gevarieerde bouwkunst die de stad rijk is zoals de oude fraaie huizen in de Stare Miasto, dat de Poolse benaming voor de 'Oude Stad' is. De gebouwen uit deze oude binnenstad van Warschau, die in de 20ste eeuw veel te leiden hebben gehad, zijn sinds 1980 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst wegens het bijna perfecte behoud en reconstructie van deze architectuur uit de 13de tot en met de 20ste eeuw. Ook de kerkelijke bouwkunst is fascinerend in Warschau zowel als het om historische kerken gaat, zoals de indrukwekkende middeleeuwse Johanneskathedraal, of de barokke Heilig Kruiskerk. Maar ook de recent voltooide Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid is als bijzonder voorbeeld van moderne bouwkunst eveneens een bezoek waard.  

Polen werd eeuwenlang geregeerd door vorsten die in Warschau hun residentie hadden. Zij lieten natuurlijk hun sporen na door onder andere de bouw van mooie monumenten waarvan het Koninklijk Kasteel (Zamek Królewski) gelegen in de oude stad een uitstekend staaltje architectuur is. 

U kent deze KUNSTSTAD-reis van:


“Ik verheug me elk jaar weer op een nieuwe reis in het aanbod van KUNSTSTAD.

Zij zorgen altijd weer voor een verassend cultureel programma dat met zorg

is samengesteld"

Monica Groen, Amsterdam 


In het Koninklijk Kasteel kan men niet alleen schitterende stijlkamers zien, echter het is tevens de eerste belangrijke plek in Warschau waar we hoogtepunten uit de internationale kunstgeschiedenis kunnen bewonderen. Dit zijn onder meer twee topstukken van Rembrandt en talrijke werken van de beroemde 18de eeuwse Venetiaanse schilder Bernardo Bellotto, die ook wel bekend is als Canaletto II. Op allerlei andere plekken in de Poolse hoofdstad kunnen we eveneens genieten van schilderkunst en beeldhouwkunst van beroemde en ook van minder bekende meesters. Tijdens onze Warschaureis gaan we op ontdekkingstocht door al deze kunstcollecties en die onder meer te zien zijn in het Nationaal Museum van Warschau, bij "De Paus Johannes Paulus II Collectie", in het mooie koninklijke Łazienkipaleis en eveneens in het prachtige Wilanówpaleis.

In Warschau raak je trouwens niet uitgekeken want het is ook de stad waar de Poolse componist Frédéric Chopin werkzaam was en hij wordt er op allerlei manieren geëerd. Ook om andere beroemde persoonlijkheden kan men in Warschau niet heen zoals Maria Skłodowska, beter bekend als de Nobelwinnares Madame Curie. Zij werd in Warschau geboren en ondanks dat zij op een gegeven moment naar Parijs ging is de stad nog steeds erg trots op haar en dat merk je op diverse plaatsen in de stad. 
Warschau is in de laatste decennia uitgegroeid tot een boeiende kunst- en cultuurstad die je echt eens bezocht dient te hebben! Ga dus met ons mee in het voorjaar van 2020 om de hoofdstad van Polen te ontdekken.

Historisch Warschau (Stare Miasto)

De Stare Miasto (Oude Stad) is een bijzonder stukje Warschau. Het werd gesticht in de 13de eeuw en schittert na reconstructies en renovaties meer dan ooit tevoren. Het oude Marktplein (Rynek Starego Miasta) is een markante plek in dit stadsdeel waar het heerlijk is om de sfeer te proeven van het historische Warschau.

Het na-oorlogse Warschau

Na de Tweede Wereldoorlog is men direct begonnen met de wederopbouw en uitbreiding van Warschau. Het markante Paleis van Cultuur en Wetenschap, dat voltooid is in 1955, was een cadeau van de Sovjet Unie aan Polen. Het in stalinistische "suikertaartstijl" opgetrokken gebouw is 237 meter en beeld bepalend. 

Het moderne Warschau

Na de val van het communisme in 1989 heeft Warschau zich getransformeerd tot een moderne stad en rondom het oude centrum verrezen hoge torenflats waar bij het ontwerp absoluut op de esthetiek is gelet en die dus voor liefhebbers van moderne architectuur zeer interessant zijn. Aan de nieuwbouw lijkt nog geen einde te komen. Het Koninklijk Kasteel in Stare Miasto, het paleis voor de Poolse koningen

Midden in de  Oude Stad van Warschau, ook wel bekend als Stare Miasto, staat het imposante Koninklijk Kasteel (Zamek Królewski). De oorsprong van dit kasteel ligt aan het eind van de 13e eeuw toen op de huidige plek een houten fortificatie werd gebouwd. Hertog Jan van Warschau (1347-1429) was aan het eind van de 14de en begin 15de eeuw Hertog van Warschau en liet op deze locatie een gotisch kasteel bouwen. Het kasteel werd in de eeuwen hierna gebruikt als koninklijke residentie en werd in de 17de eeuw uiteindelijk verbouwd in de barokke stijl welk aanzien, met name het interieur, het vandaag de dag nog heeft. Tijdens verschillende oorlogen heeft het kasteel enorm te lijden gehad en het meest beschadigd was het na de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1971 en 1984 werd het echter weer minutieus gereconstrueerd en heeft het wederom de uitstraling en grandeur als in zijn hoogtij dagen. Niet alleen de stijlkamers in het Koninklijk Kasteel, met onder meer een troonzaal, zijn interessant om te bekijken ook de bijzondere kunstcollectie verdient absoluut de aandacht.

Het Koninklijk Kasteel (Zamek Królewski) 

Het Koninklijk Kasteel, dat in feite beter koninklijk paleis genoemd kan worden, heeft een monumentale voorgevel die is gelegen aan het zogenaamde Slotplein en is gericht naar de Stare Miasto oftewel de Oude Stad van Warschau. Een bezoek aan dit historische gebouw mag tijdens uw bezoek aan de Poolse hoofdstad niet overgeslagen worden.

Sculptuur van 'Vadertje Tijd'

In het Koninklijk Kasteel vind je prachtige vertrekken die gedecoreerd zijn met schilderijen en sculpturen. Een levensgroot standbeeld van de Griekse god Chronos met zijn baard en zeis, die wij ook kennen als 'Vadertje Tijd', siert één van de zalen van het Koninklijk Kasteel. De bol op zijn schouders zet je als toeschouwer aan het denken; wat zou hier de symboliek van zijn?

De troonzaal in het Koninklijk Kasteel 

De stijlvolle zalen die we tegenwoordig kunnen bewonderen in het Koninklijk Kasteel voeren terug op de periode dat Koning Stanislaw Augustus Poniatowski hier leefde en vanaf deze plek regeerde over Polen. Het Koninklijk Kasteel is tegenwoordig niet alleen voor publiek toegankelijk ook officiële staatsbezoeken vinden hier plaats. De indrukwekkende kunstcollectie van het Koninklijk Kasteel

In het Koninklijk Kasteel bevindt zich een bescheiden doch indrukwekkende schilderijencollectie waar interessante werken toe behoren. Zo is er een mooi portret van koning Karel I van Engeland uit 1638 te zien geschilderd door de beroemde Vlaamse meester Anthony van Dijck. Een detaillistisch paneel met 'Adam en Eva' uit 1528 van Lucas Cranach de Oudere valt op doordat de onderlichamen van hen lijkten te ontbreken. Maar het meest belangwekkend zijn de twee bijzondere werken van onze eigen Rembrand van Rijn. Het gaat om 'De Geleerde aan een Lessenaar' (1641) en 'Jonge vrouw in een Schilderijlijst' (1641) die echt als topstukken van Rembrandt in Warschau mogen worden gezien.

Wat trouwens ook een opvallend onderdeel van de schilderijenverzameling is in het Koninklijk Kasteel is de zaal met 18de eeuwse stadsgezichten van Warschau die gemaakt zijn door de Venetiaanse schilder Canaletto II die vanaf 1780 hofschilder was bij de Poolse koning Stanislaus August Poniatowski. Deze schilderijen geven een prachtig beeld van hoe Warschau er in die tijd uitzag. 
Een bezoek aan het Koninklijk Kasteel met zijn mooie kunstcollectie staat dus zeker op het programma tijdens onze reis aan Warschau!

'De Geleerde aan een Lessenaar (1641) '

Dit mooie werk van Rembrandt getiteld 'De Geleerde aan een Lessenaar' is een topstuk uit de collectie van het Koninklijk Kasteel in Warschau. Men gebruikt voor dit werk ook wel eens als titel 'De Vader van de Joodse Bruid' om de verbondenheid met een ander werk dat zich op deze plek bevindt te benadrukken.

'Jonge vrouw in een Schilderijlijst (1641) 

Dit opvallende werk van Rembrandt is ook wel  bekend onder de benaming 'De Joodse Bruid'. Opvallend is vooral het feit dat haar handen rusten op een geschilderde schilderijenlijst. Dit werk van Rembrandt wordt in verband gebracht met 'De Geleerde aan een Lessenaar' dat zich eveneens op deze plek bevindt. 

De mooie Canaletto-zaal  

De 18de eeuwse stadsgezichten van Warschau die te zien zijn in het Koninklijk Kasteel zijn geschilderd door Bernardo Bellotto, die zich net als zijn oom 'Canaletto' noemde. Beiden schilders met de bijnaam 'Canaletto' hadden zich toegelegd op 'vendute' dat wil zeggen stadsgezichten of vergezichten, waaronder van Warschau.Het Nationaal Museum van Warschau

Het Nationaal Museum van Warschau (Muzeum Narodowe w Warszawie) werd in 1862 opgericht en heette in eerste instantie Museum voor Schone Kunsten. In 1916 werden collecties van diverse andere musea overgenomen en toen besloot men het uiteindelijk Nationaal Museum te noemen. Het huidige museumgebouw stamt oorspronkelijk uit de jaren '30 van de twintigste eeuw en is enorm monumentaal. De grootte van het gebouw is noodzakelijk om de indrukwekkende kunstcollectie te herbergen die voor een groot deel bestaat uit werken van Poolse kunstenaars uit allerlei periodes van de kunstgeschiedenis. Echter tussen de vele schilderijen kom je toch ook internationale namen tegen zoals mooi werk van de beroemde Florentijnse Renaissance meester Botticelli en ook een realistisch portret van een Venetiaanse admiraal geschilderd door Tintoretto. Een fraai altaarstuk van Maarten van Heemskerck zullen we tijdens ons bezoek zeker niet overslaan. Er hangt ook een typerend portret van Rembrandt waarbij hij de Amsterdamse koopman Maerten Soolmans vereeuwigd heeft en we herkennen het gezicht van deze man omdat tegenwoordig een ander levensgroot portret van Soolmans, eveneens geschilderd door Rembrandt, samen met zijn vrouw Oopjen Coppit, in het Rijksmuseum hangt. 

Ander interessante werken die je in het Nationaal Museum tegenkomt zijn van de Utrechtse caravaggist Hendrick ter Brugghen, van de vlaamse meesters Jacob Jordaans en Peter Paul Rubens, een schilderij van de 17de eeuwse stillevenschilder Willem Claesz. Heda en ook van ander schilders uit onze Gouden Eeuw zoals Carel Fabritius en Jan Steen,  echter ook van de 19de eeuwse Franse meesters zoals Ingres, Renoir en  Signac. Kortom, dit museum staat zeker op het programma tijdens onze bijzondere reis naar Warschau.

Het Nationaal Museum Warschau

Het gebouw van het Nationaal Museum van Warschau is groot en monumentaal. Het bestaat uit meerdere verdiepingen verdeeld over meerdere vleugels. Niet alleen de schilderijencollectie is buitengewoon interessant, ook de afdeling met middeleeuwse beeldhouwkunst verdient zeker de aandacht. 

Portret Maerten Soolmans, Rembrandt

Alhoewel in het verleden door kenners wel eens werd betwist of het portret van Maerten Soolmans echt van de hand van Rembrandt was gaat men er nu vanuit dat het daadwerkelijk door onze 17de eeuwse meester gemaakt is. Vooral de gelijkenis met het portret van Soolmans uit het Rijksmuseum bevestigt de echtheid van dit werk.

Madonna met Christuskind, Botticelli

Het Nationaal Museum van Warschau heeft een uitgebreide en gevarieerde collectie schilderkunst waarbij men echt trots mag zijn op werken van grote namen uit de kunstgeschiedenis. Eén zo'n bijzonder kunstwerk in dit kader is 'Madonna met Christuskind' waar je meteen de hand van de Florentijnse meester Botticelli in herkent. Het Warschau van Chopin

Warschau is buitengewoon trots op het feit dat zij nauw verbonden is met de carrière van de beroemde componist Frédéric Chopin (1810-1849). In het dorp Żelazowa Wola in het Hertogdom Warschau, werd hij als Fryderyk Chopin geboren en dit plaatsje is ongeveer een uurtje rijden van de Poolse hoofdstad is. Een jaar na zijn geboorte verhuisde het hele gezin naar de stad Warschau en daar zou de jonge Chopin zijn eerste muzieklessen krijgen. Op zijn 7de componeerde hij al zijn eerste pianostuk en toen hij 8 jaar oud was gaf Chopin zijn eerste openbare concert in Warschau. Wilt u meer van zijn jonge jaren in Warschau weten dan is een bezoek aan het Chopinmuseum zeer aan te raden. Op een interactieve manier wordt u meegenomen door zijn leven en komt u erachter dat hij vervolgens Polen verliet om verder furore te maken in Parijs. Uiteindelijk overleed Chopin op slechts 39 jarige leeftijd in Parijs maar zijn hart is uiteindelijk terug gekomen naar Warschau en heeft zijn 'rustplaats' gevonden in de Heilige Kruiskerk midden in het centrum van de stad. De stad Warschau probeert de grootste componist die Polen heeft voortgebracht op allerlei manieren te eren; zo heet de nationale luchthaven Frédéric Chopin en zijn er verschillende standbeelden van hem waarvan het monumentale Chopin-monument in het koninklijke Łazienki Park het meest indrukwekkend is. Bij dit genoemde monument worden trouwens regelmatig openluchtconcerten van Chopin gegeven. Ook op andere plaatsen in Warschau kan men naar Chopin-concerten en tijdens onze reis zal ook (facultatief) de mogelijkheid bestaan om hier met ons naar toe te gaan.

Het fraaie Chopin Museum

In het schitterend verbouwde 17de eeuwse Ostrogskipaleis is in het centrum van Warschau het Chopin Museum gehuisvest. Lopend over verschillende verdiepingen wordt u interactief meegenomen door het leven en werk van Chopin. Op allerlei manieren hoort u zijn composities en krijgt u meer over hem te weten.

Het indrukwekkende Chopin-monument

In het koninklijke Łazienki Park, dat trouwens een bezienswaardigheid op zich is, bevindt zich een groot monument waar Frédéric Chopin wordt geëerd. Hij is hier trouwens niet alleen want op enkele meters van hem vandaan staat een bescheidener standbeeld van zijn collega en vriend Franz Liszt.  

Het hart van Chopin ligt in Warschau

Op slechts 39 leeftijd overlijdt Chopin in Parijs en wordt hij begraven op de beroemde begraafplaats Père-Lachaise. In zijn laatste wilsbeschikking stelde Chopin echter dat hij graag wilde dat zijn hart zou worden bijgezet in een pilaar van de Heilige Kruiskerk in Warschau en zo geschiedde. Een monument aldaar herinnert hieraan.De schitterende kerkelijke bouwkunst in Warschau

Dat Polen een overwegend katholiek land is wordt duidelijk tijdens uw bezoek aan Warschau. Zo zijn ze er ook erg trots op dat Paus Johannes Paulus II oorspronkelijk uit Polen komt en daar wordt u ook op allerlei plekken aan herinnerd. De Johanneskathedraal is één van de oudste kerken van de stad en de belangrijkste kerk van het Aartsbisdom Warschau. De kathedraal werd oorspronkelijk gebouwd in de 14de eeuw als een gotische kerk en werd pas in 1798 een kathedraal. Vooral de bakstenen voorgevel is opvallend. De nabij gelegen Heilige Kruiskerk valt daarentegen weer op door de typerende barokke façade met de twee torens die de brede straat domineren. Het is trouwens deze kerk waar onder meer het hart van Chopin zich bevindt, echter er zijn hier nog meer interessante kerkschatten te bewonderen. Een andere kerk die niet ongenoemd mag worden is de symmetrische Alexanderkerk die prominent op een van de hoofdwegen van de stad is gebouwd en een prachtig kerkelijk monument van Warschau is.  

De symmetrische Alexanderkerk

De Alexanderkerk ligt midden op het Plac Trzech Krzyży oftewel het Drie Kruizenplein en de ligging is niet alleen centraal maar dat geldt ook voor de plattegrond van het kerkgebouw. Toen de kerk begin 19de eeuw werd gebouwd liet de architect Chrystian Piotr Aigner zich inspireren door het Pantheon in Rome.

De typerende Johanneskathedraal

Oorspronkelijk stond er in de 14de eeuw op deze plek een houten kerk die later door een bakstenen kerk werd vervangen. Opvallend zijn de stervormige gewelven en het sobere interieur. Desalniettemin is deze kathedraal de plek waar koningen zijn gekroond en waar vele hooggeplaatste personen zijn begraven. 

De populaire Heilige Kruiskerk

De Heilige Kruiskerk is een populaire kerk voor de bewoners van Warschau. Niet voor niets werd hij in 1945 direct weer in zijn oorspronkelijk stijl opgebouwd. Muziekliefhebbers komen hier niet alleen voor het hart van Chopin maar ook voor het orgel dat het grootste is van Warschau en in 1925 in Salzburg werd gebouwd. Een heel verrassend museum; "De Paus Johannes Paulus II Collectie"

Er zijn van die plekken waar je aangenaam verrast wordt en dat geldt zeker voor het museum in Warschau met de naam "De Paus Johannes Paulus II Collectie". De naam is eigenlijk niet helemaal juist want het zijn geen schilderijen die ooit letterlijk hebben toebehoord aan de toenmalige paus. De kunstwerken werden verzameld door de Poolse familie Porczynski en zij deden dat in samenspraak met Paus Johannes Paulus II. Uiteindelijk werd de verzameling geschonken aan de katholieke kerk van Polen en men besloot toen om in Warschau een museum te maken voor de collectie waaraan de naam van de beroemde paus uit Polen werd verbonden. Hij wordt trouwens geëerd door een meer dan levensgroot standbeeld bij de entree van het museum. De collectie bevat meer dan 400 werken waar opvallend grote namen tussen zitten zoals van Spaanse meesters als Ribera en Velazquez, ook werk van Albrecht Dürer en Nederlandse meesters als Cornelis van Haarlem zijn er te bewonderen en werk van Rembrandt is er te zien waarbij men beweert dat er drie schilderijen van zijn hand zijn. Ook uit de 19de eeuw zijn wat schilderijen te aanschouwen waaronder een stilleven van Renoir en een vroeg schilderijtje van Van Gogh. Het museum is één van de verborgen pareltjes van Warschau en dient echt niet overgeslagen te worden.   

Het Johannes Paulus II Museum

Het opvallende gebouw van het museum met de naam 'De Paus Johannes Paulus II Collectie' was ooit van de Nationale Bank. De gebogen voorgevel kenmerkt zich door een zuilengalerij en aan de buitenzijde kunt u al zien dat er binnen een grote ronde zaal is met een rond koepelgewelf dat aan het Pantheon doet denken.

Een bijzonder portret van José de Ribera

Verbazingwekkende is de rijke collectie met oude kunst dat in dit museum te zien is. Van de Spaanse meester José de Ribera hangt er zowel een zelfportret op jonge leeftijd alsmede een werk met de titel 'De Filosoof'. Ook een zelfportret van zijn collega Velazquez is hier aanwezig. Of zou het gemaakt zijn door één van zijn leerlingen? 

Zelfportret van Rembrandt

Met een lichte argwaan keek ik hier bij  'De Paus Johannes Paulus II Collectie' naar de werken die worden toegeschreven aan Rembrandt. Op het eerste gezicht doet dit zelfportret aan onze beroemde barokke meester denken, echter ik vraag me af waarom er dan niet meer ruchtbaarheid aan wordt gegeven. 'De Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid', een indrukwekkend monumentaal Panthéon

Een absolute bezienswaardigheid die niet mag ontbreken tijdens onze reis naar Warschau is de 'De Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid' die in het Pools  'Świątynia Opatrzności Bożej' wordt genoemd. Het voornemen om een aan de Goddelijke Voorzienigheid gewijde kerk te bouwen gaat tot het jaar 1791 jaar terug maar met de bouw werd pas in 2002 begonnen. Aan de constructie van deze enorme kerk is recent de laatste hand gelegd en het is in verschillende opzichten zeer bijzonder. Allereerst om dat het een staaltje onovertroffen moderne kerkbouwkunst is waarbij onder meer de zichtbare constructie zeer esthetisch is. Daarnaast is deze nieuwe katholiek kerk een soort Panthéon van Polen en het is bestemd om een nationaal heiligdom te worden. In de crypte van deze kerk krijgen van lieverlee de 'groten ' van Polen hun laatste rustplaats zoals men dat ook gedaan heeft in het Panthéon in Parijs. Inmiddels zijn in tombes in 'De Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid' al lichamen bijgezet van Jan Twardowski, Zdzisław Peszkowski, Krzysztof Skubiszewski, Ryszard Kaczorowski, Józef Joniec, Zdzisław Król en Andrzej Kwaśnik en er zijn gedenkplekken voor paus Johannes Paulus II en Jerzy Popiełuszko. 

Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid

Al bijna twee eeuwen had men in Polen plannen om een monumentale kerk te bouwen die diende als dankbetoon voor de vrijheid en soevereiniteit van het land die geregeld onder druk stond. Initiatieven hiervoor werden steeds onderbroken en na de val van het Communisme  in 1989 kon het plan worden hervat. 

Schitterend Moderne Kerkarchitectuur

De toenmalige kardinaal Glemp startte de bouw door in november 2002 symbolisch een spade in de grond te steken en de plek die hiervoor werd uitgekozen was Wilanów, een buitenwijk van Warschau niet ver van de rivier de Wisla. De kerk zou beeldbepalend worden en van verre afstand al moeten te zijn ontwaren. 

Panthéon voor de groten van Polen

De Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid moet echt een publiekstrekker worden en dan voornamelijk voor de Polen. Hier moeten zij kennis kunnen nemen van wie er bepalend voor de Poolse geschiedenis waren. Daarvoor zijn de graftombes die men in de crypte kan bezoeken. Zouden er ooit nog overblijfselen van Paus Johannes Paulus bij komen? Herinneringen aan het Joodse Warschau

Al vanaf de 15de eeuw wonen er Joden in Warschau en met name in de 19de eeuw groeide de Joodse bevolking in de Poolse hoofdstad aanzienlijk. Het werd toentertijd de grootse Joodse gemeenschap in Europa. Hier hoorde natuurlijk een rijk cultureel leven bij dat bepalend was voor het aanzien van Warschau in die dagen. Joden woonden door heel Warschau maar in sommige delen van de stad woonden er grotere groepen bij elkaar in onaantrekkelijke woonkazernes. Er waren meerdere synagoges en andere faciliteiten die bij het Joods Warschau hoorde. Aan de vooravond van WO2 woonden er in Warschau 337.000 Joden en zij waren ongeveer 29% van de totale bevolking van de stad. Toen in september 1939 de nazis Warschau bezetten werden de Joden direct gediscrimineerd.  Op 12 oktober 1940, Grote Verzoendag, kregen de Joden van Warschau te horen dat er een getto in de stad zou worden gevormd, wat een zwarte bladzijde in de geschiedenis voor Warschau was. Er waren na de oorlog maar weinig Joodse overlevenden en de toenmalig getto is nagenoeg verdwenen. Toch wordt u op sommige plaatsen nog herinnerd aan deze vreselijke periode uit de geschiedenis. Mocht u echter meer willen weten over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap dan is het Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden, ook wel POLIN genoemd, de aangewezen plek. Het is gevestigd op de plaats van het voormalige getto van Warschau was, tegenover het monument ter herdenking van de opstand van 1943 in het getto. Het POLIN-museum geeft een beeld van de duizendjarige geschiedenis van de Joden in Polen. Ook het moderne museumgebouw, ontworpen door een Fins architectenbureau, is bijzonder door zijn vormgeving en het staat op de plek waar ooit het Joodse getto was. 

De Nozyk Synagoge 

De Nożyk Synagoge, die voltooid werd in 1902, is het enige overgebleven vooroorlogse Joodse gebedshuis in Warschau. Na de oorlog was deze Synagoge zwaar beschadigd en pas in 1983 werd hij weer geheel gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen door de huidige Joodse gemeenschap in Warschau. 

Het POLIN-museum

Het glazen museumgebouw voor de Geschiedenis van de Poolse Joden is ontworpen door de Finse architecten Ilmari Lahdelma en Rainer Mahlamäki en heeft al verschillende architectuurprijzen gewonnen. Het museum geeft een goed beeld van hoe in verschillende periodes in Polen de Joden geleefd hebben.  

Voormalige Getto van Warschau

Van het Joodse getto is eigenlijk bijna niets meer over slechts één gerestaureerde straat. We kunnen een beeld krijgen van hoe het was door verhalen van overlevenden zoals die van de componist Władysław Szpilman die een boek hierover schreef dat later verfilmd is door Roman Polanski met de titel 'The Pianist' .Het koninklijk Łazienkipaleis met het schitterend omliggende park.

Echt een bezienswaardigheid die zeer de moeite waard is en dus absoluut tijdens deze reis naar Warschau bezocht gaat worden is het Łazienkipaleis en het gelijknamige omliggende park. Het Łazienkipaleis (Pałac Łazienkowski) werd aan het eind van de 18de eeuw gebouwd voor de toenmalige Poolse koning Stanisław August Poniatowski om dienst te doen als zijn privé-residentie net buiten Warschau. Het paleis werd gebouwd op een kunstmatig eiland dat een meer in tweeën verdeelde en daarom wordt het ook wel heel toepasselijk Paleis op het Water (Pałac na Wodzie) genoemd.

De tuinen van het Łazienkipaleis zijn nu een voor publiek toegankelijk park en zijn ontworpen in de 17e eeuw in een barokke stijl. In het park zijn allerlei publiekstrekkers waaronder een neoklassiek amfitheater, een Chinese pagode en twee oranjerieën.

Veel toeristen komen naar het Łazienkipark om het Chopin-monument te bewonderen en op de vele bankjes of stoelen te genieten van al het groen en de fluitende vogels. 

Het koninklijke Łazienkipaleis

Het 'Paleis op het Water', zoals het ook genoemd wordt, werd gebouwd op een kunstmatig eiland dat het meer in tweeën verdeelde, een klein noordelijk meer en een groot zuidelijk meer; het wordt met de rest van het park verbonden door twee bruggen met colonnades. Het is zowel van binnen als van uit een lust voor het oog.

Schilderijencollectie

Het schilderij 'Silenus en Bacchantes' van de Vlaamse meester Jacob Jordaens heeft de naam gegeven aan de zogenaamde Bacchuskamer in het Łazienkipaleis. Je hoeft niet lang na te denken waar deze plek voor diende.

Er zijn echter nog veel meer schilderijen in het paleis waaronder werk van Rubens en Rembrandt.

Andere gebouwen in het Łazienkipark

En klassieke tempel van Diana, een Chinese pagode, twee oranjerieën twee stijlvolle historische wachtershuizen, een watertoren en nog veel meer bijzondere gebouwen staan er in Łazienkipark. Al deze bouwwerken zorgen dat een wandeling door het groene park een echt belevenis is. Het Wilanówpaleis met de prachtige paleistuinen

De Poolse koning Jan Sobieski liet in 1677 in het voormalige dorp Wilanów (tegenwoordig een woonwijk van Warschau) een zomerresidentie bouwen. Het was trouwens onder bevel van deze koning Jan Sobieski dat de Westerse Alliantie tijdens de beroemde veldslag in 1683 bij Wenen de Turkse troepenmacht wist te verslaan en zodoende de dreigende islamitische overheersing in Europa heeft doorbroken.

In 1799 werd graaf Stanisław Kostka Potocki de nieuwe bewoner van het Wilanówpaleis en aangezien hij een groot kunstliefhebber was breidde hij de reeds bestaande kunstcollectie enorm uit. Het Wilanówpaleis heeft meer dan zestig vertrekken, die nog zijn oorspronkelijke indeling behouden hebben en die allemaal ongeschonden de Tweede Wereldoorlog zijn doorgekomen. Dat geldt ook voor de genoemde kunstverzameling die bestaat uit werken van Lucas Cranach de Oudere, Jacob Jordaens, Peter Paul Rubens,  Jan Lievens, Angelika Kauffmann en andere bekende namen uit de kunstgeschiedenis. De stijlkamers zijn naast schilderkunst gevuld met meubels, kostuums en andere kunstvoorwerpen. 

Het park rondom het Wilanówpaleis is in verschillende tuinstijlen is samengesteld die variëren van vormen uit de 17de tot de 19de eeuw en het gebied heeft een oppervlakte van maarliefst 43 hectare. Het is een feest om door het park heen te wandelen van en verrast te worden door sculpturen en bijzondere gebouwen die door het gehele park staan. 

Het immense Wilanówpaleis

Het grote monumentale Wilanówpaleis heeft maar liefst zestig vertrekken en is symmetrisch opgebouwd met een Italiaanse villa als voorbeeld genomen. Het Wilanówpaleis heeft zo'n vorstelijke en indrukwekkende uitstraling dat het vergeleken kan worden met bijvoorbeeld  paleis Schönbrunn in Wenen.

Schilderijen van Jan Lievens

Verschillende wanden van de ruimtes in Wilanówpaleis zijn gedecoreerd met schilderijen van bekende kunstenaars. Verrast was ik toen ik twee werken van Jan Lievens (1606-1674) zag hangen. Lievens doet met deze werken niet onder voor zijn grootste concurrent Rembrandt waar hij altijd mee vergeleken wordt.  

De Paleistuinen van het Wilanówpaleis

De parktuin van het paleis van Wilanów kan min of meer een lusttuin worden genoemd. Dit komt zowel door de mooie bloemen en planten, maar ook door de verschillende gebouwen die er in staan. Wat het park echt afmaakt is de enorme vijver die het gebied begrenst en die rechtstreeks in verbinding staat met de rivier De Wisla.Het gevarieerde programma van de vijfdaagse kunstreis naar Warschau

Wij bieden u tijdens deze reis een gevarieerd en interessant programma aan waarbij u een goed overzicht krijgt van al het fraais dat Warschau u te bieden heeft.

 

Dag 1: Aan het begin van de ochtend vliegt u rechtstreeks comfortabel met KLM naar de Poolse hoofdstad Warschau. In de middag start het programma gelijk met een introductiewandeling in de nabijheid van het centraal gelegen hotel en u waant zich gelijk in Poolse sferen. 

 

Dag 2: Deze dag start met een wandeling door het centrum van Warschau en brengt u een bezoek aan het Nationaal Museum.

De middag staat in het teken van de Stare Miasto en het Koninklijk Paleis. Uiteraard komt u tijdens de wandeling in de oude stad beroemde bezienswaardigheden tegen zoals de imponerende Johanneskathedraal en de gezellige centrale Oude Markt.

In de avond staat er een facultatief Chopin pianoconcert gepland. 

Dag 3: Vandaag volgen we een deel van de Koninklijke Route en bezoeken we gezamenlijk twee indrukwekkende paleizen en parken, namelijk het Lazienski Park, met het Paleis in het water, en het Wilanow park met het gelijknamige paleis. We genieten van natuur, koninklijke pracht en praal en van de wonderbaarlijke kunstcollecties. 

Tevens gaan we naar de nieuwe Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid.

 

Dag 4

Deze ochtend staat de 'Paus Johannes Paulus II Collectie' centraal. Dit onontdekte museum in een waar pareltje in Warschau.

De middag is ter vrije besteding.

 

Dag 5: Deze laatste ochtend benutten we nog volop en besteden we aandacht aan de rijke Joodse geschiedenis in Warschau. We bezoeken onder meer de synagoge en het POLIN-museum. 

Aan het einde van de middag vliegt u weer met KLM terug naar Amsterdam. 

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 
Foto-impressie van Warschau

(Klik op de foto's om ze te vergroten)