NEW YORK

AND THE DUTCH CONNECTION

Zevendaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxueuze 4-sterren Sheraton Hotel Times Square, centraal gelegen op Manhattan. 

Vliegreis van dinsdag 3 tot en met maandag 9 november 2020

Inclusief bezoek aan de TEFAF New YorkNew York, de stad der steden

New York is dé topbestemming voor elke fan van stedenreizen want dit is de stad der steden. Met name voor kunstliefhebbers is de beroemde Amerikaanse stad een echte must! Een aantal wereldberoemde kunstmusea bevindt zich in New York en hun schitterende collecties moet je minimaal een keer gezien hebben. Het Guggenheimmuseum, het Museum of Modern Art (MoMa), Metropolitan Museum of ArtWhitney Museum en de Frick Collection zijn de meest toonaangevende musea die we tijdens deze reis met elkaar gaan bekijken.

U kent deze KUNSTSTAD-reis van:


Maar er is natuurlijk in New York nog veel meer te zien en dat vergt een uitgekiend reisprogramma waarbij we ook tijd hebben om de schitterende architectuur van de stad te bewonderen. Zo wandelen we onder meer langs het Empire State Building, het Chrysler Building, het Woolworth Building en andere kenmerkende hoogbouw die New York rijk is.  Als we vervolgens op ontdekkingstocht gaan in het oudste deel van Manhattan dan zien we onder meer de New York City Hall, de beroemde beurs in Wallstreet en enige restanten uit de periode dat de Hollanders de stad gesticht hebben. Deze link met Nederland is trouwens een rode draad tijdens deze bijzondere ontdekkingsreis en komt meerdere malen terug in het programma. Eén belangrijk Nederlands moment is het bezoek aan de TEFAF-kunstbeurs die tegenwoordige een Amerikaanse variant heeft en waar met name Nederlandse kunsthandelaren hun schitterende koopwaar tentoonstellen en waar het heerlijk is om rond te wandelen.

Kortom, u kunt met ons tijdens deze New York-reis enorm genieten van al het moois wat de Big Apple, zoals de stad ook wel genoemd wordt, te bieden heeft!

Het indrukwekkende Woolworth Building

The Metropolitan Museum

‘Aristoteles met buste van Homerus' (1653), RembrandtDe Nederlandse invloed in New York, toen en nu

Als je door de wereldstad New York loopt zie je niet direct dat deze beroemde plek een Nederlandse oorsprong heeft maar dat is wel degelijk het geval. In 1624 werd New York als Nieuw Amsterdam als kleine Nederlandse handelspost van de West-Indische Compagnie (WIC) gesticht en bleef als zodanig enkele decennia onder het bestuur van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bestaan. Alhoewel de Engelsen in 1664 de nederzetting innamen en het herdoopten tot New York zou de Nederlandse invloed nog lang aanwezig blijven, zelfs tot aan de dag van vandaag toe. 

Het verhaal over de Nederlandse invloed zal als een rode draad door onze New York-reis lopen en aan de hand van talloze voorbeelden, zowel in het straatbeeld als in de kunst die te zien is in de musea die we gaan bezoeken, krijgt u een heel speciaal beeld van New York. We zien Nederlandse zaken uit de 17de tot en met de 20ste eeuw en ook het Dutch design, Hollandse hedendaagse kunst en Nederlandse (tuin)architectuur komt aan bod . 

Nieuw Amsterdam

De Walstraat werd later 'Wall Sreet'

Tuin in NY ontworpen door Nederlander Piet OudolfHet Guggenheim Museum

Allereerst dient in de reeks beroemde New Yorkse musea het fameuze Guggenheim Museum genoemd te worden, dat niet alleen vanwege de magnifieke collectie echt een bezoek waard is, maar ook het gebouw zullen we bewonderen want dat is een kunstwerk op zich! De miljonair en kunstmecenas Solomon Guggenheim gaf de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright opdracht om dit bijzondere museumgebouw te ontwerpen. Het werd een enorme wit sculpturaal bouwwerk dat iets weg heeft van een 'versteende draaikolk' of een gigantisch slakkenhuis en het valt enorm uit de toom tussen de reguliere hoge New Yorkse flats. 
De collectie van het Guggenheim is gevarieerd en bevat zeer bekende namen als het om moderne kunst gaat. De hele periode vanaf 1900 tot heden is in de verzameling vertegenwoordigd en wordt tegenwoordig over verschillende museumgebouwen op verschillende plaatsen ter wereld tentoongesteld waaronder in Venetië en Bilbao. Toch is het museumgebouw in New York nog steeds de hoofdvestiging van het Guggenheim Museum en in wisselende opstellingen stelt men hier haar topstukken ten toon waarvan kunstenaars als Picasso, Matisse, Mondriaan en Malevich enkele belangrijke vertegenwoordigers zijn. We zullen onder kunsthistorische leiding met elkaar zowel de kunst als het gebouw van het New Yorkse Guggenheimmuseum aan een nader onderzoek onderwerpen.

Het binnenhof van Guggenheimmuseum gezien vanaf de hoogste verdieping.

'Vrouw met het gele haar' (1931), Picasso onderdeel van de collectie van het Guggenheimmuseum.

'Cirkels' (1926), Vassily KandinskyDe topcollectie van het Museum of Modern Art (Moma)

Een museum dat tijdens ons bezoek aan New York absoluut niet over geslagen mag worden is het Museum of Modern Art beter bekend onder de afkorting MoMa. Met name de Klassiek Moderne Kunst heeft hier zijn onderkomen en verschillende werken uit het MoMa zijn echt iconen uit de kunstgeschiedens geworden waaronder de beroemde ‘Sterrennacht’ van Vincent van Gogh. Dit schilderij imponeerde en inspireerde in de afgelopen decennia talloze Amerikanen. Zo schreef de zanger Don Mclean ooit het beroemde nummer 'Starry, starry night' toen hij dit schilderij hier had gezien en veel mensen koppelen deze hit direct aan dit werk van Van Gogh en sommigen beginnen het bij het zien gelijk dit nummer te zingen. 

Het vermaarde werk van Picasso ‘Les Demoiselles d’Avignon’ bevindt zich eveneens in het MoMa. Met dit opvallende schilderij brak Picasso definitief door als leider van de Moderne Kunst in de 20ste eeuw. Hij maakte een monumentaal schilderij van vijf dames die opvallen door een hoekige 'kubistische vormen en hun Afrikaanse maskers als gezichten. 

‘Women I’ van Willem de Kooning is een hoogtepunt uit de collectie van het MoMa en ook hier kan je letterlijk en figuurlijk niet omheen. Willem de Kooning is overigens één van die Nederlanders die naar Amerika emigreerde en daar zijn indrukwekkende artistieke carrière voortzette. Tijdens deze reis komen hij en andere Nederlandse artiesten die naar New York vertrokken uiteraard uitgebreid ter sprake. Wat bewoog hen om uit Nederland te vertrekken? Welke invloed had dat op hun werk? En hoe verging het hen persoonlijk aan de andere kant van de oceaan?

'Starry Night' (1889), Vincent van Gogh

'Les Demoiselles d'Avignon' (1907), Pablo Picasso

'Vrouw I' (1952), Willem de KooningThe Metropolitan Museum en The Cloisters

Het Metropolitan Museum of Art, ook wel bekend onder zijn afkorting ‘The Met’, is gelegen aan het beroemde Central Parken en herbergt meer dan twee miljoen (!) kunstwerken. Als bezoeker dien je dan ook een keuze te maken wat je wilt gaan bekijken. De kunststukken uit de Egyptische Oudheid zijn bijvoorbeeld zeer bijzonder, maar ook de collectie met 16de en 17de eeuwse schilderijen is zeer fraai. Prachtige schilderijen van onder meer Vermeer, Rembrandt, Hals en een aantal Utrechtse Caravaggisten behoren hiertoe. Tijdens een geanimeerde rondleiding zal een keuze gemaakt worden uit een groot aantal topstukken. 

Aan de andere kant van de stad, op de noordelijke punt van de wijk Manhattan bevindt zich een hele opmerkelijke dependance van het Metropolitan Museum of Art. Uit oude bouwfragmenten van Europese kloosters en kerken heeft men hoog op een heuvel in New York, met spectaculair uitzicht op de rivier de Hudson, een historisch aandoend museumgebouw gereconstrueerd waar de Middeleeuwse collectie wordt getoond en dit complex heeft men heel toepasselijk The Cloisters genoemd.

'Vrouw met waterkan' (1662) Johannes Vermeer

'Vaartochtje' (1874), Eduard Manet

'Mérode-altaar' (1432), Robert Campin. The CloistersWhitney Museum en de Frick Collection

De lijst van toonaangevende kunstmusea in New York is nog veel langer; zo dient in dit kader onder meer nog het Whitney Museum of American Art genoemd te worden dat sinds enkele jaren gehuisvest is in een opvallend gebouw dat ontworpen is door de gerenommeerde architect Renzo Piano, die natuurlijk heel bekend is van het Parijse Centre Pompidou dat hij in de jaren '70 samen met Richard Rogers ontwierp. Het is echt een feest om door dit nieuwe New Yorkse museumgebouw te wandelen en de kunstverzameling van het Whitney Museum te bewonderen.
Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de Frick Collection. De staalmagnaat Henry Clay Frick legde meer dan 100 jaar geleden de basis voor de indrukwekkende kunstcollectie die varieert van Italiaanse Renaissance tot het Franse Impressionisme. Met name onze Hollandse Gouden Eeuw is goed vertegenwoordigd. Niet alleen werken van Rembrandt maar ook maar liefs drie schilderijen van Johannes Vermeer zijn hier te zien, zoals het werk getiteld 'De soldaat en het lachende meisje' uit 1657 dat u door de compositie en thematiek direct als een echte Vermeer zult herkennen.

'De soldaat en het lachende meisje' uit 1657  van Johannes Vermeer in de Frick Collection.

Het nieuwe onderkomen van Whitney Museum in New York ontworpen door Renzo Piano

'Portret van Thomas More' (1527) geschilder door Hans Holbein, onderdeel van de Frick Collection in New YorkDe Nederlandse TEFAF in New York

TEFAF Maastricht, wereldwijd de meest toonaangevende kunst- en antiekbeurs, heeft een aanbod van ongeëvenaarde kwaliteit en biedt de belangrijkste kunsthandelaren en specialisten uit de hele wereld al 32 jaar een podium in Maastricht. Galeriehouders hadden echter al vaker aan TEFAF aangegeven dat ze zich in de Verenigde Staten wilden presenteren, omdat de beurs in Nederland altijd al veel Amerikaanse kopers en verzamelaars trekt. Een aantal jaren geleden was het zover en maakte de TEFAF de overstap naar de Verenigde Staten. Er vinden daar nu twee kleinere kunstbeurzen per jaar plaats in New York. In oktober is er altijd een herfsteditie, met galeriehouders die gespecialiseerd zijn in kunstwerken van de oudheid tot de twintigste eeuw. In mei volgt de voorjaarseditie, waar de nadruk ligt op moderne kunst en design. Tijdens onze reis waarin we ook de Dutch Connection onderzoeken zullen we ons uiteraard onderdompelen in de prachtige kunst die er te zien is op deze prachtige Nederlandse kunstbeurs.

Locatie 'TEFAF Fall' in New York

TEFAF

TEFAF