"Keulen & DE OPERA Carmen"

Driedaagse kunst- en operareis

met verblijf in 4-sterren MGallery Hotel gelegen naast onder andere het 'Museum Ludwig' en de beroemde 'Dom van Keulen'

Reis per luxe touringcar van maandag 6 tot en met woensdag 8 januari 2020Keulen is een echte Kunststad!

Keulen heeft een lange en rijke (kunst)geschiedenis dat komt zowel tot uiting in de schitterende bouwkunst als in de indrukwekkende kunstcollecties die deze mooie stad aan de Rijn rijk is. Allereerst dient natuurlijk de imposante Domkerk tijdens deze bijzondere reis grondig door ons bekeken te worden. Aan deze opvallende kathedraal is vele eeuwen gebouwd; men startte in 1248 met de bouw en dit opvallende gotische bouwwerk werd pas voltooid in 1880. Een aardige wetenswaardigheid is het feit dat toen de domkerk klaar was hij in die tijd het hoogste gebouw ter wereld was. Gelukkig is de Dom tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gespaard gebleven en daarom kunnen we de kathedraal nog steeds in al zijn originele pracht en praal bewonderen. Talrijke middeleeuwse kerken en andere historische gebouwen in het centrum van Keulen zijn in de afgelopen decennia minitenues gerestaureerd en dat maakt het centrum van de stad heel aantrekkelijk voor bouwkunstliefhebbers om doorheen te wandelen, wat we tijdens deze reis natuurlijk dan ook regelmatig zullen doen.
Keulen heeft ook een paar bijzondere kunstmusea die echt een must zijn voor iedereen die van kunst houdt. Allereerst gaan we de kunstverzameling van het Wallraf-Richartz Museum waar we onder kunsthistorische begeleiding zullen worden rondgeleid en we zullen daar gaan genieten van onder meer kunstwerken van Rembrandt, Rubens, Cranach en andere beroemde meesters. Vervolgens brengen we een bezoek aan het Museum Ludwig dat onderdak biedt aan een keur van klassiek moderne kunst waaronder Picasso, Macke, Kadinsky, Beckmann en andere belangrijke meesters uit de 20ste eeuw. Dit toonaangevende museum is trouwens de 'buurman' van de Domkerk, daarbij op slechts een steenworp afstand gelegen van de Rijn en..... letterlijk gesitueerd naast ons hotel waar wij tijdens deze reis verblijven. Ook brengen we bezoek aan het opvallende museum Kolumba dat alleen al vanwege het gebouw meer dan de moeite waard is. De gerenommeerde Zwitserse architect Peter Zumthor bouwde een minimalistisch vormgegeven gebouw op de resten van de kerk van Sint-Columba en hij respecteerde in deze nieuwbouw de bestaande structuren van de ruïne van de oude Romaanse kerk. Echt heel bijzonder om hier rond te lopen.
Om deze echte KUNSTSTAD-reis compleet te maken gaan we tijdens deze vierdaagse trip ook nog naar een beroemde opera en wel 'Carmen' van de bekende componist Georges Bizet. 

Kortom, deze Keulenreis, waar wij het jaar 2020 mee starten, is echt een hele bijzondere belevenis en wij willen u dan ook graag uitnodigen om met ons mee te gaan. 

De wereldberoemde Dom van Keulen

Dom St. Peter und Maria, zoals de Domkerk in Keulen officieel heet, herbergt een aantal bijzondere kunstschatten waaronder de rijk versierde schrijn met de relikwieën van de Drie Koningen. Ook het zogenaamde 'Kruisbeeld van Gero' mag je niet overslaan. Het beeld stamt uit de 10de eeuw en vooral qua anatomie is het voor Middeleeuwse begrippen behoorlijk realistisch. 

Het gezellige oude centrum van Keulen

Alhoewel Keulen behoorlijk te leiden heeft gehad in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog heeft men in de decennia daarna met veel zorg het eeuwenoude centrum op allerlei plaatsen weer geheel weten te reconstrueren. Verschillende oude kerken zijn geheel in oude luister hersteld en in combinatie met de historische huizen is het een genot om in de Altstad rond te wandelen. 

Schitterende kunstcollecties in Keulen

Voor beeldende kunst dient u echt naar Keulen te gaan, waar u  de oude kunst uit de 16de en 17de in het Wallraf-Richartz Museum kunt bewonderen. Moderne en klassiek moderne kunst is te zien in het omvangrijke Museum Ludwig. Tijdens deze reis ziet u dus werk van Rembrandt, Cranach maar ook van Picasso, Macke of Kirchner. Eigenlijk raak je gewoon niet uitgekeken!Het Wallraf-Richartz Museum

Het Wallraf-Richartz Museum is niet alleen het oudste museum van de stad maar ook één van de meest vooraanstaande musea van Keulen. Het richt zich op Europese beeldende kunst van de 13de tot het begin van de 20ste eeuw waarbij grote namen vertegenwoordigd zijn zoals Cranach, Rubens en Rembrandt. De Keulse geleerde Ferdinand Franz Wallraf (1748-1824) legde met zijn gevarieerde kunstcollectie de basis voor dit museum. Dankzij een grote schenking van de Keulse koopman Johann Heinrich Richartz (1795-1861) kon in 1861 het feitelijke museum geopend worden en kreeg het de naam van beiden heren; het Wallraf-Richartz Museum. 

In de loop der tijd werd de oude kunstcollectie aangevuld met werken van Paul Cézanne, Paul Gauguin, James Ensor, Vincent van Gogh, Edvard Munch en schilderijen van andere klassiek moderne meesters. Dit betekende dat u hier een uitstekend beeld van de westers kunstgeschiedenis kunt krijgen. 

In 2001 was het de hoogste tijd om het Wallraf-Richartz Museum te verhuizen naar een nieuw gebouw. Het werd ontworpen door de Keulse architect Oswald Mathias Ungers en kreeg de vorm van een gigantische kubus. Bij de opening van dit nieuwe museumgebouw werd er weer een grote schenking gedaan en dit keer door de Zwitserse verzamelaar Gerard Corboud. Zijn naam is tegenwoordig ook aan het museum verbonden waardoor het nu officieel Wallraf-Richartz-Museum & Foundation Corboud heet.

Tijdens een geanimeerde rondleiding wordt u langs te hoogtepunten van dit prachtige museum geleid. 

Het Wallraf-Richartz Museum

Het Wallraf-Richartz Museum in Keulen is een van de grote kunstmusea in Duitsland en in het kubusvormige gebouw wordt op maar liefs 3500 m² een representatief overzicht van de Europese beeldende kunst van de 13e tot het begin van de 20e eeuw geboden. Van de bovenste verdieping van het museum heb je ook nog een prachtig uitzicht over de Dom en de rest van de stad.

 Schilderijen in Wallraf-Richartz Museum
Om de kunstcollectie van het Wallraf-Richartz Museum te bekijken heb je drie verdiepingen tot je beschikking, die op chronologie zijn ingedeeld. Je wandelt per etage als het ware door de kunstgeschiedenis die begint in de 13de eeuw en eindigt in de 20ste eeuw.  De begane grond herbergt de boekwinkel, het restaurant en de zalen voor tijdelijke tentoonstellingen. 

'Juno en Argus' (1610) Peter Paul Rubens
Het 
Wallraf-Richartz Museum heeft een topcollectie die bestaat uit maar liefs 1700 schilderijen en waar grote namen zijn vertegenwoordigd zoals bijvoorbeeld een aantal schilderijen van de beroemde barokke Vlaamse meester Peter Paul Rubens. Zijn monumentale werk met de titel 'Juno en Argus' is buitengewoon fascinerend en gaan we ter plekke ook zeker nader bestuderen.Het prestigieuze Museum Ludwig in Keulen

Het Museum Ludwig behoort tot één van de meest omvattende musea van Moderne Kunst in Duitsland en is ontstaan op initiatief van het verzamelaarsechtpaar Peter en Irene Ludwig. Museum Ludwig opende in 1976 zijn deuren en het was meteen een enorm succes. Het leidde er zelfs uiteindelijk toe dat er meerdere Ludwig musea in Duitsland en daar buiten kwamen, waarvan er inmiddels twaalf zijn. Toch kan gezegd worden dat Museum Ludwig in Keulen de belangrijkste in de reeks is want het stond aan de basis van dit museumimperium en daarnaast behoort de uitgebreide verzameling met kunst hier ook tot de wereldklasse. Er zijn talrijke werken in Museum Ludwig in Keulen te zien van klassiek moderne meesters zoals Max Ernst, Piet Mondriaan, Max Beckmann, Otto Dix, Paul Klee, Salvador Dalí, Marcel Duchamp, Marc Rothko en nog veel meer bekende namen. Dankzij een aantal belangrijke schenkingen is er een grote collectie werken van de Duitse expressionisten waaronder die van kunstenaarsgroep 'Die Brücke' en 'Der Blaue Reiter' met schilderijen van onder meer Ernst Ludwig Kirchner, August Macke en Wasily Kadinsky. Ook bezit het Museum Ludwig in Keulen de grootste collectie schilderijen van Pablo Picasso in Duitsland. Van de na-oorlogse kunstenaars zijn schitterende kunstwerken te zien van onder andere Jasper Johns, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Nam June Paik, Joseph Beuys, Claes Oldenburg, Edward Kienholz en Duane Hanson. 

U krijgt tijdens deze reis natuurlijk een uitgebreide rondleiding langs allerlei hoogtepunten in dit museum.

'Vrouw met Tas' (1974), Duane Hanson
Opeens staat er 'levensechte' dame tegen de muur in het Museum Ludwig in Keulen waarvan je als nietsvermoedende bezoeker niet gelijk door hebt dat het een kunstwerk is. Het is een hyperrealistische sculptuur van de Amerikaanse pop-art kunstenaar Duane Hanson en hij werd in de jaren '60 en '70 wereldberoemd met dit soort beeldhouwwerken.

'Vrouwelijk naakt met Hoed', Kirchner
Vanaf 1906 zou Doris Grosse, die de schilder Kirchner liefkozend 'Dodo' noemde, zijn belangrijkste model worden. Er ontstond een liefdesrelatie tussen hen en Kirchner schilder 'Dodo' een aantal keren naakt waar dit schilderij er één van is. De Duitse jurist Josef Haubrich kocht het werk en schonk het later aan Museum Ludwig in Keulen waar het nu tot de topstukken behoort. 

'Au rendez-vous des Amis', Max Ernst
Het werk 'Au rendez-vous des Amis' van de bekende Duitse kunstenaar Max Ernst is niet alleen een fraai schilderij, echter het is ook een kunsthistorisch document want het toont ons de belangrijkste leden van de kunststroming 'Het Surrealisme'. We zien naast Ernst, onder andere André Breton, Hans Arp, Paul  Éluard, Giorgio de Chirico en andere bekenden.De beroemde operavoorstelling 'Carmen' in Keulen

In de grote zaal van het ‘Staatenhaus am Rheinpark’, waar al decennia lang opera-voorstellingen in Keulen plaatsvinden, zult u tijdens onze reis naar de wereldberoemde opera ‘Carmen’ gaan. Dit absolute meesterstuk van de componist Georges Bizet, dat hij voltooide in 1875, roept bij elke operaliefhebber een feest van herkenning op. Vele stukken uit de Opera zijn wereldberoemd en dat is dus een avond puur genieten! 

Adriana Bastidas-Gamboa als Carmen

De premiere van'Carmen' was in 1875

Georges Bizet, de componist van CarmenHet gevarieerde programma van de driedaagse kunstreis naar Keulen

Wij bieden u tijdens deze reis een gevarieerd en interessant programma aan waarbij u kennis maakt met de prachtige kunst en cultuur in Keulen.

 

Dag 1: Rond 09.00 uur treffen we elkaar bij het opstappunt in Breukelen waar u ontvangen wordt met een lekker kopje koffie met gebak. Van daaruit rijden we snel en comfortabel richting Keulen om na aankomst met het boeiende culturele programma te starten. We maken onder meer een wandeling door het oude centrum van Keulen en krijgen een uitgebreide rondleiding door en rondom de beroemde Domkerk. Daarna zetten we de wandeling voort en bezoeken we onder meer het interessante  en opvallende Kolomba Museum.

Dag 2: Deze ochtend bezoekt u onder kunsthistorische begeleiding het prestigieuze Wallraf-Richartz Museum waar we stil zullen staan bij de topwerken uit de collectie. 

's middags zullen we onze ontdekkingstocht door Keulen voortzetten en zult u nog een aantal bijzondere gebouwen bewonderen en natuurlijk zult u van een schitterend uitzicht over de Rijn genieten.

's Avonds woont u de bekende opera 'Carmen' bij, dat echt één van de hoogtepunten van de reis is. 

 

Dag 3: In de ochtend brengen we een bezoek aan het Museum Ludwig waar we met elkaar meestwerken uit de twintigste eeuw zullen gaan bekijken. In de loop van de middag aanvaart u de terugreis per comfortabele touringcar naar de plek waar u bent opgestapt.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 
(Klik op de foto's om ze te vergoten)