Gustav Klimt en zijn tijdgenoten

Ter ere van zijn 100-ste sterfjaar


Presentatie-arrangement op zaterdag 17 februari 2018Het is in 2018 precies honderd jaar geleden dat de beroemde Oostenrijkse schilder Gustav Klimt is overleden en dit feit is dus een uitstekend moment om eens tijdens een uitgebreide presentatie diepgaand bij deze belangrijke schilder stil te staan. Zijn roem verwierf Klimt aan het eind van de negentiende eeuw in het mondaine Wenen, dat toen de hoofdstad van het enorme Habsburgse Rijk was.

Klimt schilderde iconische portretten van vrouwen waarbij erotische symboliek vaak de boventoon voeren. Wie kent niet Klimt’s schilderijen zoals ‘De Kus’ of ‘Judith’, die Klimt onsterfelijk hebben gemaakt.

De decoratieve elementen op zijn kunstwerken, vaak aangevuld met bladgoud, maken zijn kunst vaak zo kenmerkend en typerend. In de kunstgeschiedenis wordt Klimt vaak gerekend tot een leidende figuur binnen stroming die bekend staat als de Jugendstil of Art Nouveau. Dit is niet verwonderlijk want Klimt was een prominent lid van de Wiener Secession, een beweging die de ideeën van de Jugendstil in Oostenrijk uitdroeg. De leden van de Wiener Secession lieten midden in Wenen een opvallend verenigingsgebouw neerzetten, waar zowel schilders, beeldhouwers en architecten bijeen kwamen. Daar ontmoette Klimt onder meer veelvuldig de architect Otto Wagner en de ontwerper Koloman Moser. Deze twee collega’s bliezen toevalligerwijs, net als Klimt, ook in 1918 hun laatste adem uit.


Informatie over dit arrangement

Datum: Zaterdag 17 februari 2018

Tijdstip: 14.00-17.15 uur

Prijs: € 59,50 p.p. Amici-tarief € 39,50 p.p.

Inclusief

  • koffie/thee met iets lekkers
  • uitgebreide presentatie 
  • gezellige borrel met hapjes.


Gustav Klimt als inspiratie

Alhoewel Klimt het meest bekend is onder het grote publiek door zijn sensuele damesportretten, maakte hij ook prachtige landschappen. Weinig mensen weten waarschijnlijk niet dat meer dan een kwart van zijn oeuvre aan dit thema gewijd is.

Klimt inspireerde ook vele jonge kunstenaars, zowel tijdens zijn leven als tijdens de periode na zijn dood. In eerste instantie was de invloed van Klimt groot op zijn ‘leerlingen’ zoals Oskar Kokoschka en Egon Schiele. Zij gingen echter in de loop der tijd expressiever werken. Schiele zou trouwens eveneens in 1918 overlijden en zo eindigde in dat jaar mede door de dood van een aantal belangrijke kunstenaars een interessante periode in de kunstgeschiedenis.

 

Aan de hand van talrijke voorbeelden van werken van Gustav Klimt en tijdgenoten schept kunsthistoricus Marcel Verhoeven een gevarieerd beeld van één van de belangrijkste Oostenrijkse kunstenaars. 


Locatie van het arrangement:

Apollo Hotel Amsterdam

Apollolaan 2 (hoek Stadionweg)

Telefoon: 020 - 673 5922

 

U kunt eventueel parkeren op het terrein van het hotel (kosten € 4,50 per uur) of in de rustige straten rondom het hotel. 

 

Graag tot dan!