'BIJZONDER BILBAO & LA RIOJA'

Vijfdaagse kunst-, wijn- en cultuurreis

met verblijf in luxe 5-sterren Grand Hotel Domine, gelegen naast het Guggenheim Museum!

Vliegreis van donderdag 30 april tot en met maandag 4 mei 2020

Vliegreis van donderdag 14 tot en met maandag 18 mei 2020

Vliegreis van donderdag 1 tot en met maandag 5 oktober 2020

Nieuwe reisdata worden zo spoedig mogelijk bekend gemaaktBilbao, de stad die u zeker gezien moet hebben!

Er zijn van die plekken die je eens in je leven gezien moet hebben. En er zijn zelfs plaatsen waar je eigenlijk meerdere keren naar toe zou willen ook als je er eenmaal geweest bent. De stad Bilbao is zo’n bijzondere plek. Het moment van genieten vangt eigenlijk al meteen aan bij aankomst op de luchthaven van Bilbao. De ‘Aeropuerto de Bilbao'  is een vliegveld met allure en een heuse attractie voor de liefhebbers van mooie architectonische ontwerpen. De bekende Valenciaanse architect Santiago Calatrava heeft het gehele vliegveld, met veel oog voor detail, vormgegeven en hij heeft zich hierbij absoluut van zijn beste kant laten zien. 

De architectuur die je tegenkomt op het mooie vliegveld van de inmiddels beroemde Baskische stad is echter slechts een ‘opwarmertje’ voor de fans van bouwkunst, want als je later door het centrum van Bilbao wandelt word je getrakteerd op allerlei verschillende hoogtepunten uit de recente bouwkunstgeschiedenis; indrukwekkende creaties van beroemde hedendaagse architecten en designers zoals onder meer Phillip Starck, Cesar Pelli, Arata Isozaki, Norman Foster en wederom van Calatrava zijn er in het stadshart van Bilbao te zien. 

U kent deze KUNSTSTAD-reis van:


Maar waarschijnlijk het allerbelangrijkste moderne architectonische hoogtepunt is het Guggenheim Museum ontworpen door de Canadees-Amerikaanse architect Frank O. Gehry. 

Echter Bilbao heeft bijna vanzelfsprekend een nog veel rijkere verleden als het om architectuur en kunst gaat, want zo zijn bijvoorbeeld ook de historische huizen in het oude centrum, bekend als 'Casco Viejo', schitterend om te bewonderen. En ook de indrukwekkende bouwkunst van de 'Ensanche', oftewel de stadsuitbreidingen uit het eind van de 19de en begin 20ste eeuw, zijn voor kunstliefhebbers een lust om te bekijken.  

En dan mogen natuurlijk niet de schitterende kunstcollecties die de stad rijk is worden overgeslagen; de kunst zowel in als ook rondom het Guggenheim Museum is fantastisch en hierbij zal uitgebreid tijdens deze reis worden stilgestaan. Maar ook een bezoek aan het "Museo de Bellas Artes de Bilbao" ("Museum voor Schone Kunsten van Bilbao") is een must voor elke kunstliefhebber. Hier wordt u getrakteerd op een voorname verzameling met schilderijen en sculpturen waarin grote bekende meesters vertegenwoordigd zijn.

En in de omgeving van Bilbao valt nog heel veel meer te ontdekken. Zo nemen wij u tijdens deze reis onder meer mee naar La Rioja, de wereldberoemde wijnstreek waar u verschillende wijnen aan de spreekwoordelijke 'bron' zult proeven. Ook een bezoek aan het indrukwekkende stadje Guernica staat op het programma en maakt de Bilbao-reis nog completer. Kortom, een reis die u niet mag missen! 

Guggenheim Museum Bilbao

Het 'Museo de Bellas Artes'

Wijnhuis in La Rioja, ontworpen door Frank GehryHet Guggenheim Museum Bilbao


Dit opmerkelijke staaltje moderne architectuur lokt jaarlijks grote aantallen kunstliefhebbers naar Bilbao en inspireert vele mensen waaronder de populaire schrijver Dan Brown. In zijn recent uitgekomen boek ‘De Oorsprong’ speelt het in het oogspringende en futuristische museumbouwwerk een belangrijke rol.
Voor het museum wordt u al ‘begroet’ door het kolossale beeld ‘The Puppy’ van Jeff Koons en wellicht wordt u een beetje gegrepen door de sculptuur van de enorme ‘Spin’ van Louise Bourgeois. Binnen in het gigantische museumgebouw is de overvloed van met name moderne kunst overweldigend; werken van bekende namen zoals Mark Rothko, Willem de Kooning, Salvador Dalí, Andy Warhol en Richard Serra.


"Zoals gebruikelijk was deze reis weer tot in de puntjes georganiseerd en met liefde, zorg en kennis van zaken samengesteld. Een beter beeld en sfeer van Bilbao en de streek is in zo’n korte tijd op een andere manier niet gemakkelijk te verkrijgen."

Tineke Gerrits, Den HaagSculptuur 'Puppy' van Jeff Koons

'De Spin' van Louise Bourgeois

'The Matter of Time' van Richard Serra in GuggenheimBilbao-effect

Toen het Museo Guggenheim Bilbao, zoals het officieel heet, in 1997 geopend werd, deed zich een enorme verandering in deze Noord-Spaanse stad voor. De plek werd opeens enorm aantrekkelijk voor velen en het nieuwe Guggenheim Museum zette Bilbao op de (kunst) kaart. Het zorgde voor banen voor de lokale bevolking, veel extra inkomsten, meer bezienswaardigheden en de stad werd veel aanlokkelijker. Dit fenomeen wordt tegenwoordig het Bilbao-effect genoemd en veel andere steden trachten door middel van een bijzonder bouwwerk net zo populair als Bilbao te worden.

Het Palacio Euskalduna is, naast het Guggenheim Museum, een van de belangrijkste hedendaagse architecturale bouwwerken in Spanje en is gebouwd door het architectenduo Federico Soliano en Dolores Palacios. Zij ontwierpen in de vorm van een schip een enorme conferentie- en een concerthal in Bilbao. En ook de architectuur van de wereldberoemde Spaanse architect Santiago Calatrava mag in deze kunststad niet ontbreken; hij is onder meer verantwoordelijk voor Zubizuri, een witte voetgangersbrug over de Nervión, die midden door de stad stroomt. De nieuwste terminal op de luchthaven van Bilbao is trouwens ook van Calatrava. Maar ook architecten als Norman Foster en Philippe Starck droegen hun steentje bij in het straatbeeld.

Museo de Bellas Artes de Bilbao ("Museum voor Schone Kunsten van Bilbao") is schitterend gelegen in het Parque Casilda Iturrizar. Het museum dat al meer dan honderd jaar bestaat wordt gerekend tot één van de belangrijkste musea van Spanje. Werken van El Greco, Francisco de Zurbarán, Athony van Dyck, Francisco Goya, Paul Cézanne en Paul Gauguin behoren tot de uitgebreide collectie. Natuurlijk staat ook dit museum op het programma van deze reis.

'Zubizuri-brug' van Calatrava

Zuilengalerij van Phillipe Starck

Het  'Museo de Bellas Artes' van BilbaoWijnervaringen in de beroemde Rioja-streek

Op de vierde dag van deze interessante reis maakt u kennis met  de landstreek La Rioja, die bekend staat als het oudste en bekendste wijngebied van Spanje. Na een schitterende rit door een fraai bergachtig langschap, gelegen ten zuiden van Bilbao, arriveert u in een regio die zover uw oog kan rijken vol staat met wijnranken. Uiteraard laten we u tijdens deze trip de heerlijke wijn die in La Rioja gemaakt wordt proeven. 

Het hoogtepunt van deze tour is de wijngaard 'Marques de Riscal', gelegen bij het pittoreske dorpje Elciego. Midden tussen de druivenstokken en wijnhuizen staat een werkelijk prachtig en sprookjesachtig gebouw, wederom ontworpen door niemand minder dan de Amerikaanse architect Frank Gehry. Alle kenmerken van de architectuur van Gehry komen terug in dit ontwerp, met zijn glooiende lijnen en de sculpturale gevels. Alleen al hierom is een bezoek aan deze wijnstreek meer dan de moeite waard! Uiteraard proeft u in La Rioja meerdere wijnen. Oordeel zelf!

Uitgestrekte wijngaarden La Rioja

Architectuur van Frank Gehry in de Rioja-streek

Het pittoreske dorpje Haro in de Rioja-streekGuernica, zeer indrukwekkend

In 1937 werd het Baskische stadje Guernica, tijdens de Spaanse burgeroorlog, meedogenloos gebombardeerd. Hierbij is een groot deel van de inwoners omgekomen en werd de Baskische bevolking in hun hart geraakt. Het was een ongekend ingrijpende gebeurtenis. Naar aanleiding van dit bombardement maakte Pablo Picasso korte tijd daarna het beroemde schilderij Guernica, dat sinds 1992 te zien is in het Museo Reine Sofia in Madrid.

In het stadje wordt u overal herinnerd aan de vrijheidsstrijd van de Basken en maakt u kennis met hun geschiedenis. Het is dan ook indrukwekkend om deze plek te bezoeken en meer te leren over Baskenland en haar bewoners. Zo ziet u er onder meer de eik voor het Baskische parlementsgebouw, waarbij de Baskische leiders tot de dag van vandaag hun eed afleggen. U stuit er op monumenten die zijn opgericht in herinnering aan de burgeroorlog en u bewondert er uiteraard een replica van het schilderij van Pablo Picasso.

De Eik van Guernica

Reproductie in Guernica van Picasso's schilderij

Centraal plein in Guernica
Het gevarieerde programma van de vijfdaagse kunstreis naar Bilbao & La Rioja

Wij bieden u tijdens deze reis een gevarieerd en interessant programma aan waarbij u een goed overzicht krijgt van al het fraais dat Bilbao en La Rioja u te bieden heeft.

 

Dag 1:

Aan het begin van de ochtend vliegt u rechtstreeks comfortabel met KLM naar Bilbao. Na aankomst start het programma met een fantastisch panorama over de stad vanaf een uitzichtpunt. Met een heuse Funiculare dalen we daarna af naar het centrum waar u al gelijk een aantal bezienswaardigheden zult tegenkomen en waar u kunt genieten van een typische Baskische lunch. 

Aan het einde van de middag heffen we het glas op al het moois dat u de aankomende dagen zult zien. 

 

Dag 2: 

Deze dag start met een uitgebreide rondleiding in en om het Guggenheim Museum, waarbij wordt stil gestaan bij de kunstcollectie, de sculpturen in de openbare ruimte en uiteraard bij de indrukwekkende architectuur. 

De middag staat in het teken van het historische centrum, het casco viejo. We dwalen door de smalle straatjes en staan stil op bijzondere plekken. Hier is Bilbao ontstaan. 

 

Dag 3: 

Vandaag is het de beurt aan het schitterende Museo de Bellas Artes. Werken van El Greco, Francisco de Zurbarán, Athony van Dyck, Francisco Goya, Paul Cézanne en Paul Gauguin behoren tot de uitgebreide collectie. De middag is ter vrije besteding.

 

Dag 4: 

Deze ochtend vertrekken we naar de nabijgelegen wijnstreek La Rioja. We maken een koffiestop in het dorpje Haro, waarna we worden ontvangen in een authentieke bodega die al generaties door dezelfde familie wordt gerund.  Met veel passie vertellen ze over hun kleinschalige manier van wijnproduceren. 

In de middag bekijken we de unieke architectuur van een wijnhuis dat ontworpen is door Santiago Calatrava en krijgen we een uitgebreide rondleiding door bodega ‘Marques de Riscal’, ontworpen door Frank Gehry.  U overnacht in een prachtig hotel in de Rioja. 

 

Dag 5:

Deze laatste ochtend bezoeken we het Baskische stadje Guernica. 

Aan het einde van de middag vliegt u weer terug naar Amsterdam. 

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Foto-impressie van Bilbao:

Foto-impressie van La Rioja: