presentaties, Cursussen & arrangementen

KUNSTSTAD biedt regelmatig interessante presentaties, cursussen en arrangementen over bijzondere kunstthema's, specifieke tentoonstellingen en andere onderwerpen die met kunst en cultuur te maken hebben. Deze KUNSTSTAD bijeenkomsten zijn echt een aanrader. Caravaggio, Bernini en Gerard van Honthorst

Zondag 1 maart 2020, van 14.00-17.00 uur

Al tijdens zijn leven reikte Caravaggio’s roem tot ver buiten Italië en jonge schilders uit heel Europa trokken naar de ‘Eeuwige Stad’ om kennis te nemen van de vernieuwende manier van schilderen van deze geniale kunstenaar. De werken van Caravaggio, waarvan onder andere het realisme, de expressieve dramatiek en het clair obscure belangrijke kenmerken waren, moest je namelijk als startende artiest met eigen ogen eens gezien hebben. Caravaggio kreeg al aan het begin van de zeventiende eeuw talloze navolgers uit allerlei Europese landen, kunstenaars die tegenwoordig bekend staan als de zogenaamde ‘Caravaggisten’.

Drie jonge Utrechtse schilders besloten ook om naar Rome te gaan, dit waren Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. Zij togen zogezegd naar Rome om het werk van de grote meester te aanschouwen en te leren van zijn manier van schilderen. 


De drie Nederlanders werden ter plekke al enorm gewaardeerd omdat zij de wijze van schilderen van de inmiddels overleden Caravaggio wisten toe te passen en ze kregen belangrijke opdrachten in Rome. Van Gerard van Honthorst, die door zijn lichtgebruik ook wel "Gherardo della Notte" werd genoemd, is zelfs nog een aantal werken op de plekken in Rome te bewonderen waarvoor ze gemaakt zijn. Hoe zal hij gekeken hebben naar het werk van Caravaggio? Wat maakte hij mee in de grote stad Rome? Hoe werd hij door zijn tijd in deze stad beïnvloed?

Rond diezelfde periode, in 1610, manifesteerde het multitalent Gianlorenzo Bernini zich met een reeks indrukwekkende en technisch virtuoze sculpturen vol beweging, dramatiek en natuurlijke levendigheid. Bernini gaf in de navolgende decennia met zijn beelden Caravaggio’s erfenis een nieuwe richting en voerde de kenmerken van Caravaggio's kunst fenomenaal door: zijn vernieuwingen zijn nog steeds voelbaar op tal van terreinen, van levensechte portretten tot imposante grafmonumenten, van gebeeldhouwde fonteinen tot kerkarchitectuur.

U zult deze middag aan de hand van talloze voorbeelden meer over horen over de grote meester Caravaggio, maar ook over zijn genoemde navolgers.


Genieten van het Bilbao-effect

Zaterdag 18 april 2020, van 14.00-17.00 uur

De bouw van het Guggenheim Museum Bilbao blijkt eind 20ste eeuw een gouden greep voor Bilbao te zijn geweest. De voorheen noodleidende Baskische stad bloeide hierdoor ‘opeens’ economisch op. Van heinde en verre kwamen mensen naar het opvallende museumgebouw kijken en zij gaven vanzelfsprekend het nodige uit in de herrijzende stad. 

De enorme economische groei en positieve ontwikkeling in Bilbao die in de gang werd gezet met de bouw van het Guggenheim Museum wordt tegenwoordig ook wel het ‘Bilbao-effect’ genoemd. Kunsthistoricus Marcel Verhoeven zal als een frequent bezoeker van Bilbao uitleggen dat niet alleen het Guggenheim Museum van Frank Gehry de reden is voor de ‘boost’ die de stad onderging. Ook creaties van architecten als Santiago Calatrava, Norman Foster, Phillipe Starck en andere grote namen hebben aan dit effect bijgedragen en zullen tijdens deze presentatie de revue passeren. Het nabijgelegen bekende wijngebied La Rioja liftte ook mee op het succes van Bilbao en zo bouwden de reeds genoemde architecten Gehry en Calatrava hier opvallende wijnhuizen. Heel toepasselijk zal er als afsluiting van deze boeiende presentatie een wijnproeverij plaatsvinden met wijnen van de genoemde bodega’s. Kortom deze middag is echt een belevenis!Waarom je Warschau moet zien!

Zondag 19 april 2020, van 14.00-17.00 uur

Warschau is in alle opzichten een zeer bijzondere stad; een plek van boeiende contrasten waar u moderne architectuur aantreft naast historische gebouwen en monumenten uit vervlogen periodes. U gaat met kunsthistoricus Marcel Verhoeven virtueel op ontdekkingstocht door de hoofdstad van Polen en u komt onder meer met hem langs de verschillende kunstcollecties die onder andere te bewonderen zijn in allerlei schitterende paleizen. U hoort dan ook over grote meesters uit de schilderkunst, zoals over een aantal zeer bijzondere werken van Rembrandt van Rijn. ‘De Oude Geleerde aan de lessenaar’ en ‘Het meisje aan de schilderijlijst’ die te zien in het Koninklijk Kasteel (‘Zamek Królewski’) zijn werkelijk prachtige schilderijen van Rembrandt en Marcel vertelt deze middag graag waarom deze zo uniek zijn. Ook ‘ontdekte’ Marcel in het Nationaal Museum van Warschau (Muzeum Narodowe w Warszawie) nog een werk van Rembrandt waar de kenners het nog niet over eens zijn of het van onze beroemde 17de eeuwse meester is.


Het is een portret van Marten Soolmans en dat zou een tweede schilderij zijn die Rembrandt van deze vermogende Amsterdammer maakte want het andere levensgrote portret van Soolmans bevindt zich tegenwoordig in het Rijksmuseum. 

Maar Warschau heeft nog veel meer te bieden, zo zal de beroemde Poolse componist Frédéric Chopin, die in Warschau gewoond en gewerkt heeft, uiteraard ook niet overgeslagen worden tijdens deze middag. De hoofdstad van Polen is het voor kunst- en cultuurliefhebbers meer dan waard om eens uitvoerig bij stil te staan en een reden dus om deze middag bij te wonen!


De topkunstcollecties van Berlijn

Zaterdag 13 juni 2020, van 14.00-17.00 uur

De Duitse hoofdstad heeft een overvloed aan musea en het blijkt het aantal van honderd te overschrijden. De meesten zijn kunstmusea met echte topcollecties.

Een belangrijk deel van deze musea ligt op het Museuminselin de Berlijnse stadswijk Mitte en een ander deel op en rond het Kulturforum niet ver van de bekende Potsdamerplatz. Kunsthistoricus Marcel Verhoeven zal tijdens deze middag onder meer vertellen over de schitterende oude kunst van het Pergamonmuseum, het Altes Museum, het Neues Museum, het Bode-museum, de Alte Nationalgalerie en de Gemäldegalerie. Voor de kunstliefhebbers zal dit een feest der herkenning zijn.

Ook moderne kunst mag natuurlijk niet ontbreken en die treffen we in Berlijn aan in de Neue Nationalgalerie, de Berlinische Galerie en de Hamburger Bahnhof. Dit laatste museum is gehuisvest in een voormalig station waar de kunstcollectie erg goed tot zijn recht komt.  


En tenslotte zullen kleinere Berlijnse kunstmusea niet vergeten worden waar bijvoorbeeld Museum Berggruen toe behoort. Dit museum is opgebouwd rond een indrukwekkende verzameling werken van Picasso die de kunstverzamelaar Heinz Berggruen tijdens zijn persoonlijke vriendschap met Picasso verworven heeft. Dit is slechts een klein voorproefje van alle musea en kunstcollecties die de moeite waard zijn in Berlijn en die Marcel Verhoeven deze middag de revue laat passeren. Aan het eind van deze middag zou je zo in de trein willen stappen om naar de Duitse hoofdstad te gaan om je te gaan vergapen aan al deze schitterende kunstschatten! 


Valencia, de stad van de Appeltjes van Oranje

Zondag 14 juni 2020, van 14.00-17.00 uur

De stad Valencia en de gelijknamige regio zijn onder meer bekend van de sinaasappels én de opmerkelijke gebouwen van de beroemde architect Santiago Calatrava. 

Echter Valencia heeft nog veel meer te bieden, zoals een keur aan bijzondere bezienswaardigheden, van historische bouwkunst tot moderne architectuurprojecten en van magnifieke parken tot brede zandstranden. Kunst- en stedenkenner Marcel Verhoeven heeft de afgelopen jaren Valencia en omgeving regelmatig bezocht en wil u tijdens deze uitgebreide presentatie laten kennis maken met deze bijzonder Spaanse stad en de omliggende streek. 

Hij staat stil bij oude fraaie gebouwen, de 19de eeuwse uitbreiding van de stad met dito architectuur en bijna vanzelfsprekend vertelt hij ook over de indrukwekkende en herkenbare hedendaagse bouwkunst van Calatrava die in de stad Valencia te zien is. Daarnaast gaat hij virtueel deze middag met u naar de provincie Valencia waar hij onder meer vertelt over uitgestrekte citrusboomgaarden in het 


gebied en de unieke rijstvelden van Albufera. En zelfs de vesting Saguntum, befaamd uit de Romeinse oudheid, zal in zijn verhaal niet ontbreken. 

Wist u trouwens dat in de regio Valencia, namelijk in de wijnstreek Requena, de grootste wijnproductie van Spanje plaats vindt? Heel toepasselijk proeft u aan het eind van de lezing ook enige Valenciaanse wijnen. Na dit arrangement heeft u echt een gevoel dat u kenner van Valencia bent geworden.


KUNSTSTAD arrangementen, meer dan alleen een lezing


Bij KUNSTSTAD noemen we onze presentaties 'Arrangementen', aangezien een bijeenkomst niet alleen maar bestaat uit een lezing. Om in de stemming te komen start elke presentatie namelijk met een kopje koffie of thee en zoete lekkernijen. De middag wordt afgesloten met een glas wijn en hapjes, om gezellig na te praten onder het genot van een heerlijk drankje. Een arrangement biedt gezelligheid, informatie en inspiratie.

Nuttige informatie

Tijdstip: 14.00-17.00 uur

Prijs: € 59,50 p.p. Amici-tarief € 39,50 p.p.

 

Inclusief:
* koffie/thee met iets lekkers
* uitgebreide presentatie met pauze
* gezellige borrel met hapjes

Locatie van de arrangementen

Apollo Hotel Amsterdam

Apollolaan 2

Telefoon 020 673 5922