Bio in Berlijn en natuurlijk verantwoord

De afgelopen tijd deed ik als vanouds weer boodschappen in de Berlijnse supermarkten, waaronder zelfs eenmaal om een buffet voor mijn gasten van de recente Berlijnreis samen te stellen. De diversiteit is op dit gebied groot; zo is het productaanbod in de grote supermarkten enorm, maar ook de hoeveelheid verschillende supermarktketens is ruim. Dit varieert van de goedkope prijsvechters als Lidl en Aldi tot de duurdere biologisch verantwoorde supermarkten. Vooral die laatsten timmeren aardig aan de weg in Berlijn. 

Ook in Nederland wordt er tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan gezond en verantwoord eten. Wat zit er nu eigenlijk precies in de dingen die we in de supermarkt kopen? Wat voor soort  leven hebben de dieren geleid die we opeten? Welke bestrijdingsmiddelen zijn er op onze groenten en fruit gespoten? Dit zijn de vragen die bij een steeds grotere groep consumenten spelen en waar de grootgrutters op inspelen.

In bepaalde delen van Berlijn, vaak wel wat hippere wijken van de stad, is het echt een hype om je bezig te houden met de kwaliteit en de verantwoorde ingrediënten van voedsel. 


De zogenaamde biowinkels schieten in de Duitse hoofdstad als paddenstoelen uit de grond. Ze zijn er in alle soorten en maten te vinden en als je dus bewust wilt eten dan zit je in Berlijn goed. Een paar voorbeelden van biosupers zijn Alnatura, Bio Company en LPG. Maar ook de ‘normale’ kwaliteitssupermarkten als Edeka en de Rewe hebben een grote afdeling met bioproducten.

Een mooi voorbeeld van een hip biologisch product dat in Berlijn erg populair blijkt te zijn, is de Bionade. Dit is een frisdrank die, volgens de producenten “in zijn geheel biologisch wordt geproduceerd volgens de methode van het brouwen, door fermentatie van water en mout”.Volgens het etiket word de moutsuiker in een speciaal proces niet in alcohol omgezet maar in gluconzuur. Dit is volgens de producent een zwak organisch zuur dat van nature een bestanddeel van honing is en geldt als zeer gezond. Dit drankje moet je zeker een keer proberen als je in Berlijn bent, hoewel, als je het drinkt vraag je je wel af of dit nou zo goed voor je gezondheid is, maar lekker is het zeker. 

Wel bijzonder eigenlijk dat in een stad waar een deel van de bevolking zo bewust met biologisch eten bezig is en waar je talloze duurdere biowinkels aantreft ook de goedkoopste supermarktketens veel filialen hebben. Op korte loopafstand tref je altijd wel een Lidl of een Aldi. De prijzen van deze typische Duitse stuntsupermarkten, die ook veel vestigingen in Nederland hebben, liggen qua prijs nog veel lager dan bij ons en zijn in Duitsland ontzettend populair. De producten zien er aantrekkelijk uit en blijken ook voor een aanzienlijk deel het keurmerk ‘bio’ te hebben. Ik begrijp dat dit stempel natuurlijk niet gebruik mag worden als het niet aan de juiste biovoorwaarden voldoet, want dat wordt vanzelfsprekend gecontroleerd door de Duitse overheid. Even los van de vraag wat je een betere kwaliteit of smaak vindt scheelt het aanzienlijk in je portemonnee als je ‘bio’ kiest bij de Aldi of de Lidl. Aan jou de keuze als consument…..


 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com