Het programma van deze Caravaggio-reis

Nieuwe reisdata worden zo spoedig mogelijk bekend gemaaktHet reisprogramma van de negendaagse kunstreis:

Dag 1: In de ochtend vliegt u rechtstreeks met KLM naar Rome. U wordt van de luchthaven opgehaald waarna u uw intrek neemt in het luxueuze 5-sterren hotel in het centrum van de Italiaanse hoofdstad. Dit hotel is een uitstekende basis om reeds deze eerste middag te beginnen met het programma en kennis te maken met de werken van Caravaggio in het Capitolijns Museum en in het Palazzo Doria Pamphilj.

 

Dag 2: Deze ochtend staan onder meer bezoeken aan de Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, Palazzo Barberini en Galleria Borghese op het programma om daar de schilderijen van Caravaggio te bekijken. Tevens wordt u ontvangen in de Casino dell'Aurora om de unieke plafondschildering van Caravaggio te bewonderen. 

's Middags maakt u een wandeling door het oude centrum van Rome en ziet u de plekken in de stad waar de grote meester gewoond, gewerkt en geleefd heeft. Ook stapt u tijdens deze stadswandeling kerken binnen waar beroemde altaarstukken van Caravaggio hangen, zoals de Santa Maria del Popolo, de San Luigi dei Francesi en de San'Agostino.

 

Dag 3: We bezoeken tijdens een stadswandeling op de derde dag onder meer gezamenlijk Palazzo Corsini en aan het eind van de ochtend hebt u bijna alle aanwezige werken van Caravaggio die voor het publiek toegankelijk zijn in Rome gezien. U bezoekt tevens nog de San Pietro in Montorio waar een schitterend werk van de Utrechtse Caravaggist Dirck van Baburen hangt, alvorens we in de loop van de middag met de touringcar naar Napels rijden. Na een comfortabele rit arriveren we aan het eind van de middag bij het Renaissance Hotel in het centrum van Napels en geniet u 's avonds van het uitzicht over de Baai van Napels en de Vesuvius.

 

Dag 4: De ochtend van deze vierde dag van onze ontdekkingsreis maakt u een stadswandeling door het oude centrum van Napels om de sfeer te proeven van de stad waar Caravaggio zijn toevlucht zocht na zijn misdaad. Tijdes de wandeling bewonderen we onder meer het meesterwerk de 'Zeven werken van Barmhartigheid' in de Pio Monte della Misericordia.

Ook gaan we het Palazzo Zevallos Stigliano binnen om daar de 'Marteldood van de Heilige Ursula' van Caravaggio te bestuderen. 

De middag in Napels is ter vrije besteding .

Dag 5: Op deze dag gaan we naar het Museo di Capodimonte dat gevestigd is in het reusachtige koninklijk paleis aan de stadsrand van Napels. We bekijken hier de 'De geseling van Christus' van Caravaggio en zien ook een aantal werken van kunstenaars die door hem beïnvloed zijn.

In de loop van de middag vliegt u van Napels naar het prachtige eiland Malta.

 

Dag 6: Vandaag maakt u een uitgebreide stadswandeling door Valletta. In deze hoofdstad van Malta leert u onder andere meer over de orde van de Maltezer ridders, waar Caravaggio ook lid van was, en u hoort ook over de opdrachten die zij aan Caravaggio gaven. In de Sint John's Co-Cathedral ziet u twee schitterende schilderijen van onze grote meester. 

De middag in Valletta is ter vrije besteding.

 

Dag 7: In de ochtend vindt de transfer plaats naar het Italiaanse eiland Sicilië en bezoekt u daar het Palazzo Bellomo Museum in Syracuse waar het beroemde werk 'De Begrafenis van de heilige Lucia' van Caravaggio hangt.

 

Dag 8: 's Ochtends maakt u een tocht over het mooie eiland Sicilië en rijden we naar de stad Messina waar het Museo Regionale op het programma staat om daar twee topwerken van Caravaggio, die hij in de laatste periode van zijn leven maakte, te bekijken. 

 

Dag 9: Na een prachtige en indrukwekkende tour door de genoemde plaatsen en een uitgebreide kennismaking met de wereldberoemde meester Caravaggio vertrekt u vandaag voldaan vanaf Sicilië per directe vlucht terug naar Amsterdam.

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 

Aanwezigheid van alle genoemde kunstwerken kan niet gegarandeerd worden. Het kan zijn dat een enkel werk niet zichtbaar is wegens restauratie of dat is uitgeleend aan een museum in een ander land.
Nederlandse kunstenaars die zich door Caravaggio lieten beïnvloeden

Al tijdens zijn leven reikte Caravaggio’s roem tot ver buiten Italië en jonge schilders uit heel Europa trokken naar de ‘Eeuwige Stad’ om kennis te nemen van de vernieuwende manier van schilderen van deze geniale kunstenaar. De werken van Caravaggio waarvan onder andere het realisme, de expressieve dramatiek en het clair obscurebelangrijke onderdelen waren, moest je namelijk met eigen ogen eens gezien hebben. Caravaggio kreeg al aan het begin van de zeventiende eeuw talloze navolgers uit allerlei Europese landen, kunstenaars die tegenwoordig bekend staan als de zogenaamde ‘Caravaggisten’.

Drie jonge Utrechtse schilders besloten ook om naar Rome te gaan en dit waren Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. Zij togen zogezegd naar de stad om het werk van de grote meester Caravaggio te aanschouwen en te leren van zijn manier van schilderen. De drie Nederlanders werden ter plekke al enorm gewaardeerd omdat zij de wijze van schilderen van de inmiddels overleden Caravaggio wisten te toe te passen en ze kregen belangrijke opdrachten in Rome. Van Gerard van Honthorst, die door zijn lichtgebruik ook wel "Gherardo della Notte" werd genoemd, is nog een aantal werken op de plekken in Rome te bewonderen waarvoor ze gemaakt zijn. Verschillende van die altaarstukken van de ‘Utrechtse Caravaggisten’ gaan wij tijdens onze reis in Rome bekijken. 

'De Bespotte Christus' (1613), Gerard van Honthorst

‘De Onthoofding van Johannes de Doper’ (1618)

‘De Extase van Paulus’ (1618), Gerard van Honthorst