'KUNST RONDOM DE VELUWE'

HET KRÖLLER-MÜLLER MUSEUM, RADIO KOOTWIJK, MUSEUM DE FUNDATIE en KASTEEL HET NIJENHUIS

Tweedaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxueuze 4-sterren Hotel Zwolle

Busreis van zaterdag 6 tot en met zondag 7 juli 2019Deze tweedaagse weekendtrip brengt u op plekken in Nederland waar u wellicht zelf niet zo snel komt maar die allen zeer bijzonder zijn! Allereerst bezoeken we onder kunsthistorische begeleiding het  buitengewoon fascinerende rijksmonument 'Radio Kootwijk' midden op de Veluwe dat vanwege zijn bouwkunst maar ook door zijn geschiedenis geweldig is. Niet ver daar vandaan bevindt zich het beroemde Kröller-Müller Museum waarvan de collectie kan wedijveren met gerenommeerde internationale musea en waaraan een bezoek telkens weer een feest is. U wordt hier getrakteerd op werken van de grootmeesters uit de kunsthistorie. De volgende dag staan twee andere interessante musea op het programma die beiden onderdeel zijn van één stichting namelijk de 'Hannema-de Stuers Fundatie'. Het ene deel van de kunstcollectie wordt tentoongesteld in het Kasteel Het Nijenhuis in het Gelderse Heino, zowel de ligging als het kasteelgebouw en de schitterende kunst maken het bezoek aan deze plek heel speciaal. Het andere deel van verzameling van de genoemde stichting bevindt zich in een opvallend museumgebouw in het centrum van de Zwolle en ook daar zal tijdens deze tweedaagse trip een bezoek aan worden gebracht. Tijdens deze boeiende en afwisselende reis ziet u dus een aantal bijzondere bezienswaardigheden.

'Caféterras bij Nacht' van Vincent van Gogh is een onderdeel van de collectie van Kröller-Müller Museum.

Museum 'De Fundatie' in Zwolle

Kasteel 'Het Nijenhuis' in WijheHet toonaangevende Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is een internationaal toonaangevend museum voor moderne kunst en is gelegen midden in het schitterende Nationaal Park De Hoge Veluwe. Al bent u al meerdere keren op deze plek geweest telkens blijft een bezoek aan dit prachtige museum inspireren en tot de verbeelding spreken. Het bewonderen van de uitgebreide collectie met de beroemde schilderijen is meer dan de moeite waard. De kern van de indrukwekkende verzameling bestaat in eerste instantie uit een groot aantal werken van Vincent van Gogh. Wie kent eigenlijk niet het beroemde 'Caféterras bij Nacht', ook wel bekend als 'Terrasse du café le soir, Place du forum, Arles' ? Dit topwerk moet u eens van dichtbij bestudeerd hebben! Maar ook 'La Berceuse' ('De Wiegster') en één van de versies van 'De Aardappeleters' mag u natuurlijk niet missen tijdens het bezoek aan dit museum. Maar ook raakt u als bezoeker gefascineerd door allerlei andere werken van beroemde kunstenaars zoals de verschillende schilderijen van Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Charley Toorop, Pablo Picasso en andere klassiek moderne kunstenaars. Daarnaast is de architectuur van het museum heel bijzonder, want het oorspronkelijke gebouw is ontworpen door de Belgische Art-Nouveau-architect Henry Van de Velde (1863-1957) en de nieuwbouw is gemaakt door de gerenommeerde bouwmeester Wim Quist. 
En alsof het nog niet genoeg is wordt men rondom het museumgebouw getrakteerd op een fantastische beeldentuin van maar liefst 25 hectare waar grote namen zoals Jean Arp, Richar Serra, Henry Moore, Jean Dubuffet en vele anderen met prachtige topstukken vertegenwoordigd zijn.

Het pad richting de entree van het Kröller-Müller Museum trakteert je op bijzondere sculpturen.

Marcel  staat hier bij een aantal zelfportretten van de gerenommeerde kunstenares Charley Toorop.

'Jardin d'émail' ('Emailletuin') van Jean Dubuffet in de beeldentuin van Kröller-Müller Museum.De beroemde zender 'Radio Kootwijk'

In de Nederlandse geschiedenis van de 20ste eeuw speelt 'Radio Kootwijk' op de Veluwe een voorname rol. Dit station was namelijk lange tijd de enige manier om rechtstreeks, in eerste instantie telegrafisch en later zelfs telefonisch, contact te leggen met Nederlands-Indië. In 1929 kon men vanaf het hoofdkantoor van de PTT in Den Haag via de bewuste zendmast in Kootwijk contact leggen met de zender in Bandoeng. Legendarisch werden de woorden "Hallo, Bandoeng, Ja moeder, hier ben ik" , dit was een beroemde regel uit een bekend liedje van de Nederlandse zanger Willy Derby.

De Amsterdamse School-architect Julius Luthmann (1890-1973) liet zich bij het indrukwekkende hoofdgebouw van 'Radio Kootwijk' inspireren door het zendstation van Telefunken in de Duitse stad Nauen, maar door zijn grote belangstelling in de Egyptische mythologie stond voor Luthmann bij zijn ontwerp voor het zendergebouw ook de beroemde Sfinx model, echter door zijn enorme omvang kreeg het bouwwerk uiteindelijk de bijnaam 'De Kathedraal'. Het imposante gebouw in art-deco-stijl is verfraaid met sculpturen van beeldhouwer Hendrik van den Eijnde, die onder meer ook bekend is door zijn entreebeelden 'De Vier Wereldzeeën' (1916) op het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Het zendgebouw is tegenwoordig een rijksmonument dat in combinatie met allerlei bijzondere bijgebouwen echt buitengewoon de moeite waard is en bij uitzondering én slechts op aanvraag te bezoeken is, dus ons weekendexcursie is een uitgelezen kans om dit hele historische complex te bewonderen.

Van een afstand is goed te zien dat de architect Julius Luthmann zich liet inspireren door de Egyptische Sfinx.

Eén van de fraaie sculpturen gemaakt door de beeldhouwer Hendrik van den Eijnde op zendergebouw.

Een historische foto van het interieur van het hoofdgebouw van 'Radio Kootwijk'Museum De Fundatie Zwolle

De Fundatie is een museum voor beeldende kunst in Zwolle en is een onderdeel van de stichting Hannema-de Stuers Fundatie, waar ook Kasteel het Nijenhuis in Heino onder valt. Het Museum De Fundatie in Zwolle is gevestigd in het voormalige Paleis van Justitie dat is gebouwd in classicistische stijl tussen 1838 en 1841. Na verschillende verbouwingen in de afgelopen decennia is het nu uitermate geschikt als museumgebouw en met name de laatste uitbreiding in 2013, waarbij een opvallende ovale bolvorm op het dak is toegevoegd die dienst doet als extra expositieruimte, maakt het museum in het centrum van Zwolle tegenwoordig een in het oog springende verschijning. Deze opvallende nieuwbouw is van de architect Hubert-Jan Henket, die zijn sporen als museumarchitect ruimschoots heeft nagelaten. Met zijn architectenbureau BiermanHenket architecten is hij mede-verantwoordelijk voor verbouwingen van het Teylers Museum, Museum Boymans van Beuningen en het Fries Museum.

De vaste kunstcollectie hangt deels in Zwolle en deels in het Nijenhuis en bestaat onder meer uit werken van Vincent van Gogh, Jan en Charley Toorop, Isaac Israëls, Piet Mondriaan en andere grote namen uit de kunstgeschiedenis. Daarnaast vinden er geregeld wisselende interessante tentoonstellingen plaats. Alles bij elkaar is bezoek aan Museum De Fundatie in Zwolle een echte must voor de ware kunstliefhebber!

De Classistische voorgevel van het Museum De Fundatie in Zwolle en daarbovenop de moderen uitbreiding.

De ruime en vooral lichte zalen van het Museum De Fundatie in Zwolle.

'Rij van elf Populieren in Rood, Geel, Blauw en Groen', (1908) Piet ModriaanKasteel Het Nijenhuis

Eén van de twee locaties van Museum De Fundatie is het prachtige Het Nijenhuis gelegen tussen de plaatsen Wijhe en Heino in de provincie Gelderland. Dit landgoed met kasteel is uitermate geschikt als tentoonstellingsruimte voor de prachtige kunstcollectie van De Fundatie. Het kasteel stamt voor een deel nog uit de 17de eeuw en werd van 1958 tot zijn dood in 1984 bewoond door kunstverzamelaar en voormalig directeur van museum Boijmans Van Beuningen Dirk Hannema. Hij liet een belangrijke collectie beeldende kunst na die terecht kwam in de stichting Hannema-de Stuers Fundatie (tegenwoordig bekende als De Fundatie) die zogezegd gedeeltelijk in een bijzonder museumgebouw in het centrum van Zwolle getoond wordt en voor het andere deel in het Kasteel Het Nijenhuis. Niet alleen het interieur van het Nijenhuis is bewonderenswaardig ook de omliggende beeldentuin is schitterend. Hier vind je onder andere een zonnewijzer in de vorm van een liefdespaar gemaakt door de beroemde beeldhouwer Ossip Zadkine (1890-1967) en het opvallende standbeeld van Koningin Wilhelmina dat een creatie is van Charlotte van Pallandt.

Voorzijde van het Kasteel Het Nijenhuis in Wijhe

'Vrouw, en profil voor de zonnebloemen van Van Gogh' (1917)  Isaac Israëls

Zonnewijzer van Ossip Zadkine in de beeldentuinTrefpunt in het centraal gelegen Breukelen

Van der Valk Hotel Breukelen

Stationsweg 91

3621 LK Breukelen

Voor uw comfort en gemak verwelkomen wij u graag vanaf 09.00 uur in het centraal gelegen Van der Valk Hotel Breukelen. Nadat u daar in alle rust genoten hebt van een heerlijk kopje koffie met een lekker gebakje vertrekken we per luxe touringcar richting Duitsland. 

Het Van der Valk Hotel is uitstekend te bereiken. Mocht u met de auto komen dan kunt u gratis uw auto parkeren op het (bewaakte) parkeerterrein van het hotel. U ontvangt van ons aan het einde van de reis (kosteloos) een uitrijkaartje.

Komt u liever met de trein naar ons opstappunt? Het ns-treinstation van Breukelen is letterlijk naast het hotel gelegen en dus slechts enkele tientallen meters van de hotellobby verwijderd.

Mocht u trouwens helemaal uitgerust aan deze tweedaagse reis willen beginnen dan is het vanzelfsprekend mogelijk om in het Van der Valk Hotel in Breukelen te blijven overnachten.

Informatie over deze 2-daagse kunstreis

Zaterdag 6 t/m zondag 7 juli 2019

Standaardprijs: € 329,- p.p.

Amici-tarief: € 309,- p.p.

Toeslag kamer voor eenpersoonsgebruik: € 49,00

Inclusief

 • kunsthistorische begeleiding en rondleidingen
 • vervoer per luxe touringcar
 • koffie/thee met gebak in Breukelen
 • overnachting in een luxe 4-sterrenhotel in Zwolle, inclusief uitgebreid ontbijtbuffet
 • entreekosten Radio Kootwijk
 • tweegangen diner (excl. drankjes)
 • informatiemateriaal

 • administratiekosten

Exclusief

 • persoonlijke uitgaven
 • reis- en/of annuleringsverzekering
 • entreegelden voor de musea die op het programma staan, echter als u in het bezit bent van een Museumkaart dan is de entree gratis! (soms geldt een kleine toeslag bij de tijdelijke tentoonstelling).