Marseille, Aix-en-Provence & Arles

Vijfdaagse kunstreis van 1-5 november 2017Houd u van schitterende kunst, bijzondere architectuur, de Franse cultuur en haar exquise keuken? Dan is deze unieke kunstreis naar het zuiden van Frankrijk echt iets voor u! U maakt een reis langs belangrijke kunststeden als Marseille, Aix-en-Provence en Arles en bewondert daarnaast de prachtige omgeving.


Marseille, een echte Culturele Hoofdstad!

Met buitengewoon plezier nemen wij u dit najaar mee naar de historische havenstad Marseille, de tweede stad van Frankrijk! Marseille heeft zowel een keur aan hoogtepunten van oude als moderne architectuur. Kent u bijvoorbeeld het 'Unité d'Habitation' van de beroemde architect Le Corbusier? Alleen voor dit gebouw moet u eigenlijk al naar Marseille. Een aantal nieuwe museumgebouwen zoals het MuCEM in de Oude Haven maken voor de liefhebbers van bouwkunst een bezoek aan deze stad compleet!  Niet voor niets was Marseille in 2013 de Culturele Hoofdstad van Europa. 

De Vieux-Port (Oude Haven)

De Vieux-Port (Oude Haven) van Marseille is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Delen stammen uit de 15de eeuw en de forten uit de tijd van Lodewijk de 14de. 

'Unité d'Habitation'

In 1952 voltooide de befaamde architect Le Corbusier het beroemde wooncomplex Unité d'Habitation' . Het werd een voorbeeld voor talrijke gebouwen in de 20ste eeuw.

MuCEM en Fort Saint-Jean

Samen met het historische Fort Saint-Jean vormt het moderne museumgebouw van het MuCEM een opvallend geheel op de kop van de Oude Haven van Marseille.De rijke (kunst)geschiedenis van Marseille

Marseille is een van de oudste steden van Europa, gesticht circa 600 jaar voor Christus door de Oude Grieken als handelsnederzetting tussen Noord- en Zuid Europa. Marseille groeide in de loop van de eeuwen uit tot een belangrijke stad en steeds meer dorpjes in de omgeving werden een onderdeel van deze metropool. Zo is het voormalige vissersdorpje L’Estaque tegenwoordig een wijk van Marseille, echter het vormde ooit bron van inspiratie voor bekende kunstenaars zoals Paul Cézanne, Georges Braque, Pierre-Auguste Renoir en Raoul Dufy. Zij hebben deze plek meerdere malen op schilderijen vereeuwigd.

Marseille als typische kunststad!

Wat direct opvalt in Marseille is de Neobyzantijnse Basiliek Notre Dame de la Garde, die gelegen is op de ruim 150 meter hoge kalkstenen rots aan de zuidkant van de Oude Haven. Vanuit die plek heeft u een magnifiek uitzicht over de stad en de Middellandse Zee. Deze imposante kerk is echter niet de zetel van de bisschop van deze regio, want die bevindt zich in de nabijgelegen de Cathédrale de la Major de Marseille, die trouwens eveneens uit de 19de eeuw stamt. 

Voor museumliefhebbers is Marseille ook buitengewoon interessant want de stad heeft talrijke musea. Het recent geopende MuCEM (Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée) valt op door zijn strakke design. Het MuCEM is bovendien gedeeltelijk geïntegreerd met het historische fort Saint-Jean, wat een geslaagde mix tussen oude en nieuwe bouwkunst is geworden. Het Musée des Beaux-Arts van Marseille is gesitueerd in het Palais Longchamp en dit 19de eeuwse stadspaleis werd gebouwd als bekroning van het 'Canal de Marseille' dat ooit werd gegraven om Marseille van water te voorzien.

Notre-Dame-de-la-Garde

De basiliek Notre-Dame-de-la-Garde is in de 19de eeuw in de neobyzantijnse stijl gebouwd. Gelegen op een hoge rots toornt het hoog boven de stad Marseille uit.

Palais Longchamp, Marseille

Het Palais Longchamp in het centrum van Marseille, waar onder meer Musée des Beaux-Arts in gehuisvest, is met een imposante waterpartij de bekroning 'Canal de Marseille'.

L'Estaque door Cézanne

Het vissersdorpje l'Estaque was een inspiratiebron voor vele kunstenaars, zoals Paul Cézanne, die de schilderachtige plek meerdere malen afbeeldden. Aix-en-Provence, de stad van Cézanne

Tot de stedelijke agglomeratie van Marseille behoort het pittoreske stadje Aix-en-Provence. Deze gemoedelijke, typische Zuid-Franse stad ligt zo'n dertig kilometer landinwaarts en valt op door zijn brede lanen met platanen, smalle historische straatjes, idyllische pleintjes en statige herenhuizen.

Maar Aix is wellicht het meest bekend door de beroemde kunstschilder Paul Cézanne, die hier geboren is en het grootste deel van zijn leven gewerkt heeft. Op talloze plekken in Aix wordt u herinnerd aan deze ‘Vader van de Moderne Schilderkunst’ zoals Cézanne ook wel genoemd wordt. Zijn atelier en woonhuis is te bezoeken en zijn kunst is tevens te bewonderen in Musée Granet, één van de schitterende musea van Aix-en-Provence.

De legendarische berg in het gebied, genaamd Mont Saint Victoire, is vele malen door Cézanne vereeuwigd en deze kunt u op verschillende plekken vanuit de stad in de verte zien liggen. U raakt vast net als de kunstenaar in de ban dit stukje van de Provence.

Kunst in Musée Granet te Aix

In Musée Granet bevinden zich talrijke kunsthistorische hoogtepunten, waaronder bijzondere werken van Paul Cézanne, die jarenlang in Aix-en-Provence werkzaam was.

Cézanne in Aix-en-Provence

Loop mee in de voetsporen van de grote modernist Paul Cézanne in zijn geboortestad Aix. Kijk rond in zijn atelier of tuur naar zijn grote inspiratiebron de 'Mont St. Victoire.

Kathedraal Saint-Trophime, Arles

Arles wordt vaak in één adem genoemd met onze eigen Van Gogh, echter er zijn in Arles ook andere fraaie dingen te vinden zoals de mooie Romaanse Kathedraal Saint-Trophime.Arles, voor altijd verbonden met Van Gogh

Natuurlijk mag tijdens de reis naar Marseille en omgeving de nabijgelegen stad Arles absoluut niet overgeslagen worden. Bij Arles denkt u waarschijnlijk direct aan onze eigen Vincent Van Gogh. De beroemde vernieuwer in de schilderkust heeft een tijdje in Arles gewoond en gewerkt. Het huidige Arles ademt nog steeds de atmosfeer van Van Gogh uit en verschillende plekken in de oude stad doen ons herinneren aan schilderijen van de wereldberoemde schilder.
Natuurlijk is er nog veel meer in Arles te zien; zo hebben de Romeinen meer dan 2000 jaar geleden deze belangrijke nederzetting aan de rivier de Rhône gesticht en vandaag de dag zijn onder meer het amfitheater, de romeinse thermen en andere overblijfselen hiervan nog te zien.

De Kathedraal Saint-Trophime met zijn Romaanse portaal is ook één van de hoogtepunt van deze Zuid-Franse stad.

Als u bij het vallen van de avond op een terras op het Place du Forum in Arles zit en de opkomende sterrenhemel ziet, dan waant u zich even in het schilderij van Vincent van Gogh.

Een aantal hoogtepunten in ArlesInformatie over deze reis naar Marseille, Aix & Arles

Reisdatum:

Woensdag 1 t/m zondag 5 november 2017

Prijs:

Vanaf € 1.285