Denemarken en Zweden draaien door!

Terwijl ik mijn Travel Tale van deze week schrijf zit ik in de lobby van mijn luxe Deense hotel en ik heb momenteel uitzicht over een deel van de mooie haven van Kopenhagen. Het water waar ik op uitkijk staat rechtstreeks in verbinding met de Sont. Deze beroemde zeestraat verbindt de Noordzee met de Oostzee en is één van de drukste vaarroutes ter wereld. De Sont vormt tevens de scheiding tussen Denemarken en Zweden en deze twee landen zijn tegenwoordig door een lange brug met elkaar verbonden. Een paar jaar geleden, tijdens mijn vorige verblijf in Kopenhagen, heb ik al eens over deze bijzondere Sontbrug geschreven en de afgelopen dagen ben ik wederom verschillende malen via deze opzienbarende brug de Sonto vergestoken. 

De Sontbrug begint nabij de luchthaven van Kopenhagen en aan de andere zijde eindigt hij in de buurt van de Zweedse stad Malmö. Beide beroemde Scandinavische steden zijn dankzij de Øresundsbron, zoals de lange brug officieel heet, sinds het jaar 2000 zeer nauw met elkaar verbonden. Dat betekent onder andere dat veel mensen die in het Deense Kopenhagen werken in het Zweedse Malmö wonen en dagelijks over de Sontbrug rijden. Niet alleen forensen doen dit, maar ook veel bezoekers aan de stad Kopenhagen combineren hun stedentrip met een uitstapje naar Malmö. Ook ik zal dat in de loop van deze week met de deelnemers van de KUNSTSTAD-reis doen en dan is één van de attracties van onze reis een tocht over de genoemde Sontbrug


Aardig om te weten is dan ook nog het feit dat de genoemde verbinding eerst begint als een tunnel die voor een deel onder de bodem van de Sont door gaat en halverwege kom je dan weer bovengronds op een speciaal hiervoor aangelegd eiland alwaar de gigantische Sontbrug begint. Het gehele stuk weg over en onder Sont, inclusief brug, is 16 kilometer lang en is zogezegd een belangrijke bezienswaardig tijdens je bezoek aan Kopenhagen en Malmö.

Het karakteristieke oude centrum van de Zuid-Zweedse stad is trouwens ook zeer de moeite waard. Het eerste wat opvalt als je vanaf de Sontbrug de binnenstad van Malmö nadert is een enorme wolkenkrabber die bekend is onder de naam ‘Turning Torso’. Zijn naam doet de hoge woonflat eer aan want het is net alsof er, toen het af was, een enorme ‘draai’ aan het gebouw is gegeven en het daarom zijn typerende zwierende vorm heeft gekregen. 

Niemand minder dan de Spaanse architect Santiago Calatrava is verantwoordelijk voor het ontwerp van deze torenflat en tijdens mijn vele reizen heb ik al talrijke ontwerpen van hem mogen aanschouwen. Misschien is het complex dat hij in de voormalige rivierbedding, tegenwoordig bekend als het Turia-park, in zijn geboortestad Valencia heeft gemaakt, waar ik een paar maanden geleden nog voor stond met een groepje reizigers van KUNSTSTAD, wel het opvallendst. Wellicht heb je dit bijzondere staaltje moderne bouwkunst in Spanje ook wel eens gezien en anders moet je zeker ook een keer met ons naar Valencia gaan! 


Maar nu even terug naar mijn verblijf in Zweden; de gedraaide Calatrava-toren in Malmö is 190 meter hoog, telt 54 verdiepingen en is op het moment het hoogste gebouw van heel Scandinavië. Je kunt je overigens goed voor stellen dat je een magnifiek uitzicht hebt vanaf de hoogste verdieping van dit hoge moderne gebouw over zowel een deel van Zweden als over Denemarken en zijn hoofdstad Kopenhagen. Toch ben ik (nog) steeds niet naar de hoogste verdieping gegaan want ik verbleef de afgelopen dagen niet ver van de ‘Turning Torso’ in een nieuw viersterren hotel in Malmö waar zich op de bovenste verdieping een hotelbar bevindt en waarvandaan je op zo’n 85 meter hoogte ook een magnifiek panorama uitzicht hebt over de omgeving. Je kunt vanaf hier over de uitgestrektheid kijken van de Sonten daarbij natuurlijk ook mooi de gelijknamige brug zien liggen. Ook zie je de vliegtuigen landen op de Københavns Lufthavne Kastrup, oftewel het vliegveld van de hoofdstad van Denemarken. En als het niet te heiig of te bewolkt is, zoals afgelopen weekend het geval was, dan kun je ook mooi de skyline van Kopenhagen zien. 

Inmiddels ben ik dus in Kopenhagen en ben ik bezig met de voorbereidingen voor de komst van de groep en ook al ben ik in de afgelopen jaren al een aantal keer in Kopenhagen geweest, ik heb de stad zelfs ooit rennend doorkruist tijdens de Marathon, valt er toch nog steeds genoeg te zien in de imponerende Deense hoofdstad. 


Nog even terugkomend op de ‘Turning Torso’ van Calatrava in het nabijgelegen Malmö, inmiddels heb ik namelijk hier in Kopenhagen in de afgelopen jaren ook een paar historische gedraaide torens ontdekt. Één bevindt zich bovenop ‘Børsen’, het 17de eeuwse beursgebouw die ook wel de Dragespiret ("de drakentoren") wordt genoemd. De toren stelt namelijk vier in elkaar gedraaide drakenstaarten voor. En de andere gedraaide toren is die van ‘Vor Frelsers Kirke’, deze Barokke kerk wordt bekroond door een toren met een opvallende kurkentrekkerachtige vorm. Je kunt de toren beklimmen en het laatste stuk leg je af middels draaitrappen aan de buitenzijde. Ik ben nog niet bij deze kerktoren naar boven geklommen, maar ze zeggen dat dit een beproeving is voor mensen met hoogtevrees.  Kopenhagen en het tegenover gelegen Malmö gaan zoals je kunt lezen niet snel vervelen.

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl