Een hotel met een verhaal

Zoals je wellicht gelezen hebt waren we verleden week met een groep kunstgeïnteresseerden in Brugge en Gent om daar te genieten van de prachtige kunst van de vijftiende eeuwse Vlaamse meesters, met in het bijzonder Jan van Eyck. Voor deze reis hadden we een bijzonder hotel geselecteerd, dat uiteraard, zoals de deelnemers van onze reizen gewend zijn, midden in het centrum van Brugge lag. Een uitstekend uitvalsbasis om het stadje te ontdekken en de diverse musea te bezoeken. Maar niet alleen de ligging was ideaal ook de geschiedenis van de locatie is uniek en had een enorme meerwaarde voor onze reis. Het hotel is namelijk gebouwd op de fundamenten van de Sint Donaaskathedraal. Nu zegt je dat in eerste instantie waarschijnlijk niets, echter deze kathedraal speelde een grote rol in het leven van de vermaarde schilder Jan van Eyck. 

Dit was namelijk de plek waar hij de opdracht kreeg voor één van zijn beroemde werken, ‘De Madonna met kanunnik Joris van der Paele’, dat nu te bewonderen is in het Groeningemuseum in Brugge. Van Eyck situeerde de kanunnik in de absis van de kerk, de plaats waar het schilderij waarschijnlijk uiteindelijk ook voor bedoeld was. Van Eyck heeft hier dus vele malen gelopen en hij vond uiteindelijk hier in de kathedraal ook zijn laatste rustplaats. De graven zijn in de loop van de geschiedenis geruimd en de kathedraal is bovengronds afgebroken. 

Het bijzondere is dat de restanten onder het straatniveau nog aanwezig zijn en in vrij goede staat verkeren. Deze bevinden zich onder mijn hotel en zijn zelfs ook te bezoeken als hotelgast. Een geweldige ervaring natuurlijk en helemaal als je speciaal voor Jan van Eyck naar Brugge komt. 


Marcel was het hierover overigens helemaal met mij mee eens en maakte hier als kunstkenner een filmpje over dat de moeite waard is om te bekijken (klik op het filmpje hierboven). 

Er zijn meer hotels die uitzonderlijk zijn vanwege hun geschiedenis. Zo zat ik in het najaar weer eens een kop koffie te drinken in het vijfsterrenhotel Hotel de Rome dat is gelegen aan de Bebelplatz in Berlijn. Toen ik het luxueuze hotelgebouw enige jaren geleden voor het eerst binnen stapte was ik gelijk onder de indruk van de prettige, rustige en welkome ambiance. Alle elementen klopten zover, van de ontvangst bij de receptie tot de ruime opzet van de lobby. Het viel me wel gelijk op dat het gebouw een bepaalde historische sfeer uitademde en bij navraag bleek inderdaad dat het statige hotelgebouw van Hotel de Rome oorspronkelijk een andere functie had, het was namelijk in 1889 ontworpen als hoofdkantoor voor de Dresdner Bank

Bij de verbouwing tot hotel heeft men vele oude historische elementen die nog aan de bank doen denken bewaard en geïntegreerd in het huidige chique hotelinterieur. De statige ontvangsthal van de voormalige bank is nu een balzaal die gebruikt wordt voor feesten en partijen, waarvan de uitstraling echt doet denken aan ver vervlogen tijden. 


De trappenhuizen zijn ook vol allure en daarom is het echt de moeite waard om in plaats van de lift even de trap in dit hotel te nemen. Een must is dan om met de trap naar beneden te wandelen en op de plek te komen waar ooit de bankkluizen waren en tegenwoordig de spa en zwembad van het hotel zich bevinden. Het grote binnenzwembad is met duizenden mozaïeksteentjes bekleed en is echt lust voor het oog. 

Eén van massageruimtes is ooit een kluis geweest en daar doet een enorme dikke kluisdeur nog aan herinneren. De hotelmedewerker die mij ooit door het hotel rondleidde zei dat tijdens de verbouwing tot hotel men ontzettend veel moeite heeft gehad om deze kluisdeur weer te ontgrendelen omdat de sleutel tijdens de roerige Berlijnse geschiedenis verloren was gegaan. Tijdens de ontdekkingstocht door dit gedeelte van Hotel de Rome kwam ik nog zo’n kluisdeur tegen en mijn rondleider legde uit dat deze kluisdeur nog altijd dicht zit omdat men hier ook geen sleutel meer van heeft en dat het momenteel te kostbaar en te ingewikkeld is om hem te openen. 

Natuurlijk wordt je dan meteen nieuwsgierig wat er achter die immense kluisdeur te vinden is. Een goudschat? Of alleen maar waardeloze historische Duitse bankbiljetten? De inhoud van deze kluis zal nog wel een tijdje een mysterie blijven en dat maakt dit hotel nog bijzonderder. 


Ik verblijf wel vaker in hotels waar een markante geschiedenis aan zit en ik vind het boeiend om kennis te nemen van de hotelgeschiedenissen en vind het belangrijk dat een gast informatie in het hotel terug kan vinden over de vorige functie van het gebouw. Kijk als je in een hotel bent dus eens goed om je heen of je iets terug ziet van de historie en vraag het personeel naar de verhalen en eventuele anekdotes daaromtrent. Het kan je veel aanvullende kennis opleveren en je verblijf wellicht nog leuker en interessanter maken.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

degroot@kunststad.nl