Voor bijzondere kunst moet je toch ook naar Luik!

Wat hebben we afgelopen weekend weer genoten van allerlei mooie kunst tijdens onze driedaagse reis naar Maastricht en Luik. Het uitgangspunt voor deze reis was de wereldberoemde kunstbeurs TEFAF in het MECC in Maastricht. Er is daar een hoop moois te zien én…. zelfs te koop! Daarnaast bezochten we onder kunsthistorische begeleiding onder meer de tentoonstelling met hyperrealistische beeldhouwkunst in het Museum van Schone Kunstin Luik die buitengewoon fascinerend is. Sommige sculpturen lijken ieder moment op te kunnen staan en weg te lopen. Echter de meeste beelden hebben toch iets vervreemdends want een pasgeboren baby van meer dan vijf meter groot waaraan elk detail lijkt te kloppen zet je toch even aan het denken. Als extraatje nam ik in ‘La Boverie’ zoals het Museum van Schone Kunst Luik ook wel genoemd wordt, de deelnemers van de reis mee naar de vaste collectie van het museum. Een beetje ‘verstopt’ achter een dichte deur op de begane grond bevindt zich de schilderijenverzameling die onder meer werken bevat van Ferdinand Bol en Gerard de Lairesse. De laatst genoemde is in Luik geboren, maar maakte furore in het 17de eeuwse Amsterdam. 


Wist je trouwens dat de jonge De Lairesse door Rembrandt geportretteerd is? Hier in Luik hangen drie schilderijen van De Lairesse waarvan ‘Judith met het hoofd van Holofernes’ wel het meest in het oog springend is. Met veel plezier nam ik iedereen nog mee langs topwerken van Monet, Kokoschka, Van Dongen, Chagall, Gauguin, Picasso, Delvaux en Magritte. Zoals je kunt lezen zijn dit echt hele belangrijke kunstenaars als het gaat om de klassiek moderne kunst. En dan loop je een stukje verder en dan hangt er ook een aantal schilderijen van de Cobra-groep. Natuurlijk valt in dit kader Karel Appel direct op maar zijn collega Corneille is hier ook te zien. Corneille is trouwens onder zijn naam Guillaume Cornelis van Beverloo in 1922 in Luik geboren en dat maakt de plek waar dit schilderij hangt dan wel weer extra interessant. Later zal hij naar Amsterdam verhuizen waar hij samen in 1948 met Constant, Appel, Jorn en nog een aantal andere de Cobra-beweging zou oprichten. Wat een feest om zowel in ‘La Boverie' de hyperrealisme-tentoonstelling als de vaste collectie te hebben mogen bewonderen met elkaar. 

Maar tijdens deze reis deden we nog veel meer eigenlijk teveel om in een verhaal op te noemen, echter bij één bezienswaardigheid wil ik nog (kort) stil staan en dat is een schitterend stukje bouwkunst. 


Op een steenworp afstand van het Museum van Schone Kunst Luik ligt het hoofdstation van de stad dat bekend is onder de naam Liège-Guillemins. Alhoewel deze plek al meer dan honderd jaar als Gare de Liège-Guillemins bekend is, is het huidige stationsgebouw behoorlijk nieuw. In 2009 werd het imposante gebouw officieel geopend en kon het publiek kennis nemen van deze schitterende creatie van de Spaanse architect Calatrava. Graag vertel ik hierover iets meer in een aardig filmpje (zie hieronder) dat ik gisteren van het moderne stationsgebouw gemaakt heb. 

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nlKlik hieronder om het filmpje over Luik te zien: