'Reis naar Hamburg, Bremen & Worpswede'

Vijfdaagse kunst- en belevingsreis per luxe touringcar van 4 t/m 8 juli 2018Hanze- en kunststad Hamburg

Twee belangrijke steden in Duitsland staan tijdens deze reis centraal, namelijk Hamburg en Bremen. Deze plaatsen hebben een zeer boeiende geschiedenis en zijn bekend onder meer vanwege hun rijke Hanzeverleden. 


Uit de beginperiode van de historie van Hamburg stammen allerlei imposante kerken waarvan onder ander de St.-Petri-Kirche, de Sankt Michaeliskirche, de Sankt Jacobi en de voormalige Sankt Nikolaikirche in de Altstadt, met zijn in het oog springende hoge toren. Opvallend voor deze historische gebouwen is het gebruik van baksteen dat echt kenmerkend is voor de Hamburgse bouwkunst. Je ziet dit ook fraai terugkomen bij het markante Chilehaus dat in de jaren ’20 van de twintigste eeuw is gebouwd en dat een deel van het straatbeeld in het centrum domineert. Ook voor de fans van moderne bouwkunst is een bezoek aan Hamburg een must. Zo is het nieuwe concerthuis, genaamd de Elbphilharmonie, van het gerenommeerde architectenbureau Herzog & de Meuron echt opzienbarend en een eye-catcher aan de haven van Hamburg. Tijdens een bezoek aan het gebouw kunt u uw eigen mening vormen. Talrijke voormalige pakhuizen in de haven zijn trouwens getransformeerd tot hippe winkels, galeries of restaurants. Tegenwoordig is de Speicherstadt, zoals een deel van het havengebied heet, dan ook één van de populairste wijken van Hamburg.

Das Chilehaus

Die Elbphilharmonie

'Speicherstadt' in HamburgKunstschatten in Hamburg, een kunstreis waard

Op het gebied van beeldende kunst is Hamburg ook een belangrijke plek om te bezoeken. Schitterende schilderijen zijn te zien in de Hamburger Kunsthalle. Dit is een museum met een vaste collectie en tegelijkertijd een kunsthal, waar tijdelijke exposities plaatsvinden. Het wereldberoemde schilderij “Der Wanderer über dem Nebelmeer” van de schilder Caspar David Friedrich is hier één van de topstukken. Maar er is natuurlijk nog veel meer in dit museum te zien; van middeleeuwse beeldhouwkunst tot (klassiek) moderne werken van fameuze kunstenaars als Lieberman, Corinth, Munch, Nolde, Kirchner en Beckman. De Hamburger Kunsthalle heeft ook een nieuwe aanbouw en dat huisvest de Galerie der Gegenwart met onder andere kunstwerken van Warhol, Richter, Baselitz, Polke en Beuys. Kortom, voor kunstliefhebbers een genot om hier rond te lopen.

'Wanderer über dem Nebelmeer'

Kirchner in de Kunsthalle

Kunsthal en Galerie der GegenwartBremen en zijn culturele hoogtepunten

De Hanzenstad Bremen heeft ook veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Wellicht schiet als eerste het sprookje van de ‘Bremer Stadtmusikanten’ u te binnen en daar gaat men in Bremen ook prat op want midden in het stadscentrum vindt u dan ook een levensgroot sculptuur met de op elkaar staande dieren uit het beroemde kinderverhaal. Echter Bremen heeft meer. Zo moet u onder meer naar de Bremer Kunsthalle om daar de indrukwekkende kunstcollectie te gaan bewonderen. En in deze prachtige stad mag tevens het Paula Modersohn-Becker Museum niet overgeslagen geworden, dat is gewijd aan de gelijknamige modernistische kunstenares Paula Modersohn-Becker. 

Bremer Straatmuzikanten

Bremer Kunsthalle

Werk van Paula Modersohn-BeckerKunstenaarskolonie Worpswede

Paula Modersohn-Becker behoorde, samen met haar echtgenoot Otto Modersohn, Fritz Mackensen en verschillende anderen, tot een groep kunstenaars die gezamenlijk op het platteland in de gemeente Worpswede een kunstenaarskolonie oprichtte. Tot vandaag de dag zijn nog meer dan 100 kunstenaars en handwerkers in het kunstenaarsdorp artistiek actief en een reden voor ons om deze bijzondere omgeving tijdens deze boeiende reis te bezoeken.

 

Kortom; voor liefhebbers van historische en moderne architectuur, van oude kunst en werken van recentere datum, in combinatie met gezellige Duitse steden en een verassend cultureel programma is deze reis echt een aanrader. 

'Kaeseglocke' Worpswede

Café Worpswede

'Bonze des Humors'Vertrekdatum:

4 juli 2018

Prijs:

Vanaf € 865,-


Foto-impressie van Hamburg en Bremen

(Klik op de foto's om ze te vergoten)