De oorsprong van de Spaanse Meesters

Al bijna een hele week vertoef ik nu in Sevilla en alhoewel ik deze prachtige Andalusische stad redelijk goed ken kom ik toch telkens weer nieuwe dingen tegen die mij inspireren. Door mijn recente bezoek aan de tentoonstelling in het Rijksmuseum Rembrandt-Velázquez, waarbij een combinatie is gemaakt tussen topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje, kijk ik toch weer met hele andere ogen naar bepaalde gebouwen en schilderijen hier in Sevilla. 

Op de genoemde tentoonstelling in Amsterdam worden bekende schilderijen van Velázquez gecombineerd met die van Rembrandt, dit gebeurt trouwens ook met werk van Murillo en een schilderij van de Spaanse meester Zurbarán wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan ‘De bedreigde zwaan’ van Jan Asselijn. Het geknevelde lammetje bekend als ‘Agnus Dei’ (1640) dat op de tentoonstelling hangt, ook van Francisco de Zurbarán, is echt iconisch. Het is een hele geslaagde expositie en ik raad dan ook iedereen aan om hier naar toe gaan. 

Wist u trouwens dat de genoemde beroemde Spaanse 17deeeuwse kunstenaars allemaal hun carrière hebben aangevangen in Sevilla? De 17de eeuwse meester Francisco de Zurbarán (1598-1664) werd weliswaar geboren in een klein Zuid-Spaans dorpje, maar ging als jonge man naar Sevilla om daar furore als schilder te maken. 


Sevilla is zo trots op Zurbarán dat hij een bronzen standbeeld in het centrum van de stad heeft gekregen. Die eer is trouwens ook te beurt gevallen aan zijn collega Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682) die zelfs op het plein voor het Museo Belles Artes in een meer dan levensgrote bronzen sculptuur is vereeuwigd. Murillo is trouwens in Sevilla geboren en heeft daar een groot deel van zijn leven gewerkt. Een nog veel beroemdere Spaanse schilder heeft ook het eerst levenslicht in Sevilla gezien en dat is niemand minder dan Diego Velázquez (1599-1660). Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, zoals de bekendste schilders van Spanje volluit heet, is buitengewoon bepalend geweest voor de schilderkunst van de 17de eeuw en dan is het voor de ware kunstliefhebber een genot om door zijn geboortestad te wandelen en te zien waar hij zich aan het begin van zijn loopbaan door heeft laten inspireren.

In het Museo de Bellas Artes in Sevilla zijn bijna vanzelfsprekend schilderijen van de beroemde artistieke stadsgenoten te zien en na het bewonderen van hun werken in het Rijksmuseum word je beeld nog completer als je ook hier in dit prachtige museum in Sevilla een deel van het oeuvre van Zurbarán, Murillo en Velázquez ziet. Op nog meer plekken in de stad zijn herinneringen aan deze grote meesters te vinden. 


Wilt u met mij mee naar Madrid en Sevilla om daar de Spaanse Meesters te ontdekken? 

Kijk hier voor meer informatie. 

Dat alles inspireerde mij er toe om in 2020 een reis naar Sevilla te organiseren, waarbij deze kunstenaars een soort rode draad vormen. Deze bijzondere trip wil ik echter graag combineren met een bezoek aan Madrid, want ook hier kunnen we in onder andere het wereldberoemde Prado Museum talloze werken van Zurbarán, Murillo, Velázquez en grote schilders uit de Spaanse kunstgeschiedenis bewonderen.

Tijdens deze unieke reis gaan we dus onder meer naar Sevilla en Madrid, waar we uiteraard niet alleen stil staan bij de 17de eeuwse schilderkunst maar ook andere periodes uit de rijke geschiedenis van beide steden zullen aanschouwen. Ook een excursie naar de schitterende stad Toledo waar El Greco weer belangrijke rol heeft gespeeld, staat op het programma en het El Escorial, het enorme abdij- en paleizencomplex dat koning Filips de Tweede heeft laten construeren en waar hij tevens een kunstcollectie heeft opgebouwd, slaan we niet over. 

Ik verheug me erg om deze veel omvattende reis uit te voeren en ik vermoed dat er zeker een gezelschap van vaste kunststad-reizigers met mij mee wil.

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner

verhoeven@kunststad.nl