'Beleef BAZEL'

Vijfdaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxueuze 4-sterren Radisson Hotel

Trein- of vliegreis van woensdag 20 tot en met zondag 24 mei 2020Bazel, of Basel zoals de Zwitsers het schrijven, is schitterend gelegen aan de bovenloop van de Rijn en ligt ook nog eens nabij het drielandenpunt van Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Dit feit maakt allereerst een reis naar deze inspirerende stad heel bijzonder. 

Daarnaast heeft Bazel een aantal schitterende musea die u eens in uw leven gezien moet hebben. 


Het Kunstmuseum Basel met vele hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis, de Kunsthalle Basel met een interessante moderne kunstexposities, Museum Tinguely gewijd aan de bekende Zwitsers kunstenaar die bekend werd door zijn bewegende sculpturen en het Fondation Beyeler met een indrukwekkende particuliere collectie gehuisvest in een mooi museumgebouw. 

De historische binnenstad van Bazel is ook echt een must voor stedenliefhebbers; oude bouwkunst wisselt zich af met moderne architectuur. Imposante bruggen over de Rijn, de 12de eeuwse Munsterkerk, het gotische stadhuis op de Markt, prachtige Jugendstilpanden en moderne gebouwen van gerenommeerde architecten zoals Mario Botta, Renzo Piano en architectenbureau Herzog & de Meuron. 

Slechts op 20 minuten rijden van het centrum van Bazel ligt in de nabije Duitse stad Weil am Rhein, waar het Vitra Design Museum is gelegen dat ontworpen is door toonaangevende architect Frank Gehry, die onder meer ook bekend is van het Guggenheim Museum in Bilbao. Het Vitra Design Museum mag dan ook vanzelfsprekend niet tijdens deze reis ontbreken.

De imposante 12de eeuwse 'Münster' van Bazel

Het gotische stadhuis van Bazel op de Markt

Bazel is prachtig gelegen aan de bovenloop van de RijnEen wereldberoemde Nederlander in Bazel

Onze 16de eeuwse filosoof en humanist Desiderius Erasmus (1469-1536) had een sterke band met Bazel. Erasmus werd weliswaar in Rotterdam geboren maar tijdens zijn leven woonde en werkte hij op vele plekken zowel in Nederlanden als in het buitenland. Tijdens één van zijn reizen, waarbij hij onder meer Italië bezocht, kwam Erasmus voor de eerste maal in Bazel. Daar ontmoette hij de Zwitserse drukker Johann Froben, in wiens Haus zum Sessel in het centrum van Bazel Erasmus zijn intrek nam. Dit historische huis staat er trouwens nog steeds. Het leek wel of de drukpers van Johann Froben er voor zorgde dat Erasmus opeens heel fanatiek ging schrijven en Erasmus kreeg een hechte  band met Bazel. Uiteindelijk  kwam hij er verscheidene malen terug om uiteindelijk in 1635 te besluiten zich er definitief te vestigen. Helaas overlijdt hij een jaar na dit besluit in zijn geliefde Zwitsers stad. Erasmus werd bijgezet in de Münster van Bazel en een grote gedenksteen op zijn graf in de kerk herinnerd hier nog aan.

'Portret van Desiderius Erasmus' door Hans Holbein

De Münster in Bazel waar Erasmus is begraven

Het graf van Erasmus in de Münster van BazelHet fantastische Kunstmuseum Basel

Het Kunstmuseum Basel is één van de oudste musea ter wereld, de oorsprong van de collectie stamt namelijk uit 1686 toen de stad Bazel een privé-verzameling aankocht die bestond uit vijftig schilderijen, waaronder vijftien werken van de 16de eeuwse meester Hans Holbein. Deze schilderijen zijn vanzelfsprekend nog steeds te bewonderen in het museum. Aan het eind van de 19de eeuw werd de collectie enorm uitgebreid echter het duurde nog tot 1936 tot de schilderijen getoond konden worden in het huidige ruime museumgebouw aan de Sankt Alban-Graben in het centrum van Bazel.

In het Kunstmuseum Basel kunt u echt een schitterende wandeling door de kunstgeschiedenis maken waar u onder meer werken van Peter Paul Rubens, Rembrandt, Gerard van Honthorst, Jacob van Ruisdael en ander bekende 17de eeuwse meesters kunt bewonderen. Ook de 19de eeuwse schilders waaronder de impressionisten Édouard Manet, Edgar Degas, Claude Monet en Pierre-Auguste Renoir zijn met mooie werken ruim vertegenwoordigd. Prachtige voorbeelden van 'de grondleggers van de Moderne Kunst'  oftewel Paul Cézanne, Paul Gauguin en Vincent van Gogh hangen eveneens in dit toonaangevende Zwitserse museum. De lijst met beroemde namen uit de kunstgeschiedenis is bijna onuitputtelijk; zo wordt u tijdens een bezoek aan het Kunstmuseum Basel vervolgens nog getrakteerd  op schilderijen van Marc Chagall, Amedeo Modigliani, Wassily Kandinsky, Kazimir Malevitsj, Alexej von Jawlensky, Piet Mondriaan, Edvard Munch, Ernst Ludwig Kirchner en nog veel meer. Een bezoek aan Kunstmuseum Basel is echt een must voor iedere kunstliefhebber!

'Portret van B. Amerbach' (1519), Hans Holbein

'Weg in Åsgårdstrand' (1901), Edvard Munch

'Tuin van Daubigny' (1890), Vincent Van GoghHet schitterende museum van de Fondation Beyeler

Gedurende een periode van 50 jaar legde het Zwitserse echtpaar Hildy en Ernst Beyeler een indrukwekkende kunstcollectie aan die zij uiteindelijk onderbrachten in een stichting met de naam 'Fondation Beyeler' . In 1997 werd het museumgebouw, ontworpen door de gerenommeerde architect Renzo Piano, voor die 'Fondation Beyeler' in een voorstadje van Bazel geopend. Het gebouw is al een bezienswaardigheid op zich, het ligt schitterende in een parkachtige omgeving waar bomen en sculpturen elkaar afwisselen. In het gebouw treft u, in een lichte en ruime ambiance, vervolgens werken aan van de Klassiek Moderne meesters zoals Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Francis Bacon. Tijdens onze reis naar Bazel mag u het museum van Fondation Beyeler gewoonweg niet overslaan! 

Het museumgebouw van Fondation Beyeler

'Improvisation 10' (1910), Wassily Kandinsky

'Mevrouw Cézanne in de gele stoel' (1888), CézanneHet boeiende en vermakelijke Museum Tinguely

Schitterend aan de oever van de Rijn in het Solitudepark ligt het Museum Tinguely dat gewijd is aan de beroemde moderne kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991). Dit opvallende bakstenen museumgebouw is ontworpen door de Zwitserse architect Mario Botta en opende in 1996 zijn deuren. In het museum zijn allerlei objecten en sculpturen van Tinguely te zien die voor een groot deel door zijn weduwe Niki de Saint Phalle aan het museum geschonken zijn. Ook van haar zijn trouwens opmerkelijke beeldhouwwerken te zien en tijdens wisselende tentoonstellingen worden ook tijdgenoten en inspirators van Tinguely in het museum geëxposeerd zoals Yves Klein, Kurt Schwitters en Marcel Duchamp. Dankzij zijn kunstwerken, tekeningen, schetsen, documenten, tentoonstellingsaffiches, catalogi en vele foto's krijgt u in dit boeiende museum in Bazel een uitgebreid beeld van het werk en leven van Jean Tinguely.

Fonteinen van Tinguely in het centrum van Bazel

Het Tinguelymuseum ontworpen door Maria Botta


Bekijk dit filmpje waarin u een indrukwekkend bewegend kunstwerk ziet van kunstenaar Jean Tiguely.
Het magnifieke complex van het Vitra Design Museum

Zeer nabij Bazel ligt net over de Zwitsers grens in het Duitse Weil am Rhein het toonaangevende Vitra Design Museum. Eigenlijk is er sprake van een heel complex van gebouwen die de firma Vitra hier heeft laten neerzetten waarvan het hoofdgebouw het museum voor ontwerp en design is. Dit opvallende stukje architectuur is ontworpen door de wereldberoemde architect Frank Gehry die onder meer ook bekend is van het Guggenheim Museum in Bilbao, het nieuwe museumgebouw van de Fondation Louis Vuitton in Parijs en nog veel meer spectaculaire bouwwerken. In het Vitra Desing Museum krijgt u een uitstekend overzicht van het industrieel meubeldesign. U vindt er indrukwekkende voorbeelden van ontwerpers als Alvar Aalto, Eero Saarinen, Jean Prouvé, Michael Thonet en andere top-designers. Natuurlijk mag onze eigen architect-kunstenaar Gerrit Rietveld in dit museum ook niet ontbreken en hij is er dan ook met verschillende meubelstukken vertegenwoordigd. De campus waar het Design Museum op is gesitueerd is zogezegd  een spectaculaire complex met allerlei bijgebouwen van andere bekende architecten. Zo is de opzienbarende 30 meter hoge glijtoren van Carsten Höller aldaar echt een belevenis om als bezoeker mee te maken. Kortom, een bezoek aan Bazel is eigenlijk pas compleet als u ook het Vitra Design Museum hebt bezocht!

VitraHaus in Weil am Rhein

Het Vitra Design Museum van architect Frank Gehry

Designmeubels in het Vitra museum in Weil am Rhein