Oversteken in Berlijn

Tijdens het reizen vallen mij vaak simpele dingen op die net anders zijn dan thuis in Nederland. Het ritueel van iets eenvoudigs als oversteken is in elke Europese stad bijvoorbeeld weer anders en in Berlijn, waar we op dit moment verblijven, vielen mij hierbij een aantal zaken op. Het opvallendst is eigenlijk dat je bij veel grote straten enorm de pas erin moet houden om in één keer de gehele straat te kunnen oversteken. Als je een gewoon tempo aanhoudt dan haal je dit namelijk niet. Je strandt dan op een soort vluchtheuvel tussen de beide rijrichtingen in, of soms op het middenplateau dat ligt tussen de tramrails die middendoor lopen. Het verkeer raast dan langs je heen. Schijnbaar zijn de stoplichten dus zo afgestemd dat je het als voetganger niet haalt om in één keer naar de overkant te komen. Ik las op internet dat het op sommige punten in de stad wel tot vier minuten kan duren voor je als voetganger over geraakt. Op andere plekken is het stoplicht soms zelfs maar vijf of zes seconden groen. Ja, je redt het dan slechts als je een gigantisch goed reactievermogen hebt en je gelijk begint te lopen zodra het groene licht ook maar verschijnt. 

OK, ook als het licht rood is kun je nog doorlopen. Oranje licht voor voetgangers bestaat namelijk niet en dat het groene mannetje gaat knipperen, zoals in Nederland, dat kent men in Berlijn niet. 


Het licht in Berlijn is simpelweg groen of rood en hoeveel tijd je hebt tot het licht voor de auto’s groen wordt, is een onzekere factor. Er is inmiddels in Berlijn een actiegroep opgericht die ageert tegen het feit dat je als voetganger soms in gevaarlijke situaties terechtkomt doordat de stoplichten te kort zijn afgesteld.

Mocht je binnenkort naar Berlijn gaan, bijvoorbeeld samen met ons in september, dan ben je er nu in ieder geval van op de hoogte dat je haast moet maken als je een grote straat vlot wilt oversteken.

Als je dan voor het stoplicht staat te wachten als voetganger en het wilt versnellen dat het voetgangerslicht groen wordt dan kun je net als in Nederland op een knopje op de paal bij het zebrapad drukken. Dit knopje of kastje kan er op verschillende manieren uit zien. In het begin dacht ik dat je deze (gele) knoppen allemaal aan de voorkant moest aanraken met je hand. Op sommige staat dat zelfs ook geschreven ‘bitte berühren’. Zodra je dit doet gaat er een lampje in het kastje branden. Anderen hebben deze tekst niet, maar ik ging er van uit dat ik hier hetzelfde moest doen, want ik zag namelijk ook andere mensen dit doen. Per ongeluk kwam ik er echter achter dat er onderaan het kastje een soort schakelknopje zit dat je in kunt drukken. Het kastje gewoon aan de voorkant aanraken heeft dus volgens mij geen enkele zin. Nadat ik jaren geleden een aantal maanden in Berlijn was ontdekte ik dit ‘verborgen’ drukknopje pas. 


Maar ‘mijn ontdekking’ lijkt nog altijd sneller dan sommige Berlijners, want die kijken me soms een beetje wazig en verbaasd aan als ik deze handeling uithaal. Zullen ze dit trucje dan niet kennen? Ik zal het binnenkort toch eens aan iemand vragen.

Oh ja, nog iets over stoplichten. Je kent waarschijnlijk wel de Oost-Duitse Ampelmänchen. Deze stoplichtmannetjes uit de DDR-periode zijn inmiddels wereldberoemd en een symbool geworden van Berlijn en Oost-Duitsland. Deze ventjes zijn goed te onderscheiden van onze mannetjes want deze oosterlingen hebben een hoedje op en hebben een andere houding. Mocht je ze op het stoplicht tegenkomen in Berlijn dan weet je gelijk dat je in het voormalige oosten van de stad bent, alhoewel ze tegenwoordig ook in het westelijk deel van de stad bij sommige stoplichten opduiken. 

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com