Onze kunst- & reisverhalen

(Travel Tales)


Marcel Verhoeven en Judith de Groot schrijven wekelijks reisverhalen over kunst, cultuur, geschiedenis, bezienswaardigheden en gastvrijheid.

Mr. drs. Marcel Verhoeven

Marcel:"Ik ben kunsthistoricus en ga graag op zoek naar bijzondere musea, indrukwekkende architectuur  en unieke kunstcollecties. Regelmatig gaan mijn verhalen dan ook over opmerkelijke kunstwerken of opvallende gebouwen. Ook verdiep ik me vaak in de geschiedenis van de stad waar ik op dat moment ben. Typische gewoontes of gebruiken en bijzondere persoonlijkheden komen ook geregeld in mijn blogs aan de orde."


"Wie verre reizen maakt kent vele verhalen!"

Wilt u automatisch wekelijks onze blogs ontvangen? Meldt u dan hieronder aan voor de Travel Tales.

* indicates required


Judith: "Ik ben een echte kenner van het fenomeen reizen. Ik heb mij gespecialiseerd in alles wat met reizen en hospitality (gastvrijheid) te maken heeft en over mijn bevindingen schrijf ik graag. Gemiddeld check ik meer dan 80 maal per jaar voor één of meerdere nachten in bij hotels. Daarnaast ben ik met mijn computer vaak te vinden in hotellobby's, waar ik dan aan het werk ben. Regelmatig sta ik stil bij mijn verblijf in een bepaald hotel, of schrijf ik over dingen mij opvallen in de (buitenlandse) horeca." 

Veel leesplezier!

Judith de GrootDit smaakt naar ‘more’

Afgelopen dinsdag had ik een bijzondere kunstbelevenis, die ik graag binnenkort ook met de trouwde lezers van mijn Travel Tales zou willen delen. Ik heb namelijk van de week, als voorbereiding op een reis die ik in oktober organiseer, een bezoek gebracht aan twee bijzondere nieuwe musea in het oosten van ons land, te weten Museum ‘More’ in Gorssel en Kasteel Ruurlo in het gelijknamige plaatsje. Beide museumgebouwen zijn aan elkaar gelieerd en bieden huisvesting aan een enorme collectie met modern Realisten, die zogezegd over beide genoemde locaties zijn verdeeld.

Na een fikse autorit vanuit Amsterdam, het duurde meer dan anderhalf uur, kwam ik met mijn twee dochters eerst aan in het Gelderse Gorssel en je kon bijna letterlijk en figuurlijk niet om het museum heen. Een groot terras, waar vele museumbezoekers koffie aan het drinken waren, was het eerste markeringspunt van Museum ‘More’. Achter het terras konden we door een paar hoge statige bomen heen het voormalige Gemeentehuis van Gorssel zien staan dat, nadat het in 2012 leeg kwam te staan, verbouwd is tot restaurant van het genoemde museum. 


meer lezen

Vergeten!

Je vergeet als mens wel eens iets, ook als je op reis gaat. Ook al ben je nog zo goed voorbereid, maak je gebruik van een doortastend afvinklijstje van de spullen die je mee wilt nemen en heb je ervaring in het ‘koffer inpakken’, ook dan kun je wel eens voor een situatie komen te staan dat je je bagage opendoet op de plaats van bestemming en denkt ‘verrek, waarom heb ik dat nou niet in mijn koffer gestopt!’

Nu hoef je je als dat gebeurt meestal geen zorgen te maken, want vooral in Europa is alles wat je maar nodig zou hebben te koop in de nabijheid van je hotel. Veel winkels die je in Nederland aantreft vind je elders ook en het assortiment aan producten komt ook veelal overeen. Mocht je dus iets niet meegenomen hebben op reis dan kun je dit eventueel vrij snel ter plaatse nog aanschaffen. Behalve natuurlijk dingen van persoonlijke aard of bijvoorbeeld dat ontzettend goede Nederlandstalige boek dat je aan het lezen bent, want dat is in Boedapest, München, Valencia of Porto waarschijnlijk lastig te verkrijgen. Maar verder kun je vermoedelijk zogezegd alles in die steden vinden wat je nodig hebt en vaak hetzelfde als thuis, dat maakt het dus makkelijk. Of het er ook leuker op wordt is een tweede, daar schreef Marcel eerder al eens over. (Lees hier)


meer lezen

Wie kent de beschermheilige van de wijn?

Dezer dagen ben ik druk bezig met de voorbereiding van de Zomercursus die ik aanstaande vrijdag en zaterdag in Breukelen ga geven. Het onderwerp van deze tweedaagse cursus is de pracht en praal van de Middeleeuwen en er hoort ook telkens aan het eind van de middag een wijnproeverij bij.

Ik ben dus op het moment niet alleen bezig met het verzamelen van prachtige foto’s en afbeeldingen die ik laat zien tijdens mijn presentaties, maar ik heb ook, tijdens de zomerbuien door, bij verschillende wijnhandels in Amsterdam uitstekende wijnen gekocht die bij het genoemde thema passen.

Ondanks dat het weer een ‘natte zomer’ in Nederland lijkt te worden, las ik van de week in de krant dat er toch nog steeds wetenschappers zijn, die beweren dat de gemiddelde temperatuur in Nederland aanzienlijk gestegen is in de afgelopen jaren en dat het eigenlijk alleen maar warmer in ons land wordt. Afgezien van alle negatieve gevolgen van de opwarming van de aarde, zijn er wellicht ook positieve kanten. Zo keek ik net even naar mijn druivenstruikje op mijn balkon en die blijkt aardig te gedijen. 


meer lezen

Een lekker ontbijt is een goed begin van de dag

Als ik in Amsterdam ben dan ontbijt ik vaak vlot en eenvoudig, met eigenlijk bijna altijd dezelfde bestanddelen: een kopje thee en een geroosterde boterham met pindakaas zijn bij mij favoriet. Dit type ontbijt is simpel en lekker Nederlands. Als ik in mijn favoriete Spanje verblijf en een hotel boek zonder ontbijt dan geniet ik graag op een terrasje van een lekker broodje, een kop koffie en een vers sapje. Ik vind het echter ook heerlijk om in een hotel van een ontbijtje te smullen. Wat een luxe dat alle lekkernijen op een buffet al klaar staan en je alleen nog maar, vaak uit een zeer ruim aanbod, een keuze hoeft te maken.

Een goed ontbijt is een goede start van de dag, zeker als je in een buitenlandse stad nog een druk programma voor de boeg hebt. Eten en drinken geven je veel energie en je kunt er met een goed gevulde maag lekker een paar uurtje tegenaan. Het is voor mij echter telkens weer afwachten wat een hotel ‘s ochtend te bieden heeft, want ik wissel nog al eens van hotel en stad zoals je weet. In de meeste hotels is de basis vaak wel gelijk: verschillende soorten broodjes, enkele variaties in kaas, meerdere vleeswaren, fruit, yoghurt en gekookte/gebakken eieren. Dit ontbijtaanbod wordt ook wel het zogenaamde Continental Breakfast genoemd, dat vaak al meer keuze biedt dan je uiteindelijk zou kunnen opeten. 


meer lezen

De Nachtwacht is incompleet

Net als verleden week wisselen in Amsterdam ook deze week de zonnige momenten zich af met stevige regenbuien en daarom koos ik ervoor om op de vele natte ogenblikken van de dag gewoon weer eens lekker een boek te gaan lezen. Er liggen bij mij thuis noch talrijke exemplaren ongelezen te wachten en terwijl ik langs mijn boekenplanken dwaalde, viel mijn oog op de welsprekende titel ‘De Restauratie’.
Op de voorkant van dit boek staat De Nachtwacht en de titel in combinatie met de afbeelding laat dus niets aan de verbeelding over. Ik vermoedde al dat dit boek over iets ingrijpends met betrekking tot één van onze belangrijkste, zo niet het belangrijkste, kunstwerk uit onze Nederlandse kunstcollectie zou gaan. En inderdaad, al lezend kwam al vrij vlot aan de orde dat aan het begin van de achttiende eeuw, om precies te zijn in 1715, De Nachtwacht verplaatst is van
de Kloveniersdoelen naar het Amsterdamse stadhuis, thans het huidige paleis op de Dam.

Van het moment dat Rembrandt dit meesterwerk afrondde in 1642 tot 1715 hing het beroemde doek in de grote feestzaal van de Kloveniersdoelen aan de Amsterdamse Nieuwe Doelenstraat. 


meer lezen

Het lawaai van ijsblokjes

Een paar weken geleden schreef ik in mijn hospitality blog over het gedrag van horecapersoneel (klik hier voor mijn verhaal hierover). Ik vertelde toen dat de kwaliteit van een goed hotel, mooi restaurant of een gezellige bar valt of staat bij het functioneren van de staff. Ik maakte de afgelopen week een aantal dingen mee die mij hier weer over aan het denken zette. Toevalligerwijs was ik afgelopen zaterdag op dezelfde middag vlak na elkaar in de lobby’s van twee Amsterdamse hotels aan het werk. Het viel me op dat het bedienend personeel in beide etablissementen precies dezelfde handelingen aan het verrichten was, maar beiden gingen ze hier totaal anders mee om.

In de eerste hotelbar waar ik was kwam het barmeisje op een gegeven moment naar me toe om te vertellen dat ze zodirect wat lawaai ging maken. Ik was in eerste instantie wat ontstelt, want ik had totaal geen behoefte aan een brommende stofzuiger naast mij, of andere lawaaierige apparatuur. Ze stelde me gelukkig gerust door te zeggen dat het slechts heel kort zou duren en dat zij mij echter slechts wilde informeren zodat ik niet teveel zou schrikken. Ze was van plan namelijk een grote schaal met ijsblokjes in een kuip achter de bar leeg te gooien, waar ze daarna flessen wijn in kon zetten om deze te koelen. 


meer lezen