'Parijs als Kunststad'

Vierdaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxueuze 4-sterren Pullman Hotel Bercy

Treinreis van donderdag 3 tot en met zondag 6 september 2020"Als ik over de schitterende stad Parijs begin dan verval ik eigenlijk al bijna automatisch in superlatieven. Eigenlijk is deze plek op allerlei manieren bijzonder en uniek. Natuurlijk draait het bij mijn bezoeken aan allerlei steden voor een groot deel om de kunst en cultuur, die in Parijs in overvloed aanwezig is en die bij deze reis ook heel veel aandacht krijgt.


25 jaar geleden was mijn allereerste reis die ik organiseerde ook naar de hoofdstad van Frankrijk. Deze speciale reis had ik ‘Parijs als Kunststad’ genoemd en tegelijkertijd was de naam van mijn organisatie ‘KUNSTSTAD’ geboren.

Een kwart eeuw later is het tijd om weer eens met een groep enthousiaste kunst- en reisliefhebbers af te reizen naar Parijs en te genieten van alle mooie dingen die de Lichtstad te bieden heeft."

Marcel Verhoeven, oprichter KUNSTSTAD


Welkom in Parijs!

Met de supersnelle trein Thalys rijdt u ‘vliegensvlug’ naar Parijs, waar u enkele uurtjes later al door ons op het centraal gelegen treinstation ‘Gare du Nord’ ontvangen wordt. Vanuit daar stapt u in de comfortabele touringcar waar u direct eigenlijk al meegenomen wordt voor een bustour door de stad. U passeert allerlei hoogtepunten uit de bouwkunstgeschiedenis waaronder de imposante Notre Dame op Ile de la Cité, het Pantheon, hoogtepunt uit de Classicistische bouwkunst en nog veel meer andere bijzondere architectuur. Uiteindelijk arriveert u in de bekende wijk Bercy, alwaar ons uitstekende vier sterren hotel is gelegen.

Nadat u zich geïnstalleerd heeft op de kamer vervolgen we het middagprogramma en wandelen we door Bercy, gelegen aan de Seine en alleen dat is al sfeerverhogend. Daarnaast lopen we langs de voormalige historische wijnpakhuizen die geheel in tact zijn gebleven echter tegenwoordige chique en trendy restaurants huisvesten. Ook het park van Bercy en het nabijgelegen sportpaleis zijn meer dan de moeite waard. En vanuit daar kun je aan de overzijde van de Seine de Bibliothèque nationale de France zien liggen, dat tot één van de Grand Traveaux van de President Mitterand behoort.

'De kantwerkster', Vermeer, Het Louvre

'Impression, soleil levant', Monet , Musée Marmottan

'Sint Bavo kathedraal', Saenredam, Fondation CustodiaImpressionisme in kunststad Parijs

Als kunstliefhebber zult u waarschijnlijk ook een groot liefhebber van de impressionistische kunst zijn. Deze bekende kunststroming die bloeide in de laatste decennia van de negentiende eeuw had zijn zetel in Parijs. Talrijke kunstenaars zoals Manet, Monet, Renoir, Degas, Toulouse Lautrec en vele andere bekende namen maakten in die tijd furore. Het museum wat wij in dit kader op het programma hebben staan is het indrukwekkende Musée Marmottan. Vele Parijsgangers hebben dit museum nog nooit bezocht terwijl het toch één van de belangrijkste musea voor de impressionistische kunst is. Onder de indrukwekkende collectie impressionistische schilderijen bevindt zich het beroemde werk van Claude Monet getiteld ‘Impression, soleil levant'. Wist u dat dit schilderij uiteindelijk de naam aan deze vermaarde kunstbeweging heeft gegeven?

Voor mensen die nog niet helemaal overtuigd zijn hoe bijzonder Musée Marmottan is noem ik nog wat andere beroemde kunstenaars die hier vertegenwoordigd zijn, zoals Eugène Boudin, Johan Barthold Jongkind, Camille Corot, Gustave Caillebotte, Berthe Morisot, Camille Pissarro, Alfred Sisley, Paul Gauguin, Paul Signac en nog vele anderen.

Kortom een bezoek aan dit museum is één van de hoogtepunten van deze Parijsreis. 

Een Nederlandse kunstcollectie in Parijs

Niet alleen voor Franse kunst moet u in de Franse hoofdstad zijn maar ook voor historische Nederlandse kunst is Parijs de plek bij uitstek. De belangrijke kunstverzamelaar Frits Lugt bouwde vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw een indrukwekkende kunstcollectie op en zijn imposante verzameling is tegenwoordig gehuisvest in een fraai stadspaleis in Parijs met de naam Fondation Custodia. Als u hier tijdens deze reis met ons binnenwandelt en rondgeleid wordt door de directeur van de Fondation dan hebt u het gevoel van thuiskomen, want tussen al de zestiende- en zeventiende-eeuwse Hollandse en Vlaamse meesters waant u zich echt even terug in de tijd van onze vaderlandse geschiedenis. Beleef het zelf!

Het beroemde Picassomuseum

Centre Pompidou, tempel voor moderne kunst

Fondation Louis Vuitton van architect Frank GehryPicasso en Parijs, onlosmakelijk met elkaar verbonden

Midden in de historische Parijse wijk De Marrais staat het Hôtel Salé waar al tientallen jaren het beroemde Picassomuseum in gehuisvest is. Dit historische stadspaleis met zijn fraaie collectie was sowieso altijd al een bezoek waard, echter recent is het museumgebouw gerenoveerd en uitgebreid. Nu kan dit Picassomuseum met recht zeggen dat het de grootste én ook belangrijkst collectie ter wereld van werken van Picasso bezit. Daarnaast kunnen we hier ook een groot deel van Picasso’s privé verzameling zien van kunstenaars met wie hij een speciale band had. 

Zo zijn er werken te bewonderen van Chardin, Courbet, Renoir, Cézanne  Braque, Matisse en Derain, die ooit allemaal bij Picasso thuis aan de wand hingen.

Het Louvre, een must in Parijs!

Een reis naar Parijs waarbij kunst en cultuur centraal staan is natuurlijk pas compleet als het wereldberoemde museum Het Louvre op het programma staat en dat is bij onze speciale Parijsreis het geval. We zullen tijdens ons bezoek een aantal hoogtepunten uit deze fantastische collectie eruit lichten en aan ons ‘kennersoog’ bloot stellen. Het is heerlijk om in deze prachtige omgeving rond te lopen; natuurlijk passeren we de Mona Lisa, de Venus van Milo en de Nike van Samotrace, maar veel leuker is het om juist stil te staan bij unieke schilderijen waar de enorme meute bezoekers aan voorbij loopt.

Centre Pompidou, het museum voor moderne kunst!

Wie kent het in het oogspringende gebouw van de architecten Renzo Piano en Richard Rogers nou niet? Miljoenen toeristen, wellicht ook u, zijn met de roltrappen die zich aan de buitenzijde van dit opzienbarende gebouw bevinden ooit naar boven gegaan. Misschien hebt u ook wel genoten van het spectaculaire uitzicht over Parijs toen u na de roltraprit bovenop het gebouw stond. Maar wist u eigenlijk dat zich in het Centre Pompidou een belangrijke moderne kunstcollectie bevindt? Wij gaan met elkaar hier een aantal topstukken bekijken waaronder sculpturen van Jean Dubufet en Yves Klein. Ook wandelen we langs schilderijen van Georges Braque, Pablo Picasso, Sonia en Robert Delaunay, Fernand Léger, Vassily Kandinsky en Alberto Giacometti.

Het Centre Pompidou mag u niet overslaan tijdens uw Parijsbezoek en dat doen we dus ook niet!

Nog meer bezienswaardigheden

Tijdens onze stadstour komen we langs een aantal bijzonder hoogtepunten waar we ook enige keren zullen stoppen om deze te bewonderen. Bijvoorbeeld bij het nieuwe gebouw van het museum van Fondation Louis Vuitton dat door niemand minder is ontworpen dan de Amerikaanse architect Frank Gehry en in 2014 is geopend. Alleen de buitenkant van het gebouw is al zeer spectaculair.

In 2016 heropende het Forum des Halles. De moderne gebouwen die hier ooit waren neergezet nadat de oude Hallen waren afgebroken voldeden na een paar decennia ook niet meer en het hele gebied heeft een hele ‘make over’ heeft gekregen. Zeer interessant, vooral voor architectuurliefhebbers, om met ons hier rond te lopen en uw eigen mening te vormen over het resultaat.

Foto links: de nieuwe Hallen in Parijs 
Foto-impressie van Parijs: