Agnes en het lammetje

Gisteren zag ik zowaar een lammetje in de weide staan en ik dacht ‘die is er vroeg bij’. Ik moest niet alleen op dat moment aan de lente denken maar tegelijkertijd werd ik herinnerd aan de Rooms-Katholieke heilige Sint Agnes. Het was wel heel toevallig want deze dag, dinsdag 21 januari, was het de vieringsdag oftewel naamdag van de heilige Agnes. Zij stierf als dertienjarige martelares voor het christelijk geloof op 21 januari in het jaar 254, echter er zijn ook bronnen die beweren dat het op diezelfde dag plaatsvond maar dan in 304 na Christus, maar het precieze jaartal doet niet veel af aan het ongelooflijke verhaal. Ze was een aantrekkelijk meisje en, hoe jong zij ook was, vroegen veel jonge mannen haar al ten huwelijk. Dit weigerde zij steevast en uiteindelijk liep zij helaas een keer een verkeerde kerel tegen het lijf. Hij vermoorde haar omdat zij standvastig beweerde dat zij niet met hem wilde trouwen omdat zij de verloofde van Jezus Christus was. Kortom ze was absoluut niet geïnteresseerd in de avances van deze aardse schurk die haar lastig viel. Nadat zij aan een gruwelijke marteldood was gestorven en begraven was in de catacomben buiten Rome verscheen ze enkele dagen na haar begrafenis op wonderbaarlijke wijze in een visioen aan ondermeer haar ouders. Zij had op dat moment een gouden kleed om, een verlovingsring van Jezus Christus aan haar vinger en aan haar rechterzijde stond een wit lammetje. 


Het lam stond symbolisch voor Jezus Christus want zo noemde Johannes de Doper Jezus na de doop in de Jordaan. En op deze manier werd het lam ook het symbool van Agnes, niet helemaal verwonderlijk want in het Latijn betekent Agnus ook lam.

In de stad waar Agnes leefde en ook haar marteldood onderging zijn twee belangrijke kerken aan haar gewijd; de Sant'Agnese fuori le mura waar ze is begraven en waar haar overblijfselen, oftewel relieken, zich nog steeds bevinden en de Sant'Agnese in Agone op de Piazza Navona en deze kerk staat op de plek waar Agnes volgens de overlevering de marteldood stierf.

Agnes werd in de afgelopen tweeduizend jaar op talrijke plekken op de wereld vereerd en zo zag ik jaren geleden een keer een mooie sculptuur in het Museum van Schone Kunsten in Cambrai in Noord-Frankrijk. Ik maakte hier toen een aardig filmpje van dat ik hieronder geplaatst heb.

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner

verhoeven@kunststad.nl