Arrangement  

'Een kennismaking met Kassel & De Documenta'

Zondag 9 april 2017


Vele steden in Europa zijn de moeite waard om te bezoeken, echter sommige plaatsen weten zich eens in de zoveel tijd extra op de kaart te zetten. De Duitse Kassel is zo’n stad. Dit jaar vindt in deze historische stad in de Duitse deelstaat Hessen namelijk de belangrijke kunstmanifestatie De Documenta plaats!

Alvorens ik deze middag meer over dit belangrijke kunstevenement De Documenta ga vertellen sta ik eerst stil bij enige interessante bezienswaardigheden die Kassel rijk is. Zo is een opvallend bouwkundig hoogtepunt Schloss Wilhelmshöhe, dat aan de rand van het centrum van Kassel is gelegen. In de 18de eeuw werd dit paleiskasteel gebouwd met eromheen een tuin (tegenwoordig park) in Engelse landschapsstijl. Zowel een bezoek aan het park van Wilhelmshöhe, waar  bijzondere bouwwerken in zijn gelegen, als het paleis zelf zijn de moeite waard. Het Schloss Wilhelmshöhe biedt namelijk onderdak aan een prachtig museum met werk van Albrecht Altdorfer, Albrecht Dürer, Titiaan, Frans Hals, Peter Paul Rubens en de op één na grootste collectie schilderijen van Rembrandt in Duitsland!

Uit dezelfde tijd als Schloss Wilhelmshöhe stamt het Fridericianum dat in het centrum van de stad Kassel is gelegen. Dit classicistische bouwwerk heeft al decennia lang de functie als museum- en tentoonstellingsgebouw. 


Vanaf 1913 was hier het Hessisches Landesmuseum Kassel gevestigd, maar sinds 1955 is het Fridericianum het hoofdgebouw van de vijfjaarlijkse toonaangevende expositie De Document. Graag vertel ik tijdens het tweede deel deze middag over deze belangrijke kunstmanifestatie die precies honderd dagen duurt en een beeld geeft van de actuele situatie van de beeldende kunst.

Voor elke Documenta wordt een andere hoofdcurator aangewezen die verantwoordelijk is voor de totale expositie en de tentoongestelde objecten. Beroemde curatoren zijn de revue gepasseerd waaronder onze eigen Rudi Fuchs in 1982 en Jan Hoet in 1992. Aan de hand van verschillende voorbeelden uit het verleden laat ik meer zien van de geschiedenis van De Documenta.

In Kassel zijn overigens in de openbare ruimte vele kunstwerken zichtbaar die zijn ‘achtergebleven’ na de verschillende edities van De Documenta, zoals sculpturen van Claes Oldenburg, Thomas Schütte en Joseph Beuys.

De aankomende Documenta, nummer 14, staat onder leiding van de Poolse kunstcriticus Adam Szymczyk, die onder meer directeur was van de Kunsthal in Bazel. Aan de hand van zijn ideeën tracht ik tenslotte een beeld te vormen van de Document van 2017, waarvan de uiteindelijke tentoonstelling natuurlijk nog een verrassing is tot de opening op 10 juni aanstaande.

Graag maak ik je enthousiast deze middag voor zowel de stad Kassel als voor de beroemde kunstmanifestatie De Documenta. Kan ik je begroeten deze middag?

Marcel Verhoeven


Het arrangement start met een inloop om 14.00 uur. We sluiten de middag traditiegetrouw gezellig af met een glas wijn en borrelhapjes.

 

Datum: Zondag 9 april 2017

Tijdstip: 14.00-17.00 uur

Prijs: € 59,50 p.p. Amici-tarief € 39,50 p.p.

Inclusief: Koffie/thee met petites fourtjes, uitgebreide presentatie, koffiepauze en gezellige borrel met hapjes.

 

Locatie:

Hilton Hotel Amsterdam

Apollolaan 138

Amsterdam

 

NB. Als je deelneemt aan het arrangement kun je kosteloos parkeren op het parkeerterrein van het Hilton Hotel.

 

Arrangement 'Kassel & Documenta', 9 april 2017

€ 59,50


Routebeschrijving naar het Hilton Hotel Amsterdam.