'Malta, Valletta Culturele Hoofdstad 2018'

Vijfdaagse kunstreis 20 t/m 24 september 2018

Vijfdaagse kunstreis 18 t/m 22 oktober 2018Het eiland Malta spreekt direct tot de verbeelding. De beroemde ministaat, gelegen in de Middellandse Zee, bestaat eigenlijk niet uit één, maar uit een groep eilanden die tezamen een rijke en lange geschiedenis hebben. Er zijn prehistorisch tempels van meer dan 3500 jaar oud te vinden, ook sporen van het zeevarende volk de Feniciërs zijn op Malta te ontdekken en daarna werd het gebied vele eeuwen beheerst door de Romeinen. Voor hen was Malta, vanwege haar strategische ligging, van uitermate belang om zo de Middellandse Zee goed te kunnen beheersen.


Na de val van het Romeinse Rijk wisselden de volken die de macht over Malta wilden hebben elkaar in een rap tempo af; de Vandalen, de Byzantijnen, de Arabieren en de Normandiërs zijn enkele van de overheersers van Malta geweest. Daarnaast hebben de Fransen en de Engelsen hun sporen op het eiland nagelaten. Tegenwoordig is Malta een republiek met bijna een half miljoen inwoners en de hoofdstad is het prachtige Valletta, dat in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is.

Valletta, een echte culturele hoofdstad!

De Maltezer hoofdstad Valletta staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat zegt iets over de unieke status van deze plaats. Als je door Valletta loopt zie je op iedere hoek van de straat indrukwekkende historische bouwwerken die allemaal doen herinneren aan een roemrucht verleden van het gebied. In de binnenstad van Valletta staan veel gebouwen die zijn geconstrueerd in de tijd dat de ridders van de Orde van Malta heersten over de stad. Na het succesvol afslaan van de ‘Turkse Invasie’ in 1565 kwam het plan binnen de Orde van Malta om op een landtong waar een belangrijk verdedigingsfort stond een nieuwe hoofdstad te bouwen, die de oude hoofdstad Mdina moest vervangen. De nieuwe hoofdstad werd vernoemd naar Grootmeester Jean de la Valletta die in die tijd het eiland succesvol en heldhaftig had verdedigd tegen de Turken. Hij liet ook één van de prominentste gebouwen in Valletta neerzetten en dat is het Grootmeesterspaleis dat voltooid werd in 1571. Tegenwoordig is dit opvallende gebouw de zetel van de president van de Republiek Malta.

Er zijn natuurlijk nog veel meer indrukwekkende gebouwen in Valletta te bewonderen waarbij wellicht Sint-Janscokathedraal de allerbelangrijkste is. Deze van buiten sobere kerk, die eveneens is gebouwd in opdracht van de ridders van de Orde van Malta, valt met name op door zijn weldadige barokke interieur. Alleen vanwege deze bezienswaardigheden mag Valletta met recht Culturele Hoofdstad 2018 genoemd worden!

Grand Master's Palace

Herberg van Castilië

Schoonheid op elke straathoekBarok in Culturele Hoofdstad Valletta

Wie de Sint-Janscokathedraal van de buitenkant ziet heeft nog geen idee wat er achter de eenvoudige voorgevel te wachten staat, het exterieur is namelijk vrij sober en valt eigenlijk alleen door haar formaat op. Na binnenkomst word je echter overdonderd door de pracht en praal van het interieur dat met recht een hoogtepunt van de barok genoemd mag worden; uitbundige plafondfresco’s, rijk gedecoreerde wanden met veel vergulde accenten en niet te vergeten de indrukwekkende marmeren kerkvloer, die je echt gezien moet hebben!

Ook de grondlegger van de Barokke schilderkunst heeft in de Maltezer Sint-Janscokathedraal zijn sporen nagelaten; niemand minder dan de schilder Caravaggio heeft twee schitterende altaarstukken voor dit godshuis geschilderd en deze zijn tegenwoordig de belangrijkste trekpleisters van de kathedraal en eigenlijk van heel Valletta.

Interieur Sint-Janscokathedraal

Barok in overvloed

Bijzondere marmeren kerkvloerCaravaggio op Malta

De belangrijke vernieuwende kunstenaar, die als ‘uitvinder’ van de barokke schilderkunst wordt gezien, is Caravaggio die begin zeventiende eeuw furore maakte in Rome. Hij viel niet alleen op als begaafd schilder maar kwam ook geregeld in opspraak door zijn temperamentvolle karakter dat er soms voor zorgde dat hij in ruzies verzeild raakte. Tijdens één van zijn gevechten kwam zijn tegenstander om het leven en vluchtte Caravaggio naar het eiland Malta. Caravaggio werd in Valletta als gewaardeerd kunstenaar met open armen ontvangen en opgenomen als ridder in de Maltezer Orde. Voor het Oratorium van de Sint-Janscokathedraal in Valletta maakte Caravaggio twee indrukwekkende werken, waaronder ‘De Onthoofding van Johannes de Doper’. Dit thema schilderde hij omdat Johannes de Doper de beschermheilige van de Maltezer Orde is en de gehele kathedraal aan deze belangrijke heilige gewijd is. Voor dezelfde plek in deze kerk vervaardigde Caravaggio nog een werk dat de heilige Hiëronymus aan zijn schrijftafel voorstelt. Beiden werken vallen op door hun dramatiek en toepassing van het Clair-Obscur en zijn dus een must voor elke liefhebber van Caravaggio.


"Het was een geweldige reis. Ik zal nog lang teren op de herinneringen, aandacht, verrassingen, uitgebreide informatie en de gezelligheid van de groep."

Bep van den Akker, GeleenDe onthoofding van Johannes de Doper

De Heilige Hiëronymus

Michelangelo Merisi da CaravaggioOp ontdekkingstocht door Malta

Valletta, en daarbij teven de rest van het Maltezer eilandengebied, heeft de manifestatie Culturele Hoofdstad aangegrepen om een aantal grondige renovaties aan belangrijke monumenten uit te voeren. Het oude centrum van Valletta is deels autovrij gemaakt en nu dus nog aantrekkelijker voor wandelaars die op ontdekkingstocht zijn in deze bijzondere stad.

Echter de rest van het kleine eilandenrijk is ook een bezoek waardig. Tijdens onze KUNSTSTAD-reis bezoeken we tevens de stad Mdina. Het ommuurde Mdina was tot aan de middeleeuwen de hoofdstad van Malta en de naam is afgeleid van het Arabische woord “medina” dat “het oudste gedeelte van een stad” betekent. Mdina heeft echter al een Romeinse oorsprong en van beide genoemde beschavingen vindt men hier nog restanten terug.

Mdina grenst aan de plaats Rabat die gebouwd is op de oude catacomben, die ooit gebruikt werden door de Romeinse inwoners van Mdina. Om verschillende redenen is het voor ons interessant om Rabat te bezoeken. Zo zou de Apostel Paulus tijdens zijn verblijf op het eiland Malta enige tijd in een grot nabij Rabat hebben gewoond. Deze Grotto of Saint Paul wordt tegenwoordig door vele belangstellenden bezocht. 

Mdina ommuurde stad

Catacomben van Sint Paul

Steile Dingli-kliffen nabij RabatGozo, het tweede eiland van de Maltezer archipel

Het eiland Gozo is echt een verademing voor liefhebbers van rust en natuur, daarom mag het ook tijdens onze Malta-reis niet worden overgeslagen.

Op dit mooie eiland, dat groener, landelijker en kleiner is dan Malta, wordt het ritme bepaald door de seizoenen, die weer in het teken staan van de landbouw en de visserij. In de winter en het voorjaar is het eiland bedekt met heerlijk ruikende kruiden en zomers bloeien rijkelijk de oleanders, bougainvilles en geraniums. Door de unieke ligging in combinatie met de geologische- en meteorologische omstandigheden bezit Gozo daarnaast de perfecte voorwaarden voor een sublieme druiven- en wijncultuur van authentieke inheemse druiven. Uiteraard maakt u kennis met deze wijncultuur tijdens uw bezoek.  

Gozo is een vredig en mystiek oord, waarvan aangenomen wordt dat het het legendarische eiland Calypso is uit de Odyssee van de beroemde Griekse schrijver Homerus. Er zijn echter nog meer historische bezienswaardigheden op Gozo en één daarvan is de Megalithische tempel van Ġgantija. Deze prehistorische tempelcomplexen doen denken aan gebouwen als Stonehenge echter ze zijn veel gaver bewaard gebleven en roepen vele vragen op.

Megalithische tempel van Ġgantija

Natuurschoon op Gozo

Heerlijke Eilandwijn van GozoProef de andere invloeden en culturen!

Zogezegd is Malta tijdens zijn lange geschiedenis door vele vreemde mogendheden bezet en hebben vele vreemde culturen hun invloed op het kleine eilandengebied gehad. De laatste overheersers waren de Engelsen en Malta heeft gedurende meer dan 160 jaar tot het Britse rijk behoord, dat tot 1964 duurde. Het waren de Britse soldaten die in het jaar 1800 de Fransen van het eiland verdreven, nadat Napoleon kort daarvoor de macht overgenomen had van de ridders van de Orde van Malta. Dat de Britten jarenlang op Malta geheerst hebben is nu nog steeds in het dagelijks leven van Malta en dus ook in de hoofdstad Valletta terug te zien. Zo zie je bijvoorbeeld overal in Malta nog de typische Engelse rode telefooncellen, men rijdt bovendien net als in Engeland op Malta ook aan de linkerkant van de weg en naast de Maltezer taal is Engels de tweede taal in dit gebied die door iedereen gesproken wordt.

Queen Victoria

Straten in Valletta

Valletta vanaf het waterDagprogramma

Het afwisselende programma ziet er als volgt uit:

 

Dag 1: Aan het begin van de middag vliegt u rechtstreeks naar Malta. Na uw intrek te hebben genomen in het mooie 5-sterren Grand Hotel Excelsior maakt u al een kennismakingswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de stad Valletta, zoals de Baracca tuinen  en de zetel van de premier.

 

Dag 2: Deze 2e dag staat een uitgebreid bezoek aan Valletta op het programma, waarbij u  onder andere twee schitterende werken van Caravaggio in de indrukwekkende barokke Sint-Janscokathedraal zult bewonderen.

's Middags brengt u een bezoek aan de Grand Master's Palace (Grootmeesterspaleis) en zult u nog meer bijzondere plekken van de hoofdstad van Malta ontdekken. 

 

Dag 3Mdina is de oudste stad van Malta. Het stadje is geheel ommuurd en het ligt op 225 meter hoogte waardoor het uitzicht over het eiland prachtig is. Deze ochtend gaan we hier op ontdekkingstocht. 

 

Het naastgelegen Rabat huisvest vele monumenten en mag tijdens een bezoek aan Malta niet overgeslagen worden. En dat doen we dus ook niet. U zult er de Sint Pauluskerk, de Sint Paulus grot en de catacomben zien. Daarnaast staat een bezoek aan de bijzondere kerk in Mosta en aan de schitterende kliffen van Dingli op het programma.

 

Dag 4: Deze dag reizen we per touringcar naar de ferry voor de overtocht naar het eiland Gozo waar we terug in de tijd stappen en de megalithische tempel van Ġgantija uit de periode 3600-2500 v.Chr. zullen bezoeken. 

Ook staat u een warm welkom door een traditionele wijnfamilie uit Gozo te wachten. U maakt er kennis met de overheerlijke Eilandwijn en u geniet er van de authentieke Gozo-sfeer.

 

Dag 5: Aan het begin van de middag vertrekt uw rechtstreekse vlucht terug naar Amsterdam. 

 

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Informatie over de belevings- en kunstreis naar Malta

Reisdatum:

Donderdag 24 t/m maandag 28 mei 2018

Donderdag 18 t/m maandag 22 oktober 2018

Prijs:

Vanaf € 1.380,-Foto-impressie van Malta: