'Magisch Milaan'

Vijfdaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxe 5-sterren in het centrum van Milaan

Vliegreis van woensdag 9 tot en met zondag 13 september 2020"Milaan, een typerende mode- en kunststad"

Milaan is een bijzondere stad in Noord-Italië die u eens gezien moet hebben! Een must voor liefhebbers van kunst, architectuur, mode en culinaire hoogtepunten. Wist u dat Milaan de tweede stad van Italië is? Het is tevens de hoofdstad van de regio Lombardije en het ligt in één van de meest ontwikkelde streken van Italië. Milaan is om vele redenen belangrijk; zo vaardigde de Romeinse keizer Constantijn hier in 313 na Christus het zogenaamde 'Edict van Milaan' uit, dat het einde van de Christenvervolging inluidde. In het hart van de stad Milaan staat op het Domplein één van de grootste kerken ter wereld, de Duomo Santa Maria Nascente, zoals de kerk officieel heet.

Daarnaast is Milaan een echte kunststad en is het bij uitstek een stad voor liefhebbers van schilderkunst en musea. Wellicht het bekendste museum in Milaan is de Pinacoteca di Brera, hier kun je onder meer werken bewonderen van topkunstenaars als Bellini, Titiaan, Bramante, Caravaggio, Correggio en Rafaël. Ook niet Italiaans schilders zijn hier vertegenwoordigd, waaronder Rubens, Van Dyck, Rembrandt en El Greco. 


“De musea en de architectuur die ik in Milaan gezien heb tijdens de reis van KUNSTSTAD enkele jaren geleden vond ik buitengewoon boeiend en verrassend. Het reisprogramma bood veel afwisseling en samen met de gezellige groep gelijkgestemde deelnemers heb ik enorm genoten. Deze reis is voor mij voor

herhaling vatbaar”

Johan Zegers, Breda Maar ook vele andere musea zijn meer dan de moeite waard zoals het Museo Poldi Pezzolo, dat uit een privéverzameling is ontstaan en werken herbergt van onder andere Botticelli, Pollaiolo, Bellini, Michelangelo en vele andere bekende meesters. De collectie van de Pinacoteca Ambrosiana bestaat uit schitterende schilderijen van  wederom Titiaan en Botticelli maar ook schilderijen van Brueghel. De absolute meesterwerken van dit museum zijn echter Caravaggio's 'fruitmand', Leonardo da Vinci's 'Musico' en Raphael’s tekeningen die als voorstudie dienden voor de beroemde 'School van Athene', die zich in de Stanza's in het Vaticaan bevinden. Natuurlijk zal aan al deze museale collecties tijdens deze Milaanreis aandacht worden besteed.

Eén van de hoogtepunten van deze reis is natuurlijk het bezoek aan 'Het Laatse Avondmaal' van Leonardo da Vinci, dit belangrijke renaissance werk moet een mens eens in het echt gezien hebben!  

Echter, de stad Milaan heeft tevens prachtige bouwkunst zoals de reeds genoemde Dom, maar ook de nabij gelegen Galleria Vittorio Emanuele II is echt genieten voor de bouwkunstliefhebber. Deze overdekte 19de eeuwse winkelgalerij is een staaltje magnifieke architectuur.

Kortom Milaan is echt een walhalla voor de echte kunst- en cultuurliefhebber!

De Dom van Milaan

De kathedraal van Milaan heet officieel de Duomo Santa Maria Nascente en is één van van de grootste kathedralen ter wereld. Qua grootte wordt deze kerk alleen door de kathedraal van Sevilla overtroffen, echter de schoonheid is met geen kerk te evenaren en is echt een must voor elke bouwkunstliefhebber en vooral voor de fans van gotiek.

De Galleria Vittorio Emanuele II

Deze sjieke overdekte winkelgalerij werd in 1869 feestelijk geopend door de gelijknamige Italiaanse koning Vittorio Emanuel de Tweede. Deze 19de eeuwse overdekte winkelstraat kenmerkt zich door een overdaad aan stukwerk, marmer en mozaïeken. Ook de onverhulde ijzerconstructie is echt zeer bezienswaardig. 

Het Laatste Avondmaal

Eén van de bekendste muurschilderingen uit de kunstgeschiedenis is waarschijnlijk wel 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci. Het wereldberoemde kunstwerk in de voormalige eetzaal van het klooster van de Santa Maria delle Graziekerk is echt adembenemend en toch zo herkenbaar. De boeiende geschiedenis van de stad Milaan

De Keltische stammen hebben waarschijnlijk Milaan 600 voor Christus gesticht echter al in het jaar 222 voor Christus namen de Romeinen de macht van de stad over en drukte definitief hun stempel op Milaan. In 313 verkondigde Romeinse keizer Constantijn de Grote op deze plek het Edict van Milaan af, wat de zegetocht voor het Christendom inluidde. Zijn collega Theodosius riep Milaan enige tijd uit als hoofdstad van het West-Romeinse Rijk en dit geeft te meer aan hoe belangrijk deze stad was. Deze streng- christelijke keizer gaf in 372 opdracht voor de bouw van de Basilica di San Lorenzo Maggiore. Deze kerk, die gewijd is aan de vroeg-christelijke heilige sint Laurentius, is een  centraalbouw met een koepel met in het midden en vier torens. In die vorm doet het gebouw denken aan de wereldberoemde kerk Hagia Sophia in Istanboel en is alleen daarom al een echte bezienswaardigheid voor de Milaangangers. In de bouwkunstgeschiedenis heeft Milaan nog meer interessante bouwwerken voortgebracht zoals Castello Sforzesco waarvan de constructie in de 14de eeuw is begonnen. In deze imposante burcht midden in het centrum van Milaan zijn nu verschillende musea gehuisvest.

Reeds de prachtige gotische Dom en de Galleria Vittorio Emanuele II zijn in de bovenstaande inleiding al de revue gepasseerd,  maar ook het indrukwekkende gebouw van Teatro alla Scala dat in 1778 geopend werd mag niet onbesproken gelaten worden. Tijdens de reizen die wij naar Milaan organiseren zullen wij, indien mogelijk, voor u (facultatief) een voorstelling in het beroemde (opera)theater bekend als 'La Scala' voor u te regelen.

Het Edict van Milaan

Hier staat Marcel Verhoeven voor de plaquette die doet herinneren aan het wereldberoemde 'Edict van Milaan' dat hangt in de de eeuwenoude kerk van San Giorgio al Palazzo in het centrum van Milaan. In dit Edict staat vermeld dat de Romeinse burgers vanaf dat moment vrij zijn zelf hun religie te kiezen en hem zonder belemmering vrij kunnen belijden. 

De kerk van San Lorenzo

Eén van de oudste christelijke kerken in West-Europa staat in Milaan en is gewijd aan de heilige Laurentius. Voor de bouw van de kerk werden materialen hergebruikt van het Romeinse amfitheater in Milaan. Voor de kerk staat een rij met zuilen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit een 2e-eeuwse Romeinse tempel en dit maakt het bouwwerk erg uniek!

Het Castello Sforzesco 

De hertogen van Milaan van het adellijke geslacht Visconti lieten het Castello Sforzesco in het centrum van Milaan bouwen als plek waar zij zich veilig voelden in tijd van nood. Grote binnenhoven wisselen zich af met kasteelvertrekken die tegenwoordig als museumzalen dienen. De Rondanini Pietà, het laatste beeld waar Michelangelo aan werkte, bevindt zich hier. De kunst uit het wereldberoemde museum 'Pinacoteca di Brera'

Het oorspronkelijke barokke stadspaleis Brera herbergt tegenwoordig een aantal belangrijke instellingen namelijk het Lombardisch Instituut voor Wetenschap en Letteren, de eeuwenoude Bibliotheek van Brera, de Milanese Sterrenwacht, de Botanische Tuin en de Academie voor Schone Kunsten (l'Accademia di Belle Arti di Brera). Echter het meest bezocht in dit monumentale gebouw is de 'Pinacoteca di Brera' waar u een keur aan werken van beroemde meesters kunt bewonderen. Zo hangen hier werken van Piero della Francesca, Giovanni Bellini, Andrea Mantegna, Rafaël, Bramante, Bronzino, Titiaan, Veronese, Tintoretto en nog veel kunstenaars uit de tijd van de Italiaanse Renaissance. Ook de barok is hier vertegenwoordigd, allereerst hangt er een aantal werken van de grondlegger van deze stroming namelijk Caravaggio, maar ook andere kunstenaars uit deze belangrijke periode uit de kunstgeschiedenis kunt u in het 'Brera' bestuderen zoals Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en onze eigen Rembrandt.

De imposante collectie van de 'Pinacoteca di Brera'  loopt door tot aan de klassiek moderne tijd  waardoor u uiteindelijk ook nog getrakteerd wordt op schilderijen van onder meer Modigliani, Boccioni en Picasso. Kortom, u krijgt bij uw bezoek aan de 'Pinacoteca di Brera'  een prachtig kunsthistorisch overzicht met louter hoogtepunten. 

Het Binnenhof van Pinacoteca de Brera  

Eén van de belangrijkste musea van de wereld is de 'Pinacoteca de Brera' in Milaan. In een oud stadspaleis is niet alleen het wereldberoemde museum gevestigd maar ook een aantal belangrijke instituten waaronder de kunstacademie. De studenten kunnen dus dagelijks inspiratie op doen in het 'Brera'.

'Het Heilige Gesprek' 

'De Sacra Conversazione' oftewel 'Het Heilige Gesprek' is een wereldberoemd altaarstuk van de 15de eeuwse Italiaanse kunstenaar Piero della Francesca. Op het schilderij is er een interactie tussen de Maagd Maria, de haar omringende heiligen en de knielende graaf Frederico da Montefeltro te zien; echt een topstuk van het 'Brera'.

'De Bewening van Christus'

 Een ander topwerk uit de collectie van de 'Pinacoteca de Brera' is 'De Bewening van Christus' (1480) geschilderd door de renaissance meester Andrea Mantegna. Dit werk wordt vooral geroemd door de magnifieke weergave van het perspectief. Mantegna was in staat om de moeilijke techniek van de verkorting op het doek weer te geven.Moderne kunst en mode in Milaan

Milaan is voor de liefhebber van moderne kunst en van mode echt de 'place-to-be'. Verschillende musea tonen kunst van de laatste honderd jaar en echt gespecialiseerd in de 20ste eeuwse en hedendaagse kunst is het Museo del Novecento gelegen aan Piazza Duomo. Vanuit de zalen van dit museumgebouw, dat gevestigd is in het Palazzo dell'Arengario, hebt u een schitterend uitzicht over het Domplein met de magnifieke kathedraal. De moderne kunstcollectie komt in dit museum, dat geopend is sinds 2010, perfect tot zijn recht. Moderne Italiaanse kunstenaars, waaronder internationaal bekende namen als Giorgio de Chirico, Amedeo Modigliani, Giorgio Morandi, Umberto Bocconi en Lucio Fontana worden afgewisseld met werken van buitenlandse beroemdheden zoals Wassily Kandinsky, Georges Braque, Pablo Picasso, Henri Matisse en Piet Mondriaan.

Ook in de publieke ruimten vindt u in Milaan allerlei moderne kunst waaronder een opvallende monumentale sculptuur van een hand van de Italiaanse beeldhouwer Maurizio Cattelan dat met een 'knipoog' een boodschap afgeeft aan het beursgebouw waar het tegenover staat. 

In de 'Quadrilatero della Moda' of te wel de 'Gouden Vierhoek van de Mode' in het centrum van Milaan hebben bijna alle beroemde modehuizen een vestiging. Hier kunt u topcreaties passen van Hugo Boss, Calvin Klein, Zegna, Berluti, Armani, Gucci, Versace, Valentino, Chanel, Prada en Louis Vuitton. Voor kledingfans is deze modewijk echt een walhalla en u raakt er niet uitgekeken.

Het Museo del Novecento

Palazzo dell'Arengario is schitterend gelegen aan het Domplein in Milaan en huisvest sinds 2010 het Museo del Novecento. Het stadspaleis dat uit twee symmetrische gebouwen bestaat is tussen 1936 en 1954 gebouwd en voldoet na een grondige renovatie, die 15 jaar geleden startte, perfect als onderkomen voor het moderne kunstmuseum. 

Milaan, de stad van het Futurisme

De Italiaanse kunststroming 'Het Futurisme' die plaats vond tussen 1909 en 1914 zorgde ervoor dat Italië weer mee deed in de moderne kunst. Kunstenaars als Balla, Boccioni, Carrà, Severini maakte opvallende kunstwerken waarbij snelheid, vooruitgang en nieuwe technologie een belangrijk thema waren. Zij zijn alle vertegenwoordigd in het Museo del Novecento

Moderne kunst in de openbare ruimte

De hedendaagse kunstenaar Maurizio Cattelan maakte een enorme sculptuur voor het beursgebouw in Milaan. Hij gaaf het de naam L.O.V.E. dat staat voor Libertà, Odio, Vendetta, Eternità (Vrijheid, Haat, Wraak, en Eeuwigheid) en die titel zorgt dat je als toeschouwer tot nadenken wordt aangezet. Bij bestudering valt op dat op de middelvinger na alle ander vingers zijn afgebroken. Op het dak van de Dom van Milaan

Telkens ben je als toeschouwer geïmponeerd door de monumentale kathedraal die opdoemt in het centrum van Milaan. Eerst loop je nog door gezellige winkelstraatjes en ineens kom je dan terecht op het immense Domplein met die indrukwekkende Duomo. Een lange periode heeft de Dom in de steigers gestaan, want men heeft er jaren over gedaan om het imposante gotische gebouw te restaureren.  Je kunt de Dom natuurlijk van buiten en van binnen bekijken, maar wat niet iedereen weet is dat je ook het dak op van de kathedraal op kunt. Er is dan trouwens de keuze om dit op uw gemak met de trappen te doen of u laat zich vliegensvlug met de lift omhoog brengen. Het is heel bijzonder om op het dak rond te lopen en de versieringen, waaronder gargouilles en de gotische pinakels, bijna aan te kunnen raken. En het uitzicht is vanaf hier natuurlijk ook formidabel. Tijdens Milaanreizen van KUNSTSTAD staat een bezoek aan de Dom inclusief een bezoek aan het dak vanzelfsprekend op het programma.

De Dom van Milaan

De kathedraal van Milaan bezit echt een weldaad aan gotische versieringen die onder meer vanaf het dak van deze kerk het beste bewonderd kan worden en een bezoek aan het kerkdak mag u dan ook zeker niet overslaan. Vanaf hier hebt u tevens schitterend uitzicht over de binnenstad en bij helder weer kunt u zelfs de Alpen zien.

De gotische pinakels van de Dom 

De bouw van de Dom van Milaans startte in de 14e eeuw echter werd pas in de 20e eeuw definitief voltooid. De bouwkunst is hoofdzakelijk gotisch wat opvallend is in Italië, want dit is immers in principe de bouwkunst van ten noorden van de Alpen. Talloze waterspuwers, pinakels, sculpturen en steunberen doen herinneren aan deze belangrijke stroming uit de Middeleeuwen. 

Het interieur van de Dom van Milaan

De kathedraal van Milaan bestaat uit vijf gigantische schepen die van elkaar gescheiden worden door tweeënvijftig kolossale pilaren van bijna vijfentwintig meter hoog, die samen het gewelf met het dak ondersteunen. De enorme binnenruimte wordt verlicht door de grote glas-in-loodramen waar scenes uit het oude en nieuwe testament te bewonderen zijn.Het laatste Avondmaal van Da Vinci

Men startte in 1463 met de bouw van de kloosterkerk van de Santa Maria della Grazie en aan het einde van de 15e eeuw kreeg het kloostercomplex een nieuwe architect en dat was de beroemde renaissance meester Bramante, die op dat moment ook verantwoordelijk was voor de herbouw van de Sint Pieter in Rome. De kerk is echter het meest bekend door de aanpalende refter waar Bramante's collega Leonardo da Vinci het beroemde en mysterieuze ‘Laatste Avondmaal’ (1497) op de muur heeft geschilderd. Het werk is wereldberoemd echter wat direct opvalt zijn onder meer de vervaagde kleuren. Dit is een gevolg van een mislukt experiment, waarbij Leonardo da Vinci olieverf- en frescotechnieken combineerde. Leonardo schilderde het moment waarop alle discipelen gelijktijdig reageren op de uitspraak van Jezus Christus dat één van hen Hem zal verraden. De houdingen van de discipelen zijn op een specifiek manier gefixeerd en met name de houding van Christus en de discipel Johannes naast hem valt op. Dit gegeven heeft de Amerikaanse auteur Dan Brown geinspireerd om zijn bestseller de ‘Da Vinci Code’ te schrijven. Volgens hem  zouden er nog veel meer verborgen geheimen in de muurschildering verstopt zitten.

De kerk van van Santa Maria delle Grazie

Deze Milanese kerk, die is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Genade, is misschien wel het meest beroemd door het fresco in de refter van deze kloosterkerk die gemaakt is door de Renaissance meester Leonardo da Vinci. Zijn collega Bramante is trouwens architect van de apsis van deze kerk en die is ook de moeite waard! Wat u uiteraard gaat doen tijdens deze kunstreis.

Het beroemdste avondmaal ooit gemaakt!

Het Laatste Avondmaal meet 460 x 880 cm en is te zien in de eetzaal van het klooster van Santa Maria Delle Grazie. Het thema was traditioneel voor eetzalen van kloosters. Het schilderij is wereldwijd bekend en de opstelling is een iconografisch model. Omdat het niet kan worden verplaatst is het nooit in particulier bezit geweest.

Wie is toch die figuur naast Christus?

De bestseller auteur Dan Brown stelt in zijn boek de ‘Da Vinci Code’ dat er diverse geheimen in deze muur-schildering verborgen zitten. De hoofdpersoon uit zijn boek, Robert Langdon, ontdekt dat de figuur die rechts naast Jezus aan tafel zit, niet de apostel Johannes is maar Maria Magdalena. Dit zou onder andere te zien zijn aan het vrouwelijk gelaat van de figuur. Culinaire verrassingen van Milaan

Tijdens deze bijzondere reis bekijken we niet alleen alle kunsthistorische hoogtepunten in Milaan, maar gaan we ons ook verdiepen in de culinaire zaken van de eeuwenoude stad. Als je Italië zegt dan denken de meeste mensen direct aan lekker eten en dat geldt voor Milaan zeker. Verschillende beroemde gerechten hebben zelfs hun oorsprong in Milaan zoals de Cotoletta MilaneseRisotto alle Milanese en de Panetone, die u allemaal een keer gegeten dient te hebben. 

De Cotoletta Milanese

De populaire wienerschnitzel stamt af van een gerecht uit Lombardije: de cotoletta alla Milanese. Een mooi stukje kalfsvlees wordt gebakken in boter of olijfolie. In tegenstelling tot de schnitzels wordt de cotoletta vaak geheel ondergedompeld in het vet, in plaats van dat hij aan weerszijden gebakken wordt. Waarschijnlijk is het recept in 1857 in Wenen terecht gekomen door de maarschalk Joseph Radetzky von Radetz.

De Panetone, uitgevonden in Milaan

Panettone is Italiaans luxebrood of cake met vruchten, oorspronkelijk uit Milaan,  dat vooral rond Kerstmis gegeten wordt. Het brood heeft een luchtige structuur en wordt gebakken in een hoge ronde vorm. Het wordt gemaakt van een zacht, onvolledig gekookt deeg dat suiker en rozijnen, gekonfijt fruit of chocoladestukjes bevat. Het wordt geserveerd in plakken, samen met zoete hete dranken of een zoete wijn.

Risotto alle Milanese

Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt eerst een paar minuten droog aangebakken en daarna in bouillon gekookt. De Risotto alla Milanese herkent u gelijk aan zijn gele kleur. Dit komt vanwege het belangrijkste ingrediënt van dit gerecht, namelijk saffraan. Een ander bestanddeel dat u in bijna elke risotto terug zult vinden is parmezaanse kaas. Als u van lekker eten houdt dan is deze risotto een echte aanrader. Het gevarieerde programma van de vijfdaagse kunstreis naar Milaan

Wij bieden u tijdens deze reis een gevarieerd en interessant programma aan waarbij u een goed overzicht krijgt van al het fraais dat Milaan u te bieden heeft.

 

Dag 1: Aan het begin van de ochtend vliegt u rechtstreeks met KLM naar Milaan. Na aankomst start het programma gelijk met een Introductiewandeling in de nabijheid van het centraal gelegen hotel. We brengen een bezoek aan de beroemde Duomo en de schitterende Galleria Emanule II. U waant zich gelijk in Milanese sferen. 

 

Dag 2: Deze dag start met een wandeling door het centrum van Milaan en maakt u kennis met een aantal bekende en minder bekende bezienswaardigheden van deze indrukwekkende Italiaanse stad. Zo ziet u onder meer de prachtige sculptuur van de hand van Leonardo da Vinci, het 'Casa degli Omenoni', de kerk San Fedele en een beeld van Arnoldo Pomodoro.

De middag staat in het teken van 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci en de Santa Maria delle Grazie kerk..

Dag 3: Deze ochtend bezoeken we een aantal kerken, waaronder de San Bernardino alle Ossa, de San Lorenzo alle Colonne en de San Giorgio al Palazzo. 

De middag is ter eigen invulling.

 

Dag 4: Deze dag is echt een museumdag. Zo starten we met een rondleiding door Museo Poldi Pezzolo en staat u oog in oog met het laatste sculptuur van Michelangelo in het Castello Sforzesco. 

's Middags staan we uitgebreid stil bij de beroemde kunstschatten van de Pinacoteca di Brera. 

 

Dag 5: Deze laatste ochtend benutten we nog volop en maken we een stadswandeling langs onder meer de Palazzo Reale, de Pinacoteca Ambrosia en het Museo del Novecento. 

Aan het einde van de middag vliegt u weer met KLM terug naar Amsterdam. 

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 
Foto-impressie van Magisch Milaan

(Klik op de foto's om ze te vergroten)