'KUNST IN het DUITSE NEDERRIJN-gebied'

het prachtige SCHLOSS MOYLAND, Archeologisch park Xanten en de historische stad Kleef

Tweedaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxueuze 4-sterren Rilano Hotel

Busreis van zaterdag 8 tot en met zondag 9 juni 2019Per luxe touringcar gaat u in twee dagen op ontdekkingstocht door het prachtige gebied van de Duitse Nederrijn waar u verschillende (kunst)historische hoogtepunten zult ontdekken! Vlot en comfortabel rijden wij op de eerste dag naar de historische Duitse stad Kleef, die niet ver van de Nederlandse grens is gelegen. We starten daar met een bezoek aan het toonaangevende 'Museum Kurhaus Kleve' dat zowel interessant is voor de liefhebbers van oude als moderne kunst. Na de lunch maken we onder leiding van een gids een stadswandeling door Kleef en bewonderen onder andere de Schwanenburg en Museum Haus Koekoek. De volgende dag maken we een prachtige bustocht door Duitsland en duiken we bijna 2000 jaar de geschiedenis in tijdens ons bezoek aan het Archeologische Themapark in Xanten. We sluiten de tweedaagse trip af met een uitgebreid bezoek aan 'Schloss Moyland'. In dit schitterende kasteel, dat alleen als gebouw al een bezoek waard is, maakt u kennis met een interessante kunstcollectie.

Oude Kunst in het 'Museum Kurhaus Kleve'

De Romeinse Arena in het Themapark Xanten

De schitterende bouwkunst van Schloss MoylandMuseum Kurhaus Kleef

Het Museum Kurhaus in de Duitse grensstad Kleef is genoemd naar de oorspronkelijke functie van het gebouw dat in de 18de en 19de eeuw gebruikt werd als kuurhotel voor vermogende Europeanen als zij het kuuroord Bad Cleve bezochten. Aan het begin van de 20ste eeuw droogde de geneeskrachtige bron op en raakte het ooit zo sjieke Kurhaus in verval. Tussen 1957 en 1964 had de bekende kunstenaar Joseph Beuys in een deel van het imposante gebouw zijn atelier en dit feit geeft het museum tegenwoordig een extra lading. In de jaren '90 begon men met de renovatie van het voormalige Kurhaus en in 1997 werd het als museum voor hedendaagse kunst heropend. Naast een interessante collectie van de klassieke moderne beeldhouwer Ewald Mataré en talrijke werken van de reeds genoemde Joseph Beuys, beschikt het museum ook nog over interessante oude kunstwerken zoals mooie middeleeuwse gotische houten beelden, schilderijen van Lucas Cranach en Govaert Flinck.

U zult in het Kurhaus exclusief ontvangen worden door directeur Prof. Harald Kunde. Hij zal u hartelijk welkom heten en een boeiende introductie geven over het museum. 

Museum Kurhaus Kleve

Collectie oude kunst in Kurhaus Kleve

Prof. Harald Kunde, directeur van Kurhaus KleveHistorische centrum van Kleef met het Museum Haus Koekkoek

Niet ver van de Nederlandse grens ligt de historische Duitse stad Kleef en deze locatie is zeer de moeite waard om eens te bezoeken. Het oude centrum van de stad is gelegen op een heuvel, dit is oorspronkelijk  een oude stuwwal uit de laatste IJstijd. De naam van de stad is waarschijnlijk te herleiden van het oud-Nederlandse woord clef of clif (klif) en op dit hoogste punt van de stad bouwde men in de 11de eeuw een burcht. In de loop van de tijd is deze hooggelegen fortificatie verschillende keren verbouwd en in de 17de eeuw werd het uiteindelijk een barok slot dat men vanaf de 19de eeuw Schwanenburg ging noemen. Onze stadhouder Johan Maurits van Nassau (1604-1679) werd in de 17de eeuw gouverneur van het Hertogdom Kleef en vatte het plan om van zijn residentiestad een weergaloos landschapspark te maken. Hij vroeg Jacob van Campen, die voor hem in Den Haag het Mauritshuis had ontworpen en in Amsterdam het stadhuis (thans paleis) had gebouwd, om in Kleef siertuinen met lange lanen als zichtassen te maken. De stad bood vanaf die tijd prachtige vergezichten en panorama's dat er voor zorgde dat in 1834 de Nederlandse landschapschilder Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) naar Kleef verhuisde om hier inspiratie voor zijn talrijke schilderijen op te doen. Zijn woonhuis en atelier in klassieke stijl,  bestaande uit drie verdiepingen, is bewaard en heeft zelfs wonderwel ongeschonden de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog doorstaan. Het huisvest tegenwoordig het Koekkoekshuis, een museum dat geheel aan deze belangrijke Nederlandse schilder is gewijd en natuurlijk niet tijdens een bezoek aan Kleef mag worden overgeslagen.

Museum 'Haus Koekkoek' in het centrum van Kleef

Het interieur van Museum 'Haus Koekkoek'

'Rijnlandschap bij naderend onweer' (1856), KoekkoekHet Archeologisch Park Xanten

Dit archeologische park ten noorden van de stad Xanten bestaat uit originele resten en deel gereconstrueerde gebouwen van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana. In dit immense openluchtmuseum krijgt u een goed beeld van hoe een Romeinse stad aan de noordgrens van het Romeinse Rijk eruit heeft gezien. U wandelt langs de Romeinse vestingmuur om vervolgens via een indrukwekkende stadspoort op het gigantische expositieterrein onder meer een Romeinse tempel te zien, op de tribunes van het amfitheater te zitten en de originele delen van de Romeinse thermen te bestuderen. De Romeinse stad werd 98 na Christus gesticht en Keizer Trajanus gaf vanaf dat moment de inwoners van de Colonia Ulpia Traiana Romeinse burgerrechten, tevens was hij de naamgever van deze belangrijke plaats in het Romeinse Rijk. Tijdens ons bezoek aan dit themapark krijgt men een goed beeld van hoe onze verre voorvaderen in de tijd van de Romeinse beschaving geleefd moeten hebben en even waant u zich een echte Romein!  

De  'Hafentempel' van Colonia Ulpia Traiana

Het immense Romeinse amfitheater in Xanten

Het standbeeld van de Keizer TrajanusHet prachtige Schloss Moyland

De geschiedenis van het imposante Slot Moyland gaat terug tot de 14de eeuw. Het is in de opvolgende eeuwen bewoond geweest door verschillende adellijke families. Koning Frederik de Grote ontmoette hier voor het eerst de Franse filosoof Voltaire en tijdens ons bezoek zult u begrijpen waarom deze bijzondere plek voor deze ontmoeting een uitstekende ambiance had. Vanaf de 18de eeuw was het kasteel in handen van het in oorsprong Nederlandse adellijke geslacht Van Steengracht en één van de laatste telgen van deze familie besloot om samen met de ondernemers Gebroeders Van der Grinten van Schoss Moyland een museum te maken, dat  na een grondige restauratie in 1997 zijn poorten opende. Naast een schitterende beeldentuin en een verzameling interessante oude kunst is met de name het kunstarchief van de beroemde kunstenaar Joseph Beuys een echte must voor elke kunstliefhebber om eens goed te bekijken. Beuys zette met zijn spraakmakende kunstwerken van vet en vilt Duitsland na de Tweede Wereldoorlog weer op de kunsthistorische kaart en talrijke van zijn objecten zijn in Schloss Moyland te bewonderen. In combinatie met authentieke foto's maakt dit het beeld van Beuys op deze plek geheel compleet.

Marcel in de schitterende tuin van Schloss Moyland met op de achtergrond het schilderachtige kasteel

Een opvallend werk van de kunstenaar Joseph Beuys in de gewelven van het Schloss Moyland

In de slotgracht maak je al kennis met moderne kunst die je direct aan het denken zet!Trefpunt in het centraal gelegen Breukelen

Van der Valk Hotel Breukelen

Stationsweg 91

3621 LK Breukelen

Voor uw comfort en gemak verwelkomen wij u graag vanaf 09.00 uur in het centraal gelegen Van der Valk Hotel Breukelen. Nadat u daar in alle rust genoten hebt van een heerlijk kopje koffie met een lekker gebakje vertrekken we per luxe touringcar richting Duitsland. 

Het Van der Valk Hotel is uitstekend te bereiken. Mocht u met de auto komen dan kunt u gratis uw auto parkeren op het (bewaakte) parkeerterrein van het hotel. U ontvangt van ons aan het einde van de reis (kosteloos) een uitrijkaartje.

Komt u liever met de trein naar ons opstappunt? Het ns-treinstation van Breukelen is letterlijk naast het hotel gelegen en dus slechts enkele tientallen meters van de hotellobby verwijderd.

Mocht u trouwens helemaal uitgerust aan deze tweedaagse reis willen beginnen dan is het vanzelfsprekend mogelijk om in het Van der Valk Hotel in Breukelen te blijven overnachten.

Informatie over deze 2-daagse kunstreis

Zaterdag 8 t/m zondag 9 juni 2019

Standaardprijs: € 319,- p.p.

Amici-tarief: € 299,- p.p.

Toeslag kamer voor eenpersoonsgebruik: € 42,00

Inclusief

  • kunsthistorische begeleiding
  • vervoer per luxe touringcar
  • koffie/thee met gebak in Breukelen
  • overnachting in een luxe 4-sterrenhotel in Kleef, inclusief uitgebreid ontbijtbuffet
  • entreegelden van de bezienswaardigheden die op het programma staan
  • informatiemateriaal

  • administratiekosten

Exclusief

  • persoonlijke uitgaven
  • reis- en/of annuleringsverzekering