Variërend Valencia

Vijfdaagse kunstreis, verblijf in luxueuze Westin Hotel *****

Vertrekdatum: 12 maart 2019  (Fallas in Valencia!)

U kent KUNSTSTAD vanValencia is dé stad die u als kunst- en cultuurliefhebber eens dient te bezoeken! De derde stad van Spanje heeft een rijkdom aan schitterende architectuur uit alle periodes van de kunstgeschiedenis, zo kunt u er onder meer schitterende gebouwen uit de middeleeuwen, barok en uit de moderne tijd bewonderen.

Ook zijn er in Valencia prachtige musea met schitterende kunstcollecties, die absoluut een bezoek waard zijn. Een bijkomend voordeel is het feit dat je in Valencia eigenlijk het hele jaar getrakteerd wordt op heerlijk zomers weer en dat maakt de stad uitstekend geschikt om in Valencia op ontdekkingstocht te gaan. Voortdurend zie je in de stad in op de straten en pleinen sinaasappelbomen en Valencia is er dan ook trots op dat zij het centrum van de citrusteelt van Europa is. De liefhebber van culinaire zaken is hier ook op de goede plek. Wist u trouwens dat de oorsprong van het typisch Spaanse gerecht paella in Valencia ligt? 


De Sinaasappelstad Valencia

Het centrum van Valencia staat vol met geurige sinaasappelbomen die de stad een kleurrijk aanzicht geven. De regio staat dan ook bekend om zijn productie van citrusvruchten. De combinatie van de prachtige gebouwen en de mooie sinaasappelbomen maken het echt een lust om door de stad te wandelen.

Het Keramiekmuseum

In Valencia wordt u eigenlijk voortdurend getrakteerd op fraaie gebouwen uit allerlei periodes uit de bouwkunstgeschiedenis. Het voormalige paleis van de Marqués de Dos Aguas, dat tegenwoordig het keramiekmuseum huisvest, toont uitbundige en fotogenieke barok-decoraties. 

Het Stadhuis van Valencia

Een van de bekendste pleinen van Valencia is het Plaza Ayuntamiento en zoals de naam al aangeeft bevindt zich hier het stadhuis. De residentie van het Valenciaanse stadsbestuur mag men ook bezoeken en zowel letterlijk als figuurlijk is het balkon van het stadhuis een echt hoogtepunt. Een gevarieerde Valenciaanse geschiedenis

De geschiedenis van Valencia gaat terug tot voor het begin van onze jaartelling, we hebben het dan over de tijd toen de Romeinen over dit gebied heersten. Talrijke overblijfselen uit deze periode zijn nog altijd zichtbaar en zijn tegenwoordig te bewonderen in een ondergronds museum. Ook de tijd dat de Moren heer en meester in Spanje waren is aan Valencia niet zonder slag of stoot voorbij gegaan en op verschillende plekken kunt u nog restanten van de arabische bouwkunst zien. Uit de gotische periode stamt onder meer La Lonja de la Seda, dit beursgebouw werd in Valencia in de vijftiende eeuw gebouwd en hier werd onder andere de beroemde zijde uit de streek verhandeld. 

Een echte publiekstrekker is tegenwoordig het Turiapark. Dit schitterende kilometerslange park is aangelegd in de voormalige bedding van de rivier de Turia, die na een grote overstroming in de jaren vijftig uit veiligheidsoverwegingen ver buiten de stad werd verplaatst. In de jaren '80 ontstond op deze plek een prachtig park waar het heerlijk toeven is. 

La Lonja, het interieur van de zijdebeurs

Het binnenhof van de zijdebeurs

Het beroemde TuriaparkOpmerkelijke architectuur in Valencia

Valencia kan met recht een kunststad genoemd worden. Zogezegd zijn er van allerlei momenten uit de kunstgeschiedenis indrukwekkende voorbeelden te bewonderen. Valencia kwam aan het eind van de 19de eeuw economisch tot bloei en hiervan is de gevarieerde Art Nouveau architectuur in de stad een overblijfsel. Tijdens onze stadswandelingen ziet u hier voorbeelden van in de wijk Eixample, waaronder het Centraal Station van Valencia en ook de overdekte Centrale Markthal is een echt hoogtepunt van de Valenciaanse florale bouwstijl. 

Moderne architectuur komt u in Valencia met name aan de randen van het oude centrum tegen en is voor de liefhebbers ook zeer de moeite waard. De architect Santiago Calatrava heeft in zijn geboortestad verschillende projecten gerealiseerd waaronder het futuristische metrostation 'Estación de la Alameda' en een nabij gelegen brug over het Turiapark. Maar Calatrava's meest indrukwekkende gebouwen staan in Ciudad de las Artes y Ciencias oftewel 'De Stad van Kunst en Wetenschap', waar u echt op een positieve manier overdonderd wordt door al het bijzonders wat hij hier gerealiseerd heeft.


“Wij hebben de reisdagen in Valencia met intensiteit beleefd en raken er nog steeds niet over uitgepraat. Het was echt heel indrukwekkend wat we allemaal gezien en gehoord hebben. Complimenten daarvoor."

Joop en Marga van Wijngaarden, Weesp Art Nouveau in Valencia

Het Art Nouveau treinstation

Operagebouw van Santiago CalatravaDe kunststad Valencia

Natuurlijk heeft Valencia ook een keur aan musea waaronder het Museo de Bellas Artes de Valencia. Dit museum, dat in de laatset fase van een renovatie zit, zullen we natuurlijk tijdens deze Valenciareis met elkaar bezoeken en we maken kennis met beroemde Spaanse Meesters zoals Velazquez, Francisco Goya en José de Ribera, de laatst genoemde is trouwens nabij Valencia geboren. Ook werk van El Greco en Jeroen Bosch treft men hier aan.   

Kunstschat uit het Museo de Bellas Artes

Standbeeld van de schilder José de Ribera

De koepel van het Museo de Bellas ArtesHet Romeinse Saguntum en de Paella Valenciana

Tijdens deze bijzondere reis bekijken we niet alleen alle hoogtepunten in Valencia, maar gaan we ook wat interessante zaken buiten de stad bewonderen. Zo bezoeken we de immense archeologische overblijfselen van de voormalige Romeinse vesting Saguntum. Deze stad uit de oudheid is onder meer bekend door de beroemde uitspraak "Senatu deliberante, perst Saguntum" ("Terwijl de senaat vergadert, verging Saguntum"). De oude vesting van Saguntum ligt een kilometer lang uitgestrekt op een heuvelrug, dat van ver al is te ontwaren. Eénmaal bovenop het archeologisch complex hebt u een schitterende uitzicht over de kust, de Middellandse Zee en de prachtige omgeving.

In de middag rijden we naar het natuurgebied Albufera, dat ten noorden van Valencia ligt. Rondom een enorme binnenmeer verbouwt men op deze plek al eeuwen lang rijst en midden tussen deze rijstvelden ligt het stadje El Palmar, waar u van heerlijke paella kunt genieten, gemaakt van de ingrediënten uit deze prachtige omgeving. 

De opgravingen van Saguntum

Het Romeinse Saguntum

Paella eten aan de bron, in El PalmarProgramma

Wij bieden u tijdens deze reis een gevarieerd en interessant programma aan waarbij u een goed overzicht krijgt van al het fraais wat Valencia en omgeving u te bieden heeft.

 

Dag 1: Aan het eind van de ochtend vliegt u rechtstreeks met KLM naar Valencia. Na aankomst in het prachtige 5-sterrenhotel krijgt u de mogelijkheid om u te installeren op uw hotelkamer. Vervolgens zullen wij ter kennismaking een introductiewandeling door Valencia maken; u wandelt over 'De Bloemenbrug', die zijn naam eer aan doet, u ziet voor de eerste maal het Turiapark en bij de indrukwekkende Mercado de Colon bieden wij u een glas cava aan om te proosten op een interessante, gezellige en verrassende culturele reis.

 

Dag 2: Deze dag staat in het teken van het historische Valencia, waarbij we vele monumenten en met name historische architectuur zullen bekijken. We wandelen onder meer langs het Museo Nacional de Cerámica, dat gevestigd is in een gebouw met een uitbundige barokke voorgevel. Vervolgens komen we nog langs de kerk van de heilige Sint Maarten, het typische Plaza Redonda, de Santa Catalina kerk en we brengen een bezoek aan de Mercado Central

In de middag staan onder meer de Lonja de la Seda (De Gotische Zijdebeurs) en het Stadhuis van Valencia op het programma. Het Estación del Norte (hoofd treinstation) is ook zeer de moeite waard en via het Plaza de Toros met de nabijgelegen stierenvechtersarena lopen we verder via de sjieke 19de eeuwse wijk Eixample

 

Dag 3: Deze ochtend nemen we uitgebreid de tijd om de Ciudad de las Artes y las Ciencias (de stad van de kunst en wetenschappen) van de beroemde en bekritiseerde architect Santiago Calatrava te bezoeken. Waar zijn roem en de kritiek op zijn werk vandaan komt, laten we u hier zien. Tevens bezoeken we het spectaculaire operagebouw dat van zijn hand is. Fantastisch om dit architectonische hoogstandje van binnen en buiten te bekijken en een blik te mogen werpen achter de coulissen van dit icoon van de stad Valencia.

De middag is ter vrije besteding. 

 

Dag 4: Niet ver van Valencia ligt de oude Romeinse stad Saguntum met zijn prachtige uitzicht over de kust en de omgeving. 's Middags vertrekken we naar Albufera en het stadje El Palmar. U ziet uitgestrekte rijstvelden en kunt hier uitgebreid van de Spaanse paella proeven.

 

Dag 5: Vandaag gaan we op zoek naar de oorsprong van Valencia. Via de Puente de la Exposicíon (ontworpen door architect Calatrava) gaan we naar het Almudín, een middeleeuws pakhuis dat omgetoverd werd tot een kerk. Daarna vervolgen we onze weg naar de crypte van de heilige Sint Vincentius. Het Almoinia is zeer indrukwekkend: ondergronds vindt u archeologische opgravingen van het Romeins Valencia. De wandeling gaat ook naar het Centro del Carmen met zijn moderne kunstcollectie en naar het Museo de Bellas Artes de Valencia

Aan het einde van de middag vliegt u weer met KLM terug naar Amsterdam. Dit wordt een reis waar u nog lang over na zult praten!

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Vertrekdata:

 

12 maart 2019   (incl. bekende Fallas feesten in Valencia!)

 

Prijs:

Vanaf € 1.175 

Foto-impressie van Valencia

(Klik op de foto's om ze te vergoten)