'Magnifiek Madrid, Toledo & Escorial'

Vijfdaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxueuze 5-sterren Hotel Villa Real

Vliegreis van woensdag 6 t/m zondag 10 mei 2020Madrid is een echte Kunststad! De hoofdstad van Spanje is absoluut een ‘El Dorado' voor elke kunstliefhebber. Een keur aan beroemde kunstwerken is te zien in de befaamde musea die Madrid rijk is. ‘De Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch en ‘Las Meninas’ van Diego Velázquez in het onovertroffen Museo del Prado, de indrukwekkende Guernica van Pablo Picasso in het gigantische Reina Sofia Museum en ‘De Heilige Katharina’ van Caravaggio in het schitterende Thyssen-Bornemisza Museum zijn maar enkele voorbeelden van topwerken die in Madrid te bewonderen zijn. 


Maar ook de liefhebbers van bouwkunst komen enorm aan hun trekken; het Koninklijk Paleis is buitengewoon indrukwekkend, het Koninklijk Theater spreekt tot de verbeelding en treinstation Atocha is een bijzonder stukje architectuur.

Madrid is ook rijk aan schitterende pleinen waarvan Plaza Mayor en Puerta del Sol waarschijnlijk de bekendste zijn en tijdens deze reis zult u begrijpen waarom dit zo is. Kortom, Madrid lonkt en is overduidelijk meer dan een bezoek waard!

'De Tuin der Lusten’ (1480), Jeroen Bosch, Het Prado

'Palacios Real' oftewel 'Koninklijk Paleis' te Madrid

Sculptuur bij het indrukwekkende 'Atocha' treinstationDe rijke geschiedenis van de Spaanse hoofdstad

Madrid kan met recht de hoofdstad van Spanje worden genoemd, want op allerlei gebied speelt deze wereldstad een hoofdrol. Qua kunst en cultuur heeft Madrid onbetwist een leidende rol. De grootste stad van Spanje is ook letterlijk en figuurlijk een centraal punt van het land en een gedenksteen op Puerta del Sol, dat fungeert als het nulpunt van Spanje (en onder andere het referentiepunt voor alle snelwegen is), doet elke bezoeker van de imposante stad aan deze centrale ligging herinneren. 

Alhoewel Madrid in de 9de eeuw al in historische geschriften wordt beschreven, zijn het later in de geschiedenis de Spaanse koningen die van Madrid de belangrijkste stad van Spanje maken. Koning Filips II verplaatste in de 16de eeuw het Spaanse gerechtshof naar Madrid en zijn collega Koning Karel III gaf in de 18de eeuw de stad echt hoofdstedelijke allure door statige groene lanen, monumentale bruggen en schitterende parken aan te leggen. Van de laatst genoemde is het Parque del Retiro misschien wel het grootste en mooiste voorbeeld.

In de 20ste eeuw werd Madrid echt een miljoenenstad ondermeer omdat allerlei voorsteden eraan vastgroeiden. Uit die tijd stamt onder meer het parlementsgebouw en de Gran Vía, een brede uitvalsweg die vanuit het centrum richting de buitenwijken loopt. 

De lijst met interessante plekken in Madrid is eigenlijk te lang om op te noemen en varieert van kerkelijke architectuur, waaronder de belangrijk Almudena Kathedraal, tot stadspoorten zoals de Puerta de Alcalá en monumentale stadspaleizen zoals het Metrópolisgebouw aan deze Gran Vía.   

Op het plein 'Puerto del Sol'  is het nulpunt van Spanje.

'Koning Filips II' (1551), Titiaan in Het Prado

'Gran Via' in kunststad MadridHet Museo del Prado, één van de belangrijkste musea ter wereld!

Het Museo del Prado behoeft eigenlijk weinig introductie want wie kent dit museum niet? Met meer dan 8000 schilderijen behoort het tot de grootste musea ter wereld en daarbij hangen hier buitengewoon belangrijke kunstwerken. Bijna vanzelfsprekend is er een collectie van importantie met Spaanse Meesters zoals van Murillo, Zurbarán, Goya en natuurlijk niet te vergeten Diego Velázquez. Van de laats genoemde 17de eeuwse kunstenaar hangt hier niet alleen ‘De Hofdames’, ook wel bekend als ‘Las Meninas’, maar ook andere bekende werken zoals ‘De overgave van Breda’ en ‘Triomf van Bacchus’ (Los Borrachos) zijn hier te bewonderen. "De naakte Maja" (La Maja desnuda) is één van de topstukken van Francisco Goya, die vanaf de tweede helft van de 18de eeuw in Spanje furore maakte.

Echter in het Prado zijn ook belangrijke historische stukken uit ander landen te zien zoals ‘De Kruisafname’ van Rogier van der Weyden, ‘De Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch, een magnifiek schilderij van Saskia als Artemisia van onze Rembrandt en een indrukwekkend zelfportret van Albrecht Dürer. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de omvangrijke collectie van het Prado.

'Artemisia' (1634), Rembrandt van Rijn, Prado Museum

Het wereldberoemde Prado Museum

'Las Meninas' (1656), Diego Velázquez in Het PradoMuseo Thyssen-Bornemisza moet u gezien hebben!

Het Museo Thyssen-Bornemisza is oorspronkelijk een privékunstcollectie die is ontstaan uit het vermogen van de rijke familie Thyssen die oprichters waren van de gelijknamige Duitse ijzer- en staalfabriek. Vader en zoon Thyssen-Bornemisza bouwden in de 20steeeuw een enorme kunstverzameling op die ondermeer bestaat uit Italiaanse renaissance kunst met werken van beroemde meesters zoals Ghirlandaio, Bellini, Titiaan, Veronese, Tintorette en Bronzino. Ook 15de eeuwse Vlaamse Meesters zijn in de collectie vertegenwoordigd met schilderijen van bijvoorbeeld Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Robert Campin, Hans Memling en Gerard David. En uit de Barokke periode kan men in het Thyssen-Bornemisza onder meer werken van Caravaggio, Rubens, Frans Hals, Jan Steen en een aantal topstukken van Rembrandt bewonderen. Alsof al deze oude meesters nog niet genoeg waren is er ook een gigantische schilderijenverzameling van (post)impressionisten met onder meer Monet, Renoir, Manet, Van Gogh, Gauguin, Cézanne en modernisten uit het begin van de 20ste eeuw waaronder werken van Picasso, Léger, Delaunay, Kadinsky, Dix, Kokoschka en nog veel meer bekende namen.

Nadat er onder meer was onderhandeld met Zwitserland, waar de kunstverzameling oorspronkelijk tentoongesteld werd, heeft de Spaanse staat eind jaren ’80 de collectie van de familie gekocht en is het één van de musea die je in de Spaanse hoofdstad gezien moet hebben.

'De Aanbidding der Koningen ' (1460), Hans Memling

'Giovanna Tornabuoni' (1489), Ghirlandaio

'Heilige Katharina' (1598), CaravaggioMuseo Reina Sofía en de wereldberoemde Guernica

Het Museo Reina Sofía is het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Spanje. In het voormalige 18de eeuwse ziekenhuis Hospital de San Carlos werd in 1986 een centrum voor moderne kunst geopend en heet officieel Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS). Het is vernoemd naar de voormalige koningin van Spanje en herbergt met name Spaanse moderne kunst. Bijna vanzelfsprekend zijn er schilderijen van de beroemde Spaanse moderne meesters zoals van de kubist Juan Gris, de surrealisten Joan Miró en Salvador Dalí te zien, maar ook Julio González, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies en andere bekende Spaanse kunstenaars zijn hier vertegenwoordigd. 

Maar misschien wel de beroemdste kunstenaar die met talrijke werken hier acte de présence geeft is Pablo Picasso. Naast het feit dat je een goed overzicht krijgt van verschillende periodes van Picasso’s artistieke leven is het belangrijkste kunstwerk in dit museum de Guernica. Het schilderij, met enorme afmetingen, 3,5 meter hoog en bijna 8 meter breed, toont de interpretatie van Picasso van het bombardement op het Baskische stadje Guernica (1937) tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het zien van de Guernica is waarschijnlijk het hoogtepunt van het bezoek Museo Reina Sofía. 

In 2001 werd aan de Franse architect Jean Nouvel opdracht gegeven een uitbreiding van 8000 m² te ontwerpen voor het Museo Reina Sofía , die in september 2005 werd geopend. Prominent middenin het atrium van deze nieuwbouw staat een enorme sculptuur van Roy Lichtenstein, die een fraaie bekroning op dit belangrijke museum is. 

Picasso's Guernica, inspiratie voor jong en oud!

Het werk 'Flamboyante vleugels' (1953) van Joan Miró

Beeld van Roy Lichtenstein (2006) in de nieuwbouwDe historische stad Toledo en zijn beroemde inwoner El Greco

Aan een bocht in de rivier de Taag, ongeveer zo’n 70 kilometer ten zuidwesten van Madrid, ligt te prachtige stad Toledo. De stad heeft een boeiende en lange geschiedenis, die terug te zien is in de talrijke historische gebouwen die de stad rijk is. De Kathedraal is een hoogtepunt van de bouwkunst van de stad, maar ook het klooster Santo Domingo el Antiguo is heel bijzonder. Het was de abt van dit klooster die in de 16de eeuw de Griekse schilder Domenikos Theotokopoulos opdracht gaf om hier een altaarstuk te schilderen. Het beviel El Greco, want zo noemde men hem hier inmiddels, zo goed in Toledo dat hij de rest van zijn leven hier bleef. ‘De Griek’, want dat is de vertaling van El Greco, bouwde een indrukwekkend oeuvre op in Spanje en dat is voor een deel te bewonderen in het Museo del Greco in Toledo. In een historisch pand dat gewijd is aan het leven en de werken van El Greco bevinden zich verscheidene kunstwerken van hem waaronder het maniëristische ‘Gezicht op Toledo’. In de kathedraal van Toledo komt u ook werken tegen van El Greco onder andere de 'Ontkleding van Christus' (1579) en nog 16 andere altaarstukken van zijn hand. In de Iglesia de Santo Tomé  is de wereldberoemde wandschildering getiteld 'De Begrafenis van hertog Orgaz' te bewonderen en alleen al hierom dient u een keer Toledo te bezoeken.

Luchtfoto van de historische stad Toledo

'Begrafenis van hertog Orgaz' van El Greco (1586)

Het klooster 'Santo Domingo el Antiguo' in ToledoHet imposante klooster en paleizencomplex ‘El Escorial’

Het beroemde ‘El Escorial’ is een imposant abdijcomplex dat tussen 1563 en 1584 gebouwd is in opdracht van koning Filips de tweede. Het ligt ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Madrid en dit mag je eigenlijk niet overslaan als je deze regio van Spanje bezoekt. Het Escorial is een abdij, een kasteel, een paleis en koninklijk mausoleum in één. Het complex is zo immense groot dat het onder meer 16 binnenpleinen en meer dan 1200 deuren heeft. Koning Filips II liet het Escorial bouwen als laatste rustplaats voor zijn vader koning Karel V en het was voor hem tevens een plek waar hij zich kon terugtrekken om te bidden. 

Koning Fillip II bouwde in het Escorial ook een kunstcollectie op met onder meer werken van Jeroen Bosch, Titiaan en El Greco, die hier nog steeds te aanschouwen zijn. Ook de bibliotheek van het Escorial met zo’n 40.000 (historische) boeken is een hoogtepunt van een bezoek aan dit abdijcomplex. 

Het imposante abdijcomplex 'El Escorial'

De indrukwekkende bibliotheek van het 'Escorial'

'De Kruisiging' (1457), Van der Weyden, Het 'Escorial'Dagprogramma

Dag 1: In de loop van de ochtend vliegt u vanzelfsprekend rechtstreeks met onze nationale vliegtuigmaatschappij KLM naar Madrid. Na comfortabel intrek te hebben genomen in het luxueuze zeer centraal gelegen 5-sterren hotel maakt u deze middag een introductiewandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de hoofdstad van Spanje, zoals het beroemde plein 'Puerta del Sol', het statige parlementsgebouw en andere belangrijke bezienswaardigheden.

 

Dag 2: Deze tweede dag bezoekt u uitgebreid het wereldberoemde Prado Museum waar u een rondleiding krijgt langs belangrijke hoogtepunten van de collectie. 's Middags staat het Thyssen Bornemisza museum op het programma, waar u eveneens langs een groot aantal topstukken wordt rondgeleid.

 

Dag 3: Vandaag staat er een bijzondere dagexcursie per touringcar naar de indrukwekkende Spaanse stad Toledo gepland. U maakt volop kennis met deze indrukwekkende plaats en haar belangrijke bezienswaardigheden. De schilder El Greco zal deze dag onder meer een speciale hoofdrol spelen.

Dag 4: Deze ochtend reist u per touringcar naar kloostercomplex 'El Escorial' . U zult daar niet alleen onder begeleiding van een gids de schitterende bouwkunst bewonderen maar u gaat daar ook de fantastische  kunstschatten bekijken. 

De middag is ter vrije besteding in Madrid.

 

Dag 5: Het unieke Reina Sofia Museum staat vandaag op het programma, alwaar u zich onderdompelt in de kunst van de klassiek modernen. Het schilderij 'El Guernica' zult u niet snel meer vergeten.

Aan het einde van de middag vliegt u weer terug van Madrid naar onze nationale luchthaven Schiphol.

 

NB. Wellicht ten overvloede, maar tijdens een aantal stadswandelingen in Madrid maakt u natuurlijk kennis met talrijke bekende hoogtepunten en ook minder bekende bezienswaardigheden die de stad rijk is.

 

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 
Madrid:

Toledo:

Escorial: