De invloed van de linkshandigen

Ergens op internet las ik zojuist dat het morgen (13 augustus) ‘De Dag van de Linkshandige’ is. Volgens het digitale artikel wordt sinds 1992 op 13 augustus jaarlijks het feit ‘gevierd’ dat er een aanzienlijke groep linkshandige mensen bestaat. Deze dag blijkt ingevoerd om iedereen wereldwijd er van bewust te maken hoe lastig bepaalde dingen kunnen zijn voor linkshandigen, in een overwegend rechtshandige wereld. Het gaat dan met name om kleine irritaties en gelukkig niet om levensbedreigende zaken. 

Met name als kunsthistoricus werd ik een beetje nieuwsgierig naar het fenomeen ‘links zijn’ en ik ben verder op het world wide webop zoek gegaan naar wetenswaardigheden over linkshandigheid. Het gaat meestal om de voorkeur om bij allerlei handelingen de linkerhand (voeten, benen, ogen e.d. kan trouwens ook) te gebruiken. Het linkshandig zijn blijkt erfelijk bepaald en naar schatting is ongeveer 10 procent van de mensen linkshandig. Er blijken meer mannen ‘links’ te zijn dan vrouwen en ‘linkse mensen’ zijn statistisch gezien creatiever. Een grote groep kunstenaars is bijvoorbeeld linkhandig. Het blijkt zelfs bij metingen op kunstacademies dat er meer dan 40% linkshandige kunstenaars in spé zijn. 


Via mijn zoektocht op internet vond ik een bonte lijst met bekende linkshandigen. Opvallend was dat grote leiders als Julius Caesar en Napoleon het ‘links’ deden en zelfs de voormalige Amerikaanse presidenten John F. Kennedy en Bill Clinton mogen zich aan dit rijtje toevoegen. Van de musici, die binnen de categorie creatieve beroepen vallen, zijn er opmerkelijk veel zoals David Bowie, Paul McCartney, Phil Collins, Paul de Leeuw en Thomas Acta. En in de beeldende kunst valt meteen Leonardo da Vinci op. Deze grote Renaissance meester werkte niet alleen linkshandig, maar hij schreef zelfs in spiegelschrift. Het blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het voor een linkshandige sowieso makkelijker is om te lezen in spiegelbeeld, maar het blijft mysterieus waarom Leonardo ook zijn documenten spiegelend schreef. 

Leonardo’s collega Michelangelo was eveneens linkshandig en dit geeft al weer een hele andere kijk op het plafond van de Sixtijnse kapel in Rome. Ga er maar eens aan staan, zo’n grote klus en dan ook nog eens alles met je linkerhand schilderen. Of is dat typisch een opmerking van een rechtshandige? Immers een linkshandige, zoals Michelangelo, wist niet natuurlijk beter dan dat dit voor hem de ‘juiste’ hand was. 


Een eeuw later bezocht de Vlaamse kunstenaar Peter Paul Rubens Italië en wat denkt u? Ook hij was linkshandig en ik weet nou niet of dit een reden was dat hij direct een artistieke band met Michelangelo en Leonardo da Vinci had. Opvallend is wel dat Rubens verschillende malen de ‘linkse’ Renaissance meesters als voorbeeld heeft gebruikt. Tenslotte is nog wel aardig om te vermelden dat verschillende adellijke personen ook linkshandig zijn namelijk onze Koning Willem-Alexander en kroonprins William, de kleinzoon van de Engelse Koningin Elisabeth. We kunnen dus concluderen dat er een belangrijke linkshandige wereld bestaat, die we niet moeten onderschatten. 

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl