Warschau is echt wonderschoon!

Vele plaatsen in Europa heb ik in mijn leven reeds bezocht waarvan sommige meerdere malen, maar toch staan er nog een heleboel plekken (waar ik nog niet geweest ben) op mijn verlanglijstje. Verheugd was ik dan ook dat ik afgelopen week weer eens een geheel nieuwe stad mocht gaan bezichtigen. Elk jaar bedenken we namelijk één of meer nieuwe bestemmingen die we met het reisgezelschap van KUNSTSTAD het jaar daarop kunnen gaan bezoeken en deze week was ik in dat kader in de Poolse hoofdstad Warschau!

Ik vloog afgelopen maandag vliegensvlug rechtstreeks naar de luchthaven van Warschau die er, heel verrassend, hypermodern en gloednieuw uit zag. De luchthaven is trouwens vernoemd naar de Poolse componist Frédéric Chopin en dat zette letterlijk en figuurlijk al de toon van mijn verblijf in Warschau.

Tijdens mijn taxirit van de luchthaven naar mijn hotel kreeg ik al wat indrukken van de stad en zag ik direct dat de Poolse hoofdstad economisch behoorlijk in de lift zit want grote moderne torenflats markeerden de skyline. En verschillende hoge gebouwen waren nog in aanbouw. Het opvallendste gebouw dat hier tussen stond zag er wat gedateerder uit en viel een beetje uit de toom. 


Ik herkende dit typische sovjet-gebouw al omdat ik hierover tijdens mijn vooronderzoek had gelezen. Dit 237 meter hoge bouwwerk, in de zogenaamde "suikertaartstijl", was ooit  een geschenk van de Russische leider Stalin, werd voltooid in 1955 en is bekend als het Paleis van Cultuur en Wetenschappen. Het is in mijn ogen wel een opvallend markeringsteken in Warschau en ik kan het communistische bouwwerk wel waarderen, maar ik begreep dat veel Polen niet zo gek op dit historische monument zijn omdat het symbool staat voor de jarenlange Sovjetoverheersing van Polen.  

Nadat ik me vervolgens in mijn centraal gelegen hotel geïnstalleerd had begon ik aan mijn eerste wandeling door Warschau. Ik wilde eerst de Oude Stad, oftewel de Stare Miasto zoals de Polen het oude historische centrum noemen, gaan verkennen. De gebouwen uit deze oude binnenstad van Warschau hebben in de 20ste eeuw veel te leiden gehad, met name in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Echter alles is steen voor steen, met de oorspronkelijke materialen, weer opgebouwd en gerestaureerd. En alle historische architectuur ziet er fantastisch uit. Vanwege het perfecte behoud en de reconstructie van deze architectuur uit de 13de tot en met de 20ste eeuw staat sinds 1980 het oude centrum van Warschau op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De gevels rondom de Oude Markt zijn een lust voor het oog, maar ook de schilderachtige straatjes maken het beeld van het oude Warschau compleet. Ook de kerkelijke bouwkunst is fascinerend in dit centrumgebied zoals de indrukwekkende middeleeuwse Johanneskathedraal, die opvalt door zijn bakstenen voorgevel en ook de barokke Heilige Kruiskerk vond ik prachtig. In deze kerk bevindt zich in een zuil trouwens het hart van Frédéric Chopin dus alleen vanwege dit feit moest ik even bij deze kerk naar binnen wandelen.


Ondertussen was ik aanbeland bij het imposante Koninklijk Kasteel (Zamek Królewski). De oorsprong van dit kasteel ligt ergens aan het eind van de 13e eeuw maar in de 17de eeuw werd het uiteindelijk verbouwd in de barokke stijl en diende het als residentie voor de koningen van Polen. Binnen trof ik prachtige stijlkamers maar ook een indrukwekkende schilderijencollectie waar interessante werken toe behoren. Er waren werken van verschillende bekende meesters te zien zoals van de 17de eeuwse Vlaamse meester Anthony van Dijck en de beroemde Duitse 16de eeuwse schilder Lucas Cranach, maar het meest belangwekkend in de collectie zijn de twee bijzondere werken van onze eigen Rembrand van Rijn. Het gaat om 'De Geleerde aan een Lessenaar' (1641) en 'Jonge vrouw in een Schilderijlijst' (1641) die echt als topstukken van Rembrandt in Warschau mogen worden gezien.

Inmiddels was de dag ten einde en ik besloot om het Koninklijk Kasteel de volgende dag als startpunt te nemen voor een tocht langs een aantal andere bijzondere bezienswaardigheden. Ik had namelijk gelezen dat het schitterend moest zijn om een rit te maken over de zogenaamde Koninklijke Route (Trakt Królewski).


Zo startte ik dus de volgende morgen bij het reeds genoemde Koninklijk Kasteel in de Oude Stad (Stare Miasto) en vervolgens bracht ik een bezoek aan het Koninklijk Łazienkipaleis (Pałac Łazienkowski) met de omliggende tuinen. Er was enorm veel hier te zien! Het Łazienkipaleis werd aan het eind van de 18de eeuw gebouwd voor de toenmalige Poolse koning Stanisław August Poniatowski om dienst te doen als zijn privé-residentie net buiten Warschau. Het paleis werd gebouwd op een kunstmatig eiland dat een meer in tweeën verdeelde en daarom wordt het ook wel heel toepasselijk ‘Paleis op het Water’ (Pałac na Wodzie) genoemd. De meeste toeristen die ik hier zag kwamen naar het omliggende Łazienkipark om het enorme Chopin-monument te bewonderen.

Hierna ben ik doorgereden naar een ander koninklijk stukje bouwkunst namelijk het een paar kilometer verderop gelegen Wilanówpaleis waar eveneens een mooi paleispark omheen ligt. De Poolse koning Jan Sobieski liet in 1677 in het voormalige dorp Wilanów (tegenwoordig een woonwijk van Warschau) een zomerresidentie bouwen. Het Wilanówpaleis heeft meer dan zestig vertrekken, die nog zijn oorspronkelijke indeling behouden hebben en die allemaal ongeschonden de Tweede Wereldoorlog zijn doorgekomen. 


Dat geldt ook voor de genoemde kunstverzameling die bestaat uit werken van Lucas Cranach de Oudere, Jacob Jordaens, Peter Paul Rubens,  Jan Lievens, Angelika Kauffmann en andere bekende namen uit de kunstgeschiedenis. Dus dit was voor mij als kunsthistoricus en kunstliefhebber echt genieten!

Maar mijn bezoek aan Warschau was nog niet afgelopen en ik wist dat ik nog een aantal kunstmusea op mijn programma zou hebben staan, maar daar kom ik graag in mijn volgende Travel Tale van volgende week op terug want anders wordt mijn verhaal van dit keer veel te lang. 

Maar… mocht je al enthousiast geworden zijn van Warschau en graag met KUNSTSTAD de Poolse hoofdstad willen bezoeken klik dan hier voor veel meer informatie over onze bijzondere Warschaureis.

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nl