"Jan van Eyck en

zijn tijdgenoten"

 

Driedaagse kunstreis naar Brugge & Gent'

Driedaagse kunst- en cultuurreis rondom de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’, 

die begin 2020 plaatsvindt in het toonaangevende Museum voor Schone Kunsten Gent.

 

Met verblijf in luxe 4-sterren Crowne Plaza Hotel in het centrum van de Jan van Eyckstad: Brugge! 

Reis per luxe touringcar van zaterdag 8 tot en met maandag 10 februari 2020Meer werken van Jan van Ecyk bij elkaar dan ooit tevoren! Een unieke kans.

De unieke tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie' die vanaf 1 februari 2020 in het Museum voor Schone Kunsten in Gent zal plaatsvinden is het uitgangspunt van een bijzondere driedaagse reis naar de prachtige Vlaamse kunststeden Brugge en Gent.  

Tijdens deze kunstreis zult u niet alleen kennismaken met de schilderijen van de 15de eeuwse meester Jan van Eyck, maar ontdekt u ook op andere plekken werk van deze opzienbarende genie en van zijn tijdgenoten. Zo wandelen we onder meer in Van Eyck's voetsporen door het pittoreske Brugge alwaar Jan van Eyck zijn woon- en werkplek had. Ook bezoeken we het Groeningemuseum waar zich het wereldberoemde werk 'Madonna met kanunnik Joris van der Paele' van Van Eyck bevindt en dat absoluut niet overgeslagen mag worden. Natuurlijk bewonderen we tijdens onze reis ook het ongelofelijk knap geschilderde altaarstuk 'Het lam Gods' dat Jan van Eyck samen met zijn broer Hubert voor de Gentse Sint Baafskathedraal schilderde. 

In Brugge waren in de 15de eeuw meerdere kunstenaars actief waaronder Hans Memling die min of meer de fakkel van Jan van Eyck overnam. Een bezoek aan het Hans Memling Museum, dat trouwens gevestigd is in het bezienswaardige middeleeuwse Sint Janshospitaal, staat dus vanzelfsprekend ook op het programma. Kortom, deze reis is de ultieme manier om meer van het werk van Jan van Eyck en zijn 15de eeuwse collega's te leren kennen.

Giovanni Arnolfini en zijn vrouw (1434)

Het portret van Giovanni Arnolfini met zijn vrouw is vermoedelijk een huwelijksportret want alle (verborgen) symbolen op het paneel wijzen daarop. De rijke Italiaan Arnolfini woonde in de jaren '30 van de 15de eeuw in Brugge en tijdens de reis zullen wij ter plekke onderzoeken hoe deze stad in die tijd er uit moet hebben gezien.

De Madonna bij de Fontein (1439)

Dit bijzondere werk van Jan van Eyck uit de collectie van het Museum van Schone Kunsten uit Antwerpen zal te zien op de tentoonstelling in Gent en toont ons een liefdevolle madonna met Jezuskind op de arm in een prachtig groen hof met een fontein die verwijst naar de bron des levens. Jan van Eyck toont zich in dit werk een man die allerlei objecten uitsteken kan weergeven.

De Madonna met Kanselier Rolin (1435)

Alhoewel de onderhandelingen nog in volle gang zijn met het Musée du Louvre gaan we er met vol vertrouwen vanuit dat ook dit beroemde werk van Jan van Eyck op de Gentse tentoonstelling begin 2020 aanwezig zal zijn. Sommigen zeggen zelfs dat op de achtergrond Jan van Eyck met rode tulband te zien is. Van Eyck was trouwens wel vaker 'verborgen' aanwezig op zijn schilderijen.De Jan van Eycktentoonstelling in het Museum van Schone Kunsten in Gent

Volgens de kunsthistorici zijn er van de beroemde Vlaamse Meester Jan van Eyck slechts een twintigtal kunstwerken bewaard gebleven en speciaal voor de 

de tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie'  komt minimaal de helft hiervan begin 2020 naar het Museum voor Schone Kunsten te Gent. Dit is dus een unieke gelegenheid om zoveel kunst van deze grondlegger van de 'moderne' schilderkunst bij elkaar te zien en al vele geïnteresseerden hebben dan ook al hun kans gegrepen en een entreekaartje voor de tentoonstelling gekocht.

Van Eyck kan als een echte vernieuwer worden gezien want hij was één van de eersten in de kunstgeschiedenis die begon met het schilderen met olieverf en hij wordt wel eens als de 'uitvinder' hiervan gezien. Deze techniek was in de periode daarover ongebruikelijk want in de middeleeuwen schilderde men hoofdzakelijk met 'dekkende' tempera-verf. Door het gebruik van olieverf was Van Eyck in staat om allerlei details beter weer te geven die zijn schilderijen, waaronder zijn portretten, zo 'levensecht' maken. 

Zelfportret van Jan van Eyck (1433)

Het ultieme zelfportret van vermoedelijk de grote kunstenaar zelf is echt een meesterwerk! Opvallend bij dit schilderij is de rode tulband. De organisatie doet zijn uiterste best om ook dit werk in (tijdelijke) bruikleen te krijgen van de National Gallery in Londen om zo de tentoonstelling nog completer te maken.

Boudewijn van Lannoy (1435)

Het portret van Boudewijn van Lannoy is één van de topstukken op de Gentse tentoonstelling en is afkomstig van de Gemäldegalerie uit Berlijn. Dit minutieus geschilderde werk van Van Eyck toont ons de 'ambassadeur' van Filips de Goede aan het Engelse hof bij Hendrik V. 

Man met Blauwe Kaproen (1428)

Dit is het levensechte portret van een man met een blauwe kap, ook wel kaproen genoemd dat verwijst naar het Franse woord voor kap namelijk 'chaperon'. Dit werk wordt uitgeleend door het 'Muzeul National Brukenthal' uit Sibia in Roemenië en kan dus nu voor het eerst door een groot geïnteresseerd publiek bewonderd worden.De verschillende Annunciaties van Van Eyck bij elkaar

Jan van Eyck heeft verschillende malen tijdens zijn carrière een Annunciatie geschilderd. Eén versie is op de achterluiken van het 'Lam Gods' dat zich normaal in de Sint Baafskathedraal in Gent bevindt. Speciaal voor de tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie'  zijn deze genoemde altaarluiken, die uit acht stukken bestaan, naar het Museum van Schonen Kunsten verplaatst en kun je deze ter plekke bestuderen naast  twee andere Annunciaties die Van Eyck geschilderd heeft. Eén ander werk waarop Van Eyck de Annunciatie heeft weergeven komt uit de collectie van de National Gallery uit Washington en toont ons een Maria met een helblauwe mantel. De engel heeft een rode kazuifel aan en de scène speelt zich af in een gotische kerk. De derde versie die op de tentoonstelling in Gent te bewonderen zal zijn komt uit het Museo Thyssen-Bornemisza te Madrid en is geheel in Grisaille uitgevoerd. Het is echt uniek om deze drie verschillende topstukken van Jan van Eyck tegelijkertijd bij elkaar op de expositie te zien.

Buitenluiken van het 'Lam Gods'

Annunciatie van Washington (1436)

Annunciatie uit Madrid (1428)Het 'Lam Gods' in de Baafskathedraal én in het Museum van Schone Kunsten

Deze driedaagse reis geeft u de mogelijkheid om de panelen van het beroemde 'De aanbidding van Lam Gods' op twee verschillende locaties te bewonderen. De buitenluiken van het 'Gentse altaar', zoals het beroemde werk van Jan van Eyck ook wel wordt genoemd, werden van 2012 tot 2016 in het Museum van Schone Kunsten in Gent gerestaureerd en keren in 2020 hoogst uitzonderlijk naar het museum terug. U kunt dus op de bijzondere tentoonstelling "Van Eyck. Een optische revolutie” de panelen bewonderen tezamen met andere topwerken van Van Eyck. Op een ander moment gaan we gezamenlijk naar de kapel in de Sint Baafskathedraal waar de rest van het altaar zich bevindt en bekijken we de schitterende binnenpanelen van het altaarstuk. Op dat moment is het beeld voor ons compleet van dit hoogtepunt uit de kunstgeschiedenis dat je, hoe vaak je het ook ziet, blijft fascineren.  

Buitenluiken van het 'Lam Gods'

Centraal in het altaarstuk is het Lam!

De Martelaressen op het 'Lam Gods'Vlaamse primitieven in het Groeningemuseum

Natuurlijk is een belangrijk onderdeel van onze reis de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ in het Museum van Schone Kunsten in Gent echter wij nemen de tijd om ons beeld van Jan ven Eyck en tijdgenoten nog veel completer te maken. Zo bezoeken we in dat kader ook het prachtige Groeningemuseum in Brugge alwaar zich ook een aantal werken van Van Eyck bevindt waaronder het topwerk 'De Madonna en Kanunnik Van der Paele'. Dit stuk mag u absoluut niet missen want het is echt een belangrijk onderdeel van het oeuvre van Van Eyck en is vanwege verschillende redenen heel bijzonder. 

De Madonna en Kanunnik Van der Paele

De Kanunnik Joris van der Paele

Echtgenoot Margareta van EyckMemlingmuseum in Brugge

In Brugge waren in de 15de eeuw meerdere kunstenaars actief waaronder Hans Memling, die min of meer in die tijd de fakkel van Jan van Eyck overnam. Een bezoek aan het Hans Memlingmuseum, dat gevestigd is in het middeleeuwse Sint Janshospitaal, staat dus vanzelfsprekend ook op het programma. Dit museum is om meerdere redenen een belevenis; allereerst door de prachtige stukken van Memling maar ook door de authentieke ambiance van het voormalige historische ziekenhuis.

Triptiek van Jan Floreins (1479)

Ursulaschrijn (1489)

Sibylla Sambetha of Mary Moreel (1480)Het gevarieerde programma van de driedaagse kunstreis naar Brugge en Gent

Wij bieden u tijdens deze reis een gevarieerd en interessant programma aan waarbij u een goed overzicht krijgt van het oeuvre en leven van Jan van Eyck.

 

Dag 1: Rond 09.00 uur treffen we elkaar bij het opstappunt waar u ontvangen wordt met een kopje koffie met gebak. Van daaruit rijden we naar Brugge om het culturele programma te starten met een uitgebreide lunchlezing over Jan van Ecyk en zijn tijdgenoten. In de middag staat er een wandeling door het pittoreske Brugge op het programma, waarbij u in de voetsporen van Jan van Eyck treedt. 

 

Dag 2: Deze ochtend bezoekt u onder begeleiding van een expert het Groeningemuseum en ziet u meestwerken van Jan van Eyck en andere Vlaamse Primitieven. In de middag staat een bezoek aan het Memling Museum ingepland.

 

Dag 3: In Gent zijn kaarten voor u gereserveerd voor het hoogtepunt van de reis, de tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie' in het Museum van Schone Kunsten. Maar uiteraard staat u in de Sint Baafskathedraal tevens oog in oog met het wereldberoemde 'Lam Gods'. 

Aan het einde van de middag aanvaart u de terugreis per comfortabele touringcar naar de plek waar u bent opgestapt.

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 
(Klik op de foto's om ze te vergoten)