'VARIËREND VALENCIA'

Vijfdaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxueuze 5-sterren Westin Hotel in het centrum van Valencia

Vliegreis van woensdag 20 tot en met zondag 24 mei 2020

Nieuwe reisdata worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt

U kent deze KUNSTSTAD-reis vanValencia, de verborgen parel van Spanje

De stad Valencia en de gelijknamige regio zijn onder meer bekend van de sinaasappels én de opmerkelijke gebouwen van de beroemde architect Santiago Calatrava. Echter Valencia heeft nog veel meer te bieden, zoals een keur aan bijzondere bezienswaardigheden, van historische bouwkunst tot moderne architectuurprojecten en van magnifieke parken tot brede zandstranden. Wij nemen u ook mee van de gebaande toeristisch paden af en gaan met u in de provincie Valencia naar een heuse citrusboomgaard waar u kennis maakt met talrijke soorten sinaasappelen en andere exotische citrusvruchten. Ook zullen we tijdens deze reis overheerlijke Paella eten aan de ‘bron’ tussen de rijstvelden van Albufera, want de regio Valencia is de bakermat van dit wereldberoemde gerecht. Daarnaast gaan we wijnproeven in een authentieke bodega in de voorname Valenciaanse wijnstreek Requena. En zelfs de Cartaagse vesting Saguntum, befaamd uit de Romeinse oudheid, zal op het uitgebreide reisprogramma staan. Dit is de ultieme beleving van Valencia en deze reis wilt u zeker niet missen!


“Wij hebben de reisdagen in Valencia met intensiteit beleefd en raken er nog steeds niet over uitgepraat. Het was echt heel indrukwekkend wat we allemaal

gezien en gehoord hebben.

Complimenten daarvoor."

Joop en Marga van Wijngaarden, Weesp De Sinaasappelstad Valencia

Het centrum van Valencia staat vol met geurige sinaasappelbomen die de stad een kleurrijk aanzicht geven. De regio staat dan ook bekend om zijn productie van citrusvruchten. De combinatie van de prachtige gebouwen en de mooie sinaasappelbomen maken het echt een lust om door de stad te wandelen.

La Lonja de la Seda, de zijdebeurs

In Valencia wordt u eigenlijk voortdurend getrakteerd op fraaie gebouwen uit allerlei periodes uit de bouwkunstgeschiedenis. De voormalige zijdebeurs is een van de weinige profane gotische gebouwen in de stad en met met zijn hoge gedraaide zuilen en schitterende sinaasappelpatio schitterend om te bezoeken. 

Het Stadhuis van Valencia

Een van de bekendste pleinen van Valencia is het Plaza Ayuntamiento en zoals de naam al aangeeft bevindt zich hier het stadhuis. De residentie van het Valenciaanse stadsbestuur mag men vaak ook bezoeken en zowel letterlijk als figuurlijk is het balkon van het stadhuis een echt hoogtepunt. Een gevarieerde Valenciaanse geschiedenis

De geschiedenis van Valencia gaat terug tot voor het begin van onze jaartelling, we hebben het dan over de tijd toen de Romeinen over dit gebied heersten. Talrijke overblijfselen uit deze periode zijn nog altijd zichtbaar. Ook de tijd dat de Moren heer en meester in Spanje waren is aan Valencia niet zonder slag of stoot voorbij gegaan en op verschillende plekken kunt u nog restanten van de arabische bouwkunst zien. Uit de daaropvolgende gotische periode stamt onder meer La Lonja de la Seda, dit beursgebouw werd in Valencia in de vijftiende eeuw gebouwd en hier werd onder andere de beroemde zijde uit de streek verhandeld. Ook de barokke tijd is in Valencia niet onopgemerkt voorbij gegaan en de entreepartij van het Palacio del Marqués de dos Aguas is hier een uitstekende weergave van. Dit prachtige stadspaleis herbergt tegenwoordig het keramiekmuziek en van deze kunstvorm zijn trouwens in heel Valencia talrijke voorbeelden op de gevels van de gebouwen te vinden.

Een echte publiekstrekker is tegenwoordig het Turiapark. Dit schitterende kilometerslange park is aangelegd in de voormalige bedding van de rivier de Turia, die na een grote overstroming in de jaren vijftig uit veiligheidsoverwegingen ver buiten de stad werd verplaatst. In de jaren '80 ontstond op deze plek een prachtig park waar het heerlijk toeven is. 

De 'patio de los Naranjos' van de zijdebeurs, la Lonja

Palacio del Marqués de dos Aguas

Het beroemde Turiapark gelegen in rivierbeddingDe indrukwekkende architectuur van beroemde architect Calatrava

Moderne architectuur kom je in Valencia met name aan de randen van het oude centrum tegen en is voor elke Valenciaganger zeer de moeite waard. De architect Santiago Calatrava heeft in zijn geboortestad verschillende projecten gerealiseerd waaronder het futuristische metrostation Estación de la Alameda, dat hij trouwens gecombineerd heeft met een brug over het Turiapark. Echter Calatrava's meest indrukwekkende gebouwen staan in Ciudad de las Artes y Ciencias oftewel 'De Stad van Kunst en Wetenschap', waar u echt op een positieve manier overdonderd wordt door al het bijzonders wat hij hier gerealiseerd heeft. Het is een ensemble van opvallende bouwwerken die inmiddels een echte publiekstrekker zijn geworden. In één van de gebouwen genaamd Palau de les Arts Reina Sofía worden operavoorstellingen gegeven. Tevens het ontwerp van het Museo de las Ciencias Príncipe Felipe spreekt tot de verbeelding en bij dit wetenschap- en techniekmuseum, dat immense groot is, heeft Calatrava zich van zijn beste kant laten zien. Maar ook de andere creaties in dit bijzondere gebied, met inspirerende namen als HemisfericUmbracle en Agora, zijn buitengewoon de moeite waard om te bewonderen.

'Palau de les Arts Reina Sofía' (l.) en 'Hemisferic' (r.)

Het 'Umbracle' herbergt onder meer een palmentuin

'Museo de las Ciencias Príncipe Felipe Valencia'De variaties in bouwstijlen in Valencia

Zogezegd zijn er in Valencia van allerlei momenten uit de bouwkunstgeschiedenis indrukwekkende voorbeelden te bewonderen. Eén periode die ook niet ongenoemd mag blijven is tijd die in de kunstgeschiedenis bekend staat als Art Nouveau of Jugendstil en in Valencia is deze stroming ook niet onopgemerkt voorbij gegaan. Met name in en rondom de 19de eeuwse wijk Eixample zijn prachtige bouwwerken in de genoemde stijl te vinden waaronder de Mercado de Colón die fraai gedecoreerd is met bontgekleurde tegeltableaus, sculpturen en mozaïeken, die allemaal refereren aan groenten, fruit, vlees en vis die ooit in deze markthal verhandeld werden. Na een grondige en geslaagde restauratie is de Mercado de Colón  nu één groot horecacentrum met talrijke barretjes en restaurants geworden, echt een trekpleister voor vele Valerianen. 
Ook de nog imposantere Mercado Central is grotendeels uitgevoerd in de stijl van het Modernismo, zoals de Art Nouveau-beweging in Spanje ook wel genoemd wordt. De Mercado Central is nog gewoon in gebruik als markthal waar de Valerianen hun dagelijkse verswaren kopen. We wandelen tijdens één van onze ontdekkingstochten uiteraard ook door de Mercado Central  en vergapen ons onder meer aan de schitterende koepel die geheel in stijl versierd is.

Dat Art Nouveau zo populair werd aan het eind van de 19de eeuw in Valencia had alles te maken met de economische opbloei van de stad in die tijd. Bij die welvaart hoorde bijna vanzelfsprekend een 'modern' Centraal Stationsgebouw en ook die werd geheel volgens de mode uitgevoerd in de heersende Art Nouveaustijl. Tegeltableaus in de hal van het station laten je zien hoe de stad Valencia en de omliggende omgeving eruit ziet. En ook de voorgevel is fraai versierd met geglazuurde beeldhouwwerk en mozaïeken waar je onder andere de sinaasappels in de details weer kan terug vinden. Natuurlijk bekijken we alle genoemde gebouwen tijdens deze bijzonder Valencia-reis.


Prachtige Art Nouveau in de 'Mercado Central'

Het schitterende Art Nouveau treinstation van Valencia

'Mercado de Colón' met florale motieven op de gevelMuseo de Bellas Artes de Valencia

Valencia heeft een aantal bijzondere musea waarvan het Museo de Bellas Artes de Valencia er één van is en die mag tijdens onze reis ook niet overgeslagen worden. Dit interessante kunstmuseum is gehuisvest in een voormalig priesterseminari waarmee men met de bouw begonnen is aan het eind van de 17de eeuw, vervolgens werden in de tijd die volgde verschillende delen bijgebouwd waarbij vooral de binnenhoven erg fraai zijn. Nadat het gebouw in zijn bestaan verschillende functies had vervuld, waaronder dat van militair hospitaal, werd het in 1946 in gebruik genomen als onderkomen voor de kunstcollectie van het Museo de Bellas Artes de Valencia. Vooral de entree-hal is erg indrukwekkend en valt op door zijn koepel die aan de binnenkant prachtig blauw met 'gouden sterren' is gedecoreerd. De eerste zalen zijn rijkelijk gevuld met middeleeuwse kunst uit met name de regio Valencia. Vervolgens zijn er voorbeelden te zien van de schilderkunst uit de 15de en 16de eeuw waarbij er zelfs een fraai drieluik is te bewonderen dat toch wel heel erg van de hand van Jeroen Bosch lijkt te zijn, alhoewel nog niet alle kenners het hier over eens zijn. Indrukwekkend en bijzonder is dit kunstwerk zeker! Op de eerste verdieping komen we schilderijen van de beroemde Spaanse meesters uit de 17de eeuw tegen waaronder werken van Francisco Ribalta, Bartolomé Esteban Murillo en José de Ribera, de laatst genoemde is trouwens nabij de stad Valencia geboren en men is in de stad zo trots op deze kunstenaar dat hij met een levensgroot standbeeld wordt geëerd. In het Museo de Bellas Artes de Valencia  bevinden zich ook enkele werken van de grootste schilder uit de Spaanse barokke periode en dan hebben we het over schilderijen van Diego Velázquez. Het meest toonaangevende werk van hem is een uitmuntend zelfportret. Het is niet alleen een voortreffelijk schilderij maar ook één van de weinige zelfportretten dat van Velázquez bekend is.
Naast allerlei bekende namen uit de kunstgeschiedenis komt u in dit museum ook minder bekende schilders tegen alhoewel verschillenden toch tot de verbeelding spreken. Zo is onder meer 'De Heilige Sebastiaan' van de 17de eeuwse Hollandse meester Matthias Stom zeer bijzonder om even bij stil te staan. 

Als u vervolgens op de zaal van de late 18de en begin 19de eeuwse kunst bent aanbeland kunt u hier een paar prachtige schilderijen van Francisco Goya bekijken waaronder het 'Portret van Joaquina Candado' (1803).  Mocht u nog niet genoeg hebben van al de kunst die u in het museum aanschouwd hebt dan is er sinds kort ook nog de mogelijkheid om in de gerenoveerde vleugel uitgebreid kennis te maken met de in Valencia geboren kunstenaar Joaquín Sorolla die met name aan het eind van de 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw furore in Spanje maakte. 

De koepel van het Museo de Bellas Artes de Valencia

Het unieke zelfportret van Velazquez

'Portret van Joaquina Candado' (1803), GoyaHet Romeinse Saguntum en het strand van de Middellandse Zee

Tijdens deze bijzondere reis bekijken we niet alleen alle hoogtepunten in stad Valencia, maar gaan we ook wat interessante zaken buiten de stad in de gelijknamige regio bewonderen. Zo bezoeken we de immense archeologische overblijfselen van de voormalige vesting uit de klassieke oudheid genaamd Saguntum. Deze gefortificeerde stad was in eerste instantie zelfstandig maar werd opgeëist door het machtige Carthago. Tussen 219 en 218 v.Chr. vond het beroemde Beleg van Saguntum plaats en werd de stad uiteindelijk veroverd door de vermaarde Carthaagse generaal Hannibal. De Romeinen zouden in eerste instantie hun bondgenoot Saguntum te hulp komen maar de Senaat raakte het hier niet echt over eens. Toen is de beroemde uitspraak ontstaan die Gymnasten op school nog steeds moeten leren: "Senatu deliberante, perit Saguntum" oftewel "Terwijl de senaat vergadert, verging Saguntum"

De archeologische overblijfselen van de oude vesting van Saguntum liggen meer dan een kilometer lang uitgestrekt op een hooggelegen heuvelrug, dat van ver af tijdens de rit er naar toe al is te ontwaren. Eénmaal bovenop het archeologisch complex krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het in de oudheid eruit gezien moet hebben, maar hebt u een schitterende uitzicht over de kust, de Middellandse Zee en de prachtige omliggende omgeving. Als de Romeinen veel later uiteindelijk de Carthagen verslaan wordt Saguntum een Romeinse stad en uit die tijd kunnen we nog het Romeinse theater bewonderen. In de huidige stad die zich aan de voet van de burchtheuvel bevindt gaan we wat minder ver terug in de geschiedenis en met name de straatjes uit de oude Joodse wijk zijn zeer bezienswaardig.  

De talrijke overblijfselen van het klassieke Saguntum

Een pittoresk straatje van de Joodse wijk van Saguntum

De Middellandse Zee met het brede strand bij ValenciaPaella en Sinaasappels in de regio Valencia

Wanneer u Valencia bezoekt wilt u uiteraard ook kennismaken met de culinaire specialiteiten en eetgewoontes. Valencia is echt een eldorado voor de fijnproever en liefhebber van lekker eten en drinken. Allereerst zijn de Valencianen apetrots op het feit dat zij ooit het wereldberoemde rijstgerecht paella hebben uitgevonden. Overal in de stad zie restaurants die bekende gerecht aanbieden en tegenwoordig zijn ze in allerlei variaties te krijgen. Echter de plek waar de paella daadwerkelijk zijn 'geboortegrond' heeft is een gebied een paar kilometer buiten de stad namelijk in een natuur- en landbouwgebied rondom een groot binnenmeer genaamd Albufera. Al eeuwen lang wordt hier rijst verbouwd en de boeren maakte sinds mensenheugenis hier van hun zelfverbouwde rijst een pangerecht met nog wat andere lokale ingrediënten. Midden tussen deze rijstvelden ligt het dorpje El Palmar en daar gaan we aan de bron van echte paella genieten terwijl uitzicht hebben over de prachtige omgeving. 
Maar voor de fans van gastronomie heeft Valencia nog veel meer te bieden want de sinaasappel is ook onlosmakelijk met de regio Valencia verbonden. Iedereen heeft in zijn leven meer dan eens sinaasappel uit gebied rond de stad Valencia gegeten. Sinaasappelen horen bij Sevilla en het zegt ook iets over het klimaat van deze plek want de temperatuur is het gehele jaar door zo aangenaam dat het zich uitstekend leent voor het verbouwen van 'appelsienen'. De stad is zo trots op het feit dat zij de 'Hoofdstad van de Sinaasappels' zijn dat ze in bijna elke straat van de stad sinaasappelbomen hebben neergezet. Dit geeft een extra dimensie aan de stad want voortdurend ruik je, met name in het voorjaar, de heerlijke citruslucht dat het verblijf in Valencia nog meer bijzonder maakt. En dan mag een bezoek aan een echte citrusboer niet ontbreken. Jézus Sanchez en zijn vrouw Isabel heten ons hartelijk welkom op hun omvangrijke citrusboomgaard, die al generaties in familiebezit is. Zij laten ons verschillende vruchten proeven waarbij onze vertrouwde 'appeltjes van oranje' natuurlijk de revue zullen passeren maar ook andere deels onbekende citrusvruchten worden voor ons van de struiken en bomen geplukt voor een smaaktest. Een unieke belevenis! 

Overheerlijke Paelle aan 'de bron' in Albufera

Citrusboer Jézus vertelt over bijzondere citrusvruchten

De geoogste sinaasappels die door ons getest wordenDe beroemde wijnstreek Requena in de regio Valencia

Spanje is een echt wijnland en in vele streken van het Iberisch schiereiland wordt zoals bekend wijn verbouwd waarvan sommige wijnplaatsen echt wereldwijd een begrip zijn. Maar weinig mensen weten dat grootste wijnproductie eigenlijk in de regio Valencia plaats vindt en daarom is een echte Valencia-reis pas compleet als we ook een authentiek wijnproduktiehuis met omliggende wijngaarden gaan bezoeken. Dit gaan we doen nabij het historische stadje Requena is dat zo’n 60 kilometer ten oosten van de stad Valencia ligt. Alvorens we naar de genoemde bodega gaan, bekijken we eerst het pittoreske Requena, dat zich zelf ziet als de 'Hoofdstad van de Valenciaanse wijn'. De stad was ooit in Moorse handen en daar herinneren nog  de originele stadsmuren en toegangspoorten aan en die moesten Requena ooit beschermen tegen invallen van de ridders van reconquista. Onder de oude stad bevindt zich een labyrint van uitgehouwen 'grotten' uit de Moorse periode. De constante temperatuur maakten de grotten uitermate geschikt voor de opslag van wijn en voedsel. En toen de Moren uit Requena verjaagt waren en men met de wijnbouw begon werden in de eeuwen miljoenen liters wijn onder de stad opgeslagen. Tegenwoordig gebeurt dit hoofdzakelijk buiten stad bij de bodega's maar het is toch heel bijzonder om door de voormalige wijnkelders in de grotten onder de stad te wandelen. Maar het hoogtepunt van ons excursie is toch waarschijnlijk wel om de 'Valenciaanse wijn' bij de bodega tussen de wijnranken te proeven. Dit wordt ouderwets genieten!

Het pittoreske wijnstadje Requena

Wijnvaten in de kelder van de bodega nabij Requena

Historische wijnamforen in de grotten onder RequenaDe traditionele Valenciaanse Fallas-feesten

Dit kunt u meemaken tijdens de reis van 12 tot en met 16 maart 2020

Valencia staat niet alleen bekend om haar prachtige kunst, cultuur en architectuur maar ook haar eeuwenoude tradities zijn een fenomenen op zich. Rond een aantal Christelijke feestdagen weet men uitbundige festiviteiten te organiseren en één van de belangrijkste feesten in dit kader zijn de zogenaamde Las Fallas. Ter ere van San José, oftewel Sint Josef, wordt er in de maand maart in Valencia een hele week feest gevierd, wat gepaard gaat met het bouwen van reusachtige sculpturen op de vele pleintjes van de stad en het afsteken van veel vuurwerk.

Met name de sculpturen zijn opzienbarend. Kosten noch moeite worden gespaard en er ontstaat een soort competitie tussen buurten over wie het meest uitbundige Fallas-beeld heeft gemaakt. Sommige beeld-ensembles zijn meer dan 30 meter hoog en bestaan uit allerlei grote en kleinere poppen. Het aantal fallas-beelden dat verspreid over de hele stad staat reikt tot ongeveer 400 stuks! Tijdens onze Valenciareis gaan we verschillende beelden bewonderen terwijl ze voltooid worden en kunnen we genieten van deze volkskunst, dat een uitmuntend stukje folklore is. 
Het is heel bijzonder om de voorbereidingen voor dit authentieke feest in Valencia mee te maken, en zogezegd een aantal van deze schitterende kunstwerken, wat de Fallas-beelden zeker zijn, te bekijken. Ook kunnen we op datzelfde moment genieten van de schitterende traditionele Valenciaanse klederdracht waar menigeen in gekleed gaat tijdens dit festijn. Het is heerlijk om tijdens een wandeling de feestelijke sfeer in de straten van Valencia te mogen proeven. Het genieten van alle Fallas-sculpturen krijgt nog een extra lading als je weet dat ze uiteindelijk allemaal vernietigd zullen worden.  Geheel volgens de traditie worden op 19 maart, tijdens de dag van San José, bekend als Jozef, de beschermheilige van de timmerlieden, alle sculpturen in de brand gestoken net als vroeger de timmermannen in Valencia deden met hun houten attributen en stellages, die ze na de winter niet meer nodig hadden. 

Indrukwekkende sculpturen tijdens de Fallas

Fallas-beeld tijdens het beroemde Valenciaanse feest

Traditionele Valenciaanse klederdrachtHet programma van deze vijfdaagse kunst- en cultuurreis

Dag 1: Aan het eind van de ochtend vliegt u rechtstreeks met KLM naar Valencia. Na aankomst in het prachtige 5-sterrenhotel krijgt u de mogelijkheid om u te installeren op uw hotelkamer. Vervolgens zullen wij ter kennismaking een introductiewandeling door Valencia maken; u wandelt over 'De Bloemenbrug', die zijn naam eer aan doet, u ziet voor de eerste maal het Turiapark en bij de indrukwekkende Mercado de Colon bieden wij u een glas cava aan om te proosten op een interessante, gezellige en verrassende culturele reis.

 

Dag 2: Deze dag staat in het teken van het historische Valencia, waarbij we vele monumenten en met name historische architectuur zullen bekijken. We wandelen onder meer langs het Museo Nacional de Cerámica, dat gevestigd is in een gebouw met een uitbundige barokke voorgevel. Vervolgens komen we nog langs de kerk van de heilige Sint Maarten, het typische Plaza Redonda, de Santa Catalina kerk en we brengen een bezoek aan de Mercado Central

In de middag staan onder meer het Almoinia op het programma. Ondergronds vindt u hier archeologische opgravingen van het Romeins Valencia. Maar we bewonderen ook de Lonja de la Seda (De Gotische Zijdebeurs) en het Stadhuis van Valencia. Het Estación del Norte (hoofd treinstation) is ook zeer de moeite waard. 

 

Dag 3: Vandaag gaan we op zoek naar de wijtradities van Valencia een rijden we naar een schitterend wijngebied. We leren daar meer over het wijsmaken en genieten uiteraard van een heerlijk glas wijn.

Tevens maken we een wandeling door het pittoreske dorpje Requena en dalen we af ondergronds om te zien hoe men hier in vroegere tijden de wijnen grotten opsloeg. 

In de loop van de middag bent u weer in Valencia waar u verder uw tijd naar eigen invulling kunt besteden.

 

Dag 4: Buiten de stad bevinden zich uitgestrekte gaarden met sinaasappelbomen. De sinaasappel is onlosmakelijk met Valencia verbonden en we bezoeken dan ook een authentieke citrusboomgaard waar Jézus en zijn vrouw Isabel in de familietraditie citrusvruchten verbouwen. 's Middags vertrekken we naar Albufera en het dorpje El Palmar. U ziet de schitterende rijstvelden en u kunt hier uitgebreid van de Spaanse paella proeven.

Na de lunch brengt de touringcar u naar het Museo de Bellas Artes de Valencia. 

 

Dag 5: Deze ochtend nemen we uitgebreid de tijd om de Ciudad de las Artes y las Ciencias (de stad van de kunst en wetenschappen) van de beroemde en bekritiseerde architect Santiago Calatrava te bezoeken. Waar zijn roem en de kritiek op zijn werk vandaan komt, laten we u hier zien. 

Niet ver van Valencia ligt de oude Romeinse stad Saguntum met zijn prachtige uitzicht over de kust en de omgeving. Aan het einde van de ochtend wandelt u rond in het pittoreske stadje en op de historische ruïne. 

Aan het einde van de middag vliegt u weer met KLM terug naar Amsterdam. Dit wordt een reis waar u nog lang over na zult praten!

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 
Foto-impressie van Valencia

(Klik op de foto's om ze te vergoten)

Foto-impressie van Citrusboomgaard en van Paëlla-dorp El Palmar

Foto-impressie van Saguntum