'Londen is the place for me'

Vierdaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxe 4-sterren Pullman Hotel in het centrum van Londen

Vierdaagse kunstreis 21 t/m 24 augustus 2020

Vierdaagse kunstreis 18 t/m 21 september 2020Londen bezoeken is altijd een feest!

Londen is echt één van de meest favoriete kunststeden en al vanaf het begin van het bestaan van KUNSTSTAD, dit jaar dus al 25 jaar, bezoeken we met kunstgeïnteresseerden de Britse hoofdstad. Als het u in eerste instantie om museale kunst gaat dan kunt u als kunstliefhebber uw hart in Londen ophalen. De National Gallery, gelegen aan het wereldberoemde Trafalgar Square, biedt een scala aan topwerken uit de kunstgeschiedenis van kunstenaars als Jan van Eyck, Leonardo da Vinci, Titiaan, Rafaël, Bellini, Rembrandt, Hobbema en nog veel meer! Ook de kunstschatten van het British Museum mogen niet vergeten worden; de beroemde friezen van het Parthenon kunt u gerust meerdere keren in uw leven te bewonderen en staan dus ook het programma van deze bijzondere kunstreis. En wat dacht u van de collectie van de Tate? Tegenwoordig is deze in Londen verdeeld over twee museumcomplexen;  in de Tate Modern, gehuisvest in een prachtig verbouwde elektriciteitscentrale aan de Theems, zien we met name 20ste eeuwse en hedendaagse kunst. In de Tate Britain kunnen we ons vergapen aan de 19de eeuwse Britse schilderkunst waaronder werken van de prerafaëlieten die vandaag de dag bij een groot publiek erg populair zijn. Erg vermakelijk is trouwens het feit dat beide genoemde musea via een bootverbinding over de Theems met elkaar 'verbonden' zijn en natuurlijk gaan we tijdens deze reis op deze manier de twee Tate-musea bezoeken.  

Voor de mensen die ooit al eens in Londen waren kunnen we zeggen dat in de laatste jaren in de Britse hoofdstad veel is veranderd: natuurlijk was er in Londen al een overvloed aan bouwkunst maar die is enorm uitgebreid; hoge nieuwe torenflats die de skyline van de stad een hele andere look hebben gegeven. Gecombineerd met bijvoorbeeld de Millennium Bridge, het Globe Theater en de London Eye wordt u echt betoverd door alle opvallende gebouwen. En ook de reeds genoemde Tate Modern dat als museumgebouw nog helemaal niet zo oud is, heeft al weer een uitbreiding gekregen die het bezichtigen waard is. 

We verblijven tijdens deze reis in het luxe viersterren Pullman Hotel St. Pancras, gelegen nabij het gelijknamige treinstation en naast de indrukwekkende British Library. Dit centraal gelegen hotel is zoals u begrijpt de perfecte uitvalsbasis om de stad te verkennen. Zo bezoeken we dus ook het aan de overzijde gelegen British Library en bewonderen we daar oude boeken en manuscripten.

Wij reizen met de supersnelle Eurostar-trein naar Londen en dat kan tegenwoordig zeer snel en heel comfortabel. U staat vanaf voorjaar 2020 met iets meer dan 4 uur van Amsterdam (zonder overstap) in hartje Londen!
Vermoedelijk zullen velen na het lezen van deze inleiding al in de startblokken staan om met ons af te reizen naar de Engelse hoofdstad, maar lees toch even verder wat we onder andere tijdens deze kunstreis zullen gaan doen!

Rembrandt op 34-jarige leeftijd, National Gallery

Uitzicht vanuit ons hotel op de British Library

'Het Laantje van Middelharnis', Meindert HobbemaDe schitterende collectie van de National Gallery

De National Gallery in de Britse hoofdstad is voor elke kunstliefhebber een must! Vele belangrijke topwerken uit de kunstgeschiedenis bevinden zich in dit museum waarbij belangrijke meesters uit allerlei periodes, zoals de middeleeuwen, de renaissance, de barok tot en met de 19de eeuw, zijn vertegenwoordigd. Het beroemde schilderij 'Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw' van de belangrijke Vlaamse meester Jan van Eyck is één van de topstukken die hier te bewonderen is. Het is een dubbelportret van een man en een vrouw dat Van Eyk in 1434  schilderde en waar hij veel symboliek in 'verstopte'. Opvallende bij Van Eyck is de gedetailleerdheid van zijn werken dat ook te zien is bij het tweede schilderij wat we hier zullen bekijken namelijk 'Man met de Rode Tulband'. Dit zeer realistisch geschilderde gezicht is waarschijnlijk een zelfportret van de kunstenaar.

Ook de Italiaanse renaissance is in de National Gallery ruim vertegenwoordigd met grote namen; schilderijen van kunstenaars als Piero della Francesca, Sandro Botticelli, Rafaël, Titiaan en Leonarde da Vinci zijn hier te zien. Van de laatst genoemde bekijken we onder meer 'De Madonna in de Grot' (1508). Leonardo da Vinci maakte van dit altaarstuk trouwens twee versies waarvan er dus eentje hier in de National Gallery hangt en voor de andere dient u naar het Louvre in Parijs te gaan. Sommige schilderijen zijn buitengewoon fascinerend en 'betoveren' je soms al vanaf een afstand zoals het magnifieke 'Portret van Doge Leonardo Loredan' (1501) geschilderd door Giovanni Bellini. U kunt zien dat de Doge getekend is door de verantwoordelijkheid die hij moet dragen voor het Venetiaanse eilandenrijk. En alsof er geen einde aan komt zijn de zalen met de barok in de National Gallery ook niet te versmaden, vooral de werken uit die periode uit de Nederlanden zijn fantastisch. Je ontkomt bijna vanzelfsprekend niet aan de schilderijen van Rembrandt, maar ook andere schilders uit onze 17de eeuw zijn meer dan de moeite waard. U wordt gegrepen door de preciesheid waarmee Meindert Hobbema 'Het Laantje van Middelharnis' op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee voor de eeuwigheid heeft vastgelegd. 

Ons bezoek aan de National Gallery tijdens deze bijzondere Londen-reis wordt echt genieten!

'De Madonna in de Grot' (1508), Leonardo da Vinci

'Man met de Rode Tulband' (1433), Jan van Eyck

'Doge Leonardo Loredan' (1501), Giovanni BelliniDe toonaangevende Tate Modern

In de voormalige elektriciteitscentrale, ooit bekend als het Bankside Power Station, bevindt zich al weer bijna 20 jaar het toonaangevende museum Tate Modern. Het fameuze Zwitserse architectenkantoor Herzog & de Meuron transformeerde het opvallende bouwwerk aan de rivier de Theems tot een prachtige kunsthal waarbij de gigantische turbinehal één van de opvallendste plekken in het museum is. In de talloze zalen die in het gebouw te vinden zijn wordt in een deel daarvan de permanente collectie getoond die varieert van kunstobjecten die afkomstig zijn van kunststromingen als het kubisme, het fauvisme, het Duitse expressionisme, het futurisme, het surrealisme en andere klassiek moderne kunst. Ondanks het feit dat Tate Modern al best veel expositieruimtes had werd er in 2017 een volledig nieuwe vleugel met de naam The Switch House tot het complex toegevoegd. Voor deze nieuwbouw was wederom Herzog & de Meuron verantwoordelijk en de meeste 'Londengangers' uit Nederland dienen echt weer eens naar de Engelse hoofdstad te gaan om de Tate Modern met zijn recente uitbreidingen te bewonderen. Het nieuwe gebouw maakt het museum trouwens 60% groter en huisvest met name de collectie hedendaagse kunst van de Tate Modern
Zoals de meeste mensen weten is de Tate Modern een onderdeel van de veel grotere Tate Gallery en die bestaat uit meerdere musea waarvan ook de Tate Britain een onderdeel is die zich eveneens een stuk verder aan de Theems bevindt en die wij deze bijzondere reis gaan bezoeken. 

De Tate Modern gelegen aan de Theems

'The Italian Woman' (1938), Georges Rouault

'Swinging', (1925) Wassily KandinskyDe immer populaire Tate Britain

 De Tate Britain, gelegen aan de Millbank, is één van de oudste musea die tot de fameuze Tate Gallery behoren. Het hoofdgebouw van Tate Britain, ontworpen door de architect Sidney Smith, heeft een typerende classicistische zuilengalerij en een opvallend koepelgewelf. Het museum opende zijn deuren in 1897 en herbergt Britse kunst van 1500 tot heden. Thomas Gainsborough, George Stubbs, John Constable en William Turner zijn maar enkele namen waar we hier schilderkunst van kunnen bewonderen. Van de laatst genoemde is er zelfs een hele eigen vleugel gebouwd waar u zijn schilderijen kunt bekijken en deze Turner Wing, ook wel Clore Gallery genoemd, is door James Stirling ontworpen en in 1987 voltooid. Ook buitengewoon de moeite waard in de Tate Britain zijn de schilderijen van het 19de eeuwse kunstenaarsgenootschap 'Pre-Raphaelite Brotherhood'. De belangrijkste leden van deze groep waren William Holman Hunt, John Everett Millais en Dante Gabriel Rossetti, van wie allen werken in het museum te bezichtigen zijn. Zo slaan we zeker het schilderij 'Ophelia' (1852) van  John Everett Millais niet over en bestuderen we ook 'Proserpina' (1879) van Dante Gabriel Rossetti nader. Op een zeker moment begrijpen we tijdens ons bezoek beter waarom de prerafaëlieten, zoals de kunstenaars ook wel genoemd worden, tegenwoordig (weer) zo populair zijn.
Ons bezoek aan Tate Britain is wederom een hoogtepunt tijdens deze Londenreis. 

Ophelia (1852),  John Everett Millais

Proserpina (1879), Dante Gabriel Rossetti

Tate Britain aan de Millbank nabij de TheemsHet buitengewoon belangrijke British Museum

Al kom je nog zo vaak in Londen één museum mag je eigenlijk bij elk bezoek aan de stad niet overslaan en dat is het British Museum. En dus zullen we ook tijdens onze bijzondere reis deze plek gaan (her)ontdekken. We beginnen met de indrukwekkende afdeling met Egyptische kunst waarbij we direct geconfronteerd worden met de wereldberoemde 'Steen van Rosetta'. In deze granieten steen van meer dan een meter hoog zijn twee klassieke talen  

gegraveerd, het Egyptische hiërogliefenschrift en het oud-Grieks, in drie verschillende schriften. Dankzij tekstvergelijking kon de Franse onderzoeker Jean-François Champollion in de 19de eeuw de hiërogliefen 'vertalen' en was de 'Steen van Rosetta' de sleutel tot de eeuwenoude Egyptische beschaving. Er zijn ook vele artefacten in het British Museum die hun oorsprong hebben in Mesopotamië waar in de millennia voor onze jaartelling talloze beschavingen hebben geleefd. Uit die plek komt bijvoorbeeld een opvallend relief dat de Perzische godin Ishtar voorstelt en dit voorwerp is waarschijnlijk zo'n 3800 jaar geleden gemaakt. Ishtar, of bij het buurvolk de Feniciërs is zij bekend als Astarte, was de godin van de vruchtbaarheid, seksualiteit en oorlog. Aan allerlei symbolen gaan wij ontdekken waarom zij ook wel eens als Lillith, de eerste vrouw van Adam, betiteld wordt. 
Maar wellicht wel de bekendste kunstwerken zijn de sculpturen en reliëfs van het Parthenon uit Athene. De Engelse Lord Elgin kreeg het aan het begin van de 19de eeuw voor elkaar bij de Ottomaanse sultan dat hij grote delen van de marmeren versieringen mee naar Engeland mocht nemen. De belangrijke beeldhouwwerken uit de Griekse Oudheid werden al snel bekend als de 'Elgin Marbles' en kwamen terecht in speciaal ontworpen ruimtes van het British Museum waar ze vandaag de dag één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het museum zijn. Ter plekke gaan we met elkaar kijken waarom deze kunstwerken daadwerkelijk als een hoogtepunt in de kunstgeschiedenis worden betiteld.
Ons bezoek aan het British Museum wordt echt genieten en verschillende objecten zullen waarschijnlijk nog lang in uw gedachten blijven. 

Marcel vertelt bij de beroemde 'Elgin Marbles'.

Relief van de godin Ishtar ook wel bekend als Lillith

Beeld van Farao Ramses II vervaardigd rond 1250 v.ChrDe magnifieke 'Wallace Collection'

De imposante Wallace kunstcollectie is opgebouwd in de 19de eeuw door markies Richard Seymour-Conway (1800-1870) en zijn zoon sir Richard Wallace (1818-1890). Zij verzamelden juwelen, porselein, meubilair, wapenuitrusting en munten, maar de schilderijencollectie is misschien wel het allerbelangrijkste. Opvallend is hierbij de grote verzameling Franse meesters uit de 18de eeuw, waaronder tien doeken van Antoine Watteau, dertig werken (!) van François Boucher en een heel bekend schilderij getiteld 'De Schommel' van Jean-Honoré Fragonard.

En zijn hier ook een aantal topstukken uit onze Nederlandse Gouden Eeuw te zien. Van Rembrandt is er het prachtige schilderij 'Jan Pellicorne en zijn zoon Caspar' dat bij de toeschouwer echt ouderlijke sentimenten oproept. Dat zelfde gevoel krijg je ook bij een ander werk van Rembrandt dat hier hangt en dat is van zijn zoon Titus. In dit topwerk van Rembrandt is echt de liefde van de vader voor zijn zoon af te lezen. Een schilderij dat we ook absoluut niet mogen overlaan is de zogenaamde 'Lachende Cavalier' (1624) van Frans Hals. Wat een intrigerend schilderij is dit! Het toont een zelfverzekerde man uit de gegoede Hollandse burgerij in zwierige kledij. Het is waarschijnlijnklijk geen cavalier echter onder deze titel is het heel bekend geworden. Het magnifieke werk mag het museum nooit verlaten want Richard Wallace liet in zijn legaat bepalen dat het portret niet uitgeleend mocht worden. Je moet dus wel naar de Wallace Collection in Londen om dit stuk in het echt te bewonderen.

'De Lachende Cavalier' (1624), Frans Hals

'Titus, de zoon van de kunstenaar' (1657), Rembrandt

'De Schommel' (1767), Jean-Honoré FragonardThe British Library met zijn unieke documenten

Eén van de eerste belangrijke bezienswaardigheden die u ziet als u, na een rit met de supersnelle Eurostar trein, bij het treinstation St Pancras naar buiten wandelt is het imposante gebouw van The British Library. Dit enorme bibliotheekgebouw huisvest een gigantische collectie van  boeken en historische documenten die de 150 miljoen exemplaren overtreft! Sinds 1998 bevindt de British Library zich op deze plek, echter voor die tijd had het zijn onderkomen in hetzelfde bouwwerk als het British Museum. Toen het laatst genoemde museum wilde uitbreiden kreeg de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk dit schitterend nieuwe onderkomen.

De British Library is openbaar toegankelijk en u kunt er dus talloze boeken inzien. Daarnaast houdt de bibliotheek zich bezig met het verzamelen van nog meer boeken en ook restaureren zij hun bestaande collectie. Tevens stellen zij in een deel van het bibliotheekgebouw historische gravures, prenten en antieke geschriften tentoon. Alhoewel de genoemde expositie regelmatig wordt gewijzigd omdat men hier zoveel interessante zaken aan het publiek kan laten zien blijven bepaalde objecten eigenlijk altijd zichtbaar waar onder de Magna Carta. Dit eeuwenoude handvest over vrijheden en rechtspraak werd  in 1215 ondertekend door de Engelse koning Jan zonder Land en wordt gezien als de oudste grondwet ter wereld. Ook de Lindisfarne-gospel is een  fantastisch boekwerk in de collectie van de British Library. Dit middeleeuwse evangeliarium is tussen 680 en 720 waarschijnlijk in het klooster van Lindisfarne vervaardigd en kenmerkt zich door rijk gedecoreerde bladzijden. Monniken gebruikten niet de klassieke romeinse beeldtaal om het evangelie-boek te verluchten maar bedienden zich van de Keltische versieringsmotieven wat fraaie en fascinerende pagina's heeft opgeleverd. Echt heel bijzonder om dit eens nader te bestuderen. Niet alleen zeer oude boeken en documenten treffen we in de British Library aan, maar ook manuscripten van recentere datum zoals de unieke kladversies van de song 'Strawberry Fields Forever' op het papier gekrabbeld door John Lennon. Als u de regels op het blaadje leest dan hoort u het Beatles-nummer in uw hoofd.
Na ons bezoek aan het British Library steken we slechts de straat over om in ons centraal gelegen hotel na te genieten van de bijzondere zaken die we bij de overburen hebben gezien. 

De Britse Bibliotheek en het Sint Pancras treinstation

Een prachtige pagina uit het Lindisfarne Gospel

Koning Jan zonder Land ondertekende de Magna CartaUnieke vervoersmogelijkheden zowel naar als in Londen

De reis naar Londen is nog nooit zo makkelijk geweest want vanaf 1 april 2020 is het mogelijk om rechtstreeks, dus zonder overstap, vanaf Amsterdam en Rotterdam Centraal-Station met de supersnelle trein naar het hartje van Londen te rijden. Vanaf Amsterdam duurt deze rit iets meer dan vier uur en vanaf Rotterdam zelfs maar drieënhalf uur. Dit maakt deze vernieuwde Londenreis al bijzonderder dan ooit tevoren. 's Ochtends stapt u in de trein en bij de aanvang van de middag loopt u al door het centrum van Londen om met ons verschillende bezienswaardigheden te bewonderen. En... wat is er in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk een hoop te zien. Wat is het dan ook heerlijk dat tijdens onze reis afstanden bijna geen rol spelen. Zogezegd de heen- en terugreis doen we tegenwoordig met de hogesnelheidslijn snel en comfortabel. Eenmaal aangekomen in Londen blijkt dat we, dankzij ons centraal gelegen hotel, verschillende highlights met een korte wandeling kunnen bereiken en tegelijkertijd kunnen we ook al veel bijzondere dingen tijdens onze wandeltocht bekijken. En als we bijvoorbeeld van de Tate Modern naar de Tate Britain willen dan pakken we gewoon de boot over de Theems waarbij we zonder enige inspanning ons kunnen vergapen aan alle prachtige bouwkunst die aan ons voorbij trekt als we over de beroemde Engelse rivier varen. 

De supersnelle en comfortabele Eurostar-treinen

St. Pancras Station waar de Eurostar aankomt

Marcel geniet varend van het uitzicht over de Theems.