Het hoofd koel houden

Er heersen momenteel tropische temperaturen in Europa. Of het nu in Nederland, in Berlijn of in Warschau is, waar wij trouwens de afgelopen tijd allemaal verbleven, in alle genoemde steden zindert een alles overheersende hitte. Echter mijn motto is nog steeds, ‘beter stikken van de hitte, dan sterven van de kou’, maar het kan ook wel eens een beetje te veel zijn. En als het buiten de temperatuur bijna tot een spreekwoordelijk kookpunt loopt dan is het natuurlijk heerlijk om op dat moment de voordelen van in een hotel verblijven te ervaren en te genieten van de aanwezigheid van een airconditioning en dat apparaat heb ik dus de laatste tijd in de hotel veelvuldig gebruikt. 

Wat ik trouwens heel prettig vind in een hotel is om de warmte en koude zelf te kunnen regelen, dus om bijvoorbeeld eventueel een raam open te kunnen zetten of op een andere manier de temperatuur in de ruimte waar ik me bevind naar mijn eigen wens te kunnen beïnvloeden. Momenteel is het echter niet erg verstandig om een raam te openen, want dat trekt de warmte van buiten gelijk naar binnen toe.

Wat me de laatste tijd eerlijk gezegd opvalt is dat er toch nog veel hotels zijn, in met name Nederland en Duitsland, waar men geen airco geïnstalleerd heeft. In de herfst- en wintermaanden is dat uiteraard totaal geen probleem en ook als het s’ avonds al weer afkoelt en het mogelijk is om een venster te openen dan kan de koelte die je dan krijgt er ook mee door. 


Maar in de zomer, die toch klaarblijkelijk steeds warmer wordt in Europa, vind ik de aanwezigheid van een koelingsysteem door middel van een airconditioner echt noodzakelijk. Zwetend wakker liggen in je hotelbed is mijns inziens geen item.

Maar ik vind dat er ook zeker nadelen aan een airco zitten. Als eerste wil ik noemen dat met name oude airco-apparaten vaak behoorlijk veel lawaai kunnen maken. Ze loeien, blazen en ritselen in allerlei frequenties en kunnen daarmee sommige mensen uit hun slaap houden. Als hotelgast moet je dan een keuze maken tussen het apparaat uitschakelen en een warme nacht doormaken of proberen, ondanks het airco-lawaai, toch in slaap te komen. Gelukkig let ik bij het testen van hotels altijd op de ouderdom van de airco en dat betekent dat wij met onze KUNSTSTAD-reizen meestal verblijven in hotels met behoorlijk stille luchtkoelingsystemen.

Toch is er nog een ander euvel in dit kader want ook al is de airco in je kamer zeer stil als die in werking is, dan kan het soms toch nog blijken dat je geluidshinder op een andere manier hier van kunt ervaren. Het hele systeem heeft namelijk een grote algemene installatie nodig om alle individuele airco’s in de hotelkamers draaiende te houden en dat bevindt zich op het dak of op een andere locatie aan de buitenkant van het hotel. 


Het is me al meerdere malen gebeurd dat mijn kamer zich onder, naast, of vlakbij een grote airco-installatie bevond en daar word je niet blij van. Het maakt namelijk zo’n dreunend lawaai en helemaal als het ’s nachts stil is dan hoor je dit geluid nog sterker. Meestal zijn de medewerkers van het hotel op de hoogte van deze geluidsoverlast en als je aangeeft dat je je aan het lawaai stoort dan zullen ze als het goed is hun best doen om je een andere kamer toe te wijzen die verder ligt van deze centrale airco-installatie. 

De koude lucht die een airconditioning verspreid vind ik trouwens over het algemene heel apart, je voelt als het ware dat de koele lucht kunstmatig is en je ervaart het niet als een fris buitenwindje dat je kamer verkoelt. En als de kamer over een verkoelingsinstallatie beschikt dan is het vaak het geval dat je frisse lucht niet binnen kunt laten komen omdat het hotel dan besloten heeft de vensters hermetisch te laten afsluiten vanwege het feit dat bij de mogelijkheid om ramen te openen het airconditioningsysteem niet meer functioneert. Ik hoor vaak van mensen dat ze het als een groot nadeel ervaren wanneer ze ramen niet kunnen openen en vooral Nederlanders slapen graag met het raam open, ongeacht de temperatuur buiten.


Het laatste nadeel dat ik wil noemen is het feit dat een airco natuurlijk een centraal systeem is dat koele lucht verspreid, maar als de airco-installatie niet meer naar behoren functioneert heel soms ook (vreemde) luchtjes meevoert. Illegale sigarettenrook van de buren die stiekem op hun kamer roken, kookluchten uit de hotelkeuken en andere geurtjes kunnen er via jouw airco voorbij komen en op die manier jouw kamer binnengeblazen worden. Daar zit je als hotelgast natuurlijk niet op te wachten. 

Al met al vind ik een aircosysteem onontbeerlijk in een modern hotel, waarvan de voordelen absoluut wel opwegen tegen de door mij beschreven nadelen. Het is natuurlijk vanzelfsprekend aan de hotelgast zelf of die de airco gebruikt of niet, maar ik denk dat menigeen afgelopen weken buitengewoon blij met een koele (hotel)kamer was. 

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com