Adembenemend uitzicht geeft een extra dimensie

Van de week ben ik voor enkele dagen neergestreken in een mooie kamer van een luxueus viersterrenhotel in het centrum van het Zweedse Malmö. Het gebouw telt maar liefst 25 verdiepingen en ik toog na aankomst al vrij snel naar de hoogste verdieping waar je vanuit de panaromabar een fantastisch uitzicht op de omgeving hebt. Zo zag ik onder meer de Sontbrug, de Turning Torso van architect Calatrava en zelfs de stad Kopenhagen liggen en hierover heeft Marcel in zijn Travel Tale van deze week al iets meer geschreven. 

Zoals trouwe lezers van mijn verhalen weten ben ik altijd benieuwd wat hotels in allerlei opzichten te bieden hebben en daar hoort bijvoorbeeld het uitzicht van uit het raam van je hotelkamer ook bij. In mijn genoemde Zweedse hotel was niet alleen het uitzicht vanuit de bar magnifiek maar ook het panorama vanuit mijn hotelkamer op de 12 verdieping was niet mis en ook hier had ik een weidse blik over de omgeving. Zo keek ik over de gebouwen heen en kon ik tevens ook op de lager gelegen gedeeltes van het dak van het viersterrenhotel kijken. Nu zou je denken dat dit misschien een saaie en rommelige aanblik zou geven, gedomineerd door hoofdzakelijk zwart dakleer. Echter dat was niet het geval; ik zag over alle lager gelegen daken een soort groene begroeide vlakte, dit was een zogenaamd sedumtapijt. 


Toen men een aantal jaren geleden het nieuwe hotelgebouw neerzette heeft men gelijk het dak van de lager gelegen zalen bekleed met vetplantjes genaamd sedum (zie foto). Dit sedumdakheeft allerlei voordelen: allereerst komt er door meer groen in de omgeving meer zuurstof in de lucht. Daarnaast is zo’n groen dak mooier om te zien dan zwarte dakbedekking en ik moet zeggen dat dit dus het uitzicht nog aantrekkelijke maakte. Tenslotte dempt het groene sedumtapijt geluid en het isoleert het ook zowel warmte of als gewenst koude.

Dit laatste genoemde voordeel bespaart uiteraard een hoop energie en dus zorgt dit begroeide dak voor minder belasting van het milieu. Maar dat laatste even ter zijde. Het grote voordeel op dit moment vind ik zelf namelijk dus het zicht. 

Een tijdje geleden was ik in Antwerpen, waar ik een nachtje in een comfortabel hotel in het centrum sliep. Ik was al vaker in dit aangename hotel geweest en wist dus dat deze hotelaccommodatie aan veel van mijn wensen zou voldoen. En ja, toen ik de kamer binnen kwam lopen voelde ik me qua atmosfeer gelijk ook weer thuis. Er was echter dit keer één maar…., je voelt het al, het uitzicht van de kamer die ik dit keer kreeg toebedeeld was niet echt denderend. 

Vanuit mijn hotelkamer, op één van de lagere verdiepingen, keek ik zo de kantoorruimtes in van een pand dat aan de overzijde van de zeer smalle straat stond. Ik zag als het ware de bureaus van mensen die achter hun computer aan het werk waren. Door het tegenoverliggende gebouw was mijn hotelkamer ook vrij donker omdat de toegang van daglicht belemmerd werd. Op zich geen probleem natuurlijk want het kan tientallen keren erger heb ik in de afgelopen jaren ervaren. En voor een beperkt aantal nachtjes was het ook prima uit te houden. Maar toch voelde het een klein beetje ‘beklemmend’ en ik besloot naar de receptie te gaan en te vragen of ze een kamer op een hoger verdieping hadden. 


De receptioniste deelde mij mee dat dit geen enkele probleem was en vervolgens had ik een prachtige panoramische blik over de skyline van Antwerpen. Mijn verblijf aldaar was nu helemaal compleet.

Gelukkig mag ik regelmatig genieten van spectaculair uitzichten. Zo heb ik vanuit mijn hotelkamers in Boedapest bijna altijd een prachtig blik over de Donau en bewonder ik dan niet alleen de beroemde rivier, maar ook aan de overkant de schitterende burchtheuvel, die ’s avonds prachtig verlicht is en waar je uren van kunt genieten. Een adembenemend uitzicht op onder meer Times Square en Broadway had ik in New York vanuit mijn hotelkamers op etages die vaak boven de 40ste verdieping gelegen waren en genoot ik op die manier van het uitzicht over ‘the city that never sleeps’. Vanuit mijn hotelkamer in Berlijn zag ik laatst van bovenaf allerlei bedrijvigheid en bekende gebouwen van de Duitse hoofdstad. En tenslotte had ik kortgeleden ook in Bilbao een mooi uitzicht op het bekendste plein van de Baskische stad. Geweldig natuurlijk! Dus qua uitzicht-ervaringen mag ik zeker niet klagen.


Mijn motto is dat een hotelverblijf een totaalbeleving dient te zijn waarbij alles (of zoveel mogelijk) dient te kloppen en dus ook het uitzicht vanuit je hotelkamer is hierbij naar mijn mening een belangrijke factor. Hoewel het natuurlijk door omstandigheden niet altijd te realiseren is om een wijds uitzicht te hebben. Als het hotel midden in de stad is gelegen kom je er vaak niet onderuit dat je kamer aan een doodnormale straat of aan een binnenhof ligt, maar dan zijn er vaak weer andere dingen die het hotel bijzonder maken en daar schrijf ik graag de volgende keer wat meer over. 

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com