'De Grote Meesters uit de Gouden Eeuw!'

Tweedaagse voorjaarscursus op vrijdag 18 en zaterdag 19 mei 2018


Deze tweedaagse bijzondere voorjaarscursus staat helemaal in het teken van de kunst uit onze beroemde Gouden Eeuw!

In bijna alle belangrijke musea, waar ook ter wereld, word je herinnerd aan de rijke Nederlandse zeventiende eeuw, die zo uitdrukkelijk tot uiting komt in de kunst. In musea in alle grote wereldsteden hangen talrijke werken van Hollandse Meesters zoals schitterende werken van Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Jan Steen, Frans Hals en andere grote namen en die komen dan ook uitgebreid ter sprake tijdens deze tweedaagse voorjaarscursus. Kunsthistoricus Marcel Verhoeven zal kunstwerken en carrières van de genoemde kunstenaars uitgebreid belichten en u krijgt dan ook een goed beeld van deze fameuze zeventiende eeuwse meesters. Wat maakte hen zo bijzonder? Waar haalden zij hun inspiratie vandaan? Wat verbond hen met elkaar?


Zelfportret van Rembrandt van Rijn

'Het meisje met de parel' van Vermeer

'In Weelde Siet Toe' van Jan SteenInspirators voor de Hollandse schilderkunst

Natuurlijk zullen ook vele andere schilders uit die periode aan bod komen en dan hebben we het onder meer over beroemde namen als de landschapschilders Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema, de portrettist Bartholomeus van der Helst en zijn vrouwelijke collega Judith Leyster. Ook schilders als Gerard van Honthorst, Hendrick ter Brugghen en Dirck van Baburen, die naar Italië afreisden om zo grote inspirators voor de andere Hollandse schilders te worden, zullen natuurlijk tijdens deze cursus besproken worden. Wist u trouwens dat Jan Lievens, de leermeester van Rembrandt ook helemaal naar Italië is geweest en dat Rembrandt zodoende op de hoogte was van de vernieuwende ideeën van Caravaggio?
De bovengenoemde namen zijn slechts een bescheiden selectie van beroemde kunstenaars die tijdens deze cursus ter sprake komen.

Kortom, het zal voor de kunstliefhebbers een waar genoegen zijn om hier bij aanwezig te zijn.

Wijnproeverijen in het thema van de Gouden Eeuw

Aan het einde van beide cursusdagen vindt er een wijnproeverij in het thema van de Gouden Eeuw plaats waarbij telkens minimaal vier wijnen geprobeerd worden die qua regio, naamgeving, etiket of wegens een andere reden goed bij het thema van deze cursus passen.

Het laantje van Meindert Hobbema

Portret van Bartolomeus van der Helst

'De Koppelaarster' Gerrit van HonthorstMeer over de kunstgeschiedeniscursussen

Deze unieke kunstgeschiedeniscursus vindt plaats in het centraal gelegen Van der Valk Hotel in Breukelen. Een comfortabele locatie met alle faciliteiten die nodig zijn. 

Datum Voorjaarscursus 2018: 18 en 19 mei

Prijs: Amici-tarief € 199,- Standaardtarief € 219,- (inclusief lunch)


Speciale lezersaanbieding:

Vermeld op het inschrijfformulier via welke krant u ons gevonden hebt en ontvang € 20,- p.p. korting op het standaardtarief.