'TEFAF 2020' 

Driedaagse kunstreis naar

wereldberoemde kunstbeurs en meer.....

met verblijf in luxueus 4-sterrenhotel in Luik

Reis per luxe touringcar van vrijdag 6 tot en met zondag 8 maart 2020Drie dagen die geheel in het teken staan van schitterende beeldende kunst en architectuur!

Tijdens deze exclusieve reis krijgt u een aaneenschakeling van bijzondere kunst op allerlei plekken in Nederland en België te zien. Het zwaartepunt van deze driedaagse trip ligt bij de TEFAF, de toonaangevende kunstbeurs die jaarlijks in het MECC in Maastricht plaatsvindt. U wordt op de tweede dag van deze unieke kunstreis door onze eigen luxe touringcar naar de beurs gebracht en u kunt daar vervolgens urenlang genieten van al het moois dat dit evenement te bieden heeft.
Op de eerste dag vertrekt u, na heerlijk genoten te hebben van koffie en gebak, voor een vlotte en comfortabele rit naar Luik, de bekende Belgische stad die niet ver over de grens nabij Maastricht is gelegen. Daar bezoekt u in de middag het Museum van Schone Kunsten  van Luik waar u zowel onder kunsthistorische begeleiding de vaste collectie onder de loep zult nemen en waar u ook uitgebreid kennis gaat nemen van de buitengewoon boeiende expositie getiteld "Ceci n’est pas un corps".  Meer dan vijftig hyperrealistische sculpturen van befaamde kunstenaars laten u versteld staan en zetten u aan het denken. Aangezien voor deze reis uw luxueuze hotel gelegen is in de kunststad Luik zult u deze stad nog wat verder gaan ontdekken. Zo bewondert u het futuristische treinstation Luik-Guillemins dat ontworpen is door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Kenners van zijn creaties zullen de hand van de vermaarde bouwheer gelijk herkennen. Dit hoofdstation van Luik is gemaakt van staal en glas aangevuld met beton en Belgisch blauw hardsteen. Het station heeft een gigantische monumentale overkapping van maar liefs 160 meter lang en 35 meter hoog en dat moet u eens gezien hebben.

We gaan niet alleen Luik ontdekken en de TEFAF uitvoerig bezoeken, echter op de derde dag van de reis zult u ook nog een andere speciale expositie gaan bekijken namelijk die in het Noordbrabants Museum in Den Bosch met de titel 'Meesterwerken uit Wenen' waar meer dan vijftig schilderijen uit de collectie van de Akademie der bildenden Künste uit Wenen te zien zijn. 
Tijdens de rondleidingen en ontdekkingstochten zullen natuurlijk nog veel meer culturele bezienswaardigheden aan bod komen. Kortom, dit is echt een reis voor diegenen die van alle facetten van de kunst houden. 

Een impressie van de TEFAF in Maastricht waarbij ook in maart 2020 weer enorm veel kunstwerken te zien zijn.

Hyperrealistisch sculptuur van kunstenaar Sam Jinks die te zien is op de bijzondere tentoonstelling in Luik.

'Portret van een jonge vrouw' (1632) van Rembrandt uit Wenen die zien is op de tentoonstelling in Den Bosch.De TEFAF in Maastricht

The European Fine Art Fair is de officiële naam van de jaarlijks terugkerende kunst- en antiekbeurs in Maastricht. De meeste mensen kennen de beurs beter onder de afkorting TEFAF en deze toonaangevende kunsthappening vindt al meer dan 30 jaar plaats in het MECC (Maastrichts Expositie en Congres Centrum). Als kunstliefhebber heb je tien dagen de mogelijkheid om je hier te vergapen aan de meest uiteenlopende kunstvoorwerpen die variëren van kunst uit de oudheid, de middeleeuwen, renaissance, barok, maar tevens moderne en hedendaagse kunst zijn er vertegenwoordigd. Ook juwelen, boeken, manuscripten en oude kaarten maken onderdeel uit van de TEFAF. Alles bij elkaar is het echt een eldorado voor kunstminnaars. Tijdens onze exclusieve reis zal een groot deel van de tweede dag in het teken staan van uw bezoek aan deze bijzondere kunstbeurs, waarbij u uren de tijd hebt om alle fraaie objecten nauwkeurig te bewonderen. U kunt kiezen uit het aanbod van maar liefst 275 kunsthandelaren dus u komt als kunstfan enorm aan uw trekken. 
Populair bij een groot aantal bezoekers zijn altijd de stands waar de 'klassieke kunst' te koop wordt aangeboden. In voorgaande edities kon men daar onder meer al eens werken van Spaanse barokke kunstenaars als Ribera, Zurbarán en Murillo aantreffen, maar ook de Hollandse 17de eeuwse meesters doen het goed waarbij natuurlijk de vraag is of bij de TEFAF 2020 ook weer een 'nieuwe' Rembrandt zal opduiken. 

De schitterend ingerichte stands tijdens de TEFAF

Schilderijen, sculpturen en ander zaken op de TEFAF

De hoofdentree van het MECC in MaastrichtHet Belgische Luik, een schitterende kunststad!

Luik is de ideale uitvalsbasis voor deze speciale reis; de stad ligt vanaf de snelweg slechts enkele afritten verwijderd van de MECC en vanaf uw hotel in Luik is het slechts 25 minuten rijden naar de TEFAF. Echter een andere reden dat we in Luik verblijven is het feit dat hier een bijzondere tentoonstelling plaats vindt in het Museum van Schone Kunsten aldaar. De expositie met als thema het hyperrealisme in de beeldhouwkunst is echt buitengewoon de moeite waard en mag u eigenlijk als kunstliefhebber niet missen. Dat geldt ook voor een aantal architectonische hoogtepunten die de belangrijkste stad in Wallonië rijk is zoals het opvallende treinstation Luik-Guillemins, ontworpen door de bekende architect Santiago Calatrava, dat u echt versteld zal doen staan. 
De heuvelachtige omgeving van Luik is betoverend en ondanks het feit dat je maar enkele kilometers van de Nederlandse grens bent verwijderd voelt het toch alsof je erg ver in het buitenland bent. De historische gebouwen waaronder een aantal bijzondere kerken maken het stadsbeeld compleet. Eén kerk mogen we in Luik niet overslaan en dat is de fraaie Romaanse Sint-Bartolomeüskerk. Daarin is namelijk het monumentale 12de eeuwse doopvont te bewonderen dat gemaakt is door de beroemde Luikse kopergieter Reinier van Hoei. Het imposante doopbekken wordt gedragen door tien bronzen stieren. Op het bassin zelf staan scenes met bijbelse taferelen, waarvan de doop van Christus in de Jordaan het belangrijkst is. Het doopvont is zo van importantie dat het in 1970 werd benoemd als één van de "Zeven Wonderen van België"

Uitzicht over Luik, vanaf de trappen naar de Citadel

Het futuristische Station Luik-Guillemins van Calatrava

Het wereldberoemde doopvont van Reinier van Hoei'La Boverie' huisvest het 'Musée des Beaux-Arts de Liège' in Luik

Het Museum van Schone Kunsten van Luik is sinds enkele jaren gehuisvest in het fraaie stadspaleis 'La Boverie' dat is gesitueerd in het gelijknamige stadspark. Dit mooie park ligt op de zuidpunt van het eiland Outremeuse, vlakbij de plek waar de monding van de rivier Ourthe in de brede Maas stroomt. Uw hotel tijdens deze reis is trouwens ook op dit stadseiland gesitueerd en ligt dus enkele tientallen meters van 'La Boverie' en u zou kunnen zeggen dat dit geweldige museum min of meer voor enkele dagen 'uw buurman' is. Het museumgebouw is ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1905 in een statige classicistische stijl, door de architecten Charles Étienne Soubre en Jean-Laurent Hasse. Na een grondige renovatie werd 'La Boverie' in 2016 weer heropend en was er inmiddels ook een grote nieuwe moderne vleugel aan toegevoegd. Deze wordt inmiddels gebruikt voor tijdelijke exposities.
De vaste collectie van het Museum van Schone Kunsten die tentoongesteld wordt in 'La Boverie' bestaat uit een een aantal grote namen uit de kunstgeschiedenis. Zo is er een mooi dramatisch schilderij te bewonderen van Judith met het hoofd van Holofernes geschilderd door Gerard de Lairesse. Deze bekende 17de eeuwse Amsterdamse schilder was geboren in Luik en het is dan ook heel gepast om hier werk van De Lairesse aan te treffen. Ook een indrukwekkend kunstwerk op deze zaal van de gevangengenomen Petrus door Ferdinand Bol spreekt tot de verbeelding. Met betrekking tot de klassiek moderne schilderkunst zijn in het Luikse Museum van Schone Kunsten onder meer schilderijen van Camille Pissarro, Claude Monet en James Ensor te vinden. Vervolgens kunt u nog genieten van werken van Paul Delvaux, René Magritte, Pablo Picasso, Marc Chagall, Karel Appel en nog meer grootheden uit de kunstgeschiedenis.

'La Boverie' - het Museum van Schone Kunsten in Luik

'Judith' (1687), geschilderd door Gerard de Lairesse

'Dood en de maskers' (1897) van James EnsorDe opzienbarende expositie "Ceci n'est pas un corps" in 'La Boverie' te Luik

Het hyperrealisme is een kunststroming waarbij de kunstenaars die daar toe behoren zo nauwkeurig mogelijk het menselijk lichaam willen afbeelden. Deze stroming begon in de jaren '70 van de twintigste eeuw als een reactie op de abstracte kunst en Duane Hanson is waarschijnlijk met zijn 'levensechte' sculpturen één van de pioniers. Bij beelden van Hanson en ook bij zijn collega's vraag je je als toeschouwer geregeld af of je te maken hebt met een 'levend mens' of een sculptuur. De titel van de expositie "Ceci n'est pas un corps" is uiteraard geleend van Magritte en zijn bekende schilderij met een pijp. Misschien is dit wel ook de juiste manier om naar deze indrukwekkende beeldhouwwerken te kijken; het is namelijk niet wat het lijkt. Op deze tentoonstelling zijn meer dan vijftig hyperrealistische indrukwekkende beeldhouwwerken te zien. Naast de reeds genoemde Duane Hanson zijn er sculpturen van George Segal, Ron Mueck, Maurizio Cattelan, Berlinde De Bruyckere, Zharko Basheski, Sam Jinks, John De Andrea en nog veel meer gerenommeerde hedendaagse kunstenaars te zien. 

'Kneeling Woman' (2015), Sam Jinks

'Ordinary Man' (2009) gemaakt door Zharko Basheski

'A Girl' (2006) Ron MueckDe prachtige tentoonstelling 'Meesterwerken uit Wenen' in het Noordbrabants Museum

In het Noordbrabants Museum is vanaf februari 2020 een tentoonstelling te zien met de titel 'Meesterwerken uit Wenen' die wij op de derde dag van deze kunstreis zullen bezoeken. Op deze expositie wordt een groot aantal 17de-eeuwse  Nederlandse en Vlaamse meesters tentoongesteld die afkomstig zijn uit de collectie van de Akademie der bildenden Künste in Wenen. Meer dan 50 schilderijen van onder meer de Vlaamse kunstenaar Peter Paul Rubens, zijn leerling en assists Anthony van Dyck,  Jan Weenix en zelfs Rembrandt van Rijn zijn te zien. Het is de eerste keer dat een selectie van deze omvang wordt gepresenteerd op Nederlandse bodem.
Natuurlijk wordt tijdens deze expositie stil gestaan bij het bijzondere verhaal van de Weense Akademie want de Gemäldegalerie van de Akademie der bildenden Künste is een museum dat direct verbonden is aan de Weense Academie van Beeldende Kunsten. Studenten worden hier van oudsher in staat gesteld om binnen de muren van de kunstacademie werken van grote meesters te bestuderen en na te tekenen. En dat maakt dat de collectie vele generaties Oostenrijkse kunstenaars geïnspireerd heeft. Al vanaf het begin van de 19de eeuw mochten niet alleen de studenten van de kunstacademie de werken bestuderen maar mocht het 'gewone' publiek tevens kennis van de hele bijzondere schilderijen nemen. Ook vandaag de dag nog spreekt de verzameling van de Weense Academie van Beeldende Kunsten tot de verbeelding en het is dan ook een lust voor de kunstliefhebber om hier onder kunsthistorische begeleiding te mogen rondlopen.

'Zelfportret op 15-jarige leeftijd' van Anthony van Dyck

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch

'Bacchanaal met de dronken Silenus' (1615), RubensProef de 'Vin de Liege', wijn uit de wijngaarden rondom Luik!

Als u van Maastricht naar Luik rijdt dan ziet u dat de Zuid-Limburgse heuvellandschap vrij vlot overgaat in het gebied van de hoger gelegen Ardennen. In dit glooiende overgangsgebied , dat in België de Haspengouw wordt genoemd, is het micro-klimaat zo goed dat er al decennia lang druiven voor de wijnbouw worden verbouwd. Als afsluiting van een interessante ontdekkingstocht over de TEFAF brengen we een bezoek aan één van de wijnhuizen die dit gebied rijk is. Op nog geen 20 minuten rijden van de MECC zult u aan het eind van de middag worden ontvangen door een enthousiaste wijnboer die met meerdere wijngaarden in het gebied tussen Maastricht en Luik druiven verbouwt en vervolgens allerlei soorten wijn produceert. Tijdens een animerende rondleiding krijgt u niet alleen een indruk van hoe het hele proces van wijn maken hier plaatsvindt maar ook krijgt u verschillende wijnen te proeven zodat u zelf kunt oordelen over de Belgische wijnen. 

De vaten waarin de wijn uit de regio Luik wordt bewaard

Het wijnhuis 'Vin de Liège' in de heuvels rondom Luik

Allerlei soorten druiven groeien op de Luikse hellingenHet gevarieerde programma van de driedaagse kunstreis naar Luik en de Tefaf

Wij bieden u tijdens deze driedaagse reis een gevarieerd en interessant programma aan waarbij zowel beeldende kunst als architectuur aan bod komen.

 

Dag 1: Rond 09.00 uur treffen we elkaar bij het opstappunt waar u ontvangen wordt met een kopje koffie met gebak. Van daaruit rijden we naar Luik om in de middag het culturele programma te starten met een uitgebreide rondleiding over de tentoonstelling 'Ceci n'est pas u corps' in het Museum van Schone Kunsten in Luik.

 

Dag 2: Deze ochtend start met een bustour langs een aantal architectonische hoogtepunten van Luik en een bezoek aan de Sint Bartholomëus-kapittelkerk met het wereldberoemde doopvont van Reinier van Hoei. 

Vanaf 11.00 hebt u een aantal uren te besteden op de beroemde kunstbeurs de TEFAF. Aan het einde van de middag kunt u deelnemen aan een rondleiding en een wijnproeverij op een wijngaard nabij Luik.

 

Dag 3: Deze ochtend geniet u van de indrukwekkende architectuur van Santiago Calatrava bij het station Luik-Guillemins. Na een excursie per touringcar door Luik vertrekken we naar Den Bosch waar u een rondleiding meemaakt over de tentoonstelling 'Meesterwerken uit Wenen' in het Noordbrabants Museum. 

Aan het einde van de middag aanvaart u de terugreis per comfortabele touringcar naar de plek waar u bent opgestapt.

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.