'Bijzonder Bilbao & La Rioja'

Vijfdaagse kunst-, wijn- en cultuurreis

met verblijf in luxe 5-sterren Grand Hotel Domine, gelegen naast het Guggenheim Museum!

Vliegreis van donderdag 30 april tot en met maandag 4 mei 2020

Vliegreis van donderdag 14 tot en met maandag 18 mei 2020Bilbao is een stad die echt tot de verbeelding spreekt en die u zeker een keer in uw leven bezocht moet hebben! De meeste mensen denken tegenwoordig als ze de naam van de Baskische hoofdstad horen direct aan het wereldberoemde Guggenheim Museum aldaar, dat vanwege zijn opvallende en markante gebouw buitengewoon gezichtsbepalend is. Maar de stad heeft meer te bieden.

Kunststad Bilbao smaakt naar meer!

De bekende Canadese architect Frank Gehry heeft in de jaren ’90 een enorm museum voor Bilbao ontworpen dat onder andere opvalt door zijn verwrongen muurvlakken bedekt met glimmende schubvormige titanium platen. Echter Bilbao heeft ook een rijke geschiedenis die zijn sporen in de prachtige historische architectuur verspreid over de stad heeft nagelaten. Wist u trouwens dat Bilbao aan één van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella ligt? Dit zorgde ervoor dat de stad ook een belangrijke religieuze betekenis heeft en de Santiagokathedraal in Bilbao is daar het beste voorbeeld van.

Historisch Bilbao

Guggenheim Museum Bilbao

De SantiagokathedraalBilbao, stad van oud en nieuw!

Ondanks dat Bilbao in de afgelopen decennia een enorme facelift heeft ondergaan en talrijke opmerkelijke moderne gebouwen in de stad zijn verrezen, is er genoeg van het verleden te vinden. Zoals het oude centrum van de stad, bekend onder de naam ‘Casco Viejo’ , dat nog geheel in takt en zelfs grotendeels prachtig gerestaureerd is. In dit deel van de Bilbao vindt u een doolhof van smalle pittoreske straatjes en het middelpunt van deze oude wijk vormen de 'Siete Calle' oftewel ‘de zeven straten’ waar het goed toeven is en waar u de befaamde 'Pinxos' (tapas met een stokje) kunt proeven.

Niet ver hier vandaan ligt op een heuvel de Basílica de Begoña, dit is een 16e eeuwse pelgrimskerk en vanaf de plek waar deze kerk staat hebt u een mooi uitzicht over de stad.  

Overheerlijke 'Pinxtos'

De straatjes van 'Casco Viejo'

Basílica de BegoñaHet Guggenheim Museum BilbaoDit opmerkelijke staaltje moderne architectuur lokt jaarlijks duizenden kunstliefhebbers naar Bilbao en inspireert vele mensen waaronder de populaire schrijver Dan Brown. In zijn recent uitgekomen boek ‘De Oorsprong’ speelt het in het oogspringende en futuristische museumbouwwerk een belangrijke rol.
Voor het museum wordt u al ‘begroet’ door het kolossale beeld ‘The Puppy’ van Jeff Koons en wellicht wordt u een beetje gegrepen door de sculptuur van de enorme ‘Spin’ van Louise Bourgeois. Binnen in het gigantische museumgebouw is de overvloed van met name moderne kunst overweldigend; werken van bekende namen zoals Mark Rothko, Willem de Kooning, Salvador Dalí, Andy Warhol en Richard Serra.

"Zoals gebruikelijk was deze reis weer tot in de puntjes georganiseerd en met liefde, zorg en kennis van zaken samengesteld. Een beter beeld en sfeer van stad en streek is in zo’n korte tijd op een andere manier niet gemakkelijk

te verkrijgen."

Tineke Gerrits, Den HaagSculptuur 'Puppy' van Jeff Koons

'De Spin' van Louise Bourgeois

Interieur Guggenheim MuseumBilbao-effect

Toen het Museo Guggenheim Bilbao, zoals het officieel heet, in 1997 geopend werd, deed zich een enorme verandering in deze Noord-Spaanse stad voor. De plek werd opeens enorm aantrekkelijk voor velen en het nieuwe Guggenheim Museum zette Bilbao op de (kunst) kaart. Het zorgde voor banen voor de lokale bevolking, veel extra inkomsten, meer bezienswaardigheden en de stad werd veel aanlokkelijker. Dit fenomeen wordt tegenwoordig het Bilbao-effect genoemd en veel andere steden trachten door middel van een bijzonder bouwwerk net zo populair als Bilbao te worden.

Bilbao heeft een groot cultureel aanbod

Het Palacio Euskalduna is, naast het Guggenheim Museum, een van de belangrijkste hedendaagse architecturale bouwwerken in Spanje en is gebouwd door het architectenduo Federico Soliano en Dolores Palacios. Zij ontwierpen in de vorm van een schip een enorme conferentie- en een concerthal in Bilbao. En ook de architectuur van de wereldberoemde Spaanse architect Santiago Calatrava mag in deze kunststad niet ontbreken; hij is onder meer verantwoordelijk voor Zubizuri, een witte voetgangersbrug over de Nervión, die midden door de stad stroomt. De nieuwste terminal op de luchthaven van Bilbao is trouwens ook van Calatrava. Maar ook architecten als Norman Foster en Philippe Starck droegen hun steentje bij in het straatbeeld.

Museo de Bellas Artes de Bilbao ("Museum voor Schone Kunsten van Bilbao") is schitterend gelegen in het Parque Casilda Iturrizar. Het museum dat al meer dan honderd jaar bestaat wordt gerekend tot één van de belangrijkste musea van Spanje. Werken van El Greco, Francisco de Zurbarán, Athony van Dyck, Francisco Goya, Paul Cézanne en Paul Gauguin behoren tot de uitgebreide collectie. Natuurlijk staat ook dit museum op het programma van deze reis.

Luchthavenontwerp van Calatrava

Zuilengalerij van Phillipe Starck

El Greco in 'Museo de Bellas Artes'Wijnervaringen in de beroemde Rioja-streek

Op de vierde dag van deze interessante reis maakt u kennis met  de landstreek La Rioja, die bekend staat als het oudste en bekendste wijngebied van Spanje. Na een schitterende rit door een fraai bergachtig langschap, gelegen ten zuiden van Bilbao, arriveert u in een regio die zover uw oog kan rijken vol staat met wijnranken. Uiteraard laten we u tijdens deze trip de heerlijke wijn die in La Rioja gemaakt wordt proeven. 

Het hoogtepunt van deze tour is de wijngaard 'Marques de Riscal', gelegen bij het pittoreske dorpje Elciego. Midden tussen de druivenstokken en wijnhuizen staat een werkelijk prachtig en sprookjesachtig gebouw, wederom ontworpen door niemand minder dan de Amerikaanse architect Frank Gehry. Alle kenmerken van de architectuur van Gehry komen terug in dit ontwerp, met zijn glooiende lijnen en de sculpturale gevels. Alleen al hierom is een bezoek aan deze wijnstreek meer dan de moeite waard! Uiteraard proeft u in La Rioja meerdere wijnen. Oordeel zelf!

Uitgestrekte wijgaarden La Rioja

Frank Gehry in de Rioja-streek

Pittoreske dorpjes in Rioja-streekGuernica, zeer indrukwekkend

In 1937 werd het Baskische stadje Guernica, tijdens de Spaanse burgeroorlog, meedogenloos gebombardeerd. Hierbij is een groot deel van de inwoners omgekomen en werd de Baskische bevolking in hun hart geraakt. Het was een ongekend ingrijpende gebeurtenis. Naar aanleiding van dit bombardement maakte Pablo Picasso korte tijd daarna het beroemde schilderij Guernica, dat sinds 1992 te zien is in het Museo Reine Sofia in Madrid.

In het stadje wordt u overal herinnerd aan de vrijheidsstrijd van de Basken en maakt u kennis met hun geschiedenis. Het is dan ook indrukwekkend om deze plek te bezoeken en meer te leren over Baskenland en haar bewoners. Zo ziet u er onder meer de eik voor het Baskische parlementsgebouw, waar de Baskische leiders tot de dag van vandaag hun eed afleggen. U stuit er op monumenten die zijn opgericht in herinnering aan de bloedige burgeroorlog en u bewondert er uiteraard een replica van het schilderij van Pablo Picasso.

De Eik van Guernica

Reproductie in Guernica van Picasso's schilderij

Centraal plein in Guernica
Foto-impressie van Bilbao & La Rioja: