Arrangement  

'Venetië, ook het centrum van de Moderne Kunst'

Zaterdag 8 april 2017


Venetië is bij het grote publiek met name bekend door de pittoreske grachtjes met opvallende gondels, het San Marcoplein met de imposante gelijknamige kathedraal en de talloze bruggetjes die de Lagunestad rijk is. Echter Venetië biedt veel meer, het is namelijk ook het centrum van de Moderne Kunst! De eeuwenoude stad is echt een walhalla voor liefhebbers van zowel klassiek Moderne Kunst als van de hedendaagse kunst.

Allereerst is er in de stad aantal belangrijke musea voor moderne kunst gevestigd, die ik deze middag graag aan u presenteer. Het oudste en meest bekende moderne kunstmuseum is het ‘Peggy Guggenheim Museum’, gevestigd in het voormalige woonhuis van de beroemde excentrieke rijke Amerikaanse Peggy Guggenheim, een prachtig Palazzo gelegen aan de statige Canal Grande. De collectie omvat werken van onder anderen Brancusi, Chagall, Corneille, Dalí, Max Ernst (met wie Peggy Guggenheim trouwens getrouwd was), Kandinsky, Klee, Margritte, Miró, Picasso en Pollock. Komt u aanvaren over de Canal Grande dan kunt u het ‘Peggy Guggenheim Museum’ vanuit de verte al herkennen aan 'De Naakte Ruiter te Paard' van de beeldhouwer Marino Marini.

Niet ver hier vandaan ligt het museum ‘Punta della Dogana’. Dit is één van de twee musea in Venetië waar de kunstcollectie van Francois Pinault te zien is. Het puntvormige voormalige douanegebouw werd door de Japanse architect Tadao Ando tot museum voor moderne kunst verbouwd. Het is heerlijk om door dit museum rond te lopen, want de kunst die wordt tentoongesteld komt uitstekend tot zijn recht in het historische gebouw met zijn grote ramen en het unieke uitzicht op het Canal Grande enerzijds en het Canale di Giudecca anderzijds. De kunstcollectie die wordt geëxposeerd wisselt regelmatig maar is altijd spraakmakend!


Het andere moderne kunstmuseum in Venetië waar u eveneens de verzameling van Francois Pinault kunt bewonderen is Palazzo Grassi. Pinault is eigenaar van modehuis Gucci en veilinghuis Christie’s en hiermee heeft hij een behoorlijk kapitaal opgebouwd waarmee hij zijn aankoop van hedendaagse kunst financiert. Spraakmakende namenuit zijn collectie zoals Jeff Koons en Damien Hirst worden in de historische ambiance van Palazzo Grassi tentoongesteld.

Naast de genoemde moderne kunstmusea vindt dit jaar, vanaf juni tot en met november, de wereldberoemde moderne kunstmanifestatie ‘Biennale di Venezia’ plaats. Sinds 1895 is er in Venetië tweejaarlijks een toonaangevende happening rond de laatste ontwikkelingen in de Moderne Kunst. Meer dan achtentwintig landen tonen in hun eigen tentoonstellingsgebouw op een speciaal areaal, de Giardini in het Venetiaanse stadsdeel Castello, hun belangrijkste kunstenaars. De Nederlandse bijdrage wordt altijd ondergebracht in het speciaal daarvoor door Gerrit Rietveld ontworpen paviljoen.


Landen die geen eigen expositieruimte hebben, brengen hun tentoonstelling onder in verschillende markante gebouwen verdeeld over de stad. Daarnaast is er altijd een extra grote thematentoonstelling in het zogenaamde Arsenaal. Zoals u al kunt lezen zorgt de Biënnale voor een enorm uitgebreid aanbod van moderne kunst in de oude havenstad en dit is dus ook een must voor elke kunstliefhebber.

Graag nemen wij deze middag mee langs de Moderne Kunst die Venetië rijk is en laten wij u een hele andere bijzondere kant van deze schitterende stad zien!

Het arrangement start met een inloop om 14.00 uur. We sluiten de middag traditiegetrouw gezellig af met een glas wijn en borrelhapjes.

Marcel tijdens de Biënnale in 2003, bij een beeld van Ron Much in het Arsenaal (één van de locaties van de Biënnale).
Marcel tijdens de Biënnale in 2003, bij een beeld van Ron Much in het Arsenaal (één van de locaties van de Biënnale).

 

Datum: Zaterdag 8 april 2017

Tijdstip: 14.00-17.00 uur

Prijs: € 59,50 p.p. Amici-tarief € 39,50 p.p.

Inclusief: Koffie/thee met petites fourtjes, uitgebreide presentatie, koffiepauze en gezellige borrel met hapjes.

 

Locatie:

Hilton Hotel Amsterdam

Apollolaan 138

Amsterdam

 

NB. Als u deelneemt aan het arrangement kunt u kosteloos parkeren op het parkeerterrein van het Hilton Hotel.

 

Arrangement 'Venetië & Moderne Kunst', 8 april 2017

€ 59,50


Routebeschrijving naar het Hilton Hotel Amsterdam.