Lekker bakkie koffie

Het is volgens mij een wereldwijd, maar in ieder geval een Europees fenomeen, de koffiezaak, vroeger wel aangeduid als de konditorei. Het aantal koffiezaken stijgt namelijk de afgelopen jaren in een rap tempo. Of je nu in Londen, Berlijn of Amsterdam komt, op bijna elke straathoek kun je wel even stoppen om een ‘bakkie troost’ te drinken. Nu zijn wij Nederlanders gek op koffie en vooral in de ochtenduren dienen we verschillende malen een kopje te nuttigen. Zoals je weet organiseren wij reizen en we proberen, vanwege het Hollandse verlangen naar koffie, er dan ook altijd wel rekening mee te houden dat we halverwege de ochtend op een plek pauzeren waar we een kopje kunnen drinken. Dit onderdeel van het programma is altijd heel belangrijk! Als wij het vergeten, dan herinneren de deelnemers van de reis ons er wel aan om nu toch echt even halt te houden en ze de gelegenheid te geven het cafeïneniveau weer op peil te brengen.

Het blijft opvallend dat er zowel in Berlijn, waar we een groot deel van onze tijd doorbrengen, als ook in Amsterdam zo veel koffiebarretjes te vinden zijn. En zoals ik al schreef blijft het aantal maar stijgen. 


Bijvoorbeeld in de hippe Amsterdams wijk ‘De Pijp’, de buurt waar we vertoeven als we in Amsterdam zijn, lijkt het wel of elk winkelpand dat leeg komt te staan omgetoverd wordt naar een koffiezaak. Het krijgt een hip en trendy interieur dat bestaat uit een bar met een groot Italiaans design koffiezetapparaat dat bij gebruik luid sissende en malende geluiden maakt. Tafels en stoelen zijn vaak basicmet veel (oud) hout geïnspireerd op de meubels van de ontwerper Piet Hein Eek. En voilá, de volgende nieuwe koffiebar is weer een feit. 

Terwijl ik de afgelopen veel op reis was heeft de trend van het openen van nieuwe koffiezaken zich in Amsterdam driftig voortgezet. Tijdens mijn huidige bezoek aan Amsterdam zag ik dat er in Amsterdam-Zuid weer een aantal nieuwe koffiegelegenheden bij is gekomen en je zou nu toch zeggen dat men letterlijk en figuurlijk verzadigd is en er voldoende koffietentjes zijn. 

Als er nu een winkelruimte ter beschikking komt zou ik toch iets geheel anders verzinnen. Ik ben gelukkig niet de enige die zo denkt, want op de Amsterdamse Ceintuurbaan opende kortgeleden iemand een hele luxe cafetaria, want zo zal ik het maar noemen. Je kunt er pommes frites krijgen, met allerlei bijlagen. Het wordt geserveerd in een hippe omgeving maar je kunt ook afhalen. Best leuk bedacht, de oude vertrouwde snackbar nu als luxe traiteur. Echter dit concept vinden meer horecaondernemers leuk want een stukje verderop opende een tweede luxe friettent zijn deuren. Het lijkt alsof er straks alleen nog maar koffiezaken en luxe frituren in Amsterdam-Zuid zullen zijn. Waar is originaliteit en de diversiteit gebleven?


"Een snackbar als luxe traiteur"Nog even terug komend op Berlijn, hier is men zogezegd ook gek op koffie. In Berlijn is echt een hele uitgebreide koffiecultuur ontstaan waarbij je als klant een menukaart krijgt aangeboden waarbij je kunt kiezen uit allerlei bijzondere koffievarianten. Nederlanders bestellen toch meestal nog een gewoon kopje koffie of desnoods een cappuccino of een koffie verkeerd. In Berlijn varieert het van de Latte Macchiato tot Milchkaffee en koffie met sojamelk en zo zijn er nog meer exotische koffienamen. Een interessante variant is de speciale cafeïne vrije koffie die in sommige gelegenheden op de kaart staat. Soms wordt je van te voren gewaarschuwd door de serveerster dat de smaak toch wel echt anders is dan die van gewone (cafeïne vrije) koffie. De koffie die je aangeboden krijgt als cafeïneloze variant is de zogenaamde Getreide Kaffee, deze koffie is gemaakt van verschillende soorten granen en bevat dus geen cafeïne. Tijdens de koffiecrisis in de jaren ’70 in de DDR was dit het enige product dat verkrijgbaar was voor de gewone mens. Het is na de Val van De Muur blijven bestaan, maar is niet bij alle Berlijners zo geliefd want het doet hen terugdenken aan de povere DDR-jaren. Probeer het zeker zelf eens als je in Berlijn bent.  

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com Wilt u meer blogs lezen van HospitalityScanner Judith de Groot? Klik hier rechts dan op het 'Stedenkenner' logo.