Italica, Romeins Sevilla moet je een keer zien!

De afgelopen weken schreef ik verschillende bijzondere verhalen over Sevilla (zie bijvoorbeeld hier en hier) en hierdoor heb je al lezende kunnen ervaren hoe bijzonder de hoofdstad van Andalusië is. Alhoewel ik al vele jaren regelmatig in Sevilla kom had ik één plek nog steeds niet bezocht. De bezienswaardige locatie was maar slechts tien minuten rijden van mijn hotel waar ik verblijf en afgelopen weekend besloot ik om letterlijk in de taxi te springen en naar het zogenoemde historische plaatsje Italica toe te gaan. Vanuit mijn hooggelegen hotelbar op de 36ste verdieping kon ik deze historische plek al vanaf een afstand ontwaren maar nu kwam het er toch van dat ik de plaats zou gaan  bezoeken waar Sevilla eigenlijk meer dan tweeëntwintig eeuwen geleden ontstaan was.


Aan de rivier de Guadalquivir, die ook dwars door Sevilla stroomt, werd begin van de derde eeuw voor Christus een Romeinse stad gesticht. De restanten liggen tegenwoordig in de Sevilliaanse voorstad Santiponceen de archeologische opgravingen zijn zogezegd te bezoeken. Wat een bijzondere belevenis was dat afgelopen zaterdag voor mij. Terwijl het al 28 december was, liep ik in de warme zomerzon over het archeologische terrein waar de geschiedenis van Sevilla ooit begonnen was. Nadat de Romeinen de Cartaagse troepen, die  onder leiding van de beroemde legerleider Hannibal stonden, overwonnen hadden begonnen zij met de bouw van de eerste Romeinse nederzetting op het Iberische schiereiland. 

De stad had, zoals je nu nog steeds ter plekke kunt zien, het typerende Romeinse schaakbordpatroon en daarnaast was de stad voorzien van zowel een badhuis, als een amfitheater voor de typische Romeinse spelen en een (halfrond) theater voor klassieke toneelvoorstellingen. Deze gebouwen zijn in Italica nog steeds grotendeels te bewonderen en maken een bezoek aan deze plek al meer dan de moeite waard. 


Maar waar ze in Sevilla erg trots op zijn is het feit dat met grote waarschijnlijkheid twee beroemde Romeinse keizers hier in Italica geboren zijn. Allereerst zag Trajanus (53-117 na Chr.) op deze plek in Hispania Baetica, zoals de Romeinse provincie in Spanje genoemd werd, het levenslicht. 

Dus deze belangrijke keizer was niet in Rome geboren maar was van origine een Spanjaard, of zelfs beter gezegd een Sevilliaan. Later zou hij furore maken tijdens zijn veldtochten aan de Rijn niet ver van Nederland en ook het onderwerpen van Daciëers, de huidige Roemenen, stond op zijn naam. Vanwege deze overwinningen werd de zogenaamde Zuil van Trajanus in Rome opgericht die wij vandaag de dag nog in het centrum van de Eeuwige Stad kunnen bewonderen. 

Trajanus’ adoptiefzoon Hadrianus (76–138 na Chr.) volgde hem op en zou volgens de overlevering ook in Italica, oftewel het Romeinse Sevilla, geboren zijn. Bij het horen van zijn naam zal bij de meeste mensen waarschijnlijk meteen de beroemde Muur van Hadrianus in Noord-Engeland in gedachten schieten, maar hij was ook de keizer die het Pantheon in Rome liet herbouwen nadat het verbrand was en dat daardoor nog steeds tot de dag van vandaag bewaard is gebleven. 


Als je deze belangrijke figuren uit de Romeinse geschiedenis in gedachte neemt terwijl je over de opgravingen van Italica wandelt dan krijg je toch een heel ander gevoel van de gehele omgeving en dan begrijp je dat ik de deelnemers van de reis aankomend voorjaar graag hiermee naar toe wil nemen. Heb je trouwens interesse in deze bijzondere Sevilla-reis van aankomend jaar neem dan gerust contact met ons op.

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner

verhoeven@kunststad.nl