Tweedaagse kunstgeschiedeniscursussen

Welke cursussen staan er al op het programma in 2017:

 

Wintercursus: "In den Beginne"

Zaterdag 4 en zondag 5 maart 2017

 Wintercursus “In den Beginne”

Zaterdag 4 en zondag 5 maart 2017

Sinds het begin van mijn studie kunstgeschiedenis, vele jaren geleden, stel ik mijzelf vragen over de eerste kunstwerken die de mens heeft voortgebracht. Vanaf het ontstaan van de mensheid zijn er namelijk prachtige esthetische voorwerpen gemaakt waar we erg weinig vanaf weten, echter door hun ouderdom en hun verschijningsvorm zijn ze zeer fascinerend. De paleolithische kunst, zo wordt deze stokoude artistieke uiting uit de prehistorie genoemd, is onder meer te bewonderen op beroemde grotschilderingen en bij prachtige karakteristieke sculpturen. Tijdens deze tweedaagse cursus wil ik met je de mysteries rondom het ontstaan van de aardse beschaving en hun kunst- en cultuur proberen te verklaren. Twee dagen waar verwondering en inspiratie centraal staan, waarbij ik niet slechts de standaard (kunst)geschiedenisboekjes volg.

Kortom, een cursus die je niet mag missen!

– Marcel Verhoeven -

Wintercursus 'In den Beginne'

€ 169,00

Deel 1 (ochtendsessie): Het ontstaan van de Aarde

Het is algemeen bekend dat nog slechts enkele generaties geleden bijna iedereen in de Westerse Wereld er van overtuigd was dat God de aarde geschapen had. Het was zelfs zo dat geleerden uit die tijd op basis van deze overtuiging bepaalde conclusie trokken die nu achterhaald lijken. Zo stelde de Ierse bisschop James Ussher (1581-1656) ooit vast dat exact op de 22e oktober 4004 voor Christus de traditionele scheppingsweek was begonnen. In de beeldende kunst werden de scheppingsverhalen traditiegetrouw regelmatig uitgebeeld en leverden prachtige artistieke hoogtepunten op, waarvan die van Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome wellicht het bekendste is.

Tegenwoordig is de algemene opinie, mede bepaald door de huidige moderne wetenschappers, dat de aarde ergens 4,5 miljard ontstaan is uit ‘ruimtepuin’ en dat was weer een gevolg van de oerknal die 13,5 miljard jaar geleden plaats vond. 


Deze ‘Big Bang Theory’, die trouwens in de vorige eeuw bedacht is door een Belgische priester, is een theorie die past in ons huidige gangbare tijdsbeeld. Tijdens deze ochtendsessie trachten we een evenwichtig beeld te creëren aan de hand van de huidige, maar ook traditionelere opvattingen, van de oorsprong van de aarde. Uiteraard wordt dit verhaal geïllustreerd door bijzondere kunstwerken.

Deel 2 (middagsessie): Hol of Vol?

Bij de gedachte aan de samenstelling van de aardbol baseren we ons op theorieën en aannames die in de loop van de geschiedenis nog al eens (rigoureus) zijn aangepast. De gewaardeerde Engelse astronoom Edmond Halley (1656-1742) was niet alleen de ontdekker en naamgever van de beroemde komeet, maar hij was er ook van overtuigd dat de aarde hol van binnen was.

Deze 'holle aarde theorie' van Halley is inmiddels achterhaald bevonden en tegenwoordig is bijna iedereen er van overtuigd dat de aardbol geheel massief gevuld is. Wist je trouwens dat er nog geen enkele empirisch bewijs is over wat de samenstelling van de inhoud van de aardbol is? Het diepste gat dat ooit geboord is is nog geen twaalf kilometer diep en dat is slechts een fractie van het daadwerkelijke middelpunt. Twijfelen aan de gangbare hypothese van een ‘volle aarde’ is niet echt gebruikelijk, maar wel erg boeiend om je eens in te verdiepen. 


Aan de hand van voorbeelden uit de kunst, literatuur en andere opmerkelijke zaken trachten we tijdens deze middagbijeenkomst ons wereldbeeld wat betreft dit mysterie wat bij te stellen.

Deel 3 (ochtendsessie): De eerste mens op aarde

Net als bij het ontstaan van de aarde weten de meeste mensen dat er ook hier sprake is van een Bijbels scheppingsverhaal als het om de oorsprong van de mensheid gaat. In de huidige moderne maatschappij hangt men deze traditionele christelijke gedachten vaak niet meer aan en vindt men de evolutietheorie van Charles Darwin (1809-1882) veel plausibeler. Het klinkt in eerste instantie ook best wel geloofwaardig dat wij afstammen van andere organismen, echter er zijn nog wel heel veel onopgeloste vragen met betrekking tot deze theorie. Darwin sprak zelf over de ‘missing link' toen hij met zijn evolutieverhaal niet verder kwam. Het is toch ook wel heel bijzonder dat de Homo Sapiens oftewel de ‘Denkende Mens’ er ‘opeens’ was zo’n tweehonderdduizend jaar geleden. Dertigduizend jaar terug werd de Homo Sapiens volgens de moderne academische opvattingen voor het eerst gesignaleerd in Europa en uit deze zelfde periode worden hoogwaardige kunstwerken, door mensenhanden gemaakt, gevonden. 


Waar kwamen deze Homo Sapiens ‘opeens’ vandaan? En hoe waren ze direct in staat om zulke bijzondere kunstwerken te maken? Dit en meer vragen zullen tijdens deze bijeenkomst aan bod komen.

Deel 4 (middagsessie): En wie zijn al die anderen?

In de kunstgeschiedenis zien we allerlei uitbeeldingen van figuren en personen die we nu scharen onder de noemer 'verzinsels' en betitelen als eeuwenoude mythes en legendes. Het wordt pas bijzonder als we daadwerkelijk overblijfselen uit dit soort verhalen vinden. De draken waar de middeleeuwse ridders zoals Sint Joris mee vochten lijken een verwijzing te zijn naar de prehistorische dinosauriers, die toch al uitgestorven waren toen de Homo Sapiens op het ‘aardse toneel’ verscheen. En van wie zijn al die langwerpige conische schedels die her en der op de aarde gevonden werden? Was er dan toch ooit sprake van een ander menselijk ras die in oude bronnen beschreven wordt? En wie zijn die ‘godenzonen’ waarover in het eerste bijbelboek Genesis gesproken wordt? Hebben zij echt bestaan en zijn wij nazaten van hen? En wie waren de reuzen of giganten die niet alleen in de Bijbel, maar ook in de Griekse mythologie ter sprake komen? Zogezegd genoeg inspiratie om aan de hand van allerlei voorbeeld een uitgebreider bij al deze personen stil te staan.Sinds 2014 geeft kunsthistoricus mr. drs. Marcel Verhoeven elk kwartaal een tweedaagse kunstgeschiedeniscursus. De cursus bestaat uit zes blokken, die verdeeld zijn over verschillende dagdelen en waarvan er vier bestaan uit uitgebreide presentaties. Aan de hand van deze enthousiast gegeven lezingen, ondersteund door veel beeldmateriaal, wordt een goed beeld van het onderwerp geschetst.

De twee overige sessies bestaan uit een informatieve en gezellige wijnproeverij die aan het eind van elke cursusdag plaats vindt.

 

Deze unieke kunstgeschiedeniscursussen vinden plaats in het centraal gelegen Van der Valkhotel Breukelen. Een comfortabele locatie met alle faciliteiten die nodig zijn. Zo ligt onder meer schrijfmateriaal voor je klaar en kun je kosteloos parkeren bij het hotel. Kom je liever met de trein? Het treinstation van Breukelen is gelegen naast het hotel.

 

Bij elke cursus start je de dag met koffie met iets lekkers erbij. Tijdens de presentatie staat er daarnaast voortdurend verse koffie, cappuccino, espresso en thee tot je beschikking, met daarbij koekjes en andere zoete lekkernijen. Ook kun je op elk moment verschillende soorten frisdrank pakken om de dorst te lessen.

Je kunt tijdens de lunchpauze kiezen om gebruik te maken van het uitgebreide lunchbuffet (dat exclusief de cursusprijs is). Dit wordt erg door de cursisten gewaardeerd en in de praktijk meldt iedereen zich hier dan ook voor aan.

 

Wil je je ook twee dagen onderdompelen in kunst en cultuur? Meld je nu aan. Aan het einde van deze twee boeiende dagen ben je een echter kenner van het onderwerp!

 

Aanmelden voor de cursussen kan onder meer via info@kunststad.nl of via de webwinkel.

 

Programma:

Dag 1

09.30-10.00 uur: Inloop met koffie/thee en zoete lekkernijen

10.00-12.30 uur: Presentatie 1 (duur 2,5 uur, incl. koffiepauze)

12.30-14.00 uur: Lunchpauze

14.00-16.30 uur: Presentatie 2 (duur 2,5 uur, incl. koffiepauze)

16.30-17.30 uur: Degustatie 

 

Dag 2

09.30-10.00 uur: Inloop met koffie/thee en zoete lekkernijen

10.00-12.30 uur: Presentatie 3(duur 2,5 uur, incl. koffiepauze)

12.30-14.00 uur: Lunchpauze

14.00-16.30 uur: Presentatie 4 (duur 2,5 uur, incl. koffiepauze)

16.30-17.30 uur: Degustatie

 

Informatie over de tweedaagse kunstgeschiedeniscursussen

 

De cursussen vinden plaats in het goed bereikbare Van der Valk hotel in Breukelen. De cursus start om 09.30 uur met een inloop met koffie/thee en is beide dagen rond 17.30 uur afgelopen.

 

-Tijdstip: 09.30-17.30 uur

-Prijs: € 189,- p.p.

-Amici-tarief: € 169,- p.p.

-Inclusief:

  • De gehele dag onbeperkt koffie/thee met zoete lekkernijen, water en frisdranken
  • Vier uitgebreide themapresentaties van kunsthistoricus mr. drs. Marcel Verhoeven
  • Twee wijnproeverijen, inclusief hapjes
  • Blocnote en schrijfgerei
  • Informatiemateriaal
  • Gratis parkeren

Lunch

Je hebt de mogelijkheid om voor het speciale tarief van € 15,- per dag (en dus voor € 30,- voor twee dagen) het uitgebreide lunchbuffet bij te boeken. Dit is aan te bevelen.

Het normale tarief in het Van der Valk Hotel voor dit lunchbuffet is € 20,- per persoon per dag.

 

Daarnaast kun je beslissen om na afloop op eigen gelegenheid te blijven dineren met andere deelnemers of zelfs eventueel te blijven overnachten.

 

Locatie:

Van der Valk hotel Breukelen

Stationsweg 91

3621 LK Breukelen

 

Bereikbaarheid:

Het Van der Valk Hotel is gelegen direct naast de A2 en is bereikbaar vanuit Amsterdam in circa 20 minuten en vanuit Utrecht in 15 minuten. Er is een grote parkeerplaats aanwezig.

Ook met de trein is het hotel prima bereikbaar, de rechtstreekse trein vanuit Amsterdam brengt u in 30 minuten naar Breukelen en vanuit Utrecht ben je er in 12 minuten. Het station Breukelen ligt naast het Van der Valk hotel.

De tweedaagse cursussen die reeds hebben plaatsgevonden zijn:

-Hellenistic Mystery

-The Beautiful Baroque

-The Renaissance Revival

-Amazing Art Nouveau

-Ismes in Modern Art

-Disguised Symbolism

-Modern Architecture

-Ode aan Vrouwelijke Kunstenaars

-Bloot en Erotiek in de Kunst