Appeltjes van Oranje

Valencia is dé stad van de sinaasappels. Verspreid door het centrum van Valencia staan zo’n 14.000 sinaasappelbomen, die overigens niet voor de consumptie maar slechts voor de sier zijn. In het vroege voorjaar verspreiden deze siersinaasappelbomen een heerlijke geur door de mooie historische Spaanse stad, veroorzaakt door de welriekende bloesem.  

Toen ik deze week door Valencia wandelde zag ik dat op dit moment de vele sinaasappelbomen in de stad nog talrijke groene vruchten dragen. Uit ervaring weet ik dat deze binnen afzienbare tijd zullen verkleuren naar het opvallende oranje en dat maakt het wederom een feest om door de stad de wandelen. Al die ‘Appeltjes van Oranje’ in het Valenciaanse straatbeeld zijn dan echt een genot voor het oog.  

Valencia is weliswaar de hoofdstad van de sinaasappel, echter de teelt ervan vindt natuurlijk buiten de stad plaats. Via een bekende delicatessenhandelaar in de fraaie wijk Eixample waar ik regelmatig kom ontving ik verleden jaar de contactgegevens van een zekere Jézus. Deze naam riep bij mij in eerste instantie religieuze gedachtes op, maar in Spanje blijkt dit een vrij normale voornaam te zijn. Toen ik als voorbereiding na een autorit van ongeveer 40 minuten midden in het Valenciaanse platteland aankwam stond ik bij een poort die toegang gaf tot een enorme boomgaard. Mijn nieuwsgierigheid was groot en Jézus, een oudere Spaanse heer, begroette mij met veel enthousiasme. 


Meer dan hartelijk werd ik door hem en zijn vrouw Issabel ontvangen en vol trots nam hij mij mee door zijn enorme domein. Ik had eigenlijk verwacht dat er slechts een aantal rijen met tientallen sinaasappelbomen zou staan. Als dat het geval was geweest had ik ook al erg verheugd geweest, maar er was veel meer dan dat te zien. Ik was na afloop buitengewoon aangenaam verrast door mijn bezoek aan hem en het gastvrije welkom dat ik gelijk besloot om voortaan onze reisgezelschappen mee te nemen naar deze betoverende citrusgaard. En zo geschiedde afgelopen week wederom tijdens ons uitgebreide en diverse culturele programma van onze Valenciareis. 

Het kennismaken met de citrusteelt past uitstekend bij alle andere culinaire dingen die wij doen tijdens deze reis. Zo gaan we onder meer paella proeven aan de bron, drinken we echte Valenciaanse wijn op een karakteristieke wijngaard, maak je als deelnemers kennis met een drank genaamd Horcahataen proberen we natuurlijk ook allerlei soorten tapas uit. De sinaasappel hoort dus ook in dit rijtje thuis.  

Naast ontzettend veel sinaasappelbomen in allerlei soorten en maten, verbouwt Jézus ook andere citrusvruchten; citroenen, limoenen, grapefruits, diverse mandarijnsoorten en nog veel meer. 


Nog leuker is het als Jézus ons gezelschap citrusvruchten laat zien én proeven waar we nog nooit van gehoord hebben, zoals een exotische vingercitroen die er opvallend uitzag en die ook wel Boeddha’s hand wordt genoemd. De ‘citra’, die bestaat uit alleen maar schil en nauwelijks vruchtvlees heeft, is fascinerend. Tevens het zogenaamde ‘citrus kaviaar’ was voor mij toen ik het voor de eerste keer proefde echt een openbaring. Toen we van de week bij deze ‘kaviaarplant’ aankwamen mopperde de eigenaar een beetje over de vruchten die op de grond gevallen waren. De vruchten waren namelijk nog niet helemaal rijp en nog niet klaar voor de oogst. Helaas waren deze ‘gevallen vruchten’ nog niet geschikt voor de consumptie en dat vond Jézus zonde. Hij had ons één van de kleine vruchten al laten zien en we begrepen direct waarom het kaviaar genoemd wordt. Binnenin is het fruit namelijk gevuld met allemaal kleine bolletjes, hetzelfde zoals kaviaar van visseneitjes er uit ziet. Vervolgens liet hij het ‘citrus kaviaar’ ervaren en het smaakte weliswaar nog wel een beetje zuur, maar toch was het een hele bijzondere smaakervaring. Het gaf een rare sensatie op je tong al die kleine balletjes. Vervolgens kregen we te horen dat de vrucht in sterrenrestaurants gebruikt wordt en dat het erg kostbaar is. 


Natuurlijk wilden we weten wat een kilootje ‘citrus kaviaar’ zou kosten en ik schrok best toen Jézus vertelde dat dit ongeveer € 250,- per kilo waard is. Ongelofelijk, dat is inderdaad niet goedkoop!

Zoals je kunt lezen was ook dit keer iedereen behoorlijk onder de indruk van het hele sinaasappellandgoed. De ligging was schitterend, net ten zuiden van Valencia, in een vallei maar vlakbij een bergrug waar je vanaf de boomgaarden een prachtig uitzicht op had. 

Na de uitgebreide rondleiding stond Isabel, zijn vrouw, bijna vanzelfsprekende klaar met versgeperste sap en een stukje zelf gebakken cake met citroen. Wat een overheerlijke afsluiting van dit bezoek.  De citrusgaard van Jézus is nog een extra reden om een keer met ons naar Valencia te gaan.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com