Alle Travel Tales van Marcel Verhoeven over Napels


“Daar hoorden zij Engelen zingen”

Nog enkele dagen en het is kerst, uiteraard ook hier in Zuid-Spanje! De temperaturen, zo rond de 18 à 20 graden, en de constante zonneschijn hier in Málaga, doen voor een Amsterdammer als ik, niet echt aan de kerst denken, maar meer aan de zomer. Toch doet men er hier alles aan om de inwoners van deze Andalusische stad aan het kerstfeest te herinneren. De werkelijk enorme boog van duizenden kerstlichtjes in de fameuze Calle Larrios, de hoofdstraat van Málaga, is ’s avonds buitengewoon indrukwekkend en alle andere kerstverlichting, die met name in de tropische palmen en sinaasappelbomen is gehangen, verhogen ook de feestvreugde. Maar wat hier in Málaga rond dit belangrijke christelijke feest ook echt een fenomeen is, zijn de talrijke kerststallen die op allerlei plekken zijn opgesteld.

Een kerststal is zoals je weet een beeldengroep die, geheel volgens het evangelie van Lucas, het geboorteverhaal van Jezus uitbeeldt. In een kleine kribbe ligt een baby-poppetje dat Jezus voorstelt en links en rechts hiervan staan of knielen Jozef en Maria. 


meer lezen

Ode aan de Vrouwelijke Kunstenaars

Afgelopen vrijdag en zaterdag genoot ik met volle teugen van de cursus die ik organiseerde over kunstenaressen door de eeuwen heen. Ik had dit tweedaagse samenzijn de titel ‘Ode aan de Vrouwelijke Kunstenaars’ gegeven en hiermee wilde ik aanduiden dat ook het vrouwelijk aandeel in de vele eeuwen kunsthistorie niet onbelangrijk was en dat ik hen op deze manier wilde eren.

Bekende namen zoals onder meer Judith Leyster, die werkzaam was in onze Gouden Eeuw, de impressioniste Berthe Morisot, de expressioniste Paula Modersohn-Becker, Charley Toorop en Frida Kahlo passeerden tijdens mijn presentaties de revue, maar ook veel onbekende vrouwelijke kunstenaars besprak ik en wilde ik op deze manier graag eren. Erg leuk is het trouwens dat ik tijdens mijn vele reizen in de talrijke musea die ik bezoek regelmatig werken van schilderessen tegenkom en daar heb ik ook altijd wat extra aandacht voor.


meer lezen

Verwonder je in het Archeologisch Museum in Napels!

Voor het Archeoligisch Museum
Voor het Archeoligisch Museum

Afgelopen week schreef ik al over mijn recente verblijf in Napels en hoeveel indruk deze Zuid-Italiaanse stad op me maakte (klik hier voor mijn verhaal van verleden week). Deze bijzondere stad is voor een bezoeker echt een enorme wervelende belevenis waarbij je zintuigen te kort komt om alles in je op te nemen. Typische Italiaanse reuring omringt je eigenlijk voortdurend in Napels en alhoewel dat zeer vermakelijk kan zijn, is het een aangename afwisseling om één van de Napolitaanse musea binnen te stappen. Eigenlijk staat het Nationaal Archeologisch Museum boven aan het lijstje van musea in Napels die je moet bezoeken. De oudheidkundige kunstcollectie van dit museum kan wedijveren met die van het Capitolijns Museum in Rome en met die van het Vaticaansmuseum.

Als je de grote statige hal van het Archeologisch Museum hebt betreden, zoals ik dus afgelopen dinsdag deed, dan voel je al direct dat dit een toonaangevend museum is. De ontvangstruimte is statig, ruim en her en der staan monumentale sculpturen van Romeinse keizers die meer dan 1800 jaar Opvallend is een enorme buste van keizer Vespasianus, die doordat hij kaal was een beetje een eierhoofd had. Het noodlot heeft er voor gezorgd dat bij zijn sculptuur het bovenste deel eraf geslagen is, net als een 'eitje'. Er ligt nog net geen gigantisch eierlepeltje naast. 

meer lezen

Eerst Napels zien…

Het wasgoed in Napels hangt echt overal aan lijntjes van de ene gevel naar de andere zijde van de straten.
Het wasgoed in Napels hangt echt overal aan lijntjes van de ene gevel naar de andere zijde van de straten.

Er zijn soms van die momenten tijdens mijn reizen door Europa dat ik even volledig van mijn à propos ben en zo iets is mij enkele dagen geleden overkomen. Ik besloot na meer dan vijfentwintig jaar weer eens een bezoek te brengen aan Napels. De meeste Europese steden die ik de afgelopen jaren aan doe zijn ieder op zijn beurt bijzonder of het nu Dublin, Berlijn, Madrid, Praag, Lissabon, Helsinki, Athene, Sevilla, Minsk, Istanbul of noem elke willekeurige stad in Europa maar op, is. Echter Napels is echt een uitzondering op alles!

De steden die ik zojuist als voorbeeld noemde verschillen allemaal van elkaar maar hebben toch talrijke overeenkomsten, waaronder het feit dat ze in de jaren met de tijd zijn meegegaan en dat ze vooral niet stil hebben gestaan in hun ontwikkeling. Dit laatste lijkt in Napels echter amper het geval.

meer lezen

Het Mysterie van Pulcinella & Jan Klaassen

Een sculptuur van de Napolitaanse volksheld 'Pulcinella' in het centrum van Napels.
Een sculptuur van de Napolitaanse volksheld 'Pulcinella' in het centrum van Napels.

Terwijl ik deze week door Napels liep werd ik in een klein straatje door een enorme sculptuur herinnerd aan een clowneske figuur met de naam Pulcinella, die zijn oorsprong hier in de stad heeft. Pulcinella is een figuur uit de commedia dell’arte en staat bekend om zijn onnozele streken. Pulcinella is een soort Tijl Uilenspiegelachtig persoon, vol met fantasie en volkse wijsheden. Pucinella haalt overal iets waardevols uit. Ook al zit hij diep in de put dan vindt hij dat nog bijzonder omdat hij dan de wereld eens op die manier kan bezien. Hij is daarom al eeuwen erg populair in Napels en trouwens ook in de rest van Italië en ej kunt bij allerlei kleine toeristenwinkeltjes hier in Napels poppen in alle soorten en maten van Pulcinella kopen. En in de 18de eeuw vereeuwigde de beroemde kunstenaar Tiepolo Pulcinella en zijn collega’s al eens op een plafond in een Palazzo in Venetië.

Onze poppenkastpop Jan Klaassen heeft trouwen veel weg van de Italiaanse schertsfiguur Pulcinella en Jan Klaassen heeft net als Pulcinella ook al zo’n rare navelvormige neus. Je kunt zeggen dat Pulcinella eigenlijk de stamvader van Jan Klaassen is. Jan is net als zijn Napolitaanse evenknie een beetje een dommig persoon, maar heeft ook een gouden hart en zorgt er tevens voor dat men weer vrolijk wordt.

meer lezen