'Bijzondere tentoonstellingen in Berlijn'


Vijf- of zesdaagse kunst- en cultuurreis 

met verblijf in centrale 4-sterren Victor's Residenz Hotel Berlin

Vliegreis van woensdag 11 tot en met zondag 15 september 2019 (vijf dagen)

Treinreis van dinsdag 10 tot en met zondag 15 september 2019 (zes dagen)

Vliegreis van woensdag 2 tot en met zondag 6 oktober 2019 (vijf dagen)

Treinreis van dinsdag 1 tot en met zondag 6 oktober 2019 (zes dagen)

Vanaf € 884,- p.p.Berlijn is deze zomer echt genieten voor elke kunst- en cultuurliefhebber

Of u nu houdt van oude schilderijen of dat u juist meer fan bent van moderne kunst, Berlijn lonkt deze zomer als geen ander! Schitterende musea, overweldigende kunstcollecties, unieke tentoonstellingen en fraaie architectuur. Berlijn bruist dit jaar als het om kunst en cultuur gaat! 

Na de val van de muur in 1989 is de culturele ontwikkeling in de stad in een adembenemende stroomversnelling geraakt. Berlijn staat inmiddels voor vindingrijkheid, dynamiek, een symbiose van oud en nieuw en geweldige artistieke mogelijkheden. Al jaren werkt de hernieuwde Duitse hoofdstad als een magneet op kunstliefhebbers. Zij worden onder meer aangetrokken door stedelijke vernieuwing, de schitterend gerestaureerde bouwkunst en natuurlijk de talloze prachtige musea die Berlijn rijk is. De bekendste musea zijn te vinden op het zogenaamde Museuminsel, echter ook op andere plekken in de stad kan men fantastische 'kunsttempels' aantreffen. Een voorbeeld hiervan is de Berlinische Galerie waar dit jaar de toonaangevende Bauhaus-tentoonstelling plaatsvindt. En de liefhebber van moderne kunst is urenlang zoet in het recent uitgebreide Hamburger Bahnhof, hét museum voor moderne kunst in Berlijn. Hier vindt deze zomer een bijzondere expositie plaats van het werk van de belangrijke modernistische kunstenaar Emile Nolde, die u zeker niet mag missen. 

En ook in de nabijheid van de Duitse hoofdstad wordt u getrakteerd op bijzondere kunst; in het nabijgelegen Potsdam opende in 2017 "Museum Barberini" en hier worden de aankomende zomermaanden tijdelijk bijzondere topwerken uit de collecties van 'Palazzo Barberini' en 'Palazzo Corsini' uit Rome tentoongesteld die echt een must voor elke kunstliefhebber zijn. 
Natuurlijk mogen een aantal toonaangevende musea zeker niet overgeslagen worden tijdens deze unieke Berlijnreis en daarom gaat u met de kunsthistoricus Marcel Verhoeven een rondwandeling maken langs hoogtepunten uit de Gemäldegalerie op het befaamde Kulturforum en vervolgen ook langs topwerken ui de Alte Nationalgalerie op het beroemde Museuminsel.
Zoals u merkt wordt, ook voor mensen die al één of meer keren in Berlijn geweest zijn, deze reis een unieke ervaring en meer dan de moeite waard! 

Ga met KUNSTSTAD mee op ontdekkingstocht langs de genoemde plekken en geniet meer dan ooit van al het fraais wat Berlijn te bieden heeft!

De Berlinische Galerie in Berlijn

Museum het Hamburger Bahnhof in Berlijn

Museum Barberini in PotsdamEen hernieuwde kennismaking met Berlijn

Nadat u geïnstalleerd bent in u comfortabele en luxueuze viersterrenhotel in het centrum van Berlijn start het bijzonder reisprogramma met een exclusieve stadstour door de Duitse hoofdstad*.  U passeert het Museuminsel waar u het exterieur van de verschillende beroemde museumgebouwen zoals het Altes Museum, het Neues Museum, het Bode-museum en de Alte National Galerie zult bewonderen. Ook ziet u hier de buitenkant van het 'nieuwe' Berliner Stadtschloß dat langzaamaan in de laatste fase van de bouw komt. Hoe uniek is het om te zien hoe men het oude historische Pruisische stadspaleis weer opnieuw laat verrijzen nadat het in 1950 door het DDR-regiem was vernietigd. Kosten noch moeite worden gespaard en u zult echt van dit bijzondere bouwproject versteld staan. 
Natuurlijk zult u tijdens deze tocht door Berlijn ook andere opmerkelijke gebouwen aanschouwen; zo kunt u bijvoorbeeld letterlijk en figuurlijk niet om de Fernsehturm heen. Deze markante televisietoren op Alexanderplatz is tegenwoordig hét symbool van de stad Berlijn. Dat geldt eigenlijk ook voor de beroemde Brandenburger Tor, die, ook al heeft u deze al eens eerder gezien, deze trip niet overgeslagen mag worden.  
Tijdens de busrit zullen we op verschillende plekken uitstappen en zal de begeleidende Berlijnkenner op die plaatsen u meer vertellen over allerlei bezienswaardigheden. Wist u bijvoorbeeld dat de Siegessäule ooit recht voor het gebouw van de Reichstag stond? En dat onze koning Willem I na zijn pensionering zijn oude dag doorbracht in een stadspaleis op Unter den Linden? 
Na deze middag bent u echt een Berlijnkenner en kunt u zich verder opmaken voor de rest van het boeiende reisprogramma.

* Als u met de trein reist vindt deze bovenbeschreven (hernieuwde) kennismaking met Berlijn op de tweede dag van de reis plaats. U hebt op de eerste dag na aankomst in de Duitse hoofdstad tijd om op u gemakt te acclimatiseren en eventueel de omgeving van het hotel te verkennen. 

Marcel Verhoeven voor de Brandenburger Tor

Alexanderplatz en de beroemde Fernsehturm

Het fraaie Bode-Museum op het  MuseuminselCaravaggio en de barok uit Palazzo Barberini en Palazzo Corsini

Tijdens deze unieke Berlijnreis zullen we de gehele dag een bezoek brengen aan de nabijgelegen stad Potsdam alwaar wij allereerst een bezoek brengen aan Museum Barberini. Heel recent werd in een barok herenhuis, dat gebouwd werd in opdracht van Koning Frederik II en gelegen is in het centrum van Potsdam, het Kunsthaus 'Museum Barberini' geopend. Het fraaie gebouw is vernoemd naar het gelijknamige palazzo in Rome. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd het betreffende Pruisische stadspaleis helaas verwoest, echter tussen 2013 en eind 2016 werd het aan de buitenkant weer grotendeels in de oorspronkelijke staat gerestaureerd en in 2017 is het gebouw officieel heropend als Kunsthaus "Museum Barberini". Het nieuwe museum organiseert unieke exposities zoals ook deze zomer ook het geval zal zijn.

Vanaf half juli zijn er in deze schitterende ambiance 54 meesterwerken uit de collecties van de Palazzo Barberini en Palazzo Corsini uit Rome te zien waaronder één van de belangrijkste werken van Caravaggio, namelijk zijn meesterwerk 'Narcissus' dat hij in 1599 voltooide. Maffeo Barberini verzamelde tijdens de periode dat hij door het leven ging als Paus Urbanus VIII schilderijen van onder andere Guido Reni en Tintoretto, die nu tot de belangrijkste werken van de Italiaanse barok behoren en waarvan een groot aantal hier in Potsdam te zien zal zijn. Tijdens het bezoek aan deze unieke expositie krijgt u een goed beeld van de ontwikkelingen en stijlkenmerken van de 17de eeuwse Italiaanse Barok, die als belangrijk voorbeeld hebben gediend voor de Barok in de rest van de wereld. 
Kortom een tentoonstelling die u echt niet mag overslaan!

Het beroemde werk 'Narcissus' (1597), Caravaggio

Het fraaie museum Barberini in Potsdam

'Salome met het hoofd van Johannes de Doper' (1630), Guido ReniHet schilderachtige Potsdam en het romantische Sanssouci

In de agglomeratie van de grote stad Berlijn ligt de historische plaats Potsdam dat tijdens deze reis in eerste instantie aangedaan wordt voor een bezoek aan het "Museum Barberini' aldaar, echter de stad heeft nog veel meer fraaie bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Na de lunch maakt u en wandel- en bustocht langs een aantal bijzondere hoogtepunten die Potsdam rijk is. We zien het Potsdamer Stadtsloß dat geheel in oude luister hersteld is en ook de daar tegenover gelegen imposante Nikolaikirche, dat echt een opvallende bouwwerk in de stad is. Het aangezicht van dit deel van het stadshart wordt voltooid door het Alte Rathaus, waar tegenwoordig het Potsdammuseum in gehuisvest is. 

Ook het 'Hollandsche Viertel' mogen we niet overslaan. De naam van deze historische woonwijk in Potsdam is te danken aan Koning Friedrich Wilhelm I die in 18de eeuw Nederlandse werklieden in Hollandse stijl de huizen liet aanleggen.
Tenslotte zullen we tijdens ons verblijf in Potsdam een kort bezoek brengen aan de tuinen van het paleis Sanssouci. Dit lustslot van de beroemde Pruisische koning Frederik de Grote (1712-1787) is één van de beroemdste paleizen van Duitsland en is alleen al van de buitenkant de moeite waard om eens te bewonderen. Een blik op Sanssouci in combinatie met het omliggende park is een prachtige afsluiting op een bezoek aan de pittoresque stad Potsdam.

De Nikolaikirche in Potsdam

Het Holländische Viertel in Potsdam

Het achttiende eeuwse Sanssouci is prachtigEmile Nolde, een Duitse legende

Zoals gezegd telt Berlijn tientallen musea die zeer de moeite waard zijn, maar bepaalde musea stijgen boven alles uit en dat is onder meer het moderne kunstmuseum 'Hamburger Bahnhof'. Zoals de naam al doet vermoeden is het museum gevestigd in een voormalig treinstation waar onder meer de voorgevel van het gebouw nog aan doet herinneren. De 'Hamburger Bahnhof' heeft een opvallende vaste collectie bestaande uit werken van  internationale kunstenaars zoals  Joseph Beuys, Anselm Kiefer, Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Richard Long.
Geregeld organiseert dit toonaangevende museum voor moderen kunst belangrijke exposities zoals deze zomer rond de bekende Duitse modernistische kunstenaar Emile Nolde (1867-1956). Tijdens een uitgebreide tentoonstelling wordt het licht geworpen op het leven en het werk van Nolde. Tevens wordt stilgestaan bij wat er van invloed was op de inhoud en de stijl van zijn schilderijen. Ook al komt het niet tot uiting in zijn expressieve werken, toch blijkt dat Nolde in de begintijd enige sympathie had voor de NSDAP. Het bleek echter al vrij vlot dat zijn uitbundige manier van werken niet bij het regime paste en werden talloze van zijn werken door het nazi's in beslag genomen en deels in 1937 getoond in de propagandistische tentoonstelling "Entartete Kunst". In 1941 volgde een officieel verbod op zijn kunstenaarschap dat hem de verkoop en het tentoonstellen van zijn kunst ontzegde. Hierdoor werd de kunstenaar na 1945 vooral als slachtoffer van het nationaal-socialisme gezien. De waardering voor het oeuvre van Nolde is vandaag de dag groot en deze tentoonstelling maakt het beeld van deze belangrijkste 20ste eeuwse meester voor de kunstliefhebber compleet.  

'De Zondares' (1926), Emile Nolde

'Zonnebloemen' (1932), Emile Nolde

'Brandende hoeve', Emile Nolde100 jaar Bauhaus in de Berlinische Galerie

Deze Berlijnreis staat in het teken van een aantal belangrijke tentoonstellingen en de derde interessante expositie die wij gezamenlijk zullen bezoeken vindt plaats in de Berlinische Galerie. Dit museum van Moderne Kunst is gelegen in de wijk Kreuzberg en is alleen al vanwege het gebouw en ook vanwege de interessante vaste collectie meer dan een bezoek waardig. Echter dit jaar is er extra reden om de Berlinische Galerie te bezoeken want hier vindt de grote jubileum Bauhaus-expositie plaats. In 1919, precies honderd jaar geleden, richtte de Berlijnse architect Walter Gropius in Weimar de legendarische kunst- en ontwerpschool het Bauhaus op. Verschillende kunstenaars waaronder Kadinsky, Van Doesburg, Mondriaan en andere beroemde kunstenaars waren invloedrijke figuren op dit vernieuwde onderwijsinstituut. Alhoewel het Bauhaus slechts 14 jaar (1919-1933) heeft bestaan heeft het wel generaties van kunstenaars, leraren en ontwerpers beïnvloed. De invloed van het Bauhaus was breed en besloeg onder meer architectuur en design, kunst, typografie, fotografie, theater en dans. Toch is de stijl van het Bauhaus niet onder één noemer te vangen want het kende vele varianten. De tentoonstelling 'Original Bauhaus' in de Berlinische Galerie geeft ons door middel van een keur van kunstwerken de mogelijkheid om te bekijken wat er nu zo typisch Bauhaus is. 

Berlinischer Galerie waar de Bauhaus tentoonstelling is

Bauhaus design

Walter Gropius, oprichter van het Bauhaus in 1919.Berlijn is een echte Kunststad!

Natuurlijk is deze reis al heel bijzonder vanwege de genoemde tentoonstellingen, echter de vaste collecties van een aantal andere musea mag u eigenlijk ook niet overslaan en daarom hebben we nog twee van Berlijns belangrijkste  musea op het uitgebreide programma gezet, namelijk de Gemäldegalerie en de Alte Nationalgalerie. De Berlijnse Gemäldegalerie heeft een uitgebreide collectie kunst van de 14de tot de 18de eeuw die onder meer bestaat uit schilderijen van Jan van Eyck, Caravaggio, Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn. Wist u bijvoorbeeld dat het bekende schilderij 'Malle Babbe' van Frans Hals in Gemäldegalerie hangt? Graag vertelt kunsthistoricus Marcel Verhoeven u tijdens een uitgebreide rondleiding meer over deze meesterwerken. 

En als u dan nog geen genoeg heeft van alle kunst dan gaat Marcel Verhoeven ook nog graag met u naar de Alte Nationalgalerie. Dit museum, dat oogt als een classicistische 'kunsttempel', herbergt kunst uit de 18de tot 20ste eeuw en de collectie bevat bijvoorbeeld werken van Caspar David Friedrich, Eduard Manet, August Renoir, Max Liebermann en nog veel meer bekende namen uit de betreffende periode uit de kunstgeschiedenis.
Voor de kunstliefhebber zijn deze twee bezoeken echt een waar genot en ze maken deze Berlijnreis nog completer. 

Een schitterende Caravaggio in de Gemäldegalerie

De Alte Nationalgalerie op het 'Museuminsel' in Berlijn

'In de serre' (1878), Eduard Manet, Alte NationalgalerieDagprogramma vijfdaagse vliegreis

Dag 1: ‘s Ochtends vliegt u rechtstreeks met KLM naar Berlijn. U wordt van de luchthaven opgehaald waarna u uw intrek neemt in het mooie 4-sterren Victor's Residenz Hotel Berlin. Dit hotel is een uitstekende basis om de eerste middag reeds te beginnen met een cultureel programma en door middel van een tour per touringcar kennis te maken met een aantal van de hoogtepunten van Berlijn, zoals Alexanderplatz, de Brandenburger Tor en de Reichstag.

 

Dag 2: Deze dag bezoekt u samen met ons de schitterende Alte Nationalgalerie en de Gemäldegalerie om een aantal hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis te bekijken. 

 

Dag 3: De 3de dag bezoeken we in de ochtend gezamenlijk de interessante tentoonstelling in museum de Berlinische Galerie, die in het tekens staat van 100 jaar Bauhaus.

De middag is ter vrije besteding. 

Dag 4: Vandaag gaan we naar Potsdam waar een expert u meer vertelt over de tentoonstelling in het Museum Barberini en u barokke meesterwerken uit de Palazzo Barberini en Palazzo Corsini uit Rome zal laten zien. 

's Middags maakt u kennis met de architectuur en geschiedenis van Potsdam en waant u zich in de achttiende eeuw wanneer u de tuinen en het exterieur van het barokke paleis Sanssouci van de Pruisische koning Frederik de Grote bekijkt.  

 

Dag 5: In museum het Hamburger Bahnhof is een interessante expositie te zien over Emile Nolde, die u onder begeleiding van een kunsthistoricus bezoekt. 

In de middag vertrekt u weer per directe vliegreis naar Nederland. 

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 

 Dagprogramma zesdaagse treinreis

 

Dag 1: ‘s Ochtends vertrekt u rechtstreeks met de sneltrein naar Berlijn. U wordt van het treinstation opgehaald waarna u uw intrek neemt in het mooie 4-sterren Victor's Residenz Hotel Berlin

U hebt deze middag tijd om te acclimatiseren en de gezellige wijk Prenzlauerberg, waar het hotel is gelegen, te ontdekken. 

 

Dag 2: Deze middag vangt het culturele programma aan, waarbij u door middel van een tour per touringcar, kennismaakt met een aantal van de hoogtepunten van Berlijn, zoals Alexanderplatz, de Brandenburger Tor en de Reichstag.

 

Dag 3: Deze dag bezoekt u samen met ons de schitterende Alte Nationalgalerie en de Gemäldegalerie om een aantal hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis te bekijken. 

 

Dag 4: De 4de dag bezoeken we in de ochtend gezamenlijk de interessante tentoonstelling in museum de Berlinische Galerie, die in het tekens staat van 100 jaar Bauhaus.

De middag is ter vrije besteding. 

Dag 5: Vandaag gaan we naar Potsdam waar een expert u meer vertelt over de tentoonstelling in het Museum Barberini en u barokke meesterwerken uit de Palazzo Barberini en Palazzo Corsini uit Rome zal laten zien. 

's Middags maakt u kennis met de architectuur en geschiedenis van Potsdam en waant u zich in de achttiende eeuw wanneer u de tuinen en het exterieur van het barokke paleis Sanssouci van de Pruisische koning Frederik de Grote bekijkt.  

 

Dag 6: In museum het Hamburger Bahnhof is een interessante expositie te zien over Emile Nolde, die u onder begeleiding van een kunsthistoricus bezoekt.

In de middag vertrekt u weer per directe treinreis naar Nederland. 

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Berlijn als kunststad tijdens een kunstreis