Variërend Valencia

Vijfdaagse kunstreis, verblijf in ***** Westin Hotel

14 t/m 18 november 2018Valencia is dé stad die u als kunst- en cultuurliefhebber eens dient te bezoeken! Allereerst wordt u bijna het hele jaar getrakteerd op heerlijk zomers weer en dat maakt de stad uitstekend geschikt om allerlei bijzondere zaken te bewonderen. U wandelt op de historische straten en pleinen eigenlijk voortdurend heerlijk onder sinaasappelbomen en dat is niet verwonderlijk want Valencia is het centrum van de sinaasappelteelt van Europa. 


Daarnaast heeft de derde stad van Spanje ook enorm veel te bieden qua kunst, cultuur, geschiedenis en daarbij ook nog eens op culinair vlak. Wat het laatste betreft; wist u dat de oorsprong van het typisch Spaanse gerecht paella in Valencia ligt?

 

Niet alleen voor bewonderaars van oude bouwkunst maar ook voor fans van moderne architectuur is Valencia de 'place-to-be'. Valencia is namelijk de geboorteplaats van de wereldberoemde architect Calatrava en het is dan ook niet verwonderlijk dat een aantal imposante gebouwen van hem hier gerealiseerd is. 

Een variërende Valenciaanse geschiedenis

De geschiedenis van de stad gaat terug tot voor het begin van onze jaartelling, toen de Romeinen over dit gebied heersten. Enkele restanten uit deze periode zijn nog altijd zichtbaar. Ook de Moorse tijd is aan Valencia niet zonder slag of stoot voorbij gegaan en op verschillende plekken kunt u nog restanten van de arabische bouwkunst zien. Uit de gotische periode stamt onder meer La Lonja de la Seda, dit beursgebouw werd in Valencia in de vijftiende eeuw gebouwd en hier werd onder andere de beroemde zijde uit de streek verhandeld. 

Een echte publiekstrekker is tegenwoordig het Turiapark. Dit schitterende kilometerslange park is aangelegd in de voormalige bedding van de rivier de Turia, die na een grote overstroming in de jaren vijftig uit veiligheidsoverwegingen ver buiten de stad werd verplaatst. In de jaren 80 ontstond op deze plek een prachtig park waar het heerlijk toeven is. 

Valencia Sinaasappelstad

Valencia staat vol met sinaasappelbomen die de stad een kleurrijk aanzicht geven. De regio staat bekend om zijn productie van citrusvruchten. U zult versteld staan van de heerlijke geur die ze verspreiden en van de schitterende aanblik. 

Art Nouveau in Valencia

In Valencia zijn veel kunstperiodes vertegenwoordigd, zo ziet u mooie voorbeelden van het Art Nouveau tijdperk bij het station Estació del Nord.  Het gebouw is rijk gedecoreerd met fraaie mozaïeken. 

Het beroemde Turiapark

Het schitterende Jardín del Turia, is een park dat aangelegd is de voormalige rivierbedding van de gelijknamige rivier. Zowel de Valecianen als bezoekers genieten genieten van het 9 kilometer lange park met al zijn variaties.De Kunststad Valencia

Valencia kan met recht een kunststad genoemd worden. Zogezegd zijn er uit allerlei momenten uit de kunstgeschiedenis indrukwekkende voorbeelden te bewonderen. Valencia komt  het eind van de 19de eeuw economisch tot bloei en hiervan is de gevarieerde Art Nouveau architectuur in de stad een overblijfsel. Tijdens onze stadswandelingen ziet u hier voorbeelden van in de wijk Eisample, waaronder het Centraal Station van Valencia en ook de overdekte Centrale Markthal is een echt hoogtepunt van de Valenciaanse Art Nouveau. 

Moderne architectuur komt u in Valencia met name aan de randen van het oude centrum tegen en is voor de liefhebbers ook zeer de moeite waard. De architect Santiago Calatrava heeft in zijn geboortestad verschillende projecten gerealiseerd waaronder het futuristische metrostation 'Estación de la Alameda' en een nabij gelegen brug over het Turiapark. Maar Calatrava's meest indrukwekkende gebouwen staan in Ciudad de las Artes y Cienciqs oftewel 'De Stad van Kunst en Wetenschap', waar u echt op een positieve manier overdonderd wordt door al het bijzonders wat hij hier gerealiseerd heeft.

Beroemde Spaanse meesters

Natuurlijk heeft Valencia ook een keur aan musea waaronder het Museo de Bellas Artes de Valencia. Dit museum, dat kort geleden geheel gerenoveerd is, zullen we natuurlijk tijdens deze Valenciareis met elkaar bezoeken en we zullen kennismaken met beroemde Spaanse Meesters zoals Velazquez, Francisco Goya en José de Ribera, de laatst genoemde is trouwens nabij Valencia geboren. Ook werk van El Greco en Jeroen Bosch treft men hier aan.   

Project van Santiago Calatrava

'De Stad van Kunst en Wetenschap' is een complex van imposante gebouwen in Valencia ontworpen door de wereldberoemde architect Calatrava. Het gebied is spraakmakend en een ware belevenis om te bezoeken.

José de Ribera

De Spaanse schilder José de Ribera werd nabij Valencia geboren en groeide uit tot één van de bekendste Spaanse meesters uit de 17de eeuw. Uiteraard aanschouwt u werk van hem in het Museo de Bellas Artes de Valencia.

Saguntum

Ten noorden van Valencia liggen de restanten van de voormalige Romeinse stad Saguntum. De Carthaagse generaal Hannibal veroverde het in het jaar 219 voor Chr. terwijl de Romeinse senaat geen actie ondernam. Saguntum en Paella

Tijdens deze bijzondere reis bekijken we niet alleen alle hoogtepunten in Valencia, maar gaan we ook wat interessante zaken buiten de stad bewonderen. Zo bezoeken we de immense archeologische overblijfselen van de voormalige Romeinse vesting Saguntum. Deze stad uit de oudheid is onder meer bekend door de beroemde uitspraak  "Senatu deliberante, perst Saguntum" ("Terwijl de senaat vergadert, verging Saguntum"). De oude vesting van Saguntum ligt een kilometer lang uitgestrekt op een heuvelrug, dat van ver al is te ontwaren. Eénmaal bovenop het archeologisch complex hebt u een schitterende uitzicht over de kust, de Middellandse Zee en de prachtige omgeving.

In de middag rijden we naar het natuurgebied Albufera, dat ten noorden van Valencia ligt. Rondom een enorme binnenmeer verbouwt men op deze plek al eeuwen lang rijst en in midden tussen deze rijstvelden ligt het stadje El Palmar, waar u van heerlijke paella kunt genieten, gemaakt van de ingrediënten uit deze prachtige omgeving. 


Programma

Wij bieden u tijdens deze reis een gevarieerd en interessant programma aan waarbij u een goed overzicht krijgt van al het fraais wat Valencia en omgeving u te bieden heeft.

 

Dag 1: Aan het eind van de ochtend vliegt u rechtstreeks met KLM naar Valencia. Na aankomst in het prachtige 5-sterrenhotel krijgt u eerst de mogelijkheid om u te installeren op uw hotelkamer. Vervolgens zullen wij ter kennismaking een eerste wandeling door Valencia maken; u wandelt over 'De Bloemenbrug', die zijn naam eer aan doet, u ziet voor de eerste maal het Turiapark en bij de indrukwekkende Mercado de Colon bieden wij u een glas cava aan om te proosten op een interessante en verrassende culturele reis.

 

Dag 2: Deze dag staat in het teken van het historische Valencia, waarbij we vele monumenten en met name historische architectuur zullen bekijken. We wandelen onder meer langs het Museo Nacional de Cerármica, dat gevestigd is in een gebouw met een uitbundige barokke voorgevel. Vervolgens komen we nog langs de kerk van de heilige Sint Maarten, het typische Plaza Redonda, de Santa Catalina kerk en we brengen een bezoek aan de Mercado Central

In de middag staan onder meer de Lonja de la Seda (De Gotisch Zijdebeurs) en het Stadhuis van Valencia op het programma. Het Estación del Norte (hoofd treinstation) is ook zeer de moeite waard en via het Plaza de Toros met de nabijgelegen stierenvechtersarena lopen we verder via de sjieke 19de eeuwse wijk Eixample

 

Dag 3: Deze ochtend nemen we uitgebreid de tijd om de Ciudad de las Artes y las Ciencias (de stad van de kunst en wetenschappen) van de beroemde en bekritiseerde architect Santiago Calatrava te bezoeken. Waar zijn roem en de kritiek op zijn werk vandaan komt, laten we u hier zien. Tevens bezoeken we het spectaculaire operagebouw dat van zijn hand is. Fantastisch om dit architectonische hoogstandje van binnen en buiten te bekijken en een blik te mogen werpen achter de coulissen van dit icoon van de stad Valencia.

De middag is ter vrije besteding. 

 

Dag 4: Niet ver van Valencia ligt de oude Romeinse stad Saguntum met zijn prachtige uitzicht over de kust en de omgeving. 's Middags vertrekken we naar Albufera en het stadje El Palmar. U ziet uitgestrekte rijstvelden en proeft hier uitgebreid van de Spaanse paella.

 

Dag 5: Vandaag gaan we op zoek naar de oorsprong van Valencia. Via de Puente de la Exposicíon (ontworpen door architect Calatrava) gaan we naar het Almudín, een middeleeuws pakhuis dat omgetoverd werd tot een kerk. Daarna vervolgen we onze weg naar de crypte van de heilige Sint Vincentius. Het Almoinia is zeer indrukwekkend: ondergronds vindt u archeologische opgravingen van het Romeins Valencia. De wandeling eindigt bij het Centro del Carmen met zijn moderne kunstcollectie. 

Aan het einde van de middag vliegt u weer met KLM terug naar Amsterdam.

Dit wordt een reis waar u nog lang over na zult praten!Informatie over de kunstreis naar Valencia

Reisdatum:

14 t/m 18 november 2018

Prijs:

Vanaf € 1.095