Van de schoonheid en de troost

Verleden week donderdag startte onze fascinerend reis naar de prachtige stad Valencia. Judith en ik waren hier al enkele dagen eerder aangekomen om nog even wat laatste voorbereidingen te treffen voor deze topreis. De mooie Spaanse stad maakte zich ondertussen op voor de beroemde Fallas, de traditionele Valenciaanse feesten en in dit kader was elk buurtschap druk in de weer om de fenomenale Fallas-beelden te maken. De meeste sculpturen kregen al aardig vorm en sommigen hadden inmiddels al een hoogte van zo’n 12 meter bereikt. Meer dan 350 sculpturen, die gemaakt zijn van hout, piepschuim en polyester, zouden er in de loop van de dagen in heel Valencia gaan verreizen. Graag wilde ik de deelnemers van deze reis verschillende van deze beeldhouwwerken laten zien want dit is toch wel heel bijzonder!  

De festiviteiten rondom het feest dat in teken staat van de heilige Sint-Jozef vangen al aan weken voordat daadwerkelijk het de dag van Sint Jozef, namelijk 19 maart, is. En tijdens deze feestweken wordt er op Plaza Ayuntamiento, het plein voor het stadhuis, elke dag om 14.00 uur de zogenaamde mascleta's aangestoken. Dit is heftig knalvuurwerk dat in verschillende ritmes en variërende volumes ontploft en waar ik verleden jaar eens getuige van was. 


Een enorme mensenmassa, die volgens mijn inschatting wel meer dan 10.000 is, komt dan samen om dit dagelijks terugkerende fenomeen te ervaren. 

Met enige scepsis hoorde ik verleden week in Valencia aan dat men, ondanks het vervloekte Cornaro-virus, dat inmiddels al tot een lockdown in Italië had geleid, men gewoon in Valencia met zulke grote aantalen groepen mensen dagelijks bij elkaar kwam en je begrijpt dat er bij zo’n op elkaar gepropte massa aardig wat bacillen door de lucht dwarrelden. Het verbaasde me dan ook niet dat men enige dagen later, bij aankomst van ons reisgezelschap, de Fallas-feesten had afgelast. Echter buiten de hoofdstad Madrid en de streek rondom La Rioja gaven de autoriteiten aan dat voor de rest van Spanje er geen negatief reisadvies was en dat betekende dat men gewoon naar Valencia kon komen. Voor de zekerheid informeerden wij ook nog even in Nederland bij wat officiële instanties waaronder het RIVM en ook die zeiden verleden week woensdag dat er geen enkele reden was om onze reis geen doorgang te laten vinden. Met veel plezier kwam ons reisgezelschap op donderdagmiddag aan en net zoals bij al onze andere Valencia-reizen startte ik met een eerste kennismakingswandeling door onder meer de wijk l’Exaimple en dronken we ons eerste glaasje Spaanse cava bij de schitterende Art Nouveau Markthal aldaar. Een magnifieke reis was begonnen en we zagen zelfs wat Fallas-beelden in aanbouw. De volgende dag kon ik met een nog veel uitgebreidere stadswandeling een groot deel van de historische stad laten zien. Het viel wel op dat het erg rustig was in het centrum maar deze rust en het heerlijke mediterrane zonnetje maakten de stad wel heel aangenaam. 


We realiseerden ons toen nog niet dat

de schitterend reis abrupt

zou gaan eindigenMaar de Spaanse regering zat op dat moment niet stil en in de loop van de dag werden er strenge maatregelen in het kader van het bedreigende virus aangekondigd. Musea en bezienswaardigheden moesten op stel en sprong gesloten worden. Het bleek dat we eigenlijk zonder dat we het wisten nog net op tijd bij de schitterende Lonja de la Seda binnen waren en genoten van het fraaie gotische interieur van dit 15de eeuwse zijdebeursgebouw. Hoe zorgeloos stonden we om een leuke foto te nemen op de statige trap van de Lonja de la Seda en realiseerden ons toen nog niet dat de schitterend reis abrupt zou gaan eindigen. We hadden dezelfde mazzel bij het Museo de Bellas Artes want ook hier wandelden we nog zonder enige restricties naar binnen en ik kon geheel naar mijn wens mijn rondleiding geven. Omdat er geen andere bezoekers in het musea waren gaf dit ons extra het gevoel dat het heel exclusief en bijzonder was. En sta je daar met een klein gezelschap voor topwerken van 17de eeuwse Spaanse  meesters zoals Murillo, Zurbaran en Velazquez, waarbij een zelfportret van de laatste genoemde uitermate uniek is. Toen we vanuit het museum naar buiten wandelden werd letterlijk de deur van het museum voor onbepaalde tijd achter ons gesloten. 


Bij terugkomst in het hotel, toen we heerlijk onder het genot van een glaasje wijn van de boeiende dag die we hadden meegemaakt zaten na te genieten, kregen we het bijna ongelofelijke nieuws dat Spanje vanaf maandag rigoureuze maatregelen zou gaan treffen om het cornaro-virus in te dammen. Scholen zouden dicht gaan, winkels moesten gaan sluiten en zonder reden op straat vertoeven was niet meer toegestaan. Feitelijk ging het hele land op slot en het zou vergelijkbaar worden met de noodsituatie in Italië. We besloten op dat moment met alle klanten te overleggen wat men verder wilde doen en bijna iedereen bepaalde voor zich zelf om dit niet af te wachten en vroegtijdig, nu het nog kon, naar huis te gaan. Wat ontzettend jammer maar wel begrijpelijk dat iedereen dit besluit nam. Judith en ik dienden om allerlei redenen nog even te blijven en waren toch wel opgelucht toen we zaterdagavond hoorden dat iedereen veilig thuis in Nederland was teruggekeerd. De zucht van verluchting werd nog groter toen wij daarna vernamen dat de ingrijpende veiligheidsmaatregelen niet op maandagochtend ingingen maar direct op zaterdagavond rond middernacht. Pfff… het vertrek van onze gasten was op het nippertje. Gelukkig had ik deze zaterdag, terwijl iedereen naar huis aan het vliegen was, nog op de valreep heerlijk door het zonovergoten Turia-park gewandeld en genoten van de fenomenale architectuur van Santiago Calatrava.


Ik heb op dat moment nog een heel leuk filmpje gemaakt en dat kun je hier onder mijn Travel Tales bekijken. Dit brengt me trouwens bij een hele interessante manier om toch virtueel met mij op reis te blijven gaan en te genieten van de kunst en cultuur van Europa, die ik je (kosteloos) aanbied. Ik heb namelijk de afgelopen weken hele leuke filmpjes gemaakt over de plekken waar ik op dat moment was. Die filmpjes kun je bekijken via mijn youtube-kanaal genaamd ‘Kunsthistoricus des Vaderlands’ en wil je op de hoogte gehouden worden van wanneer er nieuwe filmpjes verschijnen dan kun je je zelfs abonneren op dit youtube-kanaal en dan krijg je een berichtje als ik weer een nieuw filmpje heb geplaatst. Echt een mooie manier om samen met mij met kunst en mooie plekken bezig te blijven! Reacties op alle filmpjes zijn ook welkom en zo blijven we allemaal toch met prachtige plekken en interessante kunst bezig. 

 

Marcel  Verhoeven, Kunsthistoricus des Vaderlands

verhoeven@kunststad.nlKlik hieronder om het filmpje over Valencia te zien: