Arrangement  

'In de voetsporen van Van Gogh en Cézanne'

Zondag 12 maart 2017


Deze middag neem ik je virtueel mee naar de prachtige Provence in Zuid-Frankrijk. Naast het feit dat deze omgeving beeldschoon is en de streek de typische kenmerkende Franse sfeer uitademt, heeft dit landsdeel in het verleden ook een enorme aantrekkingskracht op verschillende bekende beeldend kunstenaars gehad.

De schilder Paul Cézanne zag zijn eerste levenslicht in het pittoreske plaatsje Aix-en-Provence en liet zich tijdens zijn hele kunstenaarsloopbaan inspireren door zijn historische geboortestad. Na zijn doorbraak eind negentiende eeuw in Parijs keerde hij terug naar Aix, waar hij het grootste deel van zijn leven woonde en werkte. Op talloze plekken in Aix-en-Provence word je herinnerd aan de ‘Vader van de Moderne Schilderkunst’ zoals Cézanne trouwens ook wel genoemd wordt. Vanaf verschillende plekken in Aix kun je in de verte de imponerend Mont Saint Victoire zien liggen en die is regelmatig door Cézanne vereeuwigd. Waarom is Cézanne zo’n ongeëvenaard schilder? En welke invloed had zijn werk op de kunstgeschiedenis? Deze en meer vragen zullen aan de hand van talloze voorbeelden deze middag worden beantwoord.


Na dit ‘bezoek’ aan Aix neem ik je tijdens deze lezing vervolgens mee naar het nabijgelegen plaatje Arles. Zoals wellicht bekend heeft onze beroemde Nederlandse modernist Vincent van Gogh hier een tijdje gewoond en gewerkt. Vincent genoot, ondanks zijn wisselende gemoedstoestanden, van zijn tijd in Zuid-Frankrijk en nodigde zelfs andere kunstenaars uit in Arles om dit gevoel met hem te delen. Van Gogh schilderde toen hij hoorde dat zijn collega Paul Gauguin hem in Arles zou gaan bezoeken De Zonnebloemen, die later zo enorm beroemd zouden worden. Ook uit Vincent’s periode in Arles komen de schilderijen ‘Het Gele Huis’, de ‘Slaapkamer’ (met het opvallende bed en de stoel) en 'De Brug van Langlois' met het typerende ophaalbruggetje dat als inspiratiebron diende. Daarnaast zijn er nog talloze andere schilderijen die hier gemaakt zijn zoals ‘Sterrennacht boven de Rhone’ en het ‘Caféterras bij Nacht’, en met deze kunstwerken in gedachte merk je dat het huidige Arles nog altijd de atmosfeer van Vincent Van Gogh uit ademt. Hoe verging het Vincent in Arles en tot welke meesterwerken is hij hier gekomen? 


Dit zijn enkele vragen die aan bod zullen komen tijdens het tweede deel van mijn presentatie.

Deze middag is zowel voor de liefhebbers van kunst van Van Gogh, Cézanne en tijdgenoten interessant, maar ook voor de liefhebbers van Zuid-Frankrijk uitermate boeiend. Kom je ook?    

 

Het arrangement vindt plaats in het Hilton Hotel in Amsterdam en start met een inloop om 14.00 uur. We sluiten de middag traditiegetrouw gezellig af met een glas wijn en borrelhapjes.

 

Datum: Zondag 12 maart 2017

Tijdstip: 14.00-17.00 uur

Prijs: € 59,50 p.p. Amici-tarief € 39,50 p.p.

Inclusief: Koffie/thee met petites fourtjes, uitgebreide presentatie, koffiepauze en gezellige borrel met hapjes.

 

Locatie:

Hilton Hotel Amsterdam

Apollolaan 138

Amsterdam

 

NB. Als je deelneemt aan het arrangement kun je kosteloos parkeren op het parkeerterrein van het Hilton Hotel.

 

Arrangement 'Van Gogh & Cézanne', 12 maart 2017

€ 39,50


Routebeschrijving naar het Hilton Hotel Amsterdam.