Athene (GR)

Weeronline.nl - Meer weer in Athene

Ga virtueel mee op reis naar Athene

Voor mij als liefhebber van de (Griekse) Oudheid is Athene het summum. Met veel spanning beklom ik de allereerste keer de Acropolisberg en raakte direct ontroerd toen ik in het echt de beroemde tempel, het Parthenon, zag. Maar ik trof nog veel meer oudheidkundige overblijfselen aan in het centrum van de hoofdstad van Griekenland zoals de Tempel van de Olympische Zeus en het Erechtheion.

Ook het Nationaal Archeologisch Museum is voor mij een eldorado als liefhebber van klassieke kunst, met een aantal topstukken in de collectie.  Het nieuwe Akropolismuseum (uit 2009) was echt een openbaring! Vanaf de Acropolis had ik het moderne gebouw al zien liggen. Even later liep ik de berg naar beneden en streek ik met een drankje neer op het grote buitenterras van het museum, waarvandaan ik een bijzonder uitzicht op de Acropolis had waar ik een half uurtje eerder gestaan had.  


Acropolis

 


Het Erechtheion op de Acropolis

 


Athene

 

 


Kerk van Theotokos Gorgoepikoos

 


Poort van Hadrianus

 


Dyonisustheater

 


Metropolis Kathedraal

 


Het archeologisch museum

 


Bronzen standbeeld van Zeus

 


Gouden masker van Agamemnon

 


Byzantijns Museum

 


Akropolismuseum 

 


Benaki Museum

Het museum is opgericht in 1929 door Antonis Xenakis en herbergt een grote hoeveelheid Griekse en Aziatische kunstwerken en artefacten.

In 1931 schonk de oprichter, de Griekse kunstverzamelaar Benakis, meer dan 37.000 Islamitische en Byzantijnse voorwerpen aan het museum. In 1970 schonk hij nogmaals 9000 artefacten, wat andere kunstverzamelaars aanspoorde hetzelfde te doen. Benakis bleef actief in het museum tot aan zijn dood in 1954.


De haven van Piraeus

 


Olympisch Stadion

 


Tempel van Zeus

 


Evzone wachters voor het parlementsgebouw 

 


Uitzicht op het parlement en de Lycabettus heuvel

 Mijn persoonlijke verhalen over Athene (blogs)

Ik heb tijdens mijn bezoeken aan deze stad verschillende verhalen, mijn Travel Tales, geschreven over onder meer de bezienswaardigheden, musea en andere interessante zaken die ik tegen kwam. Hieronder kun je de artikelen vinden die ik hierover gepubliceerd heb. Veel leesplezier!


“Griechischer Wein”

Griekse Retsina wijn
Griekse Retsina wijn

Afgelopen twee weken schreef ik over Griekse gerechten waarvan ik genoten heb toen ik afgelopen maand in Athene en omgeving was. Het meest opmerkelijke waren de bloembolletjes die ik geserveerd kreeg ergens in Oud-Korinthe en waar ik verleden week over schreef. Het is waarschijnlijk de bol van de wilde hyacint die ik gegeten heb, maar er blijken meer gewassen op de Peloponnesos te zijn waarvan de bol eetbaar is.
Waar ik nog niet over geschreven heb is wat je bij al deze Griekse gerechten en mezes kunt drinken. Bijna vanzelfsprekend kom je dan bij wijn uit want er wordt in overvloed wijn in Griekenland geproduceerd. De Grieken zijn waarschijnlijk de grondleggers van de wijnbouwkunst. Niet voor niets hadden de oude Grieken een speciale god voor de wijn, genaamd Dionysos. Waarschijnlijk zijn de Grieken uit de Oudheid zelfs verantwoordelijk voor het ontstaan van de wijnbouw in Frankrijk, omdat hier ooit ook Griekse koloniën waren en Zuid-Frankrijk een onderdeel was van ‘Magna Graecia’.

 

meer lezen

De culinaire streek rond Athene

Verleden week schreef ik al over verschillende heerlijke Griekse voorgerechten, die ook wel bekend zijn als Mezedes. Aan bod kwamen toen onder meer de Dolmadhákia (gevulde druivenbladeren),  de Tyrópita (Griekse kaassoufflé) de Olokythokeftédhes (Courgette-burgertjes) en de Moussakás. Ik realiseerde me later dat ik natuurlijk maar een beperkt aantal voorgerechten genoemd had en dat je moet weten dat er natuurlijk  nog veel en veel meer zijn. In het bijzonder wil ik nog noemen de Tzatziki. Dit is het beroemde Griekse voorgerecht dat bereid is met yoghurt, komkommer en knoflook. Dit gerecht is zo ingeburgerd in Nederland dat je het zelfs bij de Albert Heijn kunt kopen. Een ander bekend gerecht dat je inmiddels ook regelmatig in Nederland op de menukaart ziet staan is de Melitzano Salata. Deze salade is namelijk ook bekend in een Turkse variant en heet dan Baba Ganoesj.

meer lezen

Je zoon zal maar Evzone zijn!

Griekenland roept momenteel bij het grote publiek door de politieke actualiteit allerlei associaties op, bijvoorbeeld dat het er economisch niet zo goed gaat en dat het land niet meer aan zijn Europese betalingsverplichtingen kan voldoen. Het is dan ook des te bijzonderder om met eigen ogen de situatie ter plekke te mogen zien.

Ik verbleef in een luxe viersterrenhotel met de naam Amalia, gelegen aan de gelijknamige laan in het centrum van Athene. De naam Amalia slaat niet op één van onze Nederlandse prinsesjes, maar op koningin Amalia van Oldenburg die samen met haar man Koning Otto I in de 19de eeuw staatshoofd was van het jonge koningrijk Griekenland. 
Mijn mooie kamer had een prachtig balkon met onder meer uitzicht op het zeer nabij gelegen voormalige koninklijk paleis waar Amalia en haar man Otto ooit leefden. Tegenwoordig is in het paleis het parlement gevestigd. Het tegenoverliggende plein heet het Syndagmaplein wat in het Nederlands vertaald Grondwetsplein is.

Vermakelijk is het om dagelijks de wisseling van de wacht te zien die voor het gebouw plaatsvindt. De zogenaamde Evzonen (Εύζωνες), zo heten de traditioneel geklede soldaten, wisselen elkaar met een soort staccato-achtige danspas regelmatig voor dit parlementsgebouw af. Vooral de kledij is bijzonder; ze dragen onder andere een rode muts met een lange zwarte kwast eraan, witte korte rokjes met 400 vouwen (voor de jaren dat ze door de Turken zijn overheerst), een witte legging met daaronder rode leren klompschoenen en zwarte ronde bolletjes pompons. En met alle respect voor deze traditionele dracht oogt mij dit kostuum niet stoer en mannelijk zoals een soldaat betaamt, maar eerder feminien, waar geen vijandige dreiging vanuit gaat. Gelukkig maar zou je zeggen, met de actuele Europese stand van zaken.

Terwijl ik van de week een keer van mijn uitzicht stond te genieten kwam er wel een hele grote groep Evzonen aangemarcheerd. Zij werden begeleid door een militaire fanfare en onze straat werd hierdoor voor het verkeer afgezet. Een Atheense automobilist laat zich echter niet graag vertragen door een wegversperring en dat resulteerde in een kakofonie van geclaxonneer. Kortom; hilariteit ten top in het hartje van Athene. Na verloop van tijd, toen de tientallen traditionele Griekse wachters hun plaats hadden ingenomen, kwamen de limousines aangereden. Van een afstand zag ik hoe uit één van de auto’s een heer stapte die geheel alleen de trappen van het bordes van het parlementsgebouw op liep. Doordat ik inmiddels de Griekse televisie in mijn hotelkamer had aangezet, zag ik dat het de nieuwe Griekse president Prokopis Pavlopoulos was. Vorige maand was deze conservatieve politicus door de meerderheid van het parlement vervroegd als nieuwe president gekozen en deze week was zijn eerste officiële optreden.

Ik las in de krant dat hij overigens best commentaar heeft op het publieke optreden van de nieuwe minister van financiën Yanis Varoufakis, die te veel interviews voor bladen en televisie zou geven. Het is volgens de nieuwe president Pavlopoulos tijd dat de minister van financiën zich u eens gaat bezig houden met belangrijkere zaken. Ik kwam inderdaad het gezicht van Varoufakis regelmatig tegen op de covers van de tijdschriften in de kiosken. Zelfs in ander Europese landen, waaronder in Nederland, wist Varoufakis zich voortdurend te manifesteren. Vooral door zijn ‘botsing’ met Eurocommissaris Jeroen Dijsselbloem. Dus wel goed dat de nieuwe Griekse president Varoufakis terugfloot en hem weer op zijn (financiële) taken wees.

Wat merkte ik van de financiële situatie in Athene? Graag kom ik daar binnenkort op terug, maar wat mij wel opviel is dat het parlementsgebouw, althans in ieder geval de buitenkant, best een opknapbeurt kan gebruiken.


Marcel Verhoeven 

Europakenner

meer lezen

Wil je ook kenner worden van Athene en meer weten over haar geschiedenis, cultuur, musea, prominente inwoners, culinaire gebruiken, bijzondere hoogtepunten en andere wetenswaardigheden? 

Kijk hier voor een eventuele reis met ons naar deze bestemming

of

Kijk hier voor één van onze arrangementen / presentaties over deze stad.

Wil je meer informatie neem dan contact met mij op via info@kunststad.nl of bel naar 06-13691381.