'Bijzonder Bilbao'

Vierdaagse kunstreis van 6 t/m 9 juni 2018Bilbao is een stad die echt tot de verbeelding spreekt en die u zeker een keer in uw leven bezocht moet hebben! De meeste mensen denken tegenwoordig als ze de naam van de Baskische hoofdstad horen direct aan het wereldberoemde Guggenheim Museum aldaar, dat vanwege zijn opvallende en markante gebouw buitengewoon gezichtsbepalend is. Maar de stad heeft meer te bieden.


Kunststad Bilbao smaakt naar meer!

De bekende Canadese architect Frank Gehry heeft in de jaren ’90 een enorm museum voor Bilbao ontworpen dat onder andere opvalt door zijn verwrongen muurvlakken bedekt met glimmende schubvormige titanium platen. Echter Bilbao heeft ook een rijke geschiedenis die zijn sporen in de prachtige historische architectuur verspreid over de stad heeft nagelaten. Wist u trouwens dat Bilbao aan één van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella ligt? Dit zorgde ervoor dat de stad ook een belangrijke religieuze betekenis heeft en de Santiagokathedraal in Bilbao is daar het beste voorbeeld van.

Historisch Bilbao

De straatjes van 'Casco Viejo'

De SantiagokathedraalBilbao, stad van oud en nieuw!

Ondanks dat Bilbao in de afgelopen decennia een enorme facelift heeft ondergaan en talrijke opmerkelijke moderne gebouwen in de stad zijn verrezen, is er genoeg van het verleden te vinden. Zoals het oude centrum van de stad, bekend onder de naam ‘Casco Viejo’ , dat nog geheel in takt en zelfs grotendeels prachtig gerestaureerd is. In dit deel van de Bilbao vindt u een doolhof van smalle pittoreske straatjes en het middelpunt van deze oude wijk vormen de 'Siete Calle' oftewel ‘de zeven straten’ waar het goed toeven is. Niet ver hier vandaan ligt op een heuvel de Basílica de Begoña, dit is een 16e eeuwse pelgrimskerk en vanaf de plek waar deze kerk staat hebt u een mooi uitzicht over de stad.  

Sculptuur 'Puppy' van Jeff Koons

Ontwerp van Frank Gehry

Interieur Guggenheim MuseumHet Guggenheim Museum Bilbao

Dit opmerkelijke staaltje moderne architectuur lokt jaarlijks duizenden kunstliefhebbers naar Bilbao en inspireert vele mensen waaronder de populaire schrijver Dan Brown. In zijn recent uitgekomen boek ‘De Oorsprong’ speelt het in het oogspringende en futuristische museumbouwwerk een belangrijke rol.
Voor het museum wordt u al ‘begroet’ door het kolossale beeld ‘The Puppy’ van Jeff Koons en wellicht wordt u een beetje gegrepen door de sculptuur van de enorme ‘Spin’ van Louise Bourgeois. Binnen in het gigantische museumgebouw is de overvloed van met name moderne kunst overweldigend; werken van bekende namen zoals Mark Rothko, Willem de Kooning, Salvador Dalí, Andy Warhol en Richard Serra.

Luchthavenontwerp van Calatrava

Specialiteiten op de markt

Het gezellige Plaza NuevaBilbao-effect

Toen het Museo Guggenheim Bilbao, zoals het officieel heet, in 1997 geopend werd, deed zich een enorme verandering in deze Noord-Spaanse stad voor. De plek werd opeens enorm aantrekkelijk voor velen en het nieuwe Guggenheim Museum zette Bilbao op de (kunst) kaart. Het zorgde voor banen voor de lokale bevolking, veel extra inkomsten, meer bezienswaardigheden en de stad werd veel aanlokkelijker. Dit fenomeen wordt tegenwoordig het Bilbao-effect genoemd en veel andere steden trachten door middel van een bijzonder bouwwerk net zo populair als Bilbao te worden.

El Greco in Museo de Bellas Artes

Schitterend werk van Bacon

'Wasdames in Arles' van GauguinBilbao heeft een groot cultureel aanbod

Het Palacio Euskalduna is, naast het Guggenheim Museum, een van de belangrijkste hedendaagse architecturale bouwwerken in Spanje en is gebouwd door het architectenduo Federico Soliano en Dolores Palacios. Zij ontwierpen in de vorm van een schip een enorme conferentie- en een concerthal in Bilbao. En ook de architectuur van de wereldberoemde Spaanse architect Santiago Calatrava mag in deze kunststad niet ontbreken; hij is onder meer verantwoordelijk voor Zubizuri, een witte voetgangersbrug over de Nervión, die midden door de stad stroomt. De nieuwste terminal op de luchthaven van Bilbao is trouwens ook van Calatrava.

Museo de Bellas Artes de Bilbao ("Museum voor Schone Kunsten van Bilbao") is schitterend gelegen in het Parque Casilda Iturrizar. Het museum dat al meer dan honderd jaar bestaat wordt gerekend tot één van de belangrijkste musea van Spanje. Werken van El Greco, Francisco de Zurbarán, Athony van Dyck, Francisco Goya, Paul Cézanne en Paul Gauguin behoren tot de uitgebreide collectie. Natuurlijk staat ook dit museum op het programma van deze reis.


Informatie over deze culturele kunstreis naar Bilbao

Reisdatum:

Woensdag 6 t/m zaterdag 9 juni 2018

Prijs:

Vanaf € 999,-