'Venetië & De Biënnale'

Vierdaagse kunst- en cultuurreis

met verblijf in luxueuze 5-sterren Hilton Hotel

Vliegreis van woensdag 13 tot en met zaterdag 16 november 2019Venetië is een kunststad bij uitstek en dit jaar nog meer, waardoor u geniet van een overvloed aan kunst! Dat varieert van zeer oud tot modern werk, waarbij tijdens de 2-jaarlijkse Biënnale de hedendaagse kunst de speciale aandacht krijgt. Dus voor de kunstliefhebbers is kunststad Venetië in 2019 weer een waarachtig cultureel walhalla.

Lees waarnaartoe wij u allemaal meenemen tijdens deze kunstreis naar Venetië en De Biënnale.

De Biënnale, kunstmanifestatie in Venetië

Voor de 58ste keer wordt in Venetië de beroemde kunstmanifestatie De Biënnale gehouden. In diverse paviljoens kunt u op het speciale Biënnale-terrein hedendaagse kunst uit de hele wereld bewonderen. Uiteraard doet Nederland ook mee. Dit jaar zijn kunstenaars Remy Jungerman (1959) en Iris Kensmil (1970) door het Mondriaan Fonds als vertegenwoordigers van Nederland geselecteerd om in het paviljoen, dat ontworpen werd door Gerrit Rietveld, tentoon te stellen. Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag) is deze keer de curator van het paviljoen. 

Biënnale 2019, Iris Kensmil in het Nederlands Paviljoen

Biënnale 2019, San Giorgio Maggiore, van Sean Scully

Biënnale 2019, Martin Puryear, Amerikaans paviljoenKlassiek-modern in het Guggenheim Museum

Gaat uw hart sneller kloppen bij klassiek-moderne kunst, dan bent u in een kunststad als Venetië op de juiste plek. Met veel plezier nemen wij u mee naar onder meer het Peggy Guggenheim Museum. De collectie van de Amerikaanse verzamelaarster Peggy Guggenheim is ondergebracht in het Palazzo Vernier dei Leoni, schitterend gelegen naast het Canal Grande. Werken van Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Max Ernst en andere klassiek moderne meesters krijgt u hier te zien. 

Dogenpaleis en andere hoogtepunten

Tijdens deze kunstreis naar Venetië bezoekt u uiteraard het beroemde San Marcoplein, dat vlakbij ons gelegen is.

Naast het San Marcoplein ligt het opzienbarende Dogenpaleis, dat ooit de residentie van de leiders van Venetië, bekend als de Dogen, was. In de hoogtijdagen heersten zij over de Adriatische Zee en delen van de Middellandse Zee. 

Werd je als misdadiger in dit Dogenpaleis veroordeeld, dan liep je via een brug, genaamd De Brug der Zuchten, vanuit het paleis naar de gevangenis aan de overkant. De naam van deze brug refereert aan het zuchten van de gevangen op weg naar hun bestemming. Onder hen waren de vrouwenversierder Casanova en de wetenschapper Galileo Galilei.

Schitterend werk van Calder in Guggenheim museum

Palazzi in Venetië

Brug der ZuchtenGallerie dell'Accademia en meer musea

Wandelend door pittoreske straatjes en over de ontelbare bruggetjes in kunststad Venetië komt u steeds weer interessante bezienswaardigheden tegen, van indrukwekkende kerken tot imposante woonhuizen en talrijke musea.

Een van de belangrijkste is wellicht de Gallerie dell'Accademia met zalen gevuld met Venetiaanse kunst uit diverse periodes, zoals de Byzantijnen, de Renaissance en de Barok. Een belangrijk werk dat u hier vindt, is ‘Het Onweer’ van Giorgione, dat nadere bestudering waard is. Ook Giorgiones beroemde leerling Titiaan is hier vertegenwoordigd. Daarnaast treft u werken van onder meer Bellini, Tintoretto, Veronese en Vasari.

Gallerie dell'Accademia

Rialtobrug

Biënnale 2017Dagprogramma

Het afwisselende programma ziet er als volgt uit:

 

Dag 1: ‘s Ochtends vliegt u rechtstreeks met KLM naar de Lagunestad. Met een privéboot wordt u opgehaald, waarna u uw intrek neemt in het indrukwekkende 5-sterren Bauer Palazzo Hotel. Dit hotel is een uitstekende basis om de eerste middag te beginnen met een cultureel programma en kennis te maken met een aantal van de hoogtepunten van Venetië, zoals het San Marcoplein en de Rialtobrug.

 

Dag 2: De 2e dag staat in het teken van De Biënnale. We maken een selectie uit de ruim 40 paviljoens in de Giardini, waarbij we uiteraard het Nederlandse paviljoen aan doen.

In de middag bezoekt u een aantal van de negentig verschillende locaties van de Biënnale die verspreid zijn door de stad. Een interessante en verrassende ontdekkingstocht. 

 

Dag 3: Vandaag staat het Arsenaal op het programma. De locatie is de voormalige scheepswerf en munitiedepot van Venetië. Nu is het omgetoverd tot een van de prachtige plekken waar De Biënnale plaatsvindt. 

De middag heeft geen programma en vult u naar eigen wens in. 

Dag 4: De Venetiaanse schilderkunst staat deze ochtend eerst centraal. U krijgt een rondleiding in de Galleria dell’Accademia, waar u de ontwikkeling van de Venetiaanse schilderkunst volgt aan de hand van werken van o.a. Gentile en Giovanni Bellini, Carpaccio, Giorgione, Titiaan, Tintoretto, Veronese en Tiepolo.

Het Peggy Guggenheim Museum mag natuurlijk niet op het programma ontbreken tijdens uw bezoek aan kunststad Venetië. De collectie omvat bijzondere werken van Picasso, Matisse, Miro, Max Ernst en andere klassiek moderne meesters.

 

Aan het einde van de middag wordt u naar de luchthaven van Venetië gebracht voor de rechtstreekse KLM vlucht terug naar Amsterdam.  

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Deze expert neemt u mee langs de paviljoens en locaties van de Biënnale!

Niels Beugeling (1965) is kunstenaar en tentoonstellingsmaker. Als directeur en tevens conservator van het Persmuseum in Amsterdam (2003-2017) organiseerde hij meer dan honderd exposities over journalistiek, tekenkunst en fotografie. 

Sinds 2018 is hij als gastconservator werkzaam in Museum Het Valkhof in Nijmegen en werkt hij als conservator in het Stedelijk Museum Zutphen

Daarnaast is hij programmeur bij Kulturkapellen, ruimte voor hedendaagse kunst en cultuur in Berlijn. Deze Kunstverein organiseert de afgelopen vijf jaar exposities en concerten in een bijzonder pand vlakbij Alexanderplatz. 

Niels is een inspirerend verteller en kenner op het gebied van internationale hedendaagse kunst. Hij heeft een voorliefde voor de Biënnale van Venetië: al sinds de vroege jaren negentig is hij vaste bezoeker van deze tweejaarlijkse toonaangevende kunstmanifestatie.