'Variërend Valencia'

Vijfdaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxueuze 5-sterren Westin Hotel in het centrum van Valencia

Vliegreis van donderdag 21 tot en met maandag 25 november 2019

Vliegreis van donderdag 12 tot en met maandag 16 maart 2020     ('Fallas' in Valencia)

U kent deze KUNSTSTAD-reis vanValencia, de verborgen parel van Spanje

Valencia is dé stad die u als kunst- en cultuurliefhebber eens dient te bezoeken! De derde stad van Spanje heeft een rijkdom aan schitterende architectuur uit alle periodes van de kunstgeschiedenis, zo kunt u er onder meer schitterende gebouwen uit de middeleeuwen, barok en uit de moderne tijd bewonderen.

Ook zijn er in Valencia prachtige musea met schitterende kunstcollecties, die absoluut een bezoek waard zijn. Een bijkomend voordeel is het feit dat je in Valencia eigenlijk het hele jaar getrakteerd wordt op heerlijk zomers weer en dat maakt de stad uitstekend geschikt om in Valencia op ontdekkingstocht te gaan. Voortdurend zie je in de stad in op de straten en pleinen sinaasappelbomen en Valencia is er dan ook trots op dat zij het centrum van de citrusteelt van Europa is. De liefhebber van culinaire zaken is hier ook op de goede plek. Wist u trouwens dat de oorsprong van het typisch Spaanse gerecht paella in Valencia ligt? 

De Sinaasappelstad Valencia

Het centrum van Valencia staat vol met geurige sinaasappelbomen die de stad een kleurrijk aanzicht geven. De regio staat dan ook bekend om zijn productie van citrusvruchten. De combinatie van de prachtige gebouwen en de mooie sinaasappelbomen maken het echt een lust om door de stad te wandelen.

Het Keramiekmuseum

In Valencia wordt u eigenlijk voortdurend getrakteerd op fraaie gebouwen uit allerlei periodes uit de bouwkunstgeschiedenis. Het voormalige paleis van de Marqués de Dos Aguas, dat tegenwoordig het keramiekmuseum huisvest, toont uitbundige en fotogenieke barok-decoraties. 

Het Stadhuis van Valencia

Een van de bekendste pleinen van Valencia is het Plaza Ayuntamiento en zoals de naam al aangeeft bevindt zich hier het stadhuis. De residentie van het Valenciaanse stadsbestuur mag men ook bezoeken en zowel letterlijk als figuurlijk is het balkon van het stadhuis een echt hoogtepunt. Een gevarieerde Valenciaanse geschiedenis

De geschiedenis van Valencia gaat terug tot voor het begin van onze jaartelling, we hebben het dan over de tijd toen de Romeinen over dit gebied heersten. Talrijke overblijfselen uit deze periode zijn nog altijd zichtbaar en zijn tegenwoordig te bewonderen in een ondergronds museum. Ook de tijd dat de Moren heer en meester in Spanje waren is aan Valencia niet zonder slag of stoot voorbij gegaan en op verschillende plekken kunt u nog restanten van de arabische bouwkunst zien. Uit de gotische periode stamt onder meer La Lonja de la Seda, dit beursgebouw werd in Valencia in de vijftiende eeuw gebouwd en hier werd onder andere de beroemde zijde uit de streek verhandeld. 

Een echte publiekstrekker is tegenwoordig het Turiapark. Dit schitterende kilometerslange park is aangelegd in de voormalige bedding van de rivier de Turia, die na een grote overstroming in de jaren vijftig uit veiligheidsoverwegingen ver buiten de stad werd verplaatst. In de jaren '80 ontstond op deze plek een prachtig park waar het heerlijk toeven is. 

La Lonja, het interieur van de zijdebeurs

Het binnenhof van de zijdebeurs

Het beroemde TuriaparkOpmerkelijke architectuur in Valencia

Valencia kan met recht een kunststad genoemd worden. Zogezegd zijn er van allerlei momenten uit de kunstgeschiedenis indrukwekkende voorbeelden te bewonderen. Valencia kwam aan het eind van de 19de eeuw economisch tot bloei en hiervan is de gevarieerde Art Nouveau architectuur in de stad een overblijfsel. Tijdens onze stadswandelingen ziet u hier voorbeelden van in de wijk Eixample, waaronder het Centraal Station van Valencia en ook de overdekte Centrale Markthal is een echt hoogtepunt van de Valenciaanse florale bouwstijl. 

Moderne architectuur komt u in Valencia met name aan de randen van het oude centrum tegen en is voor de liefhebbers ook zeer de moeite waard. De architect Santiago Calatrava heeft in zijn geboortestad verschillende projecten gerealiseerd waaronder het futuristische metrostation 'Estación de la Alameda' en een nabij gelegen brug over het Turiapark. Maar Calatrava's meest indrukwekkende gebouwen staan in Ciudad de las Artes y Ciencias oftewel 'De Stad van Kunst en Wetenschap', waar u echt op een positieve manier overdonderd wordt door al het bijzonders wat hij hier gerealiseerd heeft.


“Wij hebben de reisdagen in Valencia met intensiteit beleefd en raken er nog steeds niet over uitgepraat. Het was echt heel indrukwekkend wat we allemaal

gezien en gehoord hebben.

Complimenten daarvoor."

Joop en Marga van Wijngaarden, Weesp Art Nouveau in Valencia

Het Art Nouveau treinstation

Operagebouw van Santiago CalatravaDe kunststad Valencia

Natuurlijk heeft Valencia ook een keur aan musea waaronder het Museo de Bellas Artes de Valencia. Dit museum zullen we natuurlijk tijdens deze Valenciareis met elkaar bezoeken en we maken kennis met beroemde Spaanse Meesters zoals Velazquez, Francisco Goya en José de Ribera, de laatst genoemde is trouwens nabij Valencia geboren. Ook werk van El Greco en Jeroen Bosch treft men hier aan.   

Kunstschat uit het Museo de Bellas Artes

Standbeeld van de schilder José de Ribera

De koepel van het Museo de Bellas ArtesHet Romeinse Saguntum en de Paella Valenciana

Tijdens deze bijzondere reis bekijken we niet alleen alle hoogtepunten in Valencia, maar gaan we ook wat interessante zaken buiten de stad bewonderen. Zo bezoeken we de immense archeologische overblijfselen van de voormalige Romeinse vesting Saguntum. Deze stad uit de oudheid is onder meer bekend door de beroemde uitspraak "Senatu deliberante, perst Saguntum" ("Terwijl de senaat vergadert, verging Saguntum"). De oude vesting van Saguntum ligt een kilometer lang uitgestrekt op een heuvelrug, dat van ver al is te ontwaren. Eénmaal bovenop het archeologisch complex hebt u een schitterende uitzicht over de kust, de Middellandse Zee en de prachtige omgeving.

In de middag rijden we naar het natuurgebied Albufera, dat ten noorden van Valencia ligt. Rondom een enorme binnenmeer verbouwt men op deze plek al eeuwen lang rijst en midden tussen deze rijstvelden ligt het stadje El Palmar, waar u van heerlijke paella kunt genieten, gemaakt van de ingrediënten uit deze prachtige omgeving. 

De opgravingen van Saguntum

Het Romeinse Saguntum

Paella eten aan de bron, in El PalmarSinaasappels en wijn in Valencia

Wanneer u Valencia bezoekt wilt u uiteraard ook kennismaken met de culinaire specialiteiten, gebruiken en gewoontes. Naast dat u tijdens deze reis de mogelijkheid krijgt om aan de bron de traditionele Valenciaanse paella te proeven bezoeken we ook een wijngebied nabij de stad. Valencia is één van de grootste wijnregio’s van Spanje en het is dan ook interessant om over de verschillende druivensoorten te leren en uiteraard te genieten van een goed glas wijn. 

Echter Valencia is natuurlijk ook bekend vanwege haar sinaasappels. De temperatuur is het gehele jaar door zo aangenaam dat het zich utstekend leent voor het verbouwen van deze appeltjes van oranje. Wij hebben persoonlijk kennis gemaakt met Jézus en zijn vrouw Isabel die hun eigen citrusboomgaard net buiten de stad hebben. Wij nemen u mee naar dit sympathieke en gastvrije echtpaar die u meer zal vertellen over hun authentieke boomgaard. En u krijgt uiteraard de overheerlijke vruchten te ruiken en te proeven. Een unieke belevenis. 

Naast palmen ook sinaasappelbomen in Valencia

Jézus vertelt over een bijzondere citrusvrucht

Authentieke wijnkelder nabij ValenciaProgramma

 

Dag 1: Aan het eind van de ochtend vliegt u rechtstreeks met KLM naar Valencia. Na aankomst in het prachtige 5-sterrenhotel krijgt u de mogelijkheid om u te installeren op uw hotelkamer. Vervolgens zullen wij ter kennismaking een introductiewandeling door Valencia maken; u wandelt over 'De Bloemenbrug', die zijn naam eer aan doet, u ziet voor de eerste maal het Turiapark en bij de indrukwekkende Mercado de Colon bieden wij u een glas cava aan om te proosten op een interessante, gezellige en verrassende culturele reis.

 

Dag 2: Deze dag staat in het teken van het historische Valencia, waarbij we vele monumenten en met name historische architectuur zullen bekijken. We wandelen onder meer langs het Museo Nacional de Cerámica, dat gevestigd is in een gebouw met een uitbundige barokke voorgevel. Vervolgens komen we nog langs de kerk van de heilige Sint Maarten, het typische Plaza Redonda, de Santa Catalina kerk en we brengen een bezoek aan de Mercado Central

In de middag staan onder meer het Almoinia op het programma. Ondergronds vindt u hier archeologische opgravingen van het Romeins Valencia. Maar we bewonderen ook de Lonja de la Seda (De Gotische Zijdebeurs) en het Stadhuis van Valencia. Het Estación del Norte (hoofd treinstation) is ook zeer de moeite waard en via het Plaza de Toros met de nabijgelegen stierenvechtersarena lopen we verder via de sjieke 19de eeuwse wijk Eixample

 

Dag 3: Vandaag gaan we op zoek naar de wijtradities van Valencia een bezoeken we een schitterend wijngebied. We leren daar meer over het wijsmaken en genieten uiteraard van een heerlijk glas wijn. 

In de loop van de middag bent u weer in Valencia waar u verder uw tijd naar eigen invulling kunt besteden.

 

Dag 4: Buiten de stad bevinden zich uitgestrekte gaarden met sinaasappelbomen. De sinaasappel is onlosmakelijk met Valencia verbonden en we bezoeken dan ook een authentieke citrusboomgaard waar Jézus en zijn vrouw Isabel in de familietraditie citrusvruchten verbouwen. 's Middags vertrekken we naar Albufera en het dorpje El Palmar. U ziet de schitterende rijstvelden en u kunt hier uitgebreid van de Spaanse paella proeven.

Na de lunch brengt de touringcar u naar het Museo de Bellas Artes de Valencia. 

 

Dag 5: Deze ochtend nemen we uitgebreid de tijd om de Ciudad de las Artes y las Ciencias (de stad van de kunst en wetenschappen) van de beroemde en bekritiseerde architect Santiago Calatrava te bezoeken. Waar zijn roem en de kritiek op zijn werk vandaan komt, laten we u hier zien. 

Niet ver van Valencia ligt de oude Romeinse stad Saguntum met zijn prachtige uitzicht over de kust en de omgeving. Aan het einde van de ochtend wandelt u rond in het pittoreske stadje en op de historische ruïne. 

Aan het einde van de middag vliegt u weer met KLM terug naar Amsterdam. Dit wordt een reis waar u nog lang over na zult praten!

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 
 

Foto-impressie van Valencia

(Klik op de foto's om ze te vergoten)

Foto-impressie van Citrusboomgaard en van Paëlla-dorp El Palmar

Foto-impressie van Saguntum