Reizen als onze hobby en voor ons werk

Ons reizende leven is vaak een combinatie van werkzaamheden die wij met veel plezier doen. Als er weer een reisgezelschap arriveert dan zijn wij met volle overgave bezig om hen een bijzondere reiservaring te geven. En als de groep weer voldaan en met veel impressies vertrokken is dan gaan we vaak direct weer aan de slag met andere dingen voor KUNSTSTAD. We kijken of we ter plekke nog wat nieuws moeten voorbereiden voor een volgende reis. Of soms blijkt dat we weer een stukje verder moeten reizen om dingen te weten te komen voor een eventuele nieuwe reisbestemming. 

Zo eindigde anderhalve week geleden de eerste Bilbaoreis van dit najaar en zojuist is er weer een groep deelnemers vertrokken die mee deed aan de tweede reis naar deze prachtige Baskische stad. Tussen deze twee Bilbaoreizen zijn wij begin van de week via een speciale route richting de Spaanse hoofdstad gegaan. Wij deden dit deels per auto en deels per trein. Allereerst wilde we nog even terug naar de Rioja omdat wij nieuwsgierig waren of we voor de Bilbaoreizen die volgend jaar gaan plaatsvinden nog wat extra kennis konden opdoen over deze beroemde wijnstreek. De Rioja werd dan ook onze eerste stop. 


Het is al een genot om van Bilbao door de bergen richting deze streek te rijden want ik kan echt genieten van dit prachtige landschap. De deelnemers van onze vorige Bilbao-reizen (en dat zijn er inmiddels al best veel) kunnen dat beamen. Na het groene berglandschap met zijn vakwerkhuisjes bereik je na 40 minuten het glooiende wijngebied La Rioja dat zo ver het oog kan reiken in beslag wordt genomen door wijngaarden. Het is op dit moment gezellig druk in deze omgeving want men is bezig met de oogst van de laatste druiven en dat wordt weer gecombineerd met soms traditionele oogstfeestjes zoals het zogenaamde blootsvoets ‘wijntrappen’. Deze periode in de wijnbouw lokt weer veel wijnfans vanuit alle uithoeken van de wereld, maar gelukkig is het wijntoerisme nog geen massatoerisme dus het blijft leuk en aantrekkelijk om ook in deze tijd naar de Rioja te gaan. Na wat afspraken en bezoekjes besloten we om verder te reizen naar de iets zuidelijker gelegen Spaanse stad Burgos in de autonome regio Castilië en León.

Burgos is bekend vanwege zijn Gotische kathedraal die inderdaad zowel van binnen als van buiten schitterend is. Deze kathedraal is een bekende pleisterplaats voor de pelgrims naar Santiago de Compostella en dat geeft iets extra’s. Onder het koepelgewelf van de Kathedraal van Burgos bevindt zich het graf van El Cid Campeador of kortweg El Cid, zoals deze adellijke ridder uit de elfde eeuw genoemd wordt. 


We vielen trouwens ook nog eens met onze spreekwoordelijke neus in de boter want er bleek een feest in Burgos te zijn rondom El Cid en talloze kinderen en volwassen waren gekleed als middeleeuwse ridders en jonkvrouwen. Een reusachtige El Cid liep met een optocht door de stad mee en hij werd vergezeld door de genoemde jeugdige ridders; erg leuk en vermakelijk.

We besloten om na ons bezoek aan Burgos verder te reizen naar Madrid en we kozen hiervoor de trein als vervoersmiddel. Burgos heeft een heel nieuw station dat pas in 2008 geopend is. Het treinstation is een beetje ‘op de groei’ gemaakt want er stoppen niet zo veel treinen. De trein naar Madrid gaat maar een paar keer per dag en dat geldt eigenlijk ook voor de trein de andere kant op, namelijk naar Bilbao, die ook maar heel weinig rijdt. De treinen die vanuit Madrid naar Sevilla, Málaga, Barcelona of Valencia gaan zijn supersnelle hogesnelheidslijnen, maar de trein van Bilbao, via Burgos naar de Spaanse hoofdstad is echt een ‘boemeltreintje’. Over het traject Bilbao-Madrid doe je meer dan vijf uur. Gelukkig staken wij halverwege, vanuit Burgos, in en hoefden we nog slechts tweeënhalf uur met deze trein. 


In Madrid aangekomen werd ik meteen weer gegrepen door de charme van de Spaanse hoofdstad. Alhoewel ik de meeste musea aldaar al meerdere keren gezien heb vind ik het toch telkens een feest om weer naar het Prado of het Museo Thyssen-Bornemisza te gaan. Ik wilde graag ook nog naar het Reina Sophiamuseum om daar de Guernica opnieuw te zien. Ik was immers twee weken daar voor weer in het gelijknamige stadje in Baskenland geweest en nu zou ik met hele andere ogen naar het beroemde meesterwerk van Picasso kijken.

Na een paar dagen in Madrid werd het al weer tijd om terug te keren naar Bilbao want daar zou zogezegd weer een KUNSTSTAD-reis gaan starten. Urenlang met de trein leek me eigenlijk geen optie en zodoende stond ik na 40 minuten vliegen weer op de mooie luchthaven in Bilbao die ontworpen is door de gerenommeerde architect Calatrava. Met veel plezier hebben we de afgelopen dagen met het team van KUNSTSTAD wederom deze fantastische reis begeleid en ik hoop dat er nog vele mogen komen in de nabije toekomst!

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl

 

P.S. mocht je trouwens een keer mee willen op reis naar Bilbao en de Rioja of met ons ontdekkingstocht willen naar Madrid en omstreken stuur ons dan een e-mail: info@kunststad.nl of neem op een ander manier contact met ons op.