Het ei van Columbus

Met veel plezier kijk ik de laatste dagen uit mijn hooggelegen hotelappartement hier in Sevilla over de immense stad en de omgeving van Andalusië. Een prachtig uitzicht heb ik onder meer op de eeuwenoude kathedraal van Sevilla en zelfs van een afstand kun je zien dat het een enorm bouwwerk is. Het gebouw is 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog. Daarmee is het na de Sint-Pieterskerk in Rome en de St Paul Cathedral in Londen de grootste kerk van Europa. De kathedraal van Sevilla heb ik al meerdere keren in de afgelopen jaren bezocht en steeds ontdek ik daar weer nieuwe interessante zaken. Naast prachtige altaarstukken van onder andere Murillo, Zurbarán en Goya is misschien wel het meest bezienswaardig het graf van de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus (1451-1506). Het praalgraf werd pas in 1892 gemaakt op Cuba en was oorspronkelijk bedoeld voor de kathedraal van Havana. Na de onafhankelijkheidsverklaring van Cuba in 1898 werd het graf inclusief het stoffelijk overschot van Columbus naar Sevilla overgebracht. Dat zou betekenen dat de beroemde ontdekkingsreiziger na bijna vierhonderd jaar na zijn dood zijn laatste rustplaats in Sevilla heeft gevonden, maar het blijkt dat hij in 1509 (slechts drie jaar na zijn overlijden) ook al een tijdje in Sevilla in het familiemausoleum heeft gelegen. Zijn zoon Diego had hem hier toen naar toe laten brengen vanuit het tijdelijke graf in het franciscaner klooster in Valladolid, de Spaanse plaats waar Christopher Columbus zijn laatste adem had uitgeblazen.


Echter toen zijn zoon Diego uiteindelijk overleed besloot men dat het lichaam van zijn vermaarde vader weer op reis mocht gaan en wel naar de kathedraal van Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. Columbus zou namelijk zijn laatste rusplaats krijgen op het eiland Hispaniola (waar de Dominicaanse Republiek een onderdeel van is) want dat was het grote eiland dat hij in 1492 tijdens zijn eerste ontdekkingsreis in de Nieuwe Wereld ontdekte en dat hij La Isla Española (Hispaniola) doopte. Later zou zijn zoon Diego gouverneur van Hispaniola worden en Columbus’ kleinzoon Luis werd hertog van het hele omliggende gebied. Kortom, de familie Columbus was verwoven met deze plek en daarom dacht men dat het goed was als daar voortaan zijn graf zou zijn. Echter de Fransen bezetten in 1795 het eiland Hispaniola en dat deed de Spanjaarden besluiten om Columbus’ graf te verplaatsten naar Havana. Toen ook Cuba voor Spanje verloren ging na de Spaans-Amerikaanse Oorlog van 1898 besloot men uiteindelijk dat het lichaam van Columbus toch weer naar Sevilla terug diende te komen.

Sevilla en Columbus zijn nu dan ook voor altijd met elkaar verbonden. Overal in de stad zie je herinneringen aan de ‘Ontdekker van Amerika’. Verschillende standbeelden van Columbus sieren de stad op. De meest opvallende is een enorm (hol) ei van koperen platen dat misschien wel 45 meter hoog is. In het inwendige van dit ei staat een gigantisch groot standbeeld van Columbus dat bij nader onderzoek 35 meter groot blijkt te zijn.


Wilt u met mij mee naar Madrid en Sevilla om daar de Spaanse Meesters te ontdekken? 

Kijk hier voor meer informatie. 

Deze sculptuur kwam ik afgelopen zomer per ongeluk tegen toen ik een behoorlijk groot hardlooprondje maakte en aan de rand van de stad Sevilla aanbelandde. Ik kwam er later achter dat het gemaakt was door een Russische kunstenaar genaamd Zurab Tsereteli en dat de monumentale sculptuur een geschenk van de stad Moskou aan Sevilla was en onthuld was in 1995. 

Het genoemde standbeeld staat op zo’n afgelegen plek dat menige toerist deze bezienswaardig tijdens zijn of haar bezoek aan Sevilla over zal slaan en dit kunstwerk raakt volgens mij langzaam in de vergetelheid. Slechts een groepje ‘koperdieven’ heeft enige tijd geleden wel zijn slag geslagen want ik zag dat verschillende elementen van de sculptuur waren verdwenen en dat leek mij niet de bedoeling.

Op mijn terugweg van mijn route van dit gigantische Columbus kunstwerk kwam ik weer langs het klooster van Cartuja, waar ik verleden week over schreef en daar stond ik wederom oog in oog met Columbus. Er staat daar namelijk een bescheidenere en traditionelere sculptuur maar daarom niet minder mooi.

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner

verhoeven@kunststad.nl