Op een mooie Pinksterdag

Gisteren en eergisteren was het Pinksteren en dan zit altijd het liedje ‘Op een mooi Pinksterdag’in mijn hoofd. Dit chanson van de beroemde schrijfster Annie M.G. Smit en componist Harry Bannink gaat zoals wellicht bekend over een mijmerende vader en zijn kleine dochter waarmee hij hand in hand loopt door het park op een mooie zonnige Pinksterdag. Afgelopen zondag liep ik met mijn twee dochters door het zonovergoten Archeologische themapark in het Duitse Xanten en vandaag op tweede Pinksterdag wandelde ik zelfs even met hen door het Amsterdamse Vondelpark.

Terwijl ik door dit beroemde Mokumse park liep was ik aan neuriën en zong ik zelfs hardop “Hondje bijt niet…”  toen ze beiden schrokken van een grote hond die aan kwam rennen.


En op hetzelfde moment dacht ik aan de twee zangers die dit lied ooit vertolkten, namelijk Leen Jongewaard en André van den Heuvel (zie hiernaast voor een filmpje met de authentieke vertolking van dit lied).

Als ik de jonge André van den Heuvel op dit Youtube filmpje zie zingen dwalen mijn gedachtes af. Hoe leuk was het namelijk dat ik hem, samen met zijn vrouw Kitty Jansen, ooit als deelnemer aan één van mijn reizen naar Berlijn mee had.

Toen ik jaren geleden hem als passagier in mijn bus zag zitten, om met een hele groep naar de hoofdstad van Duitsland af te reizen, schoten bij het zien van zijn gezicht meteen een aantal strofes van het reeds genoemde lied in mijn hoofd; “Morgen kan ze zwanger zijn. Het kan ook nog wel vandaag…”.  En nu al wandelend door het Vondelpark, dacht ik aan wie ooit de vader van mijn kleinkinderen zou kunnen zijn; “'t Kan van de behanger zijn of van een Franse zanger zijn….. Of iemand uit Den Haag”.

Tijdens deze betreffende Berlijnreis van vele jaren geleden merkte ik dat de aanwezigheid van deze twee bekende Nederlanders toch voor de andere deelnemers ook voor wat hilariteit en een extra dimensie zorgde. Heel verrassend om prominente Hollandse acteurs in de groep te hebben die toen nieuw in ons reisgezelschap en toch zo vertrouwd waren vanwege hun bekendheid. Als organisator van deze reis heb ik op een aantal momenten tijdens deze trip verschillende malen met hen gesproken. Zo vertelde Kitty Janssen mij, op het moment dat wij naar het Russisch Monument in het Berlijnse Treptow Park liepen, dat zij ooit in haar jonge jaren een bekende persoonlijkheid in Duitsland was; zij vertolkte namelijk in de jaren zestig Frau Antje op de Duitse televisie ter promotie van onze Hollandse kaas. 


Van André van den Heuvel begreep ik toen dat hij met mijn kunstreis mee ging omdat hij zich na zijn pensionering fanatiek met beeldhouwen was gaan bezig houden. Hoe treurig was het bericht dan ook dat ik drie jaar geleden las dat hij was overleden. Hij was toen al vier jaar weduwnaar omdat zijn partner Kitty Janssen in 2012 al het tijdelijke voor het eeuwige had verruild. 

Inmiddels ‘kuier ik verder door het parkie’ op deze tweede Pinksterdag met twee dochters aan mijn hand zing over hen als ‘roossies in de knop’.  En terwijl ik complimentjes krijg van allerlei aardige mensen om hen heen over hun mooie paarse jurkjes denk ik dat ik straks tegen alle grote jongens zou willen zeggen 'handen thuis en lazer op'.

Maar gelukkig zijn ze nu nog erg jong en loop ik lekker met hun samen in de zon…..

 

Marcel  Verhoeven, Stedenkenner 

verhoeven@kunststad.nlTekst: “Op een mooie pinksterdag”

Op een mooie Pinksterdag

Als 't even kon

Liep ik met m'n dochter aan het handje in c

Gingen madeliefjes plukken, eendjes voeren, eindeloos

Kijk nou toch je jurk wordt nat, je handjes vuil en papa boos

 

Vader was een mooie held, vader was de baas

Vader was een duidelijke mengeling van onze lieve Heer en Sinterklaas

Ben je bang voor 't hondje, hondje bijt niet

Papa zegt dat hij niet bijt

 

Op een mooie Pinksterdag, met de kleine meid

Als het kindje groter wordt, roossie in de knop

Zou je tegen alle grote jongens willen zeggen "handen thuis en lazer op"

Heb u dat nou ook meneer, jawel meneer

Precies als iedereen

Op een mooie Pinksterdag

Laat ze je alleen

 

Morgen kan ze zwanger zijn

'k Kan ook nog vandaag

't Kan van de behanger zijn of van een Franse zanger zijn

Of iemand uit Den Haag

Vader kan gaan smeken en gaan preken tot hij purper ziet

Vader zegt "pas op m'n kind, dat hondje bijt"

Ze luistert niet

 

Vader is een hypocriet

Vader is een nul

Vader is er enkel en alleen maar voor de centen en de rest is flauwekul

Ik wou dat ik nog 1 keer met mijn dochter aan het handje lopen kon

Op een mooie Pinksterdag samen in de zon

Op een mooie Pinksterdag samen in de zon

Samen in de zon