'Ontdek dE SPAANSE MEESTERS'

Achtdaagse kunst- en cultuurreis naar Madrid én Sevilla

met verblijf in luxe 5-sterren hotels in het centrum van beide steden

 

Vliegreis van woensdag 6 t/m woensdag 13 mei 2020

Alleen deelname aan het onderdeel Madrid of Sevilla is tevens mogelijkMadrid is een Kunststad bij uitstek! De hoofdstad van Spanje is absoluut een ‘El Dorado' voor elke kunstliefhebber. Een keur aan beroemde kunstwerken is te zien in de befaamde musea die Madrid rijk is. ‘De Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch en ‘Las Meninas’ van Diego Velázquez in het onovertroffen Museo del Prado, de indrukwekkende Guernica van Pablo Picasso in het geweldige Reina Sofia Museum en ‘De Heilige Katharina’ van Caravaggio in het schitterende Thyssen-Bornemisza Museum zijn maar enkele voorbeelden van topwerken die in Madrid te bewonderen zijn.

Maar ook de liefhebbers van bouwkunst komen in Madrid enorm aan hun trekken; de statige architectuur van Plaza Major is magnifiek en ook de gebouwen op het bekende plein Sol spreken tot de verbeelding. 

Tijdens deze inspirerende reis zullen we ook een excursie maken naar Toledo alwaar onder meer de bekende 16de eeuwse kunstenaar El Greco heeft gewoond en gewerkt. En ook slaan we een uitstap naar het imponerende El Escorial, het paleis dat koning Filips de Tweede liet bouwen, niet over. 
Nadat we bijzondere dagen in Madrid en omgeving hebben meegemaakt zullen we uiteindelijk ook het bekende treinstation Atocha van de Spaanse hoofdstad bewonderen. Vanaf de laatst genoemde plek zult u hierna met de hogesnelheidstrein vertrekken om na een supersnelle treinrit zo'n vijfhonderd kilometer zuidelijker in de wereldberoemde stad Sevilla aan te komen alwaar we onze bijzondere reis voortzetten. Belangrijke Spaanse schilders waaronder Diego Velázquez en Bartolomé Murillo zijn geboren in Sevilla en werken van hen zijn hier onder meer te bewonderen in het Museo de Bellas Artes de Sevilla waar we uiteraard onder kunsthistorische begeleiding een bezoek aan gaan brengen. In dit toonaangevende museum hangen nog veel meer kunstwerken van fameuze kunstenaars zoals van Francisco de Zurbarán, Francisco Goya en ook van de Vlaming Jan Brueghel de Oude. Van de genoemde Spaanse meesters bevinden zich ook in allerlei kerken in Sevilla werken, waarvan verschillenden zeker ook een bezoek waard zijn en dat toen we tijdens een uitgebreide stadswandeling door deze prachtige Andalusische stad. Natuurlijk betreden we ook de magnifieke kathedraal van Sevilla, waar zich onder meer het graf van de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus zich bevindt. Na de ontdekking van Amerika door Columbus werd Sevilla het centrum van Spanje waar verdere ontdekkingsreizen werd aangevangen. Ook kwamen hier de schatten uit de Nieuwe Wereld aan en het was de thuisbasis van de beroemde Zilvervloot. In de 16de eeuw was Sevilla hierdoor de rijkste en belangrijkste stad van Spanje en daar kun je vandaag de dag nog steeds kennis van nemen. 

'De Tuin der Lusten’ van  Jeroen Bosch in Het Prado

Zicht op Toledo

'San Luis Beltran' (1638), Francisco de ZurbaránHet Museo del Prado, één van de belangrijkste musea ter wereld!

Het Museo del Prado behoeft eigenlijk weinig introductie want wie kent dit museum niet? Met meer dan 8000 schilderijen behoort het tot de grootste musea ter wereld en daarbij hangen hier buitengewoon belangrijke kunstwerken. Bijna vanzelfsprekend is er een collectie van importantie met Spaanse Meesters zoals van Murillo, Zurbarán, Goya en natuurlijk niet te vergeten Diego Velázquez. Van de laats genoemde 17de eeuwse kunstenaar hangt hier niet alleen ‘De Hofdames’, ook wel bekend als ‘Las Meninas’, maar ook andere bekende werken zoals ‘De overgave van Breda’ en ‘Triomf van Bacchus’ (Los Borrachos) zijn hier te bewonderen. "De naakte Maja" (La Maja desnuda) is één van de topstukken van Francisco Goya, die vanaf de tweede helft van de 18de eeuw in Spanje furore maakte.

Echter in het Prado zijn ook belangrijke historische stukken uit ander landen te zien zoals ‘De Kruisafname’ van Rogier van der Weyden, ‘De Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch, een magnifiek schilderij van Saskia als Artemisia van onze Rembrandt en een indrukwekkend zelfportret van Albrecht Dürer. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de omvangrijke collectie van het Prado.

'Las Meninas' (1656), Diego Velázquez in Het Prado

'Artemisia' (1634), Rembrandt van Rijn, Prado Museum

Het wereldberoemde Prado MuseumMuseo Thyssen-Bornemisza moet u gezien hebben!

Het Museo Thyssen-Bornemisza is oorspronkelijk een privékunstcollectie die is ontstaan uit het vermogen van de rijke familie Thyssen die oprichters waren van de gelijknamige Duitse ijzer- en staalfabriek. Vader en zoon Thyssen-Bornemisza bouwden in de 20steeeuw een enorme kunstverzameling op die ondermeer bestaat uit Italiaanse renaissance kunst met werken van beroemde meesters zoals Ghirlandaio, Bellini, Titiaan, Veronese, Tintorette en Bronzino. Ook 15de eeuwse Vlaamse Meesters zijn in de collectie vertegenwoordigd met schilderijen van bijvoorbeeld Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Robert Campin, Hans Memling en Gerard David. En uit de Barokke periode kan men in het Thyssen-Bornemisza onder meer werken van Caravaggio, Rubens, Frans Hals, Jan Steen en een aantal topstukken van Rembrandt bewonderen. Alsof al deze oude meesters nog niet genoeg waren is er ook een gigantische schilderijenverzameling van (post)impressionisten met onder meer Monet, Renoir, Manet, Van Gogh, Gauguin, Cézanne en modernisten uit het begin van de 20ste eeuw waaronder werken van Picasso, Léger, Delaunay, Kadinsky, Dix, Kokoschka en nog veel meer bekende namen.

Nadat er onder meer was onderhandeld met Zwitserland, waar de kunstverzameling oorspronkelijk tentoongesteld werd, heeft de Spaanse staat eind jaren ’80 de collectie van de familie gekocht en is het één van de musea die je in de Spaanse hoofdstad gezien moet hebben.

'De Aanbidding der Koningen ' (1460), Hans Memling

'Giovanna Tornabuoni' (1489), Ghirlandaio

'Heilige Katharina' (1598), CaravaggioMuseo Reina Sofía en de wereldberoemde Guernica

Het Museo Reina Sofía is het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Spanje. In het voormalige 18de eeuwse ziekenhuis Hospital de San Carlos werd in 1986 een centrum voor moderne kunst geopend en heet officieel Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS). Het is vernoemd naar de voormalige koningin van Spanje en herbergt met name Spaanse moderne kunst. Bijna vanzelfsprekend zijn er schilderijen van de beroemde Spaanse moderne meesters zoals van de kubist Juan Gris, de surrealisten Joan Miró en Salvador Dalí te zien, maar ook Julio González, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies en andere bekende Spaanse kunstenaars zijn hier vertegenwoordigd. 

Maar misschien wel de beroemdste kunstenaar die met talrijke werken hier acte de présence geeft is Pablo Picasso. Naast het feit dat je een goed overzicht krijgt van verschillende periodes van Picasso’s artistieke leven is het belangrijkste kunstwerk in dit museum de Guernica. Het schilderij, met enorme afmetingen, 3,5 meter hoog en bijna 8 meter breed, toont de interpretatie van Picasso van het bombardement op het Baskische stadje Guernica (1937) tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het zien van de Guernica is waarschijnlijk het hoogtepunt van het bezoek Museo Reina Sofía. 

In 2001 werd aan de Franse architect Jean Nouvel opdracht gegeven een uitbreiding van 8000 m² te ontwerpen voor het Museo Reina Sofía , die in september 2005 werd geopend. Prominent middenin het atrium van deze nieuwbouw staat een enorme sculptuur van Roy Lichtenstein, die een fraaie bekroning op dit belangrijke museum is. 

'Guernica' (1937), Pablo Picasso

Het werk 'Flamboyante vleugels' (1953) van Joan Miró

Sculptuur van Roy Lichtenstein in het Reina SofiaDe historische stad Toledo en zijn beroemde inwoner El Greco

Aan een bocht in de rivier de Taag, ongeveer zo’n 70 kilometer ten zuidwesten van Madrid, ligt te prachtige stad Toledo. De stad heeft een boeiende en lange geschiedenis, die terug te zien is in de talrijke historische gebouwen die de stad rijk is. De Kathedraal is een hoogtepunt van de bouwkunst van de stad, maar ook het klooster Santo Domingo el Antiguo is heel bijzonder. Het was de abt van dit klooster die in de 16de eeuw de Griekse schilder Domenikos Theotokopoulos opdracht gaf om hier een altaarstuk te schilderen. Het beviel El Greco, want zo noemde men hem hier inmiddels, zo goed in Toledo dat hij de rest van zijn leven hier bleef. ‘De Griek’, want dat is de vertaling van El Greco, bouwde een indrukwekkend oeuvre op in Spanje en dat is voor een deel te bewonderen in het Museo del Greco in Toledo. In een historisch pand dat gewijd is aan het leven en de werken van El Greco bevinden zich verscheidene kunstwerken van hem waaronder het maniëristische ‘Gezicht op Toledo’. In de kathedraal van Toledo komt u ook werken tegen van El Greco onder andere de 'Ontkleding van Christus' (1579) en nog 16 andere altaarstukken van zijn hand. Tevens is het houtsnijwerk in de kathedraal fenomenaal. In de Iglesia de Santo Tomé  is de wereldberoemde wandschildering getiteld 'De Begrafenis van hertog Orgaz' te bewonderen en alleen al hierom dient u een keer Toledo te bezoeken.

Fenomenaal houtsnijwerk in de kathedraal van Toledo

'Begrafenis van hertog Orgaz' van El Greco (1586)

Schitterende uitzichten vanuit ToledoHet imposante klooster en paleizencomplex ‘El Escorial’

Het beroemde ‘El Escorial’ is een imposant abdijcomplex dat tussen 1563 en 1584 gebouwd is in opdracht van koning Filips de tweede. Het ligt ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Madrid en dit mag je eigenlijk niet overslaan als je deze regio van Spanje bezoekt. Het Escorial is een abdij, een kasteel, een paleis en koninklijk mausoleum in één. Het complex is zo immense groot dat het onder meer 16 binnenpleinen en meer dan 1200 deuren heeft. Koning Filips II liet het Escorial in eerste instantie bouwen als laatste rustplaats voor zijn vader koning Karel V en het werd daarnaast voor hem tevens een plek waar hij zich kon terugtrekken om te bidden. De vermaarde koning Fillip II, die bij ons natuurlijk bekend is als diegene die met de afscheiding van de Nederlanden te maken kreeg, bouwde in het Escorial ook een kunstcollectie op met onder meer werken van Jeroen Bosch, Titiaan en El Greco, die hier nog steeds op de originele plekken te aanschouwen zijn. Ook de schitterende bibliotheek van het Escorial met zo’n 40.000 historische boeken is een hoogtepunt van een bezoek aan dit abdij- en paleizencomplex. 

Het imposante abdijcomplex 'El Escorial'

De indrukwekkende bibliotheek van het 'Escorial'

'De Kruisiging' (1457), Van der Weyden, het 'Escorial'De beroemde 17de eeuwse Spaanse Meesters in Sevilla

Verschillende beroemde kunstenaars die we tijdens deze bijzondere Spanje-reis al uitgebreid hebben kunnen bewonderen in onder meer het Prado Museum en in het Museo Thyssen-Bornemisza hebben hun carrière aangevangen in Sevilla en dat maakt de combinatie van deze twee steden tijdens deze ultieme reis zo bijzonder. De 17de eeuwse meester Francisco de Zurbarán (1598-1664) werd geboren in een klein Zuid-Spaans dorpje en ging als jonge man naar Sevilla om daar furore als schilder te maken. Sevilla is zo trots op Zurbarán dat hij een bronzen standbeeld in het centrum van de stad heeft gekregen. Die eer is trouwens ook te beurt gevallen aan zijn collega Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682) die zelfs op het plein voor het Museo Belles Artes in een meer dan levensgrote bronzen sculptuur is vereeuwigd. Murillo is trouwens in Sevilla geboren en heeft daar een groot deel van zijn leven gewerkt. Een nog veel beroemdere Spaanse schilder heeft ook het eerst levenslicht in Sevilla gezien en dat is niemand minder dan Diego Velázquez  (1599-1660). Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, zoals de bekendste schilders van Spanje volluit heet, is buitengewoon bepalend geweest voor de schilderkunst van de 17de eeuw en dan is het voor de ware kunstliefhebber een genot om door zijn geboortestad te wandelen en te zien waar hij zich aan het begin van zijn loopbaan door heeft laten inspireren.

Sculptuur van Velázquez in Sevilla

Standbeeld van Zurbarán in Sevilla

Murillo siert het plein voor het Museo de Bellas ArtesSevilla, een echte parel van de Spaanse kunstgeschiedenis

Zogezegd is Sevilla onder meer de geboortestad van Velázquez en tijdens onze uitgebreide stadswandeling komen we onder meer langs zijn geboortehuis. Naast enkele werken die we van hem in het Museo de Bellas Artes in Sevilla kunnen zien is het ook zeer de moeite waard om in het 'Centro Velázquez', dat gehuisvest is in een historisch ziekenhuis in het centrum van de stad, een prachtig schilderij getiteld 'Santa Rufina' van zijn hand te zien. Al wandelend zien we talrijke magnifieke voorbeelden van historische Andalusische bouwkunst dat varieert van prachtige kerken en andere religieuze bouwwerken. Zo is bijvoorbeeld het barokke 'Hospital de la Caridad' echt zeer de moeite waard, mede vanwege het feit dat Murillo hier een hele serie schilderijen voor vervaardigde. De Torre del Oro (Toren van het Goud) is een toren gelegen aan de rivier Guadalquivir dat ooit deel uitmaakte van de Moorse vestigingswerken en het is tegenwoordig één van de iconen van de stad. We wandelen er uiteraard langs. Ook de historische tabaksfabriek die stamt uit de gouden eeuw van Sevilla is echt een bezienswaardigheid. Tegenwoordig is de universiteit van Sevilla hier gevestigd maar ooit gebruikte componist Georges Bizet dit complex als decor voor zijn wereldberoemde opera 'Carmen'.

Santa Rufina, 1632, Velázquez (Sevilla)

Geboortehuis van Velázquez in Sevilla

Het barokke 'Hospital de la Caridad'  in SevillaMuseo de Bellas Artes in Sevilla

Het museumgebouw van het huidige Museo de Bellas Artes in Sevilla is ooit een klooster geweest en dat is onder meer terug te zien in de verschillende kloosterhoven en ook in de enorme kloosterkerk die tegenwoordig zaal Nummero V wordt genoemd. In deze kerkzaal bevindt zich onder meer een aantal topwerken van de beroemde 17de eeuwse kunstenaar Bartolomé Murillo die voor de echte kunstliefhebbers meer dan de moeite waard zijn.

In de andere zalen van Museo Belles Artes de Sevilla tref je trouwens nog veel meer werken van de  genoemde Spaanse kunstenaar aan. En ook schilderijen van gerenommeerde collega's zijn hier te bewonderen waarbij bijvoorbeeld het imposante altaarstuk getiteld 'La Virgen de las Cuevas' (1655) van Francisco Zurbarán niet ongenoemd mag blijven. Hij wordt vanwege zijn schilderstijl ook wel eens de Spaanse Caravaggio genoemd en dat is ook goed terug te zien op de vele schilderijen van hem hier in het museum.  

Het Museo de Bellas Artes in Sevilla

'La Virgen de las Cuevas' (1664) Zurbarán

Caravaggistische elementen op het werk van MurilloDe kathedraal van Sevilla, een schatkamer met Spaanse Meesters

Eén imposant bouwwerk dat je absoluut niet tijdens ons bezoek aan Sevilla mag overslaan is de kathedraal. Na de Sint Pieter in Rome en St Paul's Cathedral in Londen is dit het grootste historische kerkgebouw in Europa en alleen daarom al een bezoek waardig. Van veraf wordt je al door de kathedraal aangetrokken door de 12de eeuwse toren die ooit als minaret door de Moren werd gebouwd. In de 16de eeuw werd de toren verbouwd en kwam er een figuur op te staan die de personificatie van het (Christelijk) geloof symboliseert en teven een windvaan was, de toren heette vanaf dat moment Giralda. Één van de bekendste bezienswaardigheden in de kathedraal is het praalgraf van Christoffel Columbus, maar er zijn ook verschillende altaarstukken van bekende Spaanse meesters zoals Zurbáran en Murillo. De beschermheiligen van Sevilla zijn de heilige Justa en Rufina en de fameuze Spaanse schilder Goya heeft hier een indrukwekkend altaarstuk van gemaakt. En er zijn ook twee werken van de 17de eeuwse Antwerpse schilder Jacob Jordaens in de Kathedraal te bewonderen. Al deze genoemde kunststukken maken de kathedraal niet alleen maar een religieus gebouw maar ook bijna een 'kunstmuseum'. 

De Kathedraal van Sevilla

'Kruisiging' van Zurbarán

Werk van Murillo in de kathedraalDe andere kant van Sevilla

Het Isla de la Cartuja ligt ten westen van de oude stadscentrum van Sevilla. Ooit lagen in deze wijk de oude aardewerkfabrieken, echter die hebben tientallen jaren geleden hun poorten al gesloten. In één van die oude fabrieken, die zelfs in de 14de eeuw een klooster was, zit tegenwoordig ‘Museo de Arte Contemporaneo’ een modern kunstmuseum dat zeer de moeite waard is om een bezoek aan te brengen, niet zozeer om de tentoonstellingen, maar wel vanwege de oude architectuur en de mooie ligging. 

Vlak naast het moderne kunstmuseum ligt het voormalige terrein van de Exposición Universal de Sevilla 1992  (de 31ste Wereldtentoonstelling). 

In dit Expo-gebied had men indertijd verschillende paviljoens gebouwd die allerlei landen vertegenwoordigden en die het thema van de toenmalige tentoonstelling “het tijdperk van de ontdekkingen”moesten uitstralen. Het diende daarbij ook nog eens een hulde te zijn op het feit dat Columbus precies 500 jaar daarvoor Amerika ontdekt had. Kosten en moeite leken bij de opening in april 1992 te zijn gespaard.

In oktober van dat zelfde jaar hadden meer dan 40 miljoen mensen de Expo bezocht en sloten de poorten van dit mega-event. Alle paviljoens en gebouwen hadden vanaf dat moment hun oorspronkelijke functie verloren. De meeste landenpaviljoens werden ontmanteld en afgebroken, echter sommigen heeft men laten staan en die verkeren momenteel in vervallen staat. De straten door het gebied zijn overwoekerd door onkruid en het plaveisel is veelal gebroken, het ligt schots en scheef of op sommige plekken is het zelfs totaal verdwenen. Ondanks, of wellicht mede dankzij, het verval is het een prachtig gebied om te bezoeken. 

Zo staat er een enorme, nu roestige, replica van de Ariane-raket, waarmee Europa in de jaren ’90 pogingen deed om de ruimte te gaan ontdekken, die een prominent onderdeel was van de Wereldtentoonstelling. Her en der staan er nog landenpaviljoens, zoals het traditioneel uitziende kerkachtige gebouw dat in 1992 door Hongarije voor de Expo werd gebouwd. Het paviljoen heeft het tot nu toe overleefd maar het ooit zo indrukwekkende dak mist nu talloze leien daktegels en verwordt langzaam tot een ruïne. We maken een magnifieke ontdekkingstocht door dit fascinerende gebied.

Hongaarse paviljoen Expo 1992 Sevilla

Moderne kunst museum in oude keramiekfabriek

Overblijfselen van het voormalige kloosterBijzondere wijn uit Andalusië 

De Condado de Huelva regio ligt in het zuidoosten van de provincie Huelva aan de Atlantische kust tussen de rivier Guadiamar en de rivier Río del Tinto, circa 45 minuten rijden vanaf Sevilla. Het is een oud wijngebied met mooie kleine wijndorpen en een geschiedenis van wijnmaken die teruggaat tot de tijd van de Romeinen. De regio is schitterend en moet nog écht ontdekt worden door het toerisme.

Condado de Huelva produceert groteneels traditionele droge en zoete witte wijnen en in het gebied zijn verschillende bodega's te bezoeken waar de heerlijke wijnen uit dit oude wijngebied te proeven zijn. In de dorpen zijn oude pleinen met herenhuizen, mooie kerken, witte huizen en nog vele kloosters en rondom de dorpen bestaat het landschap uit wijnvelden en olijfbomen. Wij nemen u mee op excursie naar deze fascinerende streek en laten u kennis maken met de traditionele wijnproductie. 

De wijnen van Condado worden ook wel de Vinos del Descubrimiento (wijn van ontdekking) genoemd. Dit komt doordat Columbus zijn historische reis begon vanuit de haven van Palos, in de provincie Huelva. Zijn bemanning, die uit de Huelva regio kwam, nam een aantal praktische dingen mee: gedroogde tonijn, peulvruchten en natuurlijk een goed aanbod van Huelva wijn. Zo waren de wijnen uit Huelva de eerste Spaanse wijnen die naar Amerika werden geëxporteerd.

Wijngebied 'Condado de Huelva' nabij Sevilla

Uitgestrekte wijngaarden ten zuiden van Sevilla

Traditionele wijn uit 'Condado de Huelva'Het dagprogramma van deze boeiende reis naar Madrid en Sevilla

Dag 1: In de loop van de ochtend vliegt u vanzelfsprekend rechtstreeks met onze nationale vliegtuigmaatschappij KLM naar Madrid. Na comfortabel intrek te hebben genomen in het luxueuze zeer centraal gelegen 5-sterren hotel maakt u deze middag een introductiewandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de hoofdstad van Spanje, zoals het beroemde plein 'Puerta del Sol', het statige parlementsgebouw en andere belangrijke bezienswaardigheden.

 

Dag 2: Deze tweede dag bezoekt u uitgebreid het wereldberoemde Prado Museum waar u een rondleiding krijgt langs belangrijke hoogtepunten van de collectie. 's Middags staat het Thyssen Bornemisza museum op het programma, waar u eveneens langs een groot aantal topstukken wordt rondgeleid.

 

Dag 3: Vandaag staat er een bijzondere dagexcursie per touringcar naar de indrukwekkende Spaanse stad Toledo gepland. U maakt volop kennis met deze indrukwekkende plaats en haar belangrijke bezienswaardigheden. De schilder El Greco zal deze dag onder meer een speciale hoofdrol spelen.

 

Dag 4: Deze ochtend reist u per touringcar naar kloostercomplex 'El Escorial' .U zult daar niet alleen onder begeleiding van een gids de schitterende bouwkunst bewonderen maar u gaat daar ook de fantastische  kunstschatten bekijken. 

De middag is ter vrije besteding in Madrid.

 

Dag 5: Het unieke Reina Sofia Museum staat vandaag op het programma, alwaar u zich onderdompelt in de kunst van de klassiek modernen. Het schilderij 'Guernica' van Picasso zult u niet snel meer vergeten. Aan het begin van de middag rijdt u comfortabel, genietend van een hapje en een drankje, per hogesnelheidstrein van Madrid naar Sevilla en ziet u het Spaanse landschap aan u voorbijtrekken.

 

Dag 6:

We maken een wandeling door Sevilla waarbij we onder andere het geboortehuis van Velázquez tegenkomen en overige verwijzingen naar de 17de eeuwse Spaanse Meesters. We bezoeken de beroemde kathedraal en diverse andere bezienswaardigheden. 

In de middag krijgt u een rondleiding door het Museo de Bellas Artes.

 

Dag 7:

Deze ochtend dwalen we rond over het Expoterrein van 1992 en bekijken we verschillende van de interessant paviljoens en overblijfselen van de wereldtentoonstelling. Aansluitende nemen wij u mee naar een voormalige keramiekfabriek annex klooster, waar zich tegenwoordig het moderne kunstmuseum bevindt. 

De middag is ter vrije besteding. 

 

Dag 8:

De omgeving van Sevilla is prachtig en we maken vandaag een excursie naar een interessant wijn- en sherrygebied, waar we een aantal bodega's bezoeken en uiteraard de wijn aan de bron proeven. 

Aan het begin van de avond eindigen we deze mooie reis op de luchthaven van Sevilla en vliegt u iets later terug naar Amsterdam.

 

 

Het behoort tot de mogelijkheden om alleen aan het onderdeel in Madrid deel te nemen van 6 t/m 10 mei 2020, of alleen de vierdaagse reis naar Sevilla mee te maken van 10 t/m 13 mei 2020. Kijk bij de praktische reisinformatie voor de details. 

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 

Madrid:

Toledo:

Escorial:

Sevilla: